» Blog » Certina

Certina DS Super PH1000M recenze – Do hlubin a klidně ještě dál

Tagy: Recenze | Certina | Pánské | Klasické | Potápěčské

Jiří Hons | 5.2.2024 | 7 MIN

Uvažujete o pořízení potápek a nemůžete si vybrat, protože… Je to tak nějak jako kdyby jedna značka kopírovala druhou a vy hledáte něco osobitějšího? Přišel čas zbystřit. Protože společnost Certina vám se svými Certina DS Super PH1000M možná vytrhla trn z paty.

Ikonický vzhled a moderna dohromady

Na nostalgii se sází často, ale ne pokaždé to zafunguje. Certina to zkusila tak, že nahodila udici do divokých vod dávných sedmdesátek, přidala něco inovací – a zrodil se model DS Super PH1000M, potomek stejnojmenné legendy. Zdánlivě se od předlohy neliší, ale pod známou tváří skrývá technologie, které vznikly během posledních pěti dekád. Vlastně kopíruje sám sebe, a přitom jde dále, nezastavil se někde v minulosti. Pořád si ale zachovává své charisma – a právě sázka na něj rozhodně vyšla.

Certina DS PH200M: Povedený výlet do minulosti
15.5.2018 - Vojtěch Pospíšil
Certina DS PH200M: Povedený výlet do minulosti

Jako vejce vejci

Podoba tu na první pohled je… Absolutní. Až na druhý přijdete na to, že ve spodní části ciferníku, tedy mezi pozicí čísla šest a čtvrťovou trubkou máme nově nápis DS místo původního DS-2. A pak si všimnete, že dýnku kdysi scházela ikonická želvička, která dnes ovšem nechybí… A to je vše. Jednoduchá elegance, která byla sexy kdysi a je i dnes.

Chytře vymyšlená luneta

Ocelová luneta s hliníkovou vložkou a trojúhelníkovým lumi bodem na dvanáctce nezní jako nic zvláštního. Ale – sice se zde setkáváme (samozřejmě) s jednostranně otáčivou verzí, přeci jen je však o trochu jiná než ostatní. Podívejte se z boku – zjistíte, že je nezvykle vystouplá, se sklonem bez velkého fantazírování připomínajícím vrcholek vulkánu.

Tomu napomáhá také poměrně jemné rýhování, určené pro jistý úchop i ve vodním prostředí. A to není vše. Tato luneta nespoléhá jen na „tuhost“, jak bývá běžné. Proti nechtěné změně pozice tu stojí promyšlený zámek, který funguje jednoduše – pokud lunetu nezatlačíte trochu dolů, pak s ní prostě neotočíte. A to nejen po směru hodinových ručiček, ale ani opačně. Chce to zlehka nacvičit, ale jde o spolehlivé řešení, které nepostrádá jisté kouzlo… A rozhodně se na něj můžete spolehnout.

Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře
20.9.2019 - Milan Letošník
Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře

Keramika a více lumi by neškodily

Málo platné, hliníková vložka bývá náchylnější k otěru a poškození, a tak se nabízí pocit, že alespoň tu keramiku by si luneta zasloužila. Když už ne přímo safír. A třeba i luminiscenční nátěr na dalších markerech, než jen na pozici čísla dvanáct… Však to umí i některé levnější hodinky. Nutno přiznat, že ale nejde o žádné závažné chyby – luneta zvládne svou funkci i tak na jedničku.

Pouzdro a ciferník

Hodinky chrání masivní oválné pouzdro z nerezové oceli, jde o osvědčenou 316L. Pouzdro je ze svrchní strany velmi jemně matné, po stranách a zespodu leštěné. Při rozměrech 43.5 mm x 42 mm a výšce 14 mm pak celé hodinky váží nějakých 116 g. Na ruce je budete vnímat, ale není třeba se bát nějakého diskomfortu. Šroubovací korunku s logem výrobce najdeme klasicky u trojky – a naproti ní, na deváté hodině, heliový ventil. U hodinek testovaných na tlak 100 barů, tedy s WR 1000M, poměrně nezbytný a obvyklý doplněk.

Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?
17.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?

Co ciferník? Můžete si vlastně vybrat – momentálně se bavíme o modelu s černým ciferníkem, ale na výběr je i limitka jednoho tisíce kusů s ciferníkem oranžovým. Pro úplnost se liší ještě tahem – limitovaná série je dodávána na kaučuku, kdežto náš kousek je nasazen na náramku ze syntetické tkaniny.

Ale k věci, tedy k ciferníku. K tomu černému. Hodinové (respektive můžeme říci i „pětiminutové“) indexy tvoří bílé čtvercové a obdélníkové markery, s luminiscenčním nátěrem, který zastupuje důvěrně známá Super-LumiNova. Najdeme ji dále i jak na trojúhelníkovém indexu lunety, tak na oranžově orámované minutové ručce, vteřinovce a ručce hodin, které jsou ovšem pro změnu rámovány bíle. Chybí na pozici čísla tři, kde ustoupil apertuře pro jednoduchou datumovku, indikující den v měsíci.

Ciferník pak obtáčí jednoduchý minutový rastr a hodinové indexy doplňují menší markery v oranžové barvě – společně se stejně lemovanou minutovou ručkou to celý ciferník příjemně oživuje. A je třeba přiznat, že i napomáhá k čitelnosti.

Logo výrobce se usadilo pod „dvanáctkou“ a hned pod ním pro jistotu i jeho jméno, doplněné informací, že uvnitř najdeme automatický strojek. Nad indexem šestky vidíme již zmiňovaná písmena DS, pod nimi označení modelu a ještě níže, pod luminiscenčním markerem šesté hodiny i ujištění, že nám na ruce bude tikat švýcarský strojek ve Švýcarsku i vyrobený.

V noci bez problému

Co se nočního provozu týče, není co výrazněji vyzdvihovat nebo kritizovat. Super-LumiNova je Super-LumiNova. I bez dodatečného nasvícení po běžném dni čas bez problému odečtete až do rána. Pravdou je, že hodně potápěčských hodinek „svítí“ mnohem více, nicméně výdrž je slušná a pokud se nechystáte do vyloženě kalné vody, tak i v tomto ohledu hodinky svou práci odvedou.

Bonus pro ekology

V balení najdeme hned dva náramky – jeden prodloužený, určený na rukáv potápěčského obleku a druhý pro standardní nošení. Ten, který budete běžně používat, se zapíná trnovou sponou a k pouzdru je připnut rychlostěžejkami. Oba jsou z černé syntetické tkaniny, nicméně ne ledajaké – ochránce životního prostředí jistě potěší, že k výrobě byly použity recyklované plasty, vylovené z oceánu. A ti ostatní budou mít radost i z toho, že nechybí ani náhradní pár již uvedených rychlostěžejek.

Vzhůru do hlubin

Již bylo zmíněno, že naším předmětem zájmu jsou hodinky s ultimátní vodotěsností 1000M – byly tedy laboratorně testovány tlakem stovky barů. I když je nutné uznat, že reálná hodnota bude o něco nižší, tak je to přeci jen… Impozantní. Tohle jsou opravdu vodotěsné hodinky. Jsou vyrobeny tak, že odpovídají potřebám hlubinných potápěčů, kteří pracují tak hluboko, že musí dýchat kyslík ve směsi s heliem – a ať už jde o kratší ponory, nebo o dlouhodobý pobyt v podmořských kesonech, je třeba chránit jejich hodinky i před hromaděním právě helia uvnitř pouzdra.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu

Helium totiž velmi snadno pronikne těsněním – a při vynořování (kdy dochází k poměrně prudkému snižování okolního tlaku) může způsobit poškození, typicky „vystřelením sklíčka“. To si samozřejmě nikdo z potápěčů nepřeje. Právě proto zde najdeme automatický heliový ventil, který riziko eliminuje.

Jistě, že jde pro běžné použití o nesmysl. Málokdo z nás se potopí (třeba na dovolené) hlouběji než do deseti metrů – a k tomu vám postačí WR deklarovaná zkouškou na 10 barů. Lidí, kteří reálně využijí heliový ventil, pak na celém světě bude maximálně pár stovek. Ale… Je to krásný nesmysl. A příjemný je i pocit, že máte na ruce něco, co dokáže fungovat i v opravdu extrémních podmínkách… V hlubinách a třeba ještě dál.

Výdrž na jedničku s hvězdičkou

Všemu, o čem jsme se dosud bavili, vdechuje život kalibr Powermatic 80.611, potomek slavných rodičů – za jeho zrozením stojí, jak známo, ETA a Tissot. Dostal do vínku hacking, 25 kamenů, oboustranný automatický nátah (i když můžete použít i natahování pomocí korunky) a jeho srdce tluče na 21 600 bph (tedy 3 Hz).

Powermatic 80 – stručně a srozumitelně
16.5.2019 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 – stručně a srozumitelně

Co se přesnosti týče, měla by se pohybovat někde kolem +/- 5 s za den, tedy v rozmezí COSC certifikace, kterou ovšem oficiálně nevládne. Zde jsem, poměrně překvapivě, naměřil trochu jiné hodnoty – testovaný kus se dostával spíše někam k 10 až 12 sekundám za den, naštěstí do plusu. Budiž ale řečeno, že šlo o fungl nové hodinky a jak je známo, u mechanických strojků je někdy potřeba chvíli počkat, než si takzvaně „sednou“, pak se přesnost obvykle zlepší. Pevně věřím, že tomu tak bude i zde.

Co je ale třeba vyzdvihnout, a co dokonce předčí katalogové hodnoty, to je rezerva chodu. Certina pro Powermatic 80 deklaruje výdrž celých osmdesáti hodin – a v praxi to je dokonce o něco lepší. Po natažení do plna vydržely hodinky v chodu o hodinu a čtvrt, někdy i hodinu a půl déle. V tomto ohledu se v naší cenové relaci jen těžko bude hledat konkurence.

Krabička, kterou nevyhodíte

Říká se, že obal prodává – a tady, pokud byste si měli vybírat právě podle něj, to rozhodně platí. Hodinky se k vám dostanou v plastovém, patrně i vodotěsném (i když hodinkám samým voda samozřejmě nijak neuškodí) kufříku, opatřeném logem výrobce. Žádná pofidérní papírová krabice (a přiznejme si, že takovou někdy najdeme i u dražších modelů). Kufřík působí robustně, je zajištěn šroubovací pojistkou a už na první pohled je prostě cool. Na poličce určitě udělá parádu – ať už v uzavřeném stavu, nebo s odklopeným víkem ve stylu výkladní skříně.

Pomerančové Certiny DS Super PH500M: nádherné potápky s příběhem
10.2.2020 - Agáta Vřeská
Pomerančové Certiny DS Super PH500M: nádherné potápky s příběhem

Celkové zhodnocení

Ať už jste potápěč nebo ne, tíhnete k retru anebo moderně, Certina DS Super PH1000M patří mezi hodinky, které je záhodno vidět – reálně totiž jejich uhrančivost vynikne mnohem více než z obrázků. Určitě stojí za zvážení. Opravdu upřímně jsem nucen přiznat, že na mě dojem udělaly, a proto teď možná nehodnotím úplně nezaujatě. Ale jestli máte rádi mechanické strojky a oceníte odolnost a výdrž, pak jsem si přesto jistý, že se jich určitě nemusíte bát. Vedle nešlápnete.

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč
23.5.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku