» Blog » Certina

Certina DS Action Lady Quartz – Hodinky pro Malou městskou vílu

Tagy: Recenze | Certina | Dámské | Klasické | Potápěčské

Eliška Měrková | 8.2.2021 | 5 MIN | 1x komentář

Prosinec nebyl jen měsícem pohádek. Byl to taky měsíc, kdy švýcarská Certina vypustila ze svých sítí nové DS Action Lady Quartz. Drobounké hodinky z řady Aqua, které jsou ve svém živlu nejen pod vodou, ale především ve městě. A na rozdíl od Andersenovy víly podle mě dopadly tyto "městské potápky" moc dobře.

Foto: Hodinky-365.cz

S kolekcí Aqua máme (hlavně co se týče pánských modelů) spojené převážně potápěčské hodinky. A ono když se řekne "potápky", co si vybavíme jako první? Robustní, "sexy" ocelové tělo s prominentní jednosměrně otočnou lunetou, silné ručky s nekompromisně efektivní luminiscencí, odolný kovový náramek s extenzí, nepropustné šroubovací komponenty a tak dále a tak podobně, však to znáte.

Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365
26.6.2020 - Agáta Vřeská
Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365

Jakmile se ale kouknu na nové Certiny DS Action Lady, vidím spíše podobu se ztraceným pokladem na dně oceánu než s touto vyloženě mužnou dobrodružnou záležitostí. Zjevná inspirace se ale zapřít nedá a dámské Action Lady si od klasických potápek několik sportovních rysů vypůjčily – a přetavily je do krásných elegantních hodinek, se kterými se můžete potápět nejen v hlubinách velkoměsta. Tak se na ně pojďme podívat zblízka.

Perlička na dně

Fungující kompromis mezi akčním sportovním stylem a vkusnou elegancí. Asi takto bych vystihla nové Action Lady v jedné větě (a ostatně na tuto kombinaci jméno "Action Lady" odkazuje). Robustnější "potápkovou" konstrukci vyvažují jak doslova "petite" rozměry (jen 29 mm), díky kterým hodinky padnou i na velmi útlá zápěstí, tak vysoký lesk ocelové lunety a jednotlivých článků.

15 190 Kč (doručíme do 7.6.)

Dynamické ručky ladí s velikostí trojúhelníkových indexů, které jsou opatřeny luminiscenčním pigmentem Super-LumiNova, jenž bývá doménou zejména sportovních hodinek. Číslování jednosměrně otočné lunety je minimalistické, vyražené přímo do ocelového povrchu, což onu sportovnost na druhou stranu zase trochu tlumí... Nové Action Lady jsou podle mě vyváženým tancem stylů ze dvou různých světů. A jde vidět, že nad nimi někdo opravdu přemýšlel.

13 990 Kč (doručíme do 7.6.)

K dostání jsou modely ve třech barevných provedeních: celostříbrné Action Lady s královsky modrým číselníkem, který hodinkám dodává skutečně podmořskou hloubku, a dva modely v bicolor úpravě rosegold-stříbro – jeden s antracitovým číselníkem a druhý s číselníkem zasypaným jemnými kamínky, jenž tvoří efekt písku třpytícího se na slunci. Poslední model svou estetikou z celé řady vystupuje nejvíce.

Ve svém živlu: ve vodě či na večírku? Tento topos dala Certina novým Action Lady, ostatně tak to naznačuje ve svém promovideu.

"Vada" na kráse?

Je asi znát, že Action Lady se mi docela nepokrytě líbí. Dvě drobnůstky se mi ale staly spíše maličko otravnými, nežli vyloženě nepříjemnými smítky v očích. A předem upozorňuji, že toto je čistě můj pohled na věc a není to chyba hodinek, ani to za chybu nemohu pokládat... Nicméně, malou výtku dávám právě nejzajímavějšímu modelu s kamínky. A za co?

Za dvě úplné malichernosti – vadí mi šedé hranaté pozadí u nápisů na číselníku, které podle mě narušuje právě tu pěknou třpytivou zrnitost, která je na tomto modelu "to hlavní". Nemůžu se zkrátka ubránit pocitu, že by hodinky s takto zdobeným číselníkem byly hezčí čisté. Ale chápu, bez klasického Certinovského loga a psacího nápisu Chronometr by zkrátka dle dosavadní designové režie Certiny hodinky nemohly ani vzniknout. Palec nahoru pak dávám za pokus šedé pozadí alespoň trochu strukturovat: tak, aby nenarušovalo čitelnost loga, a zároveň aby v rámci možností splynulo s pozadím číselníku.

A co se týče oné druhé "výtky", malinko se mračím i nad tím, jak nemotorně působí robustní sportovní indexy s luminiscencí právě na kamínkovém pozadí...

Foto: Hodinky-365.cz

A tak mě napadá, že mi nakonec k tomuto konceptu nesedí spíše ty kamínky než vyjmenované "rušivé" prvky. Ale to je čistě otázkou osobního gusta. Naopak nad zbylými dvěma modely bez kamínků doslova plesám. Tmavé modré či antracitové pozadí číselníku se "sunburst" efektem dává velkým indexům s luminiscencí a bílým nápisům nádherně vyniknout. Zejména bílé psací písmo dodává hodinkám glanc, které třpytivý číselník paradoxně trošku ztratil.

Foto: Hodinky-365.cz

Nádhera, že?

Count on me – "Spolehni se"

Kdo by stále ještě ostražitě krákoral, že jsou potapěčské prvky na elegantních dámských hodinkách "jen na styl", u švýcarských Certin by se nepěkně spletl. Ve skutečnosti jsou Action Lady jako hodinky na nehlubinné potápění docela dobře funkční. S voděodolností do 200 M a bezpečnostním DS (Double Security) konceptem, jenž zahrnuje dvojité těsnění korunky, těsnící kroužek na hřídeli korunky, speciální těsnění v zadní části pouzdra, zesílenou zadní část pouzdra a zesílené safírové sklíčko, můžete směle vyrazit do akce. Potápěčský certifikát ISO 6425 u nich ale nehledejte, ten dostaly do vínku jen vybrané pánské modely z kolekce Aqua.

Action Lady taky disponují švýcarským quartzovým strojkem ETA s technologií Precidrive, který jim propůjčuje přesnost +/ 10 vteřin za rok (a 0,07 vteřin za den!), což je asi 10 krát přesněji než je běžné u quartzových strojků. Díky tomu mohou hodinky hrdě nést certifikovaný titul Chronometr.

Action Lady jsou tedy bateriové hodinky, což znamená, že budete muset co rok dva vyměnit baterii. V tomto ohledu však dostaly další výhodu – na to, že životnost baterie se blíží svému konci, umí hodinky upozornit tzv. funkcí EOL (end of life): jakmile začne vteřinová ručka kmitat ve dvouvteřinových intervalech, hodinky se vám o docházející baterii snaží říct.

Koneckonců jak už vyplývá ze samotného jména Certiny (latinské "certus" znamená "jistý" či "spolehlivý") a jejího motta "Count on me", na tyto hodinky musí být zkrátka spoleh. Taky proto na ně má Certina prodlouženou záruku 3 roky.

Co možná nevíte o značce Certina
12.8.2019 - Radek Vyhlídal
Co možná nevíte o značce Certina

A proč želvy?

Když pootočíte každé hodinky značky Certina a podíváte se na dýnko, naleznete znak želvy. A co znamená?

Foto: Hodinky-365.cz

Pro Certinu se stal želví krunýř symbolem houževnatosti, robustnosti a mimořádné odolnosti. A právě těmito vlastnostmi bez výjimky opatřila všechny své hodinky. Najdete jej od 60. let jak na dýnku všech hodinek, tak ve firemním logu. Želví krunýř současně značí spojení Certiny s vodním živlem – společnost se několik let podílela na mezinárodních podvodních projektech a v současné době se zasazuje o ochranu mořských želv a jejich přirozeného prostředí prostřednictvím projektu Tour de Turtles organizace Sea Turtle Conservancy.

Na koho jsou Action Lady cíleny?

Hodinky Action Lady si představuji na zápěstí elegantních a současně akčních, všestranných ženských, které jsou dámami za každých okolností. Mě teda zaujaly, a vás?

Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží
30.12.2021 - Eliška Měrková
Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží

Alternativy

Action Lady se vám líbí, ale malý průměr 29 mm vám už tolik sympatický není? Netřeba zoufat, ony totiž existují i modely Action Lady s průměrem 34 mm, který, řekla bych, ocení naprostá většina dam.

Dámské hodinky v potápěčském stylu nejsou příliš časté, ale na druhou stranu to zase nejsou žádní jednorožci. "Čistokrevnější" potápky můžeme nalézt u Alpiny v řadě Seastrong, Wenger má svou řadu Seaforce a oblibě se těší například i cenově dostupnější (mnohdy unisexové) potápky od Invicty z řady Pro Diver.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Scarlettepřed 1155 dny, reagovat
Hodinky vypadají opravdu moc zajímavě! Jsem zvědavá, jak budou vypadat ve skutečnosti na ruce. Za mě rozhodně hodinky, které zaujmou.

Hodinky zmíněné v článku

15 190 Kč (doručíme do 24.4.)
15 990 Kč (doručíme do 24.4.)
13 990 Kč (doručíme do 7.6.)
15 190 Kč (doručíme do 7.6.)
Novinka Únor
15 990 Kč nedostupné