» Blog » Certina

Pomerančové Certiny DS Super PH500M: nádherné potápky s příběhem

Tagy: Recenze | Certina | Pánské | Klasické | Potápěčské | Retro

Agáta Vřeská | 10.2.2020 | 7 MIN

Ed se vracel z průzkumné cesty podmořského dna. Žebříkem se vyšplhal otevřenou studnou do „mokré místnosti“, která sloužila jako laboratoř. Už ty šprušle nemusel ani počítat, prošel tudy tolikrát, že znal cestu píď po pídi. Nechal tam oblek a opláchl se příjemně teplou vodou. Navlékl na sebe suché šaty a rychle prošel strojovnou. Přes spojovací tunel se dostal do druhé části domovské lodi. V knihovně se pozdravil s Johnem a sešel do kabiny. Z lednice vytáhl jídlo a pustil televizi. Oranžová ručka jeho hodinek ukazovala pár minut po čtvrté. Natáhl se na palandu a na chvíli zapomněl, že je uvězněn 50 stop pod hladinou…

Mohlo by se zdát, že se jedná o úryvek ze sci-fi románu Julese Verna (jen ne tak dobře napsaný). Ale děj se neodehrává na Nautilu kapitána Nema, ale na výzkumné stanici Tektite. A rozhodně nepatří mezi science fiction, ale do reality vrcholu 60. let minulého století. Projekt, na kterém se podílela i NASA patří mezi chlouby ve výzkumu podmořského světa a – hodinek Certina.

Certina DS Super PH1000M recenze – Do hlubin a klidně ještě dál
5.2.2024 - Jiří Hons
Certina DS Super PH1000M recenze – Do hlubin a klidně ještě dál

Důvodem pro naši objevnou cestu je totiž remake Certina DS Super PH500M, spadající do řady Heritage, představené pro sezónu 2019/2020. Sytě oranžový číselník, kalibr Powermatic 80 s vláskem z Nivachronu a povedený retro vzhled z nich dělá dost možná jedny z nejzajímavějších potápěčských hodinek s historickým příběhem na pozadí tohoto roku!

A protože každý takový příběh potřebuje počáteční bod, pro Certinu jsou to hodinky, které nosili na rukou vědci během do té doby nejdelšího pobytu pod mořskou hladinou…

Projekt Tektite I: 60 dnů na dně mořském

Je 15. února 1969 a v zálivu Great Lameshur (St. John) jednoho z Panenských ostrovů v Karibském moři právě začíná jedinečný projekt Tektite I. Čtyři průzkumníci, kteří dostanou přezdívku „aquanauti“, vstupují do stanice umístěné 15 metrů pod hladinou, aby po dobu 60 dní zkoumali podmořský život i vlastní schopnost ustát pobyt v extrémně náročných podmínkách.

Do výbavy dostávají hodinky od dvou švýcarských lídrů potápěčských hodinek té doby – Rolex a Certina. Rolex dává výzkumníkům své Sea-Dweller a Submariner, Certina vsází na svůj špičkový model z roku 1968 DS-2 Super PH500M. Dvouměsíční praxe má prověřit jejich spolehlivost ve všech ohledech.

Původní Certina DS Super PH500M z roku 1969. Foto s laskavým svolením www.vintagecertinas.ch

Původní Certina DS Super PH500M z roku 1969; Foto s laskavým svolením www.vintagecertinas.ch

Stanici Tektite tvořily dva válce o šířce čtyř metrů a výšce šesti metrů, spojené tunelem, usazené na ocelové obdelníkové základně. Interiér tvořily celkem čtyři místnosti, v každém válci dvě.

Tektite Habitat © General Electric Company

Stanice Tektite; zdroj: General Electric Company

Vstup vedl po žebříku skrz studnu do tzv. „mokré místnosti“, která nabízela ideální skladovací podmínky pro potápěčské vybavení a laboratoř, ale zahrnovala i „běžné věci“ jako sušičku na prádlo a teplou sprchu. Nad mokrou místností se nacházela strojovna, zahrnující systém podpory života, mrazák, koupelnu a toaletu.

Skrze tunel se dalo projít do třetí místnosti. Ta sloužila jako hlavní komunikační a monitorovací středisko, knihovna a suchá laboratoř. Sestupem do poslední místnosti jste vešli do pokoje posádky. Čtyři palandy, přihrádky na osobní věci, stůl, lednice, sporák, umyvadlo, televize i rádio.

V každé místnosti byly na zemi koberce a dostatečné osvětlení, vše uzpůsobeno tak, aby se členové náročné expedice cítili dobře. Průhledy na mořský svět jako ve Vernově Nautilu jim ale připomínaly, kde a proč jsou. Mohutné kabely vedoucí po mořském dně od pozemní základny zajišťovaly přísun vody, vzduchu a energie.

Tektite I

Exteriér Tektite I; zdroj: wikipedia commons

Tektite I byl první podmořský program financovaný státem na národní úrovni. Výzkumnou stanici navrhla a postavila vesmírná divize General Electric Company, vedoucím projektu byl poručík Wakter Eager. Kromě námořnictva Spojených států a ministerstva vnitra, stála za projektem také NASA, která z experimentu těžila užitečné informace pro své vlastní vesmírné projekty (vždyť zuřila Studená válka a Měsíc byl na dosah).

Ostatně název Tektite nebyl náhodný. Byl zvolen podle „tektitu“, horniny vzniklé z úlomků mimozemských meteoritů. Mívají kopulovitý tvar a sklovitou strukturu. Průletem atmosférou často dopadnou na mořské dno; dokonalé spojení světa astronautů a aquanautů.

Potápěčský tým Tektite I se skládal ze čtyř mužů (Edwarda Cliftona, Conrada Mahnkena, Richarda Wallera a Johna VanDerwalkera a záložní aquanauti byli Ian G. Koblick, Gary E. Davis a R. Lawrence Phillips). Po prvním měsíci překonali dosavadní rekord pobytu člověka pod vodou. 15. dubna krátce po půlnoci se vynořili, prošli téměř 20 hodinovou dekompresí a jejich 60 dnů trvající mise nebyla dalších více jak 20 let překonána.

Certiny po dvou měsících v praxi

A jak si vedly Certiny? Hodinky DS-2 PH500M byly hodnoceny ve 13 kategoriích, v šesti dosáhly na „vynikající“ hodnocení (včetně přesnosti, ochrany korunky, odolnost proti poškrábání, nastavování, čitelnosti indexů a kalendáře). Pětkrát získaly „dobrý“ a dvakrát „uspokojivý“ (pro náramek a sponu).

Článek v časopisu Certina Echo z roku 1970

Článek v časopisu Certina Echo z roku 1970

Hodinky ustály veškerou zátěž a aquanauti se na ně po celou dobu mohli plně spolehnout. Byl to úspěch nejen pro výzkumný tým, ale i švýcarské hodináře. (O tom, že jedny z originálních hodinek Iana Goblicka z roku ´69 stále tikají, se můžete dočíst v zajímavém článku zde.)

Původní Certiny DS PH500M z roku 1969

Původní Certiny DS PH500M z roku 1969; Foto s laskavým svolením www.vintagecertinas.ch

O rok později, 1970, pokračuje projekt Tektite II. Certina věnovala výzkumníkům pokračovatele PH1000M, ale někteří z potápěčů stále používali původní pětistovky. Dvojka se do historie zapsala především jako první mise NASA, na které se podílely ženy, a jeden tým tvořily dokonce výhradně ženy…

Certiny během projektu Tektite II; zdroj: National Geographic Society

Certiny během projektu Tektite II; zdroj: National Geographic Society

Pomerančové DS Super PH500M

Uběhlo půl století a Certina jeden ze svých největších milníků připomíná novým modelem. Ponechává název i několik designových prvků, ale mnoho se mění, aby vznikl zajímavý kousek, který ocení nejen sběratelé a hodinkoví nadšenci, ale i skuteční potápěči 21. století: Certina DS Super PH500M Automatic Diver´s VDST Special Edition.

Model zaujme především sytě oranžovým číselníkem. Barvou, kterou si potápěči zvolili jako nejčitelnější v hlubinách. U potápěčských hodinek není novinkou (vzpomeňme např. na Doxu či pozdější modely od Certiny), nicméně historický model měl číselník černý, pouze s oranžovými akcenty. Silně kontrastující ručky a indexy mají nezbytnou notnou dávku Super-LumiNovy, pro bezproblémový odečet času. V jejich tvarech podobnost s předlohou najdeme.

Oranžová barva číselníku byla přidána na žádost skutečných potápěčů

Výrazná je také luneta s výseky a charakteristickou černou potápěčskou stupnicí. Tady najdeme silnou blízkost s historickým modelem. Aby bylo ještě víc docíleno bezpečnosti potápěčů, je pro otočení stupnice s hliníkovou vložkou nezbytné vyvinout mírný tlak.

Spojovacími prvky mezi minulostí a přítomností jsou také rozměr pouzdra 43 mm a safírové sklo, chránící proti poškrábání. Korunka a dýnko jsou šroubovací a voděodolnost, jak název napovídá, je až do 50 ATM, tedy 500 metrů (Pression Hydrostatique 500 mètres – PH500M). Stejně, jako v roce 1968.

Certiny PH500M splňují normu ISO 6425 pro potápěčké hodinky

Certiny PH500M splňují normu ISO 6425 pro potápěčké hodinky

Když jsme u podobností, jistě nebudu jediná, komu se při pohledu na číselník vybaví model z roku 2018 patřící rovněž do řady Heritage: Certina DS PH200M.

[[172268]]

I tady jsme se žasli nad povedeným retro designem, rovněž inspirovaný uměním Certiny v řemesle potápěčských hodinek, tentokrát z roku 1967. Podobnost najdeme nejen v mečovitých ručkách a křížovém předělu na číselníku, ale také v kalibru Powermatic 80.

Už dobře známý stroj s 80 hodinovou rezervou chodu nacházíme napříč značkami Swatch Groupu často, novou inovací je v tomto případě vlásek z poměrně nové slitiny Nivachron™. Poprvé jsme jej u Certiny viděli představený v zelených DS-1 Big Date.

Finální zajímavost k nim doplňuje spolupráce s německou asociací potápěčů (VDST), založenou 1954. Připomínku na ni najdeme na dýnku, namísto typické želvy. Pro členy VDST si Certina navíc k modelu připravila dva NATO řemínky.

PH500M vznikly ve spolupráci s německou potápěčskou asociací VDST

PH500M vznikly ve spolupráci s německou potápěčskou asociací VDST

Speciální edice DS Super PH500M je rozhodně ukázkou moderního retra, které nenudí. Certina tím opět dokazuje, že umí vytěžit ze své historie to nejlepší, aniž by jen bezmyšlenkovitě obšlehla úšpěšné modely.

Model byl představen na největším loďařském veletrhu na světě boot Düsseldorf. Dostupný je od srpna 2020.

Speciální edici představil ředitel společnosti Certina Adrian Bosshard

Speciální edici představil ředitel společnosti Certina Adrian Bosshard

Zajímavé zdroje:

Mohlo by vás dále zajímat:
[[M3386]]

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku