» Blog » Garmin

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké závodní funkce

Tagy: Technologie a pojmy | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 13.3.2023 | 4 MIN | 6x komentář

Chytré hodinky Garmin umí opravdu hodně – mají lifestylové, chytré a tréninkové funkce. Ale v hodinkách se ukrývá také spousta funkcí, které se dají perfektně využít na běžeckých závodech. A v tomto článku si ty nejlepší představíme.

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce
8.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce

Chytré hodinky Garmin  – Nejlepší lifestylové funkce
16.2.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší lifestylové funkce

Navigace

Ani byste nevěřili, jak velké využití si navigace najde během závodů. Některé závody jsou značené lépe, některé hůře. Vy máte na zápěstí jistotu, že běžíte správně. Většina závodů totiž před závodem nahrává na svůj web GPX soubor s trasou, kterou si můžete nahrát do hodinek.

Ať už máte chytré hodinky s topografickými mapami nebo model s navigací po slepé mapě, oboje se hodí. Koneckonců na navigaci nemusíte koukat celý závod, ale nechat si ji v pozadí, kdy vám budou hodinky jen pípat při změně směru a ukážou vám kolik metrů jste od zatáčky a jakým směrem se máte vydat. Tak to třeba používám já. Kdybych navigaci měl na hodinkách zobrazenou pořád, zbytečně by mě to rušilo.

Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?
12.7.2021 - Matěj Urbaczka
Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?

Nebylo by to poprvé, co někdo při závodě špatně odbočil a stálo ho to celý závod. Jim Walmsley by v roce 2017 na Western States mohl povídat.

PacePro a ClimbPro

Za mě osobně se jedná asi o dvě nejlepší funkce, které můžete při závodě využít. Při nahrání GPX souboru nebo vytvoření trasy přímo v aplikaci si můžete vytvořit strategii PacePro.

Spočítá to v tom, že si nastavíte cílové tempo nebo čas a hodinky vám vytvoří ideální strategii tempa na základě vyhodnocení trasy (hlavně bere v potaz převýšení).

Vy ještě výpočet upravíte podle toho, jestli máte v plánu běžet konstantně, zrychlovat nebo zpomalovat a jaké úsilí chcete vynaložit do kopce. Pokud chcete mít snadnější stoupání, budete pak muset přidat při seběhu a na rovinách.

Tato funkce pak má své vlastní datové pole, kde vás obeznamuje o tempu, které byste měli držet, abyste dosáhli přednastaveného cíle.

Samostatné datové pole pak má i funkce ClimbPro, která zobrazuje následující stoupání anebo klesání, sklon a jeho délku. Při běhu dokonce i vidíte v jaké fázi kopce jste. Aby se kopec "kvalifikoval", musí mít sklon alespoň 3 % a délku minimálně 500 metrů.

Real-Time Stamina

Tato funkce bere v potaz vaši tréninkovou historii a snaží se ji aplikovat na váš aktuálně podávaný výkon. Na stupnici od 0 do 100 stamina vyjadřuje vaši schopnost podávat konstatní výkon.

Jsou dva typy staminy – stamina a potenciální stamina. Stamina vyjadřuje kolik sil vám zbývá při aktuálním úsilí. Stamina se dá vyjádřit pomocí času, vzdálenosti nebo procentuálně. V praxi to znamená, že vám hodinky ukážou jakou dobu či vzdálenost jste schopni běžet při aktuálním úsilí. Pokud tedy vyběhnete do půlmaratonu tempem 3:50 a hodinky vám ukážou, že jste takto schopni běžet ještě půl hodiny, není to ideální začátek. Samozřejmě to není vytesané do kamene, ale může to pomoci s přepálením tempa.

Potenciální stamina se zaměřuje na dlouhodobé hledisko. Pokud tedy budete mít závod, kdy vyčerpáte 100 % vaší potenciální staminy, pravděpodobně budete potřebovat několikadenní regeneraci.

Alarmy na jídlo a pití

Adrenalin, rychlost, nervozita... V takový moment je docela jednoduché zapomenout na pravidelný přísun jídla a pití, co? Ještě, že máte na zápěstí malého uřvaného parchanta, který vás zachrání.

Přímo v hodinkách si v rámci aktivity můžete nastavit alarmy nejen na tepovou frekvenci, kadenci, určitou vzdálenost, tempo, ale také na jídlo a pití. Já osobně jsem si vždy nastavil co půlhodiny pití a co hodinu jídlo. Frekvence alarmů se může odvíjet podle délky závodu, já jsem to na ultratrailový závod měl nastavené takto.

LiveTrack a Group LiveTrack

LiveTrack je schopný sdílet přes aplikaci Garmin Connect data o vás a zobrazovat je na webové stránce na kterou se kdokoliv může dostat pomocí odkazu. K použití této funkce je potřeba mít u sebe telefon, jelikož hodinky samy o sobě nejsou schopné sdílet data na internetu.

Můžete sdílet tato data:

  • aktuální pozici,
  • aktuální tempo / rychlost,
  • průměrné tempo,
  • uplynulý čas, vzdálenost a převýšení,
  • aktuální nadmořskou výšku,
  • srdeční tep,
  • kadenci.

Je to super, protože můžete svá data sdílet trenérovi, který vás může vést k nejlepšímu výkonu anebo rodině a kamarádům z důvodu bezpečnosti.

Group LiveTrack funguje na té bázi, že přímo v zařízení můžete vidět polohu ostatních, kteří také sdílejí svou polohu. Samozřejmě vás nemůže vidět kdokoliv, ale pouze uživatelé s pozvánkou.

Asistence / detekce nehody a pádu

Jedna z dalších funkcí, které funguje ve spolupráci s telefonem. Asistence se aktivuje dlouhým stiskem a přednastaveným kontaktům odešle SMS, že jste v nebezpečí a pomocí odkazu sdílí vaši polohu.

Detekce nehody a pádu funguje podobně, ale není třeba nic stisknout a automaticky se aktivuje při silnější nárazu. Pokud dojde k pádu, vyskočí upozornění, které můžete do deseti vteřin deaktivovat. Pokud se tak nestane, přednastaveným kontaktům bude odeslána stejná SMS jako v případě funkce "Asistence".

Hudební přehrávač

Neříkám, že je to něco, co je na závod potřeba, protože většinu delších závodů stejně musíte absolvovat s telefonem u sebe, ale na něco kratšího a rychlejšího? Ideál.

Telefon totiž něco váží a na kratších závodech se hodí ušetřit co nejvíce váhy. Pokud tedy máte Garminy s hudebním přehrávačem, můžete si tam nahrát klasické MP3 skladby anebo stáhnout playlisty ze streamovací služby, kde máte premium účet.

Běh / Chůze / Stání

Toto není úplně závodní jako spíše po-závodní funkce. Po závodě se můžete podívat na graf, který vám ukáže, kolik času jste strávili během, chůzí či stáním (například na občerstvovačce). Nezdá se to, ale nakonec můžete zjistit, že na občerstvovačkách trávíte zbytečně moc času a pomůže vám to budoucna.

A jaké funkce při tréninku nebo závodech využíváte vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Mojmirpřed 403 dny, reagovat
Moc se mi líbí ty hodinky sou krásné i ta cena 54 000 Kč až 62 000 Kč ale sem jenom český důchodce nemám nane . Ale děkuji za informace
Filippřed 398 dny
I skladník ve šroubárně může číst Vergilia v originále...
Tomáš Provinskýpřed 376 dny, reagovat
Díky za shrnutí. Mají nové FR 965 všechny tyto funkce?
Dominik Hokpřed 375 dny
Zdravím, ano. :)
Martinpřed 225 dny, reagovat
Mám Fenix 6 Pro, verze softwaru 26.00 (c7a16d5). Po poslednej aktualizácii hodiniek prestala fungovať služba LiveTrack. V appke Connect mám povolené automatické spustenie, ale po spustení aktivity mi hodinky napíšu - Služba selhala. Manželka nedostane SMS, ako to bývalo predtým. Mal som to z dôvodu bezpečnosti a tiež aby manželka vedela kde som, kedy sa vrátim, podobne, aby si mohla naplánovať kedy kde budem počas závodu. Dokážete poradiť čo s tým?
Matěj Urbaczkapřed 225 dny
Zdravím, Martine, bohužel, pokud to začalo blbnout po aktualizaci, je třeba počkat na opravnou aktualizaci. Pokud nechcete čekat, můžete zkusit někde na netu najít stařší verzi softwaru a udělat "downgrade" systému ručně.