» Blog » Certina

Certina DS Action v omegovských barvách a s povedeným upgradem

Tagy: Představení | Certina | Pánské | Klasické | Potápěčské

Eliška Měrková | 29.3.2022 | 4 MIN

Když se Certina rozhodne rozšířit svůj potápěčský oddíl, je to vždy důvod k radosti. A to i když víme (nebo právě proto, že to víme), že změny oproti předchozím modelům nebudou nijak radikální. O to více se však projeví certinovská preciznost a promýšlení každého drobného detailu. Proto se nemůžeme dočkat, až nové Certina DS Action C032.607 uvidíme naživo. Než k nám však přijdou, pojďme si v krátkosti shrnout, co o nich víme a v čem se zase o tempo posunuly.

Kontext potápek DS Action – na co novinka navazuje?

Kdo by si je nepamatoval – právě v minulém roce, zhruba touto dobou, jsme jásali nad ambiciózním releasem jedněch z mála menších potápek na trhu, Certina DS Action C032.807. Certina nám tehdy nabídla nejen potápky jak od Bonda, ale taky parádní kousek do sbírky pro všechny, kteří ocení promakané zpracování, legendární odolnost a především – menší velikost pouzdra 38 mm, která se u současných pánských hodinek jen tak nevidí.

Kromě menší velikosti jsme v minulém roce viděli taky vylepšený design v podobě jemněji zoubkované lunety.

Kromě menší velikosti jsme u C032.807 v minulém roce viděli taky vylepšený design v podobě jemněji zoubkované lunety.

Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek
17.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek

Menší potápky z loňského roku pak měly také svého předchůdce: Certina Aqua DS Action C032.407 s naopak větším průměrem pouzdra 43 mm.

U větších DS Action si všimněte také rozdílného designu lunety.

U větších DS Action si všimněte také rozdílného designu lunety.

Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365
26.6.2020 - Agáta Vřeská
Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365

Novinka Certina DS Action C32.607 – v čem se změnila a co od ní můžeme očekávat?

A konečně se dostáváme k očekávané novince Certina DS Action C032.607. Certina zde totiž spojila dva předchozí modely – vzala jemnější, klasičtější design menších potápek a nafoukla je do původní velikosti 43 mm, čímž stvořila opravdu povedený mix s jedním přídavkem navíc. Oba předchozí modely měly hliníkovou vložku lunety. A nové DS Action? Keramickou!

Keramika se může pochlubit tvrdostí, která se nepodobá žádnému tradičnímu hodinářskému kovu. Je odolná proti poškrábání a nevykazuje prakticky žádné známky opotřebení ani po letech. Keramiku také neovlivňují ultrafialové sluneční paprsky, což znamená, že její barvy neblednou.

Již z fotek je znát lesk a luxusní dojem, který potápkám keramická luneta umí předat. K této estetice je pak jemnější vzhled lunety, připomínající zoubkování desetikoruny, rozhodně dobrou volbou.

Číselník pak kryje samozřejmě zesílený safír, zde s jednostrannou antireflexní vrstvou, která má za úkol zabránit nechtěným odleskům. U předchozího 43mm modelu byla antireflexní vrstva oboustranná, odrážející odlesky s téměř stoprocentní účinností. Někdo by si řekl, že je tak novinka o něco ochuzená. Nicméně "pouhý" vnitřní antireflex má taky své výhody.

Safírové sklíčko může za jistých světelných podmínek silně odrážet světlo, což zapříčiňuje horší čitelnost. Proto se výrobci často uchylují k použití antireflexního povlaku na jedné (vnitřní) nebo obou stranách sklíčka pro maximální efekt. Protože však povlak není tak odolný proti poškrábání, časem se na něm drobné vlásečnice mohou objevit. Takže pokud jste se někdy podivili, že se vám poškrábaly hodinky se safírem, problém pravděpodobně nebyl ve sklíčku, ale v antireflexní vrstvě na vnější straně skla.

Odolnost je pak něco, v čem je Certina skutečnou ikonou. Pověstný DS koncept, který aplikuje na všechny své hodinky, snad již netřeba ani shrnovat.

Certina DS Concept – stručně a srozumitelně
10.10.2019 - Radek Vyhlídal
Certina DS Concept – stručně a srozumitelně

Na šroubovacím dýnku vidíme želvičku, symbol odolnosti a robustnosti. To jsou vlastnosti, které jsou vlastní všem hodinkám od Certiny.

Na šroubovacím dýnku vidíme želvičku, symbol odolnosti, robustnosti a dlouhé životnosti. Atributů, které jsou vlastní všem hodinkám od Certiny.

Hodinky mají šroubovací dýnko i korunku, která umožňuje opravdu vysokou voděodolnost do 300 m. A že to Certina s odolností bere vážně svědčí také to, že si nechává své potápky (a to každý jednotlivý kus) oficiálně certifikovat podle normy ISO 6425.

A těšit se můžeme také na perfektní čitelnost ve tmě díky silné vrstvě švýcarské Super-LumiNovy na velkých, plastických indexech a ručkách.

Zdroj: Certina

Zdroj: Certina

Uvnitř již tradičně poběží automatický strojek Powermatic 80 s vláskem z Nivachronu, který umocňuje odolnost proti magnetismu.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Na jaké barevné varianty se můžeme těšit?

Certina navrhla své nové potápky v sedmi barevných variantách: tři z nich budou čistě celoocelové, pro dva modely zvolila bicolor se zlatou PVD úpravou a dva modely budou v titanu.

6 NEJ: Pánské titanové hodinky
16.12.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské titanové hodinky

U celoocelových modelů Certina vsadila na nesmrtelnou klasiku s černým a modrým číselníkem a lunetou. Velice pěkným přírůstkem je však model s tlumeným, "mechově" zeleným číselníkem.

U honosněji působících modelů se zlatou PVD si Certina v barvách raději také příliš nevyskakuje a vidíme opět umírněnou, ovšem po dekády fungující klasiku s černým a modrým číselníkem.

Dva modely v odlehčeném titanu jsou však trochu jiná písnička a jsou podle mě jedny z nejzajímavějších potápek, jaké za poslední dobu Certina udělala (když nepočítám dámské PH200M, které vznikly na přání fanoušků Certiny).

Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží
30.12.2021 - Eliška Měrková
Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží

Těšit se můžeme (alespoň já se fakt těším) na perfektní kombo tmavě šedého titanu, černého číselníku a okrových detailů. Jedna verze bude s titanovým náramkem, druhá se sportovním textilním NATO řemínkem, který potápkám vážně sekne.

Tady si neodpustím malé nenápadné srovnání... Viděli jste nového Bonda?

Hodinky by měly být dostupné už na konci měsíce března a cenovka se bude pohybovat (na nabušené parametry, které zde Certina nabízí) na opravdu příjemné hladině od 23 690 Kč po 28 290 Kč pro celotitanový model.

A co bude dál? Můžeme jen spekulovat, ovšem splněným přáním by podle mě byly opět hodinky s menším průměrem 38 mm, ale tentokrát s vytouženou keramickou vložkou lunety, jakou dostala dnes představená novinka. A nebo... taky se nabízí uvažovat o 40mm "mezikroku", který Certina u DS Action, jak se zdá, zatím stále přeskakuje. Přece jen, 38mm hodinky můžou být pro někoho už příliš malé, 43mm robustní potápky zase až moc velké a těžké. Zaplní někdy Certina tuto mezeru? A co by se líbilo vám?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku