» Blog » Certina

Certina DS-7 recenze – Mladší brácha Tissot PRX

Tagy: Recenze | Certina | Tradiční

Jakub Pitucha | 2.1.2024 | 3 MIN | 1x komentář

Vlna integrovaných náramků a Gentovského designu 70. let stále pokračuje a do vlaku rozjetého plnou rychlostí naskakuje i švýcarská Certina. A proč by taky ne? Každý se chce trochu svézt. Stál ale tento výpad na poslední chvíli opravdu za to? A jak se Certině „dé-es-sedmičky“ povedly? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Je libo chrono či tříručky? Ocel či titan?

V rámci nové řady DS-7 se Certina opravdu vyřádila – přinesla nám totiž hned 10 různých modelů; 6 automatických tříruček s datumem a 4 chronografy s Eťáckým Precidrivem. Aby toho ale nebylo málo, můžeme vybírat hned z několika barevných kombinací a na výběr se nám nabízí dokonce dva titanové modely a jeden v temně černém PVD. Mě osobně nejvíce zaujaly C043.407.22.061.00 v černobílé kombinaci a titanové C043.407.44.041.00.

Známý design, nové provedení

I když se jedná o profláklý a v poslední době velmi často používaný styl hodinek, můžeme říct, že Certina se na něj vrhla trochu po svém – například od známých Tissot PRX je s jistotou rozeznáme na první pohled.

Certina DS-7 v titanu a Tissot PRX s vaflovitým číselníkem.

Certina DS-7 v titanu a Tissot PRX s waflovitým číselníkem.

Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?

Velikost pouzdra činí u automatických tříruček 39 mm na šířku, 46 mm od nožky k nožce a velmi příjemných 10 mm na výšku – hodinky tedy bez obav zaplují pod rukáv každé košile. To je spolu se sportovním vzhledem a 100m voděodolností dělá opravdu všestrannými hodinkami.

Tiffany Blue – hodinky v barvě drozdího vejce
9.3.2023 - Agáta Vřeská
Tiffany Blue – hodinky v barvě drozdího vejce

U chronografů pak průměr narostl na 41 mm s tloušťkou 12,2 mm.

Šroubovací dýnko a 100metrová voděodolnost, spolu s praktickými rychlostěžejkami u integrovaného řemínku.

Šroubovací dýnko a 100metrová voděodolnost, spolu s praktickými rychlostěžejkami u integrovaného řemínku.

Na hodinkách samozřejmě najdeme safírové sklo s antireflexní vrstvou a u automatických modelů i průhled na gravírovaný rotor strojku, o kterém si však povíme za chvíli. Na hodinkách se elegantně střídají broušené a leštěné povrchy – dva výše zmíněné modely spolu s C043.417.22.051.00 jsou pak na mezičláncích náramku, okraji lunety a dýnka vylepšeny černou lesklou povrchovou úpravou, která hodinkám dodává osobitý charakter.

Samotný náramek hodinek plynule přechází z pouzdra (ve kterém je šikovně přichycen rychlostěžejkami) do poměrně štíhlých 17 mm, kde je zakončen signovanou motýlkovou sponou.

Číselníky jsou pak vertikálně broušené nebo gradientní se sunburst efektem a opatřené luminiscencí Super-LumiNova. Najdeme zde i variantu ve velmi oblíbené Tiffany modré.

Co je uvnitř?

Automatické modely jsou poháněny osvědčeným Swatch Group pracantem Powermaticem 80. Ten se chlubí „weekend-proof“ 80hodinovou rezervou chodu, hackingem (zastavení vteřinovky při vytažení korunky), ručním nátahem a oboustranným automatickým nátahem.

Powermatic 80.611.

Powermatic 80.611.

Chronografy z řady DS-7 jsou postaveny na quartzovém kalibru ETA G10.212, který se pyšní funkcí „Precidrive“ – technologií upravující teplotní výkyvy uvnitř hodinek. Tím je zaručena nadstandardní přesnost ±10s za rok oproti ±15s za měsíc, která je běžná u „obyčejných“ quartzových hodinek.

Precidrive - stručně a srozumitelně
26.8.2019 - Radek Vyhlídal
Precidrive - stručně a srozumitelně

Samotný chronograf pak dokáže měřit čas s přesností na desetiny sekundy (které najdeme na pravém subčíselníku) a disponuje funkcí „split time“, díky které můžeme zjistit dobu dvou měřených časů zároveň (například čas dvou sprinterů běžící na stejné trati). Minuty nalezneme na levém subčíselníku a sekundy pro hlavní čas na subčíselníku na 6. hodině.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf
25.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf

Slovo závěrem

Dle mého názoru se tento počin Certině povedl a náskok (i když velmi pozdní) do rozjetého vlaku integrovaných náramků zvládla bez škobrtnutí. Pro koho ale nové DS-7 jsou?

Dle mého názoru udělají radost právě těm z vás, kteří do své sbírky hodinky s integrovaným náramkem, jak se říká, prostě „potřebujete“, ale stále jste váhali, protože jste chtěli něco osobitějšího a jízda s davem „profláklého“ Tissot PRX není nic pro vás.

A ať už hledáte chronograf či jednodušší klasiku, ocel či lehoučký titan, elegantní černou či blyštivé zlato, není problém, protože zde si může vybrat opravdu každý.

Mohlo by vás dále zajímat:

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
8.8.2023 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 121 dny, reagovat
Tie titánové sú zvlášť podarené. Nejak mi chýba fantázia načo je dobrá kombinácia integrovaný náramok + rychlostežejky? No a keby niekto túžil po automatoch so zafírom a nemá chuť vyvali 20T Kč = Tsuyosa ;)

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.