» Blog » Certina

Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenze – Nevtíravý třpyt diamantů v odolném balení

Tagy: Recenze | Certina | Dámské | Klasické

Agáta Vřeská | 1.3.2022 | 6 MIN

Jsou hodinky, které vás posadí na zadek jen co je uvidíte. Mezi takové ale Certina DS Action Diamonds Powermatic 80 podle mne nepatří. Zdánlivě ničím nevybočují, ale počkejte, až si přečtete všechny vlastnosti, kterými tyto nenápadné dámské mechaniky oplývají. A najednou se ocitnou na vašem seznamu favoritů. Ani nebudete vědět jak...

V poslední době mě zaujaly dva nové dámské modely. Prvním je Mido Rainflower s krásně jemným květinovým vzorem na číselníku, safíry a specifickými výřezy v pouzdře imitující květ. Z nich jsem opravdu nadšená, a kdybych si mohla vybrat nějaké mechaniky do 30tis., asi by byly v tom nejužším výběru. Ještě spolu s Hamilton Jazzmaster (protože ten open heart, žejo…). A překvapivě i s Certinami DS Action Lady, druhým modelem, který v poslední době upoutal moji pozornost natolik, abych mu věnovala samostatnou recenzi.

Překvapivě proto, že i když jsou pěkné, jsou takové… obyčejné. Teda co se designového konceptu týče. Jenže když něco recenzujete a máte ty hodinky den co den, prohlížíte si je z každé strany, posloucháte pochvalné komentáře okolí, najednou vám dochází, jaké jsou skutečné silné stránky a v čem tkví výhoda té zdánlivé jednoduchosti.

Dámské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejkrásnějších
21.7.2023 - Eliška Měrková
Dámské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejkrásnějších

Hamilton Jazzmaster Lady Open Heart – recenze na zdravé sebevědomí
5.6.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Jazzmaster Lady Open Heart – recenze na zdravé sebevědomí

Začneme designem. Fotky od výrobce by ve vás pocit „tak ty musím hned mít“ asi nevyvolaly. Výrazné indexy, ohraničení diamantů… Celé je to postavené tak nějak nesourodě k velikosti číselníku. Až naživo, a zvláště pak na zápěstí vám začne být jasné, že elegantně-sportovní koncept funguje skutečně na výbornou.

Indexy, ručky, ohraničení diamantů, to vše je v leštěné oceli, takže hodinky působí luxusnějším dojmem. Ne, že by to měly až tak zapotřebí. Už samotná přítomnost šesti diamantů (certifikovaných, samozřejmě) vzbuzuje pocit výjimečnosti. Ale – a to je asi pro mne popravdě stěžejní, je zachována decentnost. Nestává se z toho přeplácený, přeblýskaný model, který by působil lacině. Naopak.

Samotný číselník je velmi jednoduchý. Nabízí se buď ve variantě s přírodní perletí (která má své kouzlo a pro originální hru barev i přirozenou jemnost je velkým lákadlem), nebo gradientním číselníkem. Tedy že barva přechází od okrajů ke středu z tmavého do světlejšího odstínu. Opticky velmi zajímavé, a přitom tak jednoduchý koncept. V současné době se s ním setkáváme poměrně často, i když většinou u pánských modelů.

Nabízí se celkem ve čtyřech provedeních: stříbrný s perleťovým číselníkem, zlatý bicolor s perletí, stříbrný s černým číselníkem a růžově zlatý bicolor s hnědým číselníkem.

Zmínit bych měla také zpracování hodinek. Samozřejmě se bavíme o hodinkách za nemalé peníze, a tak bych nečekala nic jiného než preciznost. Pouzdro má broušený povrch, ovšem s jemnými leštěnými linkami na nožkách. Luneta je pak kompletně leštěná, což u elegantních hodinek vypadá řekla bych skoro vždy lépe a tak nějak patřičněji. A u dámských? Tam je to asi jasná volba.

Náramek je pak celoleštěný, pětičlánkový, a i přes svou robustnost působí dostatečně žensky. Zapínání typu motýlek je pohodlné a rychlé. Ocelový náramek je navíc v praxi odolnější než třeba kožený. A odolnost je u modelu DS Action jedním z hlavních atributů.

Právě odolnost je totiž přesně ten důvod, proč mám pro Certiny – a DS Action obzvlášť – takovou slabost. Zatímco třeba zmíněná Mida nebo Hamiltony bych střežila jako oko v hlavě, aby nedošly k újmě, Certiny jsou koncipovány tak, abyste se o ně nemuseli v praxi nějak více bát.

Samozřejmě narážím především na nadstandardní voděodolnost 200 metrů. To je hodnota, kterou nabízí většinou až ryze sportovní hodinky, potažmo potápky. Ale u společenských hodinek? Takových, které si vezmete k bussiness outfitu, kostýmku, elegantním šatům, klidně i sváteční róbě? No, takové, aby člověk pohledal.

Za vysokou voděodolnost vděčíme u Certiny nejen DS Konceptu, ale také šroubovací korunce a dýnku. Zvláště u korunky, nejrizikovějšímu místu co se voděodolnosti týče, si dala Certina záležet. Šroubovací závit chrání proti vniknutí vody skutečně o poznání lépe než klasická zacvakávací korunka. Navíc je tady korunka i chráněna výstupky pouzdra. Pro někoho estetická překážka, ale z praxe vím, že urazit nechtíc korunku je snadnější, než se může zdát.

Certina DS Concept – stručně a srozumitelně
10.10.2019 - Radek Vyhlídal
Certina DS Concept – stručně a srozumitelně

Samozřejmě, že jsem řešila, zda vystouplá ochrana korunky nebude vypadat „blbě“, nebo zda snad nebude na zápěstí vadit a tlačit. Ale ani jedna z mých obav se nepotvrdila. Hodinky vypadají na ruce prostě skvěle.

A když jsem u toho zápěstí, pochválit musím i zvolenou velikost a celkově pohodlnost při nošení. Průměr pouzdra je 34,5 mm. Nejde tedy o nijak velké hodinky, ale díky celkové robustnosti nepůsobí ani titěrně. Na mé 14,5cm zápěstí sedly naprosto perfektně. Vlastně až v této chvíli mě napadla ta zákeřná slova „jo, tak to by fakt šlo“.

A stejně přirozeně se přizpůsobil i ocelový náramek, především díky menším článkům, které nikde netrčí a obepnou zápěstí. Ocel je ale ocel, a tak hodinky na ruce cítíte. Nejde ale o váhu, která by vás nepříjemně táhla k zemi.

Teď, když hodinky známe ze všech stran, je třeba dostat se k tomu, co je uvnitř. Tím se totiž dost odlišují od velkého spektra dámských hodinek na trhu. DS Action ukrývají mechanický strojek Powermatic 80.611 s automatickým nátahem. A to znamená hned několik věcí. Především velmi příjemnou rezervu chodu 80 hodin, a pak také antimagnetické vlastnosti díky vlásku z materiálu Nivachron.

Zvláště u dámských hodinek je antimagnetičnost podle mne docela velkou předností, když si vezmu všechny možné fény, kulmy, kabelky a peněženky s magnetickými sponami,… V jejich blízkosti by hodinky přece jen mohly trpět a následná nepřesnost chodu by taky nebyla zrovna příjemnou záležitostí. Ale Nivachron je postaven na titanu, který je přirozeně antimagnetický. Ani v přítomnosti zdroje většího magnetického pole by tak nemělo dojít ke zmagnetizování vlásku setrvačky a praktičnosti je tak učiněno za dost i v tomto ohledu.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Příjemně mě překvapila také tichost chodu, ve srovnání s mými Seiko Presage skutečně markantní. Dá se vlastně říct, že Powermatic 80 s Nivachronem patří v současnosti mezi to nejlepší, co u Certiny můžete najít. A přitom si za to neříká o neadekvátní peníze.

Už jen kdybych to měla sesumírovat čistě pragmaticky, máme před sebou model s kvalitním a spolehlivým automatickým strojkem, skutečně vysokou voděoodolností, kvalitním zpracováním ocelového pouzdra i náramku a číselník zdobí sice drobné, ale přeci jen diamanty.

A za mě je Certina důkazem toho, že můžete mít krásné, elegantní dámské hodinky, které budou současné mechanické a odolné. Tolik vlastností pohromadě nabízí za tuto cenu jen hrstka. A vlastně si jen těžko vybavuji nějaké další. Snad kromě Certin DS PH200M Powermatic 80, ale ty jsou už ve vyloženě potápěčském stylu.

Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží
30.12.2021 - Eliška Měrková
Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží

Jestliže jsem Certiny DS Action Automatic na začátku rychle odsoudila pro jejich designovou jednoduchost, ve výsledku mě přesvědčily, že mají neskutečný potenciál na současném trhu. Svým elegantním stylem obstojí ve společnosti a svou odolností zase uspokojí náročné majitelky, které se nechtějí o své hodinky strachovat. A současně potěší všechny ženy, které podlehly kouzlu mechanických hodinek

Pokud se vám přeci jen netrefily do vkusu, podívejte se na náš výběr zajímavých dámských mechanik. A pokud preferujete onu odolnost, univerzální a nevtíravý design, ale mechanický strojek není podmínkou, rozhodně nesmíte minout populární model Certina DS Action Lady Precidrive C032.051, který už zlákal mnoho a mnoho žen. Uvidíme, zda mechanická alternativa dosáhne stejného úspěchu.

Naše videorecenze:

Fotogalerie dámských mechanických automatů
5.1.2023 - Eliška Měrková
Fotogalerie dámských mechanických automatů

Dámské hodinky osazené diamanty – Fotogalerie
14.11.2023 - Eliška Měrková
Dámské hodinky osazené diamanty – Fotogalerie

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku