» Blog » Certina

Recenze Certina DS PH200M aneb Po čem ženy touží

Tagy: Recenze | Certina | Dámské | Klasické | Potápěčské | Tradiční

Eliška Měrková | 30.12.2021 | 5 MIN | 1x komentář

Co jen ženy chtějí? Tak touto otázkou se mužské pokolení trápí snad od počátku věků. V Certině na to však vyzráli a udělali tu nejlepší věc, jakou mohli: zeptali se! A tak je tady máme – dámské hodinky, které si ženy seskládaly samy. Představujeme Certina DS PH200M.

Retro potápky Certina DS PH200M z roku 2018 neušly snad žádnému hodinkovému nadšenci. Povedené hodinky, vycházející z modelu, který švýcarská Certina vyráběla v 60. letech, sklidily nebývalý úspěch po celém světě a dosáhly také na prestižní ocenění Hodinky roku podle časopisu CH24.pl. Pánské DS PH200M se zkrátka staly jedničkou, a tak si v Certině řekli, že by nebylo od věci darovat podobný kousek i ženám. V březnu tohoto roku (2021) si tedy dali za úkol vytvořit dámskou verzi.

Pánské Certina DS PH200M.

Pánské Certina DS PH200M.

Certina DS PH200M: Povedený výlet do minulosti
15.5.2018 - Vojtěch Pospíšil
Certina DS PH200M: Povedený výlet do minulosti

Ale namísto toho, aby Certina předpokládala, že ví, co ženy chtějí (nebo se řídila dle typického vzorce „změnšit to a načančat"), se rozhodla požádat své příznivce a hlavně příznivkyně o rady. Na platformách Instagram a Facebook pak připravila několik anket, v nichž se hlasovalo o klíčových aspektech designu. Nakonec byli všichni účastníci zařazeni do slosování o hodinky, které tímto způsobem vzniknou.

Hodinky na přání – jak hlasovala veřejnost?

V průběhu několika týdnů, každé pondělí a čtvrtek, tak mohli fanoušci hlasovat o tom, jak bude vypadat luneta, číselník, ručky, řemínek a dokonce i krabička, ve které se hodinky budou prodávat.

Některé výsledky možná překvapí. Tři čtvrtiny voličů rozhodlo, že luneta bude černá (obrázky jsou jen z facebooku a jsou tedy pouze ilustrační, chybí tam určitá procenta). Co se týče číselníku, celých 68 procent hlasujících dalo přednost tmavé perleti před bublinkovým provedením, které bylo považováno za "více ženské". Sportovnější mečové ručky získaly dokonce 74 procent hlasů a zvítězily tak nad elegantnějšími breguet ručkami s kruhovým výkrojem. Podobný výsledek pak nastal u otázky tmavě šedý versus hnědý řemínek. A výsledek?

Tmavé potápěčské hodinky, kterým nechybí dotyk ženské elegance, ale přitom mají úžasný sportovní říz... Na kombinování mužských a ženských prvků spolu s nádechem retra, elegance a robustní sportovnosti musíte mít nejen odvahu, ale také um. A Certině se to povedlo vybalancovat krásně.

Vypouklé sklíčko dává hodinkám nejen požadovaný nádech retra, ale také úžasnou hloubku.

Vypouklé sklíčko a jemně vyklenutá luneta dávají hodinkám hloubku a požadovaný nádech retra.

V duchu dnešní doby je snad méně překvapivý udržitelný materiál řemínku a krabičky. Jedná se o Tide Ocean Material vyráběný švýcarskou společností, která recykluje plastový odpad znečišťující oceány a pobřeží na bezpečné a užitečné produkty, jako jsou textilie, oděvy, nábytek, hodinky a další.

U krabičky zvítězil vlnkový vzor.

U krabičky zvítězil vlnkový vzor.

Jako polymerní materiál jsou molekuly plastu velké a připomínají dlouhé řetězy složené ze zdánlivě nekonečné řady propojených článků. Oproti přírodním polymerům (např. kaučuk a hedvábí), které neznečišťují životní prostředí, ty umělé (převážně z ropy) nejsou biologicky rozložitelné, protože byly vyvinuty k potlačení přirozených procesů rozkladu. A protože je mnoho plastových výrobků na jedno použití, není recyklováno a je nesprávně likvidováno, vznikají v mnoha částech světa krajiny poseté plastovými obaly.

Fanoušci tuto výzvu zaručeně ocenili a na sítích se objevovaly nadšené komentáře typu "Tak ty musím mít!!!" či "Úžasné hodinky!" a úspěch hodinky sklidily nejen u dámského, ale také pánského publika. Pánové by pak zejména 39mm průměr těchto hodinek brali všemi deseti... Jen bez té perleti a diamantů.

Generální ředitel Certiny Marc Aellen uvedl, že se soutěže zúčastnilo několik desítek tisíc lidí, a ačkoli připustil, že komerční úspěch hodinek se teprve uvidí, ohlas byl pozitivní a přilákal velký zájem. "Pro značku jako jsme my je důležité, aby se zapojila do naší komunity a myslím, že to uděláme znovu." I on nakonec přiznal, že byl konečným výsledkem překvapen. "Myslel jsem, že to bude světlejší barva, jako je bílá – a že to celkově půjde tímto směrem."

Bílá varianta však přece jen nakonec vznikla také.

Nové Certina DS PH200M podrobněji

Jak už bylo zmíněno, jedná se o větší sportovně-elegantní hodinky s 39mm průměrem pouzdra – přesně v duchu moderních dámských hodinek.

Velké a elegantní dámské hodinky – Fotogalerie
8.3.2023 - Eliška Měrková
Velké a elegantní dámské hodinky – Fotogalerie

A s potěšením podotýkám, že 4 milimetry byly to jediné, co oproti pánské verzi hodinky ztratily. Jsou to bezvadně odolné a funkční potápěčské hodinky, jak po designové stránce, tak po té praktické. Jednosměrně otočná luneta je keramická, a tedy barevně stálá, odolná vůči poškrábání a taky se krásně leskne.

Poškrábat se vám pak nepodaří ani sklíčko, které je ze safíru a k tomu s jednostrannou antireflexní vrstvou, která zabraňuje nechtěným odleskům.

Dýnko je šroubovací, což pomáhá držet vysokou voděodolnost (do 200 m), stejně jako pověstný certinovský DS koncept, kterým Certina opatřuje bez výjimky všechny své hodinky.

DS neboli Double Security system – dvojí zabezpečení, zvyšuje odolnost, nárazuvzdornost a spolehlivost voděodolnosti hodinek. Zahrnuje 1. zesílené safírové sklo, 2. těsnění na hřídeli korunky, 3. dvojité těsnění na korunce, 4. speciální těsnění dýnka, 5. zesílené dýnko.

Spolehlivé potápky pak musí být výborně čitelné, což hodinky určitě splňují, nicméně nemůžu si trošku "nerýpnout" do volby diamantů na úkor klasických indexů s luminiscencí, které bych já ocenila více (ale vzhledem k tomu, že osobně nejsem velkou milovnicí diamantů, je v tomhle můj názor dost neobjektivní).

DS PH200M vedle druhé dámské novinky Certina DS Action Lady.

DS PH200M vedle druhé dámské novinky Certina DS Action Lady.

Svou porci luminiscence však dostaly ručky a nultý bod na lunetě. Jedná se o švýcarskou Super-Luminovu, která má výborné světelné vlastnosti a po "nabití" světlem vydrží svítit i několik hodin.

Krátké video, na kterém si můžete prohlédnout hodinky do detailu:

Průhledné dýnko chrání safírové sklo a krásně skrz něj vidíme kmit automatického strojku Powermatic 80, který se pyšní vysokou rezervou chodu a v tomto případě také vláskem z Nivachronu s antimagnetickými vlastnostmi (magnetismus může způsobit odchylky v přesnosti hodinek).

A co mnohé dámy jistě ocení, je systém upnutí řemínku Quick Release, díky kterému si řemínek hravě vymění i samy doma, pokud by zrovna dostaly chuť na změnu vizáže svých hodinek.

Za mě je to povedený a opravdu nevšední dámský kousek, stojící na základech moc dobré myšlenky. A co myslíte vy, trefila se Certina do černého?

My ano, koukněte na videorecenzi:

Mohlo by vás dále zajímat:

Dámské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejkrásnějších
21.7.2023 - Eliška Měrková
Dámské hodinky Certina – Fotogalerie těch nejkrásnějších

Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek
17.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek

Certina DS Action Lady Quartz – Hodinky pro Malou městskou vílu
8.2.2021 - Eliška Měrková
Certina DS Action Lady Quartz – Hodinky pro Malou městskou vílu

6 NEJ: Dámské klasické sportovní hodinky
2.9.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Dámské klasické sportovní hodinky

Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 představení – Retro želvy ze Švýcarska
1.2.2022 - Agáta Vřeská
Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 představení – Retro želvy ze Švýcarska

Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenze – Nevtíravý třpyt diamantů v odolném balení
1.3.2022 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenze – Nevtíravý třpyt diamantů v odolném balení

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Lýdiepřed 846 dny, reagovat
Musela jsem delší chvilku hodinky "zkoumat", nebyla jsem z počátku přesvědčená, zda se mi líbí. Ale nakonec jsou skutečně úžasné. Co se mi ale rozhodně nelíbí je textilní řemínek.

Hodinky zmíněné v článku