» Blog » Certina

Certina DS-2 Powermatic 80 C024.607 recenze – Není želva jako želva

Tagy: Recenze | Certina | Pánské | Klasické | Potápěčské | Retro

Patrik Zdvíhal | 1.6.2023 | 4 MIN

Ideální hodinky na jachtu. Tak by se mohl ve zkratce popsat nejnovější model DS-2 Sport C024.607, se kterým Certina přišla. Ocelovou verzi s tmavě šedým číselníkem a modrým sunburst fešákem ještě doplňuje speciální titanová varianta. Právě ta mi již pár dní dělá společnost. Pojďme se na speciálku podívat blíže.

Přestože se jedná o novinku, Certina zde vychází ze svých již dobře osvědčených modelů. Robustní konstrukce, spolehlivý strojek a dobrá čitelnost. Deviza potápěčských hodinek šedesátých let minulého století.

Dá se říct, že nároky se za ta léta nezměnily. Stále chceme „tool“ hodinky, které vydrží ledacos, a stále nám jde i o estetickou stránku. Díky „novým“ materiálům a technologickým postupům si v současnosti dopřáváme líbivé dizajnovky, v jejichž přítomnosti se dá bez úhony zrýt zahrada. Hodinky do nepohody. Ostatně to nám napovídá i želvička na dýnku, kterou má Švýcarská značka v logu. Odolnost a dlouhověkost. Tím jsou želvy charakteristické. Z poetického hlediska pak přinášejí potápěčům štěstí při jejich cestách.

Moc milé je, že i toto má značka dotaženo k dokonalosti. V roce 2017 spojila síly se Sea Turtle Conservancy, jejíž úkolem je výzkum, podpora a ochrana mořských želv. A to již od roku 1959. V tomtéž roce vzniklo želví logo pro Certinu, která přišla se svým DS konceptem. Jak hezky provázané, že?

Certina DS Concept – stručně a srozumitelně
10.10.2019 - Radek Vyhlídal
Certina DS Concept – stručně a srozumitelně

Double Security koncept je jakousi třešničkou na hodinkách, který přináší dobrou odolnost vůči otřesům a nárazům a samozřejmě zvýšenou voděodolnost, u dnešního modelu do 200 m. Certina DS se však necítí jen jako želva ve vodě, ale zvládá i opačné extrémy. Vyprávět své by o tom mohla i expedice v Nepálu, kde DS zvládla 8.167 m nadmořské výšky. Historicky jsou tak hodinky od Certiny prověřeny všemi extrémními podmínkami.

Pojďme již na samotné titány

Certina (ostatně jako mnoho dalších velkých značek) spadá pod Swatch group. Díky tomu lze najít stejné strojky u rozličných výrobců hodinek. Není proto divu, že v tomto modelu tiká Tissotem prověřený Powermatic 80. Ten vychází ze Švýcarských strojků Eta, přesněji Eta 2824-2. O kvalitu je tedy postaráno.

Powermatic o frekvenci 21.600 polokmitů za hodinu nabízí, jak číslovka za názvem napovídá, osmdesáti hodinovou rezervu chodu. Pokud tedy máte nějaké ty „víkendovky“, můžete DS-2 s klidem odložit na celý víkend a v pondělí je nasadit a mazat do práce. Strojek s pětadvaceti kameny je schopen pracovat s denní odchylkou od -2 / +8 sekund. To je slušný výkon, který je podpořen jak oboustranným nátahem, tak samozřejmě funkcí hacking, pro ten „nejpřesnější“ čas. To vše ještě podporuje patentovaný antimagnetický vlásek Nivachron.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Není želva jako želva

Přestože si krásné želví tonneau pouzdro říká o srovnání s japonskými „kolegy“, nebylo by to zcela fér. Zde nečekejte masivní pouzdro, ani indexy, při kterých dostanete chuť na volská oka. Proč také, když Certiny ISO certifikaci nemají.

Na oplátku dostanete lehounké Švýcary, které vám nabídnou potápění bez přístroje do 200 m. Zvládnou tedy veškeré potřeby „nepotápěče“, tzn. divingu mezi excelovými tabulkami se nemusíte vůbec bát.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Udaná váha cca 70 g (130 g ocel) dělá z hodinek díky ergonomickému pouzdru „papírový“ dojem. Jednoduše o nich ani nevíte. Broušený titanový look, připomínající UFO plavidlo, vypadá neskutečně cool!

Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder
10.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder

Odhalená korunka neubírá nic na jednoduchém dizajnu a nabízí gravírované C logo, pohodlnou manipulaci, stejné rýhování jako luneta a při nošení naprosto nepřekáží. Když už jsem nakousl lunetu, ta má 120 kliků, tuhost „akorát“, hliníkovou vložku a díky titanu výrazný, dutý zvuk. Luminiscenční pupík na nultém bodě je lehce zapuštěn a dále pokračujeme po pěti minutách až k 55. Oproti klasice po desítkách tak hodinky vzbuzují více technický dojem.

To hlavní se pak odehrává na černém číselníku (u mé verze). Krásné, leštěné ručky a indexy doplňuje leštěný rámeček u datového okna. Leštěné je i integrované logo C a označení modelu DS-2. Nápis Certina, označení strojku a země původu pak zůstávají v bílé barvě. Jako celek je to hezky vyvážené a žádné přeplácání se zde nekoná.

Tmavě tyrkysová vteřinovka podtrhuje sportovního ducha, ladí s náramkem a ve stejném náboji se nese i Super-LumiNova. Po setmění jsou vidět jen vlásečky indexů a ruček (+ bod lunety) a vše působí takovým nepopsatelným, magickým dojmem. A pokud by vás i toto omrzelo, můžete se přes dýnko uklidňovat pohledem na srdce této tyrkysové želvičky (pozn. neplatí pro ocelové verze, kde je také průhledné dýnko, ale bez želvy.)

To vše je chráněno safírovým sklíčkem s antireflexní úpravou. Za sebe bych se nebál ani safíru s modrým nádechem. Myslím, že tomuto kousku by to dost slušelo. Samozřejmě, čistý krystal bude ku spokojenosti většiny a případný tunning je již na každém jedinci dle gusta a ochoty zasahovat do původního kusu.

NATO strap asi není potřeba představovat. Zde mě potěšilo celkové zpracování a příjemné barevné provedení, Titanová spona s vyraženým nápisem značky a titanové objímky. Na mou ruku snad první NATO, které si hezky vlezlo tam, kam má a nemusím jej nikde přehýbat.

Kde se vzal a proč je tak populární NATO řemínek?
21.8.2018 - Vojtěch Pospíšil
Kde se vzal a proč je tak populární NATO řemínek?

Není co řešit

Pokud hledáte originální, designově vyvážené, sportovní hodinky odkazující na historii, přesto dost šmrncovní, Certina DS-2 je skvělá volba. U recenzované speciální edice ušetříte nějakou tu kačku a vybočíte z davu, u dvou „zbylých“ variant dostanete navíc kožený řemen a budete připraveni takřka na každou událost.

Shrnuto, podtrženo: bylo mi potěšením být ve společnosti s touto precizní, rozkošnou želvičkou!

Mohlo by vás dále zajímat:

Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 představení – Retro želvy ze Švýcarska
1.2.2022 - Agáta Vřeská
Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 představení – Retro želvy ze Švýcarska

Certina DS Action v omegovských barvách a s povedeným upgradem
29.3.2022 - Eliška Měrková
Certina DS Action v omegovských barvách a s povedeným upgradem

Certina DS-7 recenze – Mladší brácha Tissot PRX
2.1.2024 - Jakub Pitucha
Certina DS-7 recenze – Mladší brácha Tissot PRX

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku