» Blog » Garmin

Chytré hodinky Garmin – Jak nainstalovat podrobné slovenské mapy (FreemapSK)

Tagy: Technologie a pojmy | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 22.4.2024 | 3 MIN

Hledáte opravdu podrobné topografické mapy Slovenska, ať už do cyklopočítačů nebo chytrých hodinek Garmin? Řešením může být nadstavba FreemapSK. V tomto článku si popíšeme, jak tyto mapy vypadají, fungují a jak je instalovat.

Od koho jsou mapy FreemapSK?

Pro začátek je důležité poznamenat, že veškeré mapy v chytrých hodinkách Garmin jsou postavené na platformě OpenStreetMap (OSM), což je mapová platforma, kde kdokoliv může navrhovat úpravy či zdetailnění těchto map. V rámci těchto "vylepšovacích" projektů v některých zemích dokonce vznikají komunity, které se na to přímo zaměřují. A pro Slovensko je tato komunita zaštítěná právě pod freemap.sk a mají i vlastní web, který je obdobou českých Mapy.cz. Nicméně, Mapy.cz nejsou postavené na OSM.

Garmin používá OSM jako základ pro své TopoActive mapy (měřítko 1:25 000), přičemž těmito mapami jsou obohaceny všechny jejich chytré hodinky a máte možnost si do nich stáhnout snad každý kout světa. Pro území Česka pak nabízí voucher, který mapy zdetailní na měřítko 1:10 000.


28.3.2022 -
Jak do hodinek Garmin nahrát topografické mapy?

Pro území Slovenska ale žádný takový voucher neexistuje, a tak je skvělé, že si TopoActive mapy můžete vylepšit nadstavbou FreeMapSK.

Dobré je, že FreeMap nabízí nejen mapové podklady Slovenska, ale také Česka. Pokud tedy nebudete spokojení s vyobrazením Topo Czech V5, ve správci map můžete jednoduše přepnout na FreeMapCZ.

Jak vypadají mapy FreemapSK?

Upřímně, samotný vzhled se textově těžko popisuje, ale v základu stačí říct, že mapy jsou podstatně detailnější. Oproti základním TopoActive v nich najdete barvy stezek, rozcestníky, názvy vrcholů, vrstevnice, 3D vyobrazení terénu, názvy budov, ulic... Nicméně, jeden screenshot nad tisíc slov.

Slovensko v mapových podkladech TopoActive

Slovensko v mapových podkladech TopoActive

A teď to podrobnější. :)

Slovensko v mapových podkladech s nadstavbou FreeMapSK

Slovensko v mapových podkladech TopoActive s nadstavbou FreeMapSK

Jen pamatujte, že oficiální Garmin nijak nezodpovídá za funkčnost těchto map. Pokud se vám tedy stane, že vás tento mapový podklad dostane do svízelné situace anebo nějak naruší funkčnost hodinek, Garmin ani FreeMapSK (koneckonců ani my) za to nezodpovídá.

Jsou mapy FreeMapSK kompatibilní s funkcemi od Garminu?

Důležité je zopakovat, že FreeMapSK je pouze mapový podklad, který obohacuje předinstalované mapy Garminu. V praxi tedy fungují všechny funkce úplně stejně jako s jakýmkoliv jiným podkladem přímo od Garminu. Ať už se chcete nechat navigovat, využít funkci Okružní trasa nebo třeba vyhledávat body zájmu v okolí. Všechno funguje, nemusíte mít strach.

Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?
12.7.2021 - Matěj Urbaczka
Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?

Co je parádní, tak aplikace má i plugin do aplikací třetích stran, které někteří uživatelé využívají k plánování tras – Locus Map a Orux Maps.

Jak nainstalovat FreeMapSK?

Na stránkách FreeMap najdete postup k instalaci, ale dokážu to shrnout v pár bodech:

1. V souborech ke stažení na FreeMapSK stáhněte "freemapSKtopo.gmapsupp.zip" a celý soubor extrahujte.

2. Připojte hodinky, otevřete jejich interní úložiště, následně složku "GARMIN".

3. V extrahované složce najděte soubor "gmapsupp.img" a překopírujte jej do složky "GARMIN" v hodinkách (pro lepší orientaci doporučuji tento soubor přejmenovat např. na "freemapSK").

Po odpojení hodinek byste daný mapový podklad měli nalézt ve správci map. Pokud byste v určitých momentech tento mapový podklad nechtěli využívat, dá se deaktivovat v aplikaci "Mapa" v hodinkách:

V aplikaci Mapa dlouze podržte levé prostřední tlačítko → Nastavení mapy → Mapa → Konfigurovat mapy.

A jak je to s aktualizacemi? Co se týče samotných mapových podkladů, ty jsou na webu aktualizovány každé pondělí a čtvrtek, ale ve vašich hodinkách se to neprojeví. Pokud si po nějaké době budete chtít mapové podklady aktualizovat, jednoduše zopakujte postup instalace a původní soubor odstraňte.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře