» Blog » Certina

Certina DS Powermatic 80 představení – Retro, které se (doufejme) povedlo

Tagy: Představení | Certina | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Eliška Měrková | 21.9.2021 | 4 MIN | 2x komentář

Podzimní nostalgie se nejspíše pomalu zmocňuje i hodinářských značek. K našemu potěšení totiž Certina nově vydala zajímavý kousek inspirovaný modelem z vlastní minulosti a rozšířila tak oblíbenou řadu Heritage. A protože budou hodinky k dostání až na konci října a my jsme hodinkoví nedočkavci, pojďme si o nich říci alespoň to, co jsme o nich zatím zjistili. Představujeme: Certina DS Powermatic 80.

Mnoho tradičních hodinářských značek zařazuje do své kolekce modely, kterými dává na odiv vlastní historii. Certina, jejíž příběh začal už v roce 1888, samozřejmě není výjimkou. Nepochlubit se mnohdy skvostnými vintage kousky by totiž byla, zejména v případě Certiny, náramná škoda. Proto je řada Heritage (znamenající "odkaz"), v níž právě tyto modely najdeme, tolik oblíbená.

A není se čemu divit. Kombinování moderních prvků s vlastní historií Certina obvykle zvládá na výbornou. A prozatím to vypadá, že i nové Certina DS Powermatic 80 tomuto závazku dostojí také. Tentokrát se však nebude jednat o věrnou reedici historického modelu, nýbrž o hodinky ztvárněné spíše "na motivy" jednoho z nich. A kterého?

Mrkněte na naši videorecenzi:

Inspirace není na první pohled znát

Už v prosinci minulého roku (2020) jsme se tady v Hodinkách tetelili nad povedenými automatickými chronografy Certina DS Chronograph Automatic. Ty nás dostaly zpracováním, promyšlenými detaily a nádherným retro designem, jenž věrně vycházel z modelů vydávaných ve druhé polovině 40. let.

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Že byste si inspiraci na první pohled nejspíše netipli? Přiznávám, že podobnost retro chronografů s novými DS Powermatic 80 mi nepřišla tak patrná, jak bych si u "inspirovaného" modelu představovala. To však nemusí být nutně špatně.

Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Nové hodinky skýtají daleko čistší, univerzálnější vizáž bez rušných elementů, které se pojí s funkcí chronografu (stopek). Pozbyly rovněž tachymetrickou a telemetrickou stupnici a taky jednoduché, modře pokované ručky (což je pro mě osobně trošku škoda). Namísto nich dostaly ručky elegantní, opatřené jemnou vrstvou luminiscence. Zajímavým novým designovým prvkem jsou pak luminiscenční body umístěné za fasetovanými indexy ve tvaru šipky.

Některé barevné varianty DS Powermatic 80 odkazují na původní modřené ručky vteřinovkou. Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Některé barevné varianty DS Powermatic 80 odkazují na původní modřené ručky alespoň modře pokovenou vteřinovkou. Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Co však nechybí, je vypouklé safírové sklíčko s antireflexní vrstvou, která zabraňuje případným odleskům. Z tohoto rysu jsme měli radost už u původních chronografů a jsem ráda, že se opakuje i u nových DS Powermatic 80.

"Funkce chronografu, která byla nezbytná pro využití telemetrické i tachymetrické stupnice, navyšovala výšku původního strojku, a tak bylo třeba číselník a tím i sklíčko 'vypouknout'. Tento detail se dnes využívá spíše k tomu 'retro' dojmu."– Agáta, redaktorka Hodinek 365

Mnohem obvyklejší je totiž u retro hodinek s vypouklým sklíčkem plast (kterému se v těchto případech nebrání ani Certina – vzpomeňme například na povedené šedesátkové potápky Certina DS PH200M).

Certina DS PH200M: Povedený výlet do minulosti
15.5.2018 - Vojtěch Pospíšil
Certina DS PH200M: Povedený výlet do minulosti

Zachována byla také relativní robustnost ocelového pouzdra a jeho tvar. Také nožky (alespoň dle fotek) zdatně kopírují předlohu. Podobně jako u původních chronografů i zde překvapí (na retro kousek) relativně velký průměr pouzdra. DS Action dostaly 41 mm, což je nepochybně moderní hodnota, nicméně se musím ptát: jsem jediná, kdo při pohledu na fotky očekával (a tak trochu v to doufal) spíše 38mm velikost? Jedná se však stále o relativně menší hodinky nutno uznat, že poptávka po hodinkách ve 41mm velikosti bude nepochybně větší.

Snadná výměna řemínku a vydařená univerzálnost

Jednodušší vzhled přidal DS Powermatic 80 na eleganci a vzhledem k menší velikosti se tedy dají označit za hodinky ve společenském stylu – což se týká samozřejmě verzí na koženém řemínku.

TOP 6 pánských společenských hodinek a jak vybrat ty správné
2.3.2020 - Eduard Tomas
TOP 6 pánských společenských hodinek a jak vybrat ty správné

Modelů je celkem šest: tři na kůži, tři s textilním NATO řemínkem v zemitých podzimních barvách, které hodinkám dávají ležérnější šmrnc. Řemínky pak mají být snadno vyměnitelné a vzhled hodinek tak můžete volit bezstarostně dle nálady. Rozpětí nožek je 20 mm, což je naprosto standardní hodnota. Řemínků, které si k novým Certinám budete moci dát, je tedy nepřeberné množství.

Pověstná Certinovská odolnost a praktičnost

Toho, kdo zná švýcarskou Certinu, už nepřekvapí odolnost doslova každých hodinek z její kolekce. Takzvaným DS konceptem – tedy souborem opatření pro zvýšení odolnosti, jsou opatřovány všechny hodinky této značky. Certina nedělá výjimky a kompromisy ani u svých vintage modelů, a tak u nových DS Powermatic 80 najdeme 100M voděodolnost (hodinky jsou vhodné na plavání), zesílené safírové sklíčko, těsnící kroužek na hřídeli korunky, dvojité těsnění korunky a zesílené dýnko se speciálním těsněním.

Certina DS Concept – stručně a srozumitelně
10.10.2019 - Radek Vyhlídal
Certina DS Concept – stručně a srozumitelně

Uvnitř hodinek najdeme automatický strojek Powermatic 80 s vláskem z Nivachronu. Jedná se o moderní materiál podporující přesnost, lepší odolnost vůči magnetickému poli i teplotním změnám, kterým Certina opatřuje prakticky všechny své novější hodinky.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Cenovka pohybující se okolo 25 tisíc se pak může zdát vyšší. Ovšem jestli i u nových DS Powermatic 80 Certina dostojí kvalitě zpracování tak, jak se jí to povedlo u retro chronografů z minulého roku, budou stát za to... Ale to posoudíme, až je budeme mít reálně v ruce – snad už na konci října.

Mohlo by vás dále zajímat:

Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 představení – Retro želvy ze Švýcarska
1.2.2022 - Agáta Vřeská
Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 představení – Retro želvy ze Švýcarska

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina
18.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

certinaboypřed 937 dny, reagovat
Dobrý, smekám
Pavelpřed 934 dny, reagovat
Mám certiny a sem spokojený a ty nové vypadají výborně.

Hodinky zmíněné v článku