Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 11.7.2023 | 6 MIN

Často je největší přání zákazníků i nás samotných, ať chytré hodinky vydrží nabité co nejdéle. V tomto článku shrnu veškeré faktory, které výdrž baterie ovlivňují.

Faktory ovlivňující výdrž chytrých hodinek při běžném použití

Co se týče faktorů ovlivňujících výdrž baterie, první volbou redakčního týmu je určitě nastavení hlavního vzhledu hodinek. U chytrých hodinek máme často možnost nastavit jako vzhled námi vybranou fotku, animovaného dinosaura co dělá dřepy anebo třeba otáčející se zeměkouli. Samozřejmě jsem vybral jen takové bizárnější případy, ale možností je opravdu hodně. Efektní mi přijde dělit tyto vzhledy na třídy náročnosti od 1 (nejméně náročná) do 3. Takto to dělá třeba Huawei.

Třídy náročnosti se dělí od 1 do 3. Jednička je ta nejméně náročná, což znamená, že číselník neukazuje moc dat, není moc zbarvený a třeba se neobnovuje každou sekundu. Dvojka může obsahovat barvy, spousty datových polí a obnovování každou sekundu. Trojka pak obsahuje zpravidla animace, jako už třeba zmiňovaná otáčející se zeměkoule. Například vzhled ala Casio na obrázku níže bych zařadil do druhé náročnosti.

Někdo chce zaručenou Casio klasiku i na chytrých hodinkách

Někdo chce zaručenou Casio klasiku i na chytrých hodinkách. Převzato z reddit.com

Obecně ale platí, že veškeré animované vzhledy (tzn. vzhledy s více vyobrazenými údaji, které se třeba co sekundu obnovují) jsou náročné na baterii a hodinky vydrží nabité méně dní. Já mám nastavený minimalistický vzhled ručičkových hodinek s datumem a s tím, že když akcelerometr nezaznamená pohyb, zmizí sekundovka.

Nejlepší aplikace a číselníky do chytrých hodinek Garmin (z Connect IQ)
11.1.2022 - Dominik Hok
Nejlepší aplikace a číselníky do chytrých hodinek Garmin (z Connect IQ)

Další faktor je samotné používání hodinek. Pokud na hodinkách neustále klikáte, ovlivní to výdrž. Stejně tak počet notifikací za den. Pokud omezíte počet notifikací (tedy aplikace, ze kterých vám chodí), můžete ušetřit nějaké to procento.

Třeba takový Tamagochi na hodinkách bude ubírat spousty baterie, ale je to Tamagochi!

Třeba takový Tamagochi na hodinkách bude ubírat spousty baterie, ale je to Tamagochi!

Dalším bodem je určitě četnost měření tepové frekvence a pulzního oxymetru. Spousta výrobců má problém implementovat do hodinek sekundový interval, a tak volí nižší intervaly (zpravidla 1–10 minut). K tomu se pak váže asi nejčastější problém s výdrží – pulzní oxymetr. Tato červená LED dioda vybíjí hodinky hodně rychle a často bývá měření pulzním oxymetrem spuštěno zbytečně po celý den. Za mě to určitě není potřeba a za cílem ušetření baterie je lepší si zapnout pouze ruční kontrolu.

Průměrné výdrže a srovnání výdrže mezi chytrými hodinkami

Výdrž je jeden z nejčastěji zmiňovaných parametrů chytrých hodinek. Nikoho totiž nebaví nabíjet hodinky ob den. Tohle je ale hodně dvojsečná rovina. Lidé totiž často chtějí od chytrých hodinek zázraky... div aby si za ně třeba nečistily zuby. No a taky od hodinek požadují dlouhou výdrž baterky.

Celá problematika by se dala rozlišit na průměry výdrže městských chytrých hodinek a průměry sportovních hodinek.

Městské hodinky

No a my začneme s první skupinou, tedy městskými hodinkami. Od těch chceme funkce, které by nás měly podržet v každé "městské" situaci. Takže platby, hovory, hudba, připojení na internet, odpovědi na zprávy a dalších x fíčur.

Tyto hodinky mají v průměru výdrž okolo 2–4 dní. Někomu by se to mohlo zdát jako málo, ale pro hodinky, co umí skoro vše, je to slušné. Samozřejmě, rok co rok se výrobci snaží kapacity baterie zvyšovat, aby hodinky vydržely co nejdéle.

Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?
29.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?

Sportovní hodinky

U sportovněji založených hodinek, které zvládají ty nejdůležitější sportovní funkce, je to samozřejmě o něco více. Zde se můžeme bavit o průměru okolo 9 dní v závislosti na značce hodinek, četnosti tréninků, zapnutých snímačů a intenzitě podsvícení. Jelikož jsem sportovně založený, nastavil jsem si takové zlaté pravidlo, že hodinky musí přesáhnout týdenní výdrž, aby se dalo mluvit o rozumném přístroji (na vyloženě městské hodinky toto pravidlo nevztahuju).

Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze

Sportovní aktivity a výdrže baterie (se zapnutou GPS / bez ní)

Sportovní / chytré hodinky jsou samozřejmě na sportování. To dává smysl. A sportovní aktivity berou celkově asi nejvíce baterie ze všech funkcí. Kór aktivity se zapnutou GPS.

Zde se opět pohybuje výdrž velice proměnlivě v závislosti na typu hodinek. Spousty městských značek, jako Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi nebo Amazfit, tento údaj často ani neudávají, protože jim nepřijde zajímavý. A při konceptu městských hodinek to celkem chápu. Ale z vlastní zkušenosti je to okolo 10 hodin se zapnutou GPS.

U sportovních hodinek se na tento údaj hraje hodně, a proto se udává údaj se zapnutou GPS při snímaní satelitů každou sekundu. A jelikož se technologie každým rokem zlepšuje, už nemáme jen GPS, ale i další satelitní systémy, které defacto zpřesňují právě základní GPS signál (od přesnosti se odvíjí trasa, měření rychlosti a dalších x metrik). Kromě výdrže se zapnutou GPS se proto udávají také další čísla, která označují výdrž se dvěma satelitními signály, s více pásmovou GPS a tak dále.

U výdrže pouze na GPS se setkáváme často s úctyhodným číslem 24 hodin. Řekl bych, že tím výrobci míří na čím dál více se rozrůstající sport – ultramaraton / ultratrail. Pokud mají hodinky výdrž okolo 24 hodin na GPS, zpravidla jsou další hodnoty výdrže menší (myslím tím výdrže na více satelitních systémů).

Čím více hodinky zatížíte funkcemi, tím se samozřejmě baterie více vybíjí. Největším takovým faktorem jsou spuštěné navigační funkce či přímo mapový podklad. Navigační funkce jsou ještě celkem v pohodě, ale pokud necháte datovou obrazovku mapového podkladu jet po celou dobu, může se stát, že baterie se vybije předčasně.

Typy navigací v chytrých hodinkách
25.7.2023 - Matěj Urbaczka
Typy navigací v chytrých hodinkách

U monitoringu bez GPS se bavíme o dnech výdrže. Pokud mám na svých Fenix 7X při 13 % 27 hodin výdrže, při plném nabití se bavíme o více než týdnu používání při sportovní aktivitě bez GPS v kuse.

Dalším faktorem u spuštěné aktivity je množství snímačů připojených na zařízení. Například snímač tepové frekvence, snímač kadence, teploty a tak podobně.

Na typu displeje závisí i doba výdrže chytrých hodinek

Dle typu displeje se samozřejmě odvíjí i výdrž baterie na jedno nabití. Nejčastěji se setkáváme s displeji AMOLED anebo transflektivními MIP.

VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek
25.10.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek

Základní věcí je, že veškeré LED displeje jsou na baterii náročnější než displeje transflektivní. Je to dáno technologií displeje a konečným "svícením". Čím více vám displej září, tím větší je to žrout baterky.

AMOLED displej na nových Garmin Epix 2 PRO, 51 mm

AMOLED displej na nových Garmin Epix 2 PRO, 51 mm.

AMOLED či OLED displeje zhasínají "do černa" a tím šetří baterii. Pokud ale spustíte režim Always-on, kdy displej nebude zhasínat, náročnost na baterku se opravdu hodně zvýší. Říká se (a já to můžu jen potvrdit), že hodinky se spuštěným Always-on vydrží pouze polovinu výdrže baterie.

Transflektivní displej svítí stále – přesto je hodně šetrný k baterii díky slabším barvám a transflektivní vrstvě, která pro dosažení kontrastu používá sluneční svit.

Transflektivní displej na Forerunner 955

Transflektivní displej na Forerunner 955

Nastavení podsvícení

Obecně platí, čím jasnější displej a čím větší úroveň podsvícení je, tím je provoz displeje náročnější na baterii. V hodinkách si lze často nastavit, při čem se podsvícení aktivuje. Jestli při doteku, otočení ruky, stisknutí tlačítka anebo třeba notifikaci. Opět, čím více rozsvěcování, tím větší nápor na baterii.

U AMOLED displeje je nejvíce náročné záření jednotlivých LEDek na přímém slunci, aby byl displej dobře vidět. U transflektivní technologie zase podsvícení – jeho intenzita a četnost rozsvěcení.

V chytrých hodinkách se používá baterie typu Li-Pol

Ve většině případů se v chytrých hodinkách objevují Lithium-Polymerové baterie, které v poměru cena / výkon nemají prozatím přemožitele. Tyto baterie vznikly ze staršího typu Lithium-Iontových, který se používal předtím. Nová baterie má ale své nesporné výhody – nižší hmotnost, vyšší kapacita, minimální samovybíjení a velká výkonnost.

Li-Pol baterie k hodinkám Garmin Vívoactive 3. Omluvte kvalitu fotky

Li-Pol baterie k hodinkám Garmin Vívoactive 3. Omluvte kvalitu fotky

Plně nabitý článek má až 4,23 V a pokud napětí klesne pod 2,7 V, může být akumulátor nenávratně zničen. Článek by měl být vnitřně chráněn elektronickým obvodem proti přebití, přílišnému vybití a přehřátí.

Tyto Li-Pol baterie se nepoužívají jen v chytrých hodinkách, ale téměř ve veškeré osobní elektronice, jako jsou telefony, foťáky, notebooky, RC modely a další... Ačkoliv poměr cena / výkon je dobrá, výroba takových baterií je technologicky i energeticky velice náročná.

Výhody Li-Pol baterie:

  • Velká kapacita při malém rozměru baterie
  • Minimální samovybíjení
  • Dlouhá životnost
  • Vysoký teplotní rozsah
  • Rychlonabíjení

Nevýhody:

  • Při nepoužívání klesá kapacita akumulátoru
  • Při poklesu napětí pod 2,7 V (normálně 4,23 V) může být akumulátor zničen nenávratně
  • Při zkratování se může baterie vznítit nebo vybouchnout

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře