» Blog » Certina

Certina DS PH200M: Povedený výlet do minulosti

Tagy: Představení | Certina | Pánské | Klasické | Potápěčské | Retro

Vojtěch Pospíšil | 15.5.2018 | 2 MIN | 3x komentář

O jednu z nejdiskutovanějších novinek letošního (2018) veletrhu Baselworld se postarala švýcarská značka Certina. Její potápěčské hodinky DS PH200M navazují na historický model.

Certina DS PH200M

Nemá smysl to popírat. Ze své historie čerpá každá značka, která nějakou historii má. Ostatně proč vymýšlet něco nového, když už se to dobré urodilo v minulosti a teď lze to vylepšit. Někdy se to nepovede a nový model upadne v zapomnění, jindy je z něj hit a krásně zapadá do celkového vývoje dané značky.

Certina DS Super PH1000M recenze – Do hlubin a klidně ještě dál
5.2.2024 - Jiří Hons
Certina DS Super PH1000M recenze – Do hlubin a klidně ještě dál

Novinka od Certiny spadá do druhé kategorie. Při pohledu na hodinky s označením DS PH200M (reference C036.407.16.050.00) je okamžitě jasné, že jsou inspirovány historickým modelem, v tomto případně konkrétně ze 60. let minulého století. Certinu je ale nutné pochválit, protože hodinky jednoduše neokopírovala podle historické předlohy, jak to je u vícero značek obvyklé, ale převedla je do moderní doby.

Certina DS PH200M

Certina DS PH200M s hliníkovou lunetou

Průměr hodinek se zvětšil na 42,8 milimetru, což je tak akorát. Navíc je potřeba vzít v potaz, že novinka samozřejmě má jakožto potápěčské hodinky vodotěsnost 200 metrů. Tady možná někoho zarazí, proč jsou hodinky na snímcích na elegantním koženém řemínku, když kůže k potápění rozhodně nepatří. Špatně to rozhodně není, Certina totiž v balení, jímž je stylový a odolný kufřík, dodává i šedočerný NATO řemínek. A to je na pohyb ve vodě ideální řešení.

Dva různé řemínky jsou určitě příjemným bonusem, tím dalším je pak automatický strojek Powermatic 80, který má rezervu chodu 80 hodin, což je zhruba dvojnásobek běžného standardu. Hodinky můžete v pátek odložit a v pondělí ještě stále pojedou. Za jedinou nevýhodu by někdo mohl považovat absenci safírového sklíčka. Hodinky totiž mají hesalitové, nicméně Certina uvádí, že má povrchovou vrstvu NEX Scratchguard. Jeho odolnost nicméně ověří až praxe.

Certina DS PH200M

Švýcarský strojek ETA Powermatic 80.111

Při osobní prohlídce na Baselworldu jsme byli z hodinek okamžitě nadšeni, vše navíc umocnila cena. Na základě výše uvedených parametrů a vzhledem k tomu, že hodinky jsou vizuálně opravdu povedené, jsme si mysleli, že DS PH200M budou stát vysoko přes 20 tisíc korun. Česká cena by se ale měla pohybovat mezi 18 až 19 tisíci korunami, což je opravdu dobrá nabídka a očekáváme, že to bude jeden z největších hitů letošního roku. A nejsme v tom sami, vždyť o tomto modelu nadšeně referoval i prestižní americký web Hodinkee, a to i přesto, že Certina se v USA neprodává.

Mohlo by vás dále zajímat:

Pomerančové Certiny DS Super PH500M: nádherné potápky s příběhem
10.2.2020 - Agáta Vřeská
Pomerančové Certiny DS Super PH500M: nádherné potápky s příběhem

Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží
30.12.2021 - Eliška Měrková
Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží

Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 představení – Retro želvy ze Švýcarska
1.2.2022 - Agáta Vřeská
Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 představení – Retro želvy ze Švýcarska

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina
18.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Wunderpepipřed 1538 dny, reagovat
Dobrý den, chtěl jsem se prosím zeptat, jak to s odstupem času vypadá s odolností sklíčka? Děkuji.
Agáta Vřeskápřed 1537 dny
Zdravím. Aby byl model co nejautentičtější, je sklíčko plastové, tedy bohužel nejméně odolné vůči škrábancům. Samozřejmě záleží, jak se s hodinkami zachází, ale (a předpokládám, že k tomu jste směřoval), vzniku škrábanců na sklíčku se během nošení zřejmě opravdu nevyhnete... Byť Certina uvádí ochrannou vrstvu. Z praxe jsem bohužel zatím žádné odezvy (pozitivní ani negativní) od majitelů nezaznemenala.
Vladanpřed 1423 dny, reagovat
Narazil jsem aktuálně na novinku se safírovým sklíčkem, autenticita se sice ztratí, ale osobně tu praktickou stránku ocením víc.. Naživo jsem ale viděl zatím jen starší verzi.

Hodinky zmíněné v článku