» Blog » Tissot

Tissot Chemin des Tourelles Powermatic 80 – Návrat ke kořenům s moderním srdcem

Tagy: Recenze | Tissot | Pánské | Klasické | Společenské | Tradiční

Eduard Tomas | 3.8.2023 | 7 MIN | 3x komentář

Společenské hodinky – to je vrcholná disciplína v hodinařině. Vysoké komplikace jsou obdivuhodné a mnohdy i užitečné, ovšem u jednoduchých časomír k formálnímu nošení za vás jako za hodinářský dům mluví striktně technický um, smysl pro detail a preciznost odvedené práce. A věřím, že se mi po nějaké době opět podařilo najít někoho, kdo tuto myšlenku nejen pochopil, ale i se jí úspěšně držel. Dnes bych vám rád představil model Chemin des Tourelles T139.807 od Tissotu.

Hodinky a minimalismus

Jako velký přítel minimalismu rád říkávám, že design s minimem prvků patří mezi ty nejobtížnější, nikoliv ty nejprimitivnější. Absence nápadu ≠ jednoduchý návrh! I minimalismus musí mít myšlenku. Tuto rovnováhu mistrně nacházeli v původně výmarské škole designu s názvem Bauhaus. Její filosofii dodnes zastávají německé manufaktury jako Junghans či Nomos.

Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill
11.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill

Proč o tom ale hovořím? Rádoby minimalistické hodinky má v katalogu v současnosti téměř každý. Tissot však opakovaně prokázal, že má cit pro maličkosti i celek. Což je u společenských hodinek nesmírně důležité.

Tissot a retro

Poslední roky v hodinkovém světě zuří trend retra, to jsme mohli pozorovat například před pár lety u hodinek od přímého konkurenta, o kterých se dnes ještě zmíním, Certina DS-1 Big Date. Nebo podobně zaujal Timex se svým modelem Q Reissue.

Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět
27.4.2023 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět

Duchu časů minulých se nevyhýbá právě ani značka z Le Locle a vskutku málokterý výrobce v cenových relacích do 100 000 Kč dokáže vzbudit takovou senzaci jako Tissot. Předně zde stojí za zmínku právě modelová řada T-Classic. Třeba roku 2021 způsobil dlouhé fronty před butiky návrat časomír ze 70. let – Tissot PRX. Nové Chemin des Tourelles tak vidím jako dosti vydařené pokračování v osvědčeném směru.

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Pohled skrznaskrz

„Calatrava!" pomyslel jsem si, když jsem poprvé spatřil předmět dnešní recenze. A ano, i když už jsem jim věnoval nespočet dalších pohledů, stále v těch Tissotkách vidím jakýsi mix zmíněné ikony Pateku Philippe a modelu Aqua Terra 150M 38 mm od Omegy – nepochybně důstojná společnost. Čím to je? Pojďme se podívat na Chemin des Tourelles Powermatic 80 trochu zblízka.

Model ... a ,,,

Model T139.807.11.061.00T139.807.11.031.00

Začněme u základů. Letošní Cheminy ukrývají svůj kalibr Powermatic 80, dnes již legendární strojek společně vyvinutý Tissotem a značkou ETA na základě druhé stálice ve světě hodinek ETA 2824-2, v ocelovém pouzdře zhotoveném ze slitiny 316L. To se svým průměrem 39 mm a tloušťkou 11,2 mm nejen sedne tak akorát na většinu zápěstí, ale rovněž vklouzne snadno pod manžetu košile.

Estéty potěší a praktiky naopak zamrzí vyklenuté safírové sklíčko à la starožitné hodinky. Týmž materiálem je kryt i průhled dýnkem na stroj uvnitř z opačné strany. Asi všem udělá radost vyšší voděodolnost 50 M, oproti 30 M, jež jsou pro formální hodinky standardnější.

Máte na výběr. Kromě běžné leštěné oceli je k dispozici i růžovozlatá PVD úprava. Ciferník může zářit modrou, stříbrnou, šedou. Dále máme na výběr mezi římskými číslicemi a indexy... Volit můžete i z několika kožených řemínků (včetně emulace aligátora) a kovového tahu s leštěnými a kartáčovanými plochami. Milé je i rozpětí nožek 20 mm, snad to nejběžnější, pokud by vám možnosti přeci jen nevyhovovaly a chtěli byste zvolit pásek vlastní.

Tissot má v nabídce také větší model T139.407 s pouzdrem 42 mm, jenž oslní zelenou a zlatavou barvou.

Je tu i menší bratříček T139.207 s 34 mm, který je určen pro dámy, nicméně prakticky i pro drobnější pány. Sám vlastním jedny starší pánské hodinky s velikostí pouzdra dokonce pouhých 32 mm. A přestože se od 60., 70. let trend velikosti posunul jinam, hlavní je, aby vám hodinky dobře padly a vyhovovaly.

Navíc ve všech variantách tepe stejné srdce s rezervou chodu 80 h. I tak věřím, že nejvíce mužů sáhne po verzi 39 mm a i tu bude považovat za menší.

Po formální stránce je již znáte, ale co je dělá tak krásnými? Nejprve k ručičkám – ty jsou v klasickém Dauphine tvaru s matnou a zrcadlově lesklou stranou. Vyjímají se na zdařilém ciferníku ve zmíněných barvách a úpravě Sunburst, jež, jak název napovídá, připomíná sluneční paprsek vyzařující z prostředka. A ukazují na sofistikované indexy rovněž se dvěma povrchovými úpravami.

Tento motiv se manifestuje i na pouzdře, kde se s veškerou přirozeností střídají kartáčované a lesklé plochy. Časomíry s římskými číslicemi bohužel postrádají vybroušené a barvou plněné subindexy znázorňující jednotlivé minuty, nahrazené jsou jen natisknutou minutovou stopou.

Abych ale pouze nechválil, mám i výtku, a sice k okénku s datem. Jsou jistě i horší umístění než na 6. hodině, ovšem myslím, že bychom se u společenských hodinek obešli zcela bez něj, zvláště pak, když barevně neladí ke zbytku ciferníku. Kladně se nestavím ani ke vteřinové ručičce, která na rozdíl od dalších dvou úpravou nikterak nevyniká a mírně shazuje dojem z jinak krásného ústrojí ruček.

Další hráči

Lákají vás nové Cheminy? Mě též. Přesto jsem sesbíral pár zrovna tak atraktivních kousků.

Certina DS-1 a DS-1 Big Date Powermatic 80

Asi nejpodobnější konkurent z roku 2019 okupuje skoro stejné místo na trhu. Nadchne barevný sunburst ciferník a tzv. Sword hands, tedy ručičky s podobou malého meče.

K hlavním rozdílům patří velikost pouzdra (40 mm a 41 mm) a u hodinek Big Date velmi povedená datumovka – když už datum, tak takto. S cenou i za model s velkým datem na oceli lehce přes 24 000 Kč ani zde Certina Tissotu nic neusnadňuje.

Junghans Max Bill

Zaujal-li vás Bauhaus, možná bude pravou volbou Junghans. Světoznámý model Max Bill zvaný podle neméně známého designéra perfektně vystihuje esenci minimalismu. Dostupný v quartzu, manuálním nátahu i automatu, 34 mm i 38 mm (výhradně automat). Zamrzí akorát cenovka, která se vyšplhala k 32 000 Kč u automatického strojku.

Junghans Max Bill Chronoscope recenze – Jako z doby, kdy se hodinky navrhovaly s tužkou v
14.12.2022 - Vojtěch Höhe
Junghans Max Bill Chronoscope recenze – Jako z doby, kdy se hodinky navrhovaly s tužkou v

MeisterSinger Neo Automatic Date

Kdo MeisterSinger zná, ví, že jde o kuriozitu. Jeho časomíry vynikají tím, že mívají jedinou ručku. Tento ikonický design lze v základním modelu Neo pořídit za něco málo pod 30 000 Kč. Německý výrobce se nestrefuje do gusta každého, avšak s pouzdrem 10 mm tlustým a 36 mm velkým nabízí MiesterSinger Neo krásné míry k saku a jde vskutku o něco nového a mimořádného.

Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund
14.1.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund

Modely Seiko Presage

„Vždycky je tady Seiko..." Tuto větu, pokud se pohybujete mezi hodinkami více, slýcháte často a můj článek nebude výjimkou. Nemohl jsem zvolit pouze jedna Seika, proto uvádím celou kolekci Presage, která je extrémně rozmanitá. Začíná okolo 10 000 Kč a končí ve vysokých desítkách tisíc. X kombinací, úprav a komplikací... Vše se spolehlivými in-house strojky.

Tissot Heritage Visodate Automatic

A co doma? Ano, i Tissot sám má zajímavé alternativy. Upozornil bych na starší hodinky Heritage Visodate. Oproti Cheminům jsou o pár tisícovek levnější, přitom obsahují stejný strojek a navíc i pro někoho užitečný ukazatel dne v týdnu. Uděláte ale i kompromisy: 30 M vodotěsnosti, nepraktických 21 mm rozpětí nožek, tlustší pouzdro.

A co si myslí druzí?

Tato recenze bude něčím možná lehce nezvyklá. Abych totiž nemluvil jen já o vlastních dojmech, poprosil jsem několik lidí ze svého okolí, aby se též podělili o své pocity. Záměrně šlo především o osoby spíše mimo branži, o to autentičtější a více necenzurovaný by měl být jejich pohled (hodnotící samozřejmě spíše vizuál). Zde se můžete podívat na reakce několika z nich:

B. – bankéř a advokát v důchodu, 74 let

Tissot opět nezklamal. Klasika, jednoduchost, nadčasovost. To je model pro lehce moderního konzervativce. Rozhodně varianty s koženým páskem. Kdyby tam nebyla ani ta datumka - ještě lepší klasika.

D. – student filosofie, 19 let

Mně osobně se velmi líbí ty druhé a čtvrté [varianty s šedivým ciferníkem a modrým ciferníkem s římskými číslicemi, obě na ocelovém tahu - pozn. aut.], u obou barevná kombinace, u těch čtvrtých specificky to, že ciferník má dvě různé textury... Myslím, že je to zajímavý detail.

L. – žurnalista, 50 let

Funkční design pro mužské hodinky. Především varianty se šedým a bílým ciferníkem pak působí dražším a luxusnějším dojmem.

O. – podnikatel v oblasti datové analýzy, 49 let

Ty Tissotky jsou elegantní a velmi konzervativní. Mně se líbí hned ty první [růžovozlatá PVD úprava na řemínku – pozn. aut.]. K obleku fajn, ale na celodenní nošení pro mě ne, ale pro spoustu lidí možná ano... Krásnej čistej design.

Finální ohodnocení: Jsou to pro vás ty pravé?

Cenovou hladinu okolo 20 000 Kč v oboru společenských hodinek obývá vícero zajímavých kandidátů, jen málo z nich však tvoří tak ucelený a dotažený balíček jako Chemin des Tourelles Powermatic 80. Určitě s ním nešlápnete vedle.

Tissot nepřekvapil, a to myslím v dobrém slova smyslu. Přesto byla pro mě tato recenze lehkým probuzením, většina dotazovaných nejvíce preferovala mého nejmenšího favorita. I proto opakovaně silně doporučuji vše si pořádně vyzkoušet a řídit se zejména svým vlastním citem. Nikdy nevíte, a teď nechci být přehnaně pateticky poetický, kdy potkáte svou životní lásku.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 269 dny, reagovat
To snad ne - prohlídka bambin bez Bambin? ;)
BOSTpřed 267 dny, reagovat
Kdybych potřeboval hodinky - tak bych bral ty z nabídky Junghans Max Bill. Nejklasičtější a nejsoučasnější současně. A bez datumky to jde také (sic!).
Robertpřed 263 dny, reagovat
Tissoty jsou velice pěkné,na fotkach se mi líbí hlavně verze se zlatými prvky. Ale Ceriny DS-1 Big Date v zelené barvě jsou pro mne nmohem hezčí.

Hodinky zmíněné v článku