» Blog » Certina

Nové Certiny a Tour de Turtles – Vyhraje Mumu letošní závod želv?

Tagy: Zprávy | Certina | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 28.7.2021 | 3 MIN | 6x komentář

Pokud občas sledujete sportovce třeba na Stravě, tak závod želv by vás mohl zajímat. Možná není tak sledovaný jako Tour de France, ale soutěžící musí urazit tisíce kilometrů a čekají je nástrahy jako v Pevnosti Boyard. Projekt Sea Turtle Conservancy trasy mapuje a některé želvy můžete na jejich cestě sledovat online. Jednu takovou želvu jménem Mumu letos sponzoruje také Certina. A nechybí ani speciální edice hodinek Certina DS Action STC upozorňující na problematiku ohrožení želv.

Želvy máme spojené s odolností. Mají přece krunýř, který jen tak něco nenalomí. Ne náhodou nemají v moři příliš přirozených nepřátel. A přesto ze sedmi druhů jsou čtyři kriticky ohrožené a tři v ohrožení vyhynutím.

V moři přitom plavaly už před více než 220 miliony let. Ale až v poslední době je to s nimi dost nahnuté. Proč a jak tomu zabránit se snaží zjišťovat organizace Sea Turtle Conservancy. Vznikla v roce 1959, aby zachránila karetu velkou před okamžitým vyhynutím a od té doby se snaží o ochranu, vzdělávání veřejnosti a lepší porozumění těchto tvorů.

Čím jsou dnes želvy ohrožovány? Tak třeba pláže, na kterých želvy byly zvyklé klást vajíčka, se mění. Urbanizací se zmenšují, želvy zde nemají klid, vajíčka napadají potulní psi, mývalové a další zvířata. Když se želvy přece jen vylíhnou, směřují co nejrychleji k moři. K tomu jim slouží vizuální orientace – jdou za světlem hvězd nad mořem. Jenže světla lidských obydlí je matou.

V moři želvy ohrožují lovné sítě, plastové úlomky, znečištění, dokonce i lov kvůli masu. Mnoho želv také umírá na nemoci, protože vlivem horší kvality vod mají sníženou imunitu. A je toho mnohém víc – klimatické změny, ropné skvrny…

Mořské želvy řadíme do dvou čeledí. Karetovití, kam patří šest druhů karet, a kožatkovití, kam spadá jen jeden druh – kožatka velká.

Organizace Sea Turtle Conservancy (STC) pořádá každoročně závody želv – Tour de Turtles. Želvy mají na sobě GPS přijímač, který snímá jejich pozice. Přímo na stránkách organizace můžete sledovat pohyby želv. Na konci vyhrává ta želva, která urazí nejdelší vzdálenost.

Kareta velká. Zdroj: cs.wikipedia.org

Kareta obrovská. Zdroj: cs.wikipedia.org

Želvy můžete i podpořit. Výtěžek jde samozřejmě neziskovce STC na podporu ochrany želv. Jednu takovou si letos vybrala Certina, která s organizací spolupracuje od roku 2017.

Jméno želvy je Mumu a jde o kožatku velkou. Je to dospělá samice, která v květnu nakladla 102 plodných vajíček na pláži Soropta v Panamě. Z Panamy vyrazila na konci května, vzala to kolem Jamajky, Kuby a nyní je u Jižní Karolíny. Za 64 dní urazila 4191 kilometrů a v žebříčku závodících želv je aktuálně druhá. Sledovat ji můžete zde.

Prozatimní pořadí kožatek v letošním Tour de Tourtles.

Prozatimní (27. 7.) pořadí kožatek v letošním Tour de Tourtles 2021.

Největší želvou na světě je kožatka velká. Samice klade vajíčka jednou za tři až čtyři roky a je zajímavé, že vždy na pláži, kde se sama narodila. Snůška má okolo 100 vajec, ze kterých se po zhruba 60 dnech vylíhnou malé želvičky. Kožatky se dokážou potopit nejhlouběji ze všech plazů, a to až do 1280 metrů.

Certina sice začala podporovat organizaci teprve v roce 2017, ale želvu má v logu už od roku 1959. V tomto roce uvedla svůj Double Security Concept, který zvyšuje celkovou odolnosti hodinek. Na dýnku je rytina želvy u všech hodinek řady DS Action, která cílí na vysokou voděodolnost a najdeme tam i ryzí potápěčské modely.

Jeden takový Certina uvedla i letos jako speciální edici. Jde o Certina DS Action C032.807.22.041.10 Sea Turtle Conservancy. Vychází z poměrně čerstvého modelu C032.807, který hodně zaujal menším průměrem pouzdra 38 mm a typickým designem. Ostatně hodinky jsme v našem magazínu podrobněji už recenzovali:

Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek
17.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenze – jedny z mála menších potápek

Speciální edice se liší právě spojením s organizací STC. Její logo najdete na dýnku namísto typické želvy. Změnilo se také barevné uskupení. Mají modrý číselník a vložku lunet v kombinaci s klasickou bicolor úpravou pouzdra i náramku.

Nechybí certifikace potápěčských hodinek ISO 6425, 300metrová voděodolnost a Powermatic 80, který krom rezervy chodu 80 hodin má také vlásek z antimagnetické slitiny Nivachron.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Je to také poprvé, co Certina hodinky nabízí ve 100% ekologické krabičce. Je z ekologické lepenky, polštářek z biobavlny a vše je bezezbytkově rozložitelné.

Certina představila speciální edice už dříve, mezi nejoblíbenější se zařadily potápky s typickou tyrkysovou ručkou, které jsem vybrala i mezi nejlepší potápky na léto a stále si za výběrem stojím.

Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365
26.6.2020 - Agáta Vřeská
Ideální potápky na léto? Inspirujte se výběrem nadšenců z Hodinky-365

Stále si můžete vybrat želvu v letošním závodě Tour de Tourtles a podpořit ji třeba drobným obnosem. Všechny informace o želvách i o tom, jak pomoct s ochranou, se dozvíte na stránkách Sea Turtle Conservancy. Vítěz Tour de Tourtles 2021 bude vyhlášen v říjnu 2021.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Pavlínapřed 1004 dny, reagovat
Moc pěkný článek...
hanyspřed 1004 dny, reagovat
Ježíšmarjá ty jsou nádherné
Bulbasaurpřed 1004 dny, reagovat
Moc pěkný článek, díky kterému jsem se dověděl o krásných nových Certinách a alternativě letošní olympiády - Tour de Tourtles. Mumu, DO TOHO! :D
Liliepřed 1003 dny, reagovat
Skvělá motivace se smysulpným záměrem.
Emanuelpřed 994 dny, reagovat
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možnost vidět hodinky u vás na prodejně a zda si je tam mohu vyzkoušet? Tým MUMU!!!
Eliška Měrkovápřed 991 dny
Dobrý den, hodinky máme skladem a na naší prodejně si je tedy určitě můžete prohlédnout i vyzkoušet. :)

Hodinky zmíněné v článku