» Blog » Certina

Certina DS Podium Chronograph Automatic představení – Elegán se závoděním v DNA

Tagy: Představení | Certina | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 4.5.2021 | 4 MIN | 2x komentář

Hodinky s charismatem jako hrom? Pánské Certina DS Podium Chronograph Automatic s nestárnoucím sportovně-elegantním designem dostaly v roce 2021 pár drobných, ale efektivních úprav a nutno dodat, že jim to sekne. Očekáváme je už brzy, konkrétně v květnu tohoto roku, tak se na ně pojďme alespoň v krátkosti podívat.

Foto: Hodinky-365.cz

O řadě DS Podium – Závodníci každým coulem

Abych ukázala, v čem jsou nové DS Podium jiné a inovativní, je třeba je prvně uvést do kontextu celé řady DS Podium. Modely z této řady zapadají do sportovní kolekce Certiny s příznačným názvem Sport, která čerpá inspiraci z motosportu – na hodinkách DS Podium tedy velmi často najdeme funkci chronografu (stopek), přičemž některé disponují přesností dokonce 1/100 s (u motosportu hrají roli i desetiny sekundy).

Sportovní řadu DS Podium uvedla Certina už v roce 2005, kdy značka uzavřela spolupráci s tehdejším švýcarským závodním týmem Formule 1 Sauber Petronas. Ten právě v roce 2005 v závodu F1 debutoval a jako vyjádření podpory Certina uvedla řadu DS Podium. Ve veškerých hodinkách DS Podium tak koluje už od počátku závodnické DNA.

Pro Certinu je také typické vyloženě "vymakané" zpracování pouzder, u sportovních modelů s příznakem DS obzvlášť.

DS značí tzv. Double Security koncept – tedy dvojitou ochranu, který zahrnuje několik bezpečnostních prvků: zesílené safírové sklíčko, těsnící kroužek na hřídeli korunky, dvojité těsnění korunky, speciální těsnění v zadní části pouzdra, zesílená zadní část pouzdra. Hodinky s příznakem DS jsou tak velice odolné vůči mechanickým vlivům a zároveň dobře chráněné proti vniknutí vody – všechny hodinky s označením DS jsou také voděodolné minimálně do 100M.

Nutno podotknout, že DS Podium jsou také ryze pánskou záležitostí, čemuž odpovídá i častá velikost pouzdra pohybující se konkrétně u modelů s chronografem v rozmezí 42–44, což u modernějších sportovních kousků vypadá vážně dobře. Hodinky z řady DS Podium tak patří mezi největší hodinky od Certiny a právě díky neustávající popularitě velkých hodinek, ale také kvalitnímu zpracování, nadčasovým sportovně-elegantním designům a dostupným cenám se stala jednou z nejoblíbenějších řad této značky.

Hodinky s typickým

Hodinky s typickým "závodním" designem řady DS Podium.

Co se však týče konkrétně automatických chronografů, ty byly doposud k dispozici jen ve 42mm pouzdře, ale jelikož diktát moderní doby volá po ještě větších hodinkách, Certina se rozhodla jej vyslyšet a uvedla novější verzi automatických chronografů ve 44mm pouzdře, kterou si právě dnes představíme.

Co se týče chronografů, dosud jsme v řadě našli kromě quartzových modelů s extrémně přesným švýcarským strojkem Precidrive také automaty se strojkem ETA C01.211, který však nedisponoval antimagnetickým vláskem z inovativní slitiny Nivachron, která zvyšuje přesnost strojku. A to se v letošním roce také změnilo.

Nové DS Podium zaujmou velikostí, sportovním charismatem a klasickou elegancí

Letošní DS Podium tedy konečně dostaly "chlapáckou" velikost 44 mm, jakou dosud měly jen jeho quartzoví sourozenci. Těm Certina přenechala i výraznější sportovní barvy, jakoby podvědomě tušila, že milovníky mechaniky zaujmou spíše tlumenější odstíny kovu a klasicky hnědého koženého řemínku s embosem aligátora, který obecně působí luxusnějším, sofistikovaným dojmem.

Právě zvětšené rozměry ocelového pouzdra a číselníku dávají vyniknout zdánlivě rušným sportovním prvkům, které však hodinkám neubírají na přehlednosti a relativně dobré čitelnosti. Ta je umocněna jak vystouplými arabskými číslicemi a velkými indexy v barvě, která kontrastuje s pozadím číselníku, tak výbornou luminiscencí Super-LumiNova na širokých ručkách a také antireflexní vrstvou na safírovém, prakticky nepoškrábatelném sklíčku.

Foto: Hodinky-365.cz

Na hodinkách je znát designérský um Certině vlastní – od kontrastu leštěné lunety a broušených nožek elegantně protáhlého tvaru, přes hloubku číselníku, po jehož obvodu vede širší chapter ring s minutovou stupnicí, po zdobení subčíselníků chronografu efektivní rytinou soustředěných kruhů. Zdánlivě by se zdálo, že musí být detailů na hodinkách až příliš, Certina je však zdařile ukočírovala a celkový vzhled tak působí perfektně harmonicky.

Foto: Hodinky-365.cz

Na hodinkách nakonec zaujme také "závodní" tachymetrická stupnice, která by u sportovních hodinek bežně hrála prim. U nových DS Podium je však tak nějak utlumena, ražba drobných číslic s černým barvením ustupuje do pozadí a nechává vyniknout spíše elegantní stránku hodinek.

Tachymetr na hodinkách je v zásadě mechanismus pro měření průměrné rychlosti na přesně stanoveném úseku, kterým těleso projde za méně než jednu minutu. Měření probíhá pomocí číselné stupnice, která v podstatě převádí čas na rychlost, zpravidla za pomoci stopek, které se na hodinkách s tachymetrickou stupnicí nacházejí. Tachymetrickou stupnicí je buď ocejchovaná luneta, která by měla být pevná, neotočná, nebo ji najdeme uvnitř po obvodu číselníku.

Jak jsem zmínila výše, uvnitř hodinek se nachází švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem ETA C01.211, který krom rezervy chodu 45 hodin, hackingu a možnosti ručního nátahu nově disponuje také vláskem ze slitiny Nivachron, která zvyšuje odolnost vůči magnetickým vlivům a ovlivňuje tak přesnost hodinek.

Foto: Hodinky-365.cz

V jakých barevných variantách jsou nové DS Podium provedeny?

DS Podium pro rok 2021 jsou k dostání ve třech barevných variantách, dva na prošívané hnědé kůži, jeden na robustnějším ocelovém náramku. Všechny oplývají velmi klasickým vzhledem, střízlivými odstíny kovu a nechybí elegance populárního růžového zlata, které bylo dosaženo pomocí povrchové úpravy PVD.

Asi nejzajímavější je první model na kůži, kombinující stříbřitou barvu oceli s růžově-zlatými prvky na číselníku, které vynikají na tlumeném pozadí antracitového číselníku.

Následuje celoocelový model s nejdynamičtějším designem s ostrým kontrastem mezi černým číselníkem a světlou ocelí.

Foto: Hodinky-365.cz

Poslední model v růžově-zlatém provedení se světlým číselníkem je nejelegantnější.

Foto: Hodinky-365.cz

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Laurapřed 1054 dny, reagovat
První model s růžově-zlatými prvky na číselníku je skutečně nepřehlédnutelný ve srovnání se zbývajícími kousky. Barevná kombinace je nevšední.
Bazpřed 1052 dny, reagovat
Povedený model

Hodinky zmíněné v článku