» Blog » Certina

Certina DS Action Diver 38mm představení – Titan, odlehčený design a svěží barvy

Tagy: Představení | Certina | Pánské | Klasické | Potápěčské

Eliška Měrková | 31.3.2023 | 3 MIN

Ve vzduchu je cítit jaro. No konečně. A vědět nám to nedává jen probouzející se příroda, ale také odlehčená novinka od Certiny: Certina DS Action Diver Powermatic 80 v titanu.

Trend Tiffany Blue hodinek přehlédla jen málokterá značka a na volání fanoušků po téhle barvě nyní odpověděla i švýcarská Certina.

Tiffany Blue – hodinky v barvě drozdího vejce
9.3.2023 - Agáta Vřeská
Tiffany Blue – hodinky v barvě drozdího vejce

Certina to ale vzala po svém a to je dobře. Svěží bleděmodrou barvu totiž designéři neaplikovali na celý číselník, jak jsme to viděli u ostatních, ale na luminiscenci a textilní řemínek. A designová bomba je na světě. Tedy alespoň podle mě.

Certina DS-2 Powermatic 80 C024.607 recenze – Není želva jako želva
1.6.2023 - Patrik Zdvíhal
Certina DS-2 Powermatic 80 C024.607 recenze – Není želva jako želva

Hodinky vznikly ve dvou verzích: na titanovém náramku a na textilním řemínku z ekologického recyklovaného materiálu #Tide ocean. Škoda, že rozteč je nepraktických 19 mm, takže na hodinky nenapasujete kde co. Ovšem k těmto hodinkám se taky kde co stylově hodit nebude, origoš je zkrátka origoš.

Samotný model novinkou není. Jedná se o dobře známé Certina DS Action C032.807, které byly představeny v roce 2021 a které si získaly okamžitou oblibu díky menšímu 38mm pouzdru. Tyto rozměry nejsou ve světě sportovních hodinek v současnosti vůbec obvyklé, ani "moderní". Řekla bych ale, že hodinářský svět pomalu opouští nadšení z velikých "orlojů", které na zápěstí nejdou přehlédnout.

Invicta ve své nejšílenější podobě – Fotogalerie TOP 10 crazy modelů
11.7.2023 - Agáta Vřeská
Invicta ve své nejšílenější podobě – Fotogalerie TOP 10 crazy modelů

Zvláště tradiční značky se začínají přiklánět k velikostem, které se nosily před rokem 2000. Potápky v 38mm nosil třeba i James Bond v 60. letech a jedná se tak o nesmrtelnou klasiku, která podle mě sluší nejen pánům s užším zápěstím.

Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek
17.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek

Na výšku pak mají 12,2 mm a hodnota lug to lug (od nožky k nožce) je 45 mm. Pohodlnost hodinek je tak prakticky zaručena. Zvláště když vezmeme v potaz, že hodinky jsou zhotoveny z lehoučkého titanu. Díky němu hodinky získaly i matnější, tmavší povrch, na kterém zářivě modrá krásně vynikla.

6 NEJ: Pánské titanové hodinky
16.12.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské titanové hodinky

Titan dostala tato kolekce poprvé. Byla tak v lehké nevýhodě oproti větší, 43mm verzi DS Action C032.607, které se dostalo modelu v titanu už od startu. Opět mi připomněl kousek, který měl na zápěstí James Bond, ale o spousty let později. Tedy ne Rolex a Sean Connery, ale Omega a Daniel Craig.

Certina DS Action v omegovských barvách a s povedeným upgradem
29.3.2022 - Eliška Měrková
Certina DS Action v omegovských barvách a s povedeným upgradem

Vraťme se ale k menší verzi. Kdo s tímto modelem ještě neměl tu čest, jde o oficiálně certifikované potápky s voděodolností do 300 M, která je podpořena šroubovací korunkou a dýnkem. A taky pověstnou certinovskou odolností, kterou nám připomíná symbol robustního želvího krunýře na dýnku hodinek. Umím si je však představit i na běžné denní nošení a určitě ne jen na sport a potápění (totiž... kdo dnes potápky nosí skutečně na potápění?).

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Číselník chrání safírové sklíčko s vnitřní antireflexní úpravou, která zabraňuje nepříjemným odleskům a zlepšuje čitelnost hodinek. Ta je výborná, jak se taky na správné potápky sluší a patří. Čitelnost podporuje také luminiscence Super-Luminova, která je navíc v parádní modré barvě. A luminiscenční je také nultý bod na lunetě, která má mimochodem hliníkovou vložku.

Titan pak není záležitostí jen pouzdra a náramku – je i uvnitř. Kromě toho, že je titan lehký a antialergický, je také antimagnetický. Proto je vlásek automatického strojku Powermatic 80 zhotovený z materiálu Nivachron, který má v základu právě titan.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Velkým plusem strojku je také parádní rezerva chodu 80 hodin. Postavený je na etablovaném dříči ETA 2824-2, na kterém bylo provedeno několik úprav. Nejdůležitější je, že byl snížen počet kmitů setrvačky z 28.800 na 21.600 (a tedy ze 4Hz na 3Hz), takže sice byla snížena plynulost ručky (nyní ručka neudělá 8 pohybů za vteřinu, ale jen 6), ale tím pádem se chod strojku stal méně energeticky náročným. Spolu s prodloužením délky pera tak mohla být rezerva chodu zvýšena prakticky na dvojnásobek. A přesnost to neovlivnilo.

Novinku už máme skladem a vypadá suprově, jarně, svěže... no zkrátka radost pohledět. :)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku