» Blog » Certina

Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek

Tagy: Recenze | Certina | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 17.2.2021 | 5 MIN | 6x komentář

Certina představila nové potápěče Certina DS Action Powermatic 80 s průměrem 38 mm. Právě menší rozměry jsou tím, co je odlišuje od většiny Diver's hodinek na trhu. Kromě toho jsou to dobře postavené Swiss Made hodinky se střízlivým designem a velmi férovou cenou.

Certina už ve své kolekci Aqua jedny víc než povedené potápěče má. Konkrétně Certina Aqua DS Action C032.407 s Powermaticem 80 a průměrem 43 mm. Model se nabízí na oceli, gumě, v titanu i speciální edici Sea Turtle Conservancy. Jejich nadčasovost a perfektní vyváženost z vnějšku i zevnitř byly důvodem, proč jsem je nedávno zařadila mezi ideální potápky (nejen) na léto.

Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365
26.6.2020 - Agáta Vřeská
Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365

Model se ale až do nedávna nabízel pouze ve zmíněném pouzdře s 43 mm, pro potápěčské modely velmi běžná hodnota, přesto pro mnohé muže s menším zápěstím už příliš velké, zvlášť na běžné nošení. Proto Certina uvedla menší provedení s kompaktnějšími hodnotami. Nejde ale jen o zmenšeninu, některé drobnosti upravila a nový model DS Action C032.807 tak rozhodně stojí za pozornost.

Z designových změn si všimneme jiného zoubkování lunety. Je jemnější, připomínající zoubkování desetikoruny, a esteticky lépe sedí k menšímu pouzdru. Zároveň vyvolává lehký retro pocit, což může být pro mnohé velmi příjemným prvkem.

Certina navíc i některé barevné varianty modelu ladila do bicoloru. A ač se přiznám, že bicolor obvykle u pánských hodinek moc nemusím, tady jim to dodalo punc elegance. Velmi vyvážené, pořád dostatečně střízlivé, bez kolotočářského efektu.

Samotná subtilnost hodinek nás vlastně taky trochu vrací do minulosti. Dříve se hodinky s průměrem 38 mm považovaly za standardní velikost, ne-li velké. Vždyť jedny z prvních Bondových Rolex 6538 Submariner, které nosil Sean Connery v 60. letech, měly průměr právě 38 mm.

Oproti své větší předloze nabízí safírové sklíčko jen jednu antireflexní vrstvu, ale čitelnosti to příliš nevadí. Nepřeplácaný číselník (na hodnoty jako název řady, Diver's a další si budeme muset zvyknout, je to trend, který asi jen tak nezmizí) je díky širokým ručkám i indexům velmi přehledný.

Dobré čitelnosti za šera nahrává Super-LumiNova, která zabírá velkou část zmíněných ruček i indexových bodů. Světélkující je také vystouplý lumi bod na jednosměrně otočné lunetě.

Tím jsem si krásně nahrála na fakt, že DS Action jsou certifikované potápěčské hodinky klasifikované podle normy 6425 a to na plných 300 metrů. Voděodolnost kromě – v tomto případě poměrně nenápadné – robustnosti pouzdra podporuje i šroubovací korunka a dýnko a samozřejmě Certinou hýčkaný DS Koncept. Ten nám připomíná jak želví rytina na dýnku, tak DS signování korunky.

Ostatně tyto ryzí potápky dostojí svému jménu DS Action nejen v kanceláři, ale i během skutečné akce. I proto jsou velmi prakticky řešené co se týče povrchové úpravy. Jak pouzdro, tak články klasického oyster tahu jsou kartáčované, bez lesklých ploch, na kterých by vlásečnice šly takřka okamžitě vidět. Certina si je vědoma, že většina majitelů bude své potápky zatěžovat hlavně během „kanc divingu“, takže jemně kartáčovaný povrch včetně spony se bude hodit.

Počítá se ale i se situacemi, kdy hodinky vystavíte skutečnému potápění. Ocelový náramek má u spony prakticky řešenou potápěčskou extenzi pro rychlé zvětšení obvodu. Samotná spona je pak bytelně zpracovaná, s překlápěcím mechanismem s pojistkou.

Velkým plusem je také vnitřní pohyb, konkrétně Powermatic 80. ETA strojek s parádní rezervou chodu 80 hodin, který najdeme napříč Swatch Group, patří už do základní sestavy certinovských automatů. Svou přijatelnou cenou za Swiss hnutí a nadstandardní rezervou více než tři dny je víc než konkurenceschopný. Navíc se jedná o povedený upgrade spolehlivého ETA 2824-2. Navýšení rezervy se dosáhlo mimo jiné snížením frekvence ze 4 na 3 Hz, aniž by to mělo vliv na přesnost.

Tu ostatně v ETA podpořili i relativně novým materiálem vlásku Nivachron, který má v základu antimagnetický titan. Díky tomu jsou hodinky odolné vůči vlivu magnetického pole a Certina jej od uvedení v modelu Certina DS-1 Big Date implementuje ve všech svých nových automatech. Powermatic 80 je často považován za ideální vstupní bránu do světa švýcarských mechanik, byť nemá v základu většího zdobení. To nám ale u potápek s plným dýnkem nemusí nijak zvlášť vadit.

Certina DS-1 Big Date Powermatic 80: Smaragdová oslava DS Konceptu
17.1.2020 - Agáta Vřeská
Certina DS-1 Big Date Powermatic 80: Smaragdová oslava DS Konceptu

Certina nabízí model DS Action C032.807 v základních čtyřech variantách. S černým lesklým číselníkem v čistě ocelovém provedení, který je ze všech pravděpodobně nejkonzervativnější, a také dost možná nejuniverzálnější.

Dále nesmí chybět model s oblíbeným modrým číselníkem s jemným sunburst efektem. A v neposlední řadě již zmíněné dva modely s černým číselníkem ale v bicolor úpravě, první s černou hliníkovou vložkou lunety, druhý se zelenou vložkou ve zlaté lunetě. Oba mají sladěné také zlaté ručky, ohraničení indexů či minutové značky na lunetě. Zlatá PVD dodává hodinkám velmi elegantní vzhled.

Závěr a alternativy

Certiny DS Action Powermatic 80 C032.807 38 mm patří mezi jedny z mála skutečně dobře stavěných a navíc certifikovaných potápek v této cenové kategorii s takto drobnými rozměry. Právě kompaktní velikost je vítanou odpovědí všem, kteří hledají něco menšího, ale pořád dostatečně sportovního. Certinovský model je designově sice velmi konzervativní, ale vychází z prověřeného potápěčského vzhledu a daří se jej dobře vyvážit, aby obstály jako každodenní hodinky.

Hodinky v potápěčském stylu s pouzdrem pod 40 mm budeme jen těžko hledat dokonce i napříč celým Swatch Groupem. Výjimky se ale najdou. Například Hamilton nedávno mezi novinkami uvedl menší Khaki Navy, vzhledově velmi povedené, ale někoho odradí jen stovková voděodolnost a quartzový strojek. Mezi častou alternativu pro majitele menšího zápěstí patří modely Steinhart Ocean One s průměrem 39 mm. Certiny slabší místo na trhu celkem pěkně zacelily a potěší nejednoho hodinkového nadšence.

Jedny z mála menších potápek na trhu
Perfektní volba pro muže s menším zápěstím
Férová cena
Rezerva chodu 80 hodin
Nadčasový design
Retro prvky, které korespondují s menší velikostí

Mnohým se budou zdát už malé, ale to řeší varianta DS Action C032.407. Nebo desítky jiných
Rozteč mezi nožkami je 19 mm, což může být trochu trnem v oku při dosazování alternativních řemínků

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina
18.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina

Certina DS Action v omegovských barvách a s povedeným upgradem
29.3.2022 - Eliška Měrková
Certina DS Action v omegovských barvách a s povedeným upgradem

Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda
21.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda

Certina DS Action Diver 38mm představení – Titan, odlehčený design a svěží barvy
31.3.2023 - Eliška Měrková
Certina DS Action Diver 38mm představení – Titan, odlehčený design a svěží barvy

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Izabelpřed 1163 dny, reagovat
Hodinky Certina mám moc ráda,podle mě jsou to opravdu kvalitní hodinky a zatím mě nikdy nezklamaly,proto uvažuji o koupi hodinek pro svého muže,ale nedokážu se rozhodnot zda model C032.807 s černým nebo modrým ciferníkem.Máte tyto modely na prodejně?Děkuji
Agáta Vřeskápřed 1162 dny
Zdravím, Izabel, hodinky máme na prodejně, a až se rozvolní opatření a prodejna se otevře, určitě se přijďte na Certiny podívat :)
Marošpřed 1156 dny, reagovat
Zdravim, aka je, prosim, dlzka 'lug-to-lug' u 38mm a 43mm verzie? Dakujem.
Agáta Vřeskápřed 1155 dny
Menší mají 45mm, větší pak 51mm.
Radekpřed 722 dny, reagovat
Dobrý den, v popisu těchto hodinek je popisek, že strojek má 23 kamenů. Všude jinde píšou že strojek v těchto konkrétních hodinkách má 25 kamenů. Strojku powermatic ke několik druhů, některé obsahují plastové díly, proto těch 23 kamenů. Konkrétně tady v těchto by měl být poermatic bez plastových dílů. Děkuji.
Agáta Vřeskápřed 721 dny
Zdravím Radku, máte úplnou pravdu. U parametrů máme tuto informaci opravdu špatně. Ale už jsem to upravili. 23 měla původní verze 111, která jak píšete měla ještě syntetické části. Naštěstí (aspoň za mě) pak přešli na upgrade a šli cestou metalových, které teď používají i u těchto potápek. :)

Hodinky zmíněné v článku