Jak chytré hodinky počítají vystoupaná patra?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 10.8.2023 | 2 MIN

Počítadlo vystoupaných pater – funkce, která se do chytrých hodinek dostala už před nějakou dobou a je dost oblíbená. Jak vlastně funguje a proč je dobré chodit či běhat do schodů?

Jak chytré hodinky počítají vystoupaná patra?

K tomu, aby chytré hodinky vypočítaly vystoupaná patra, potřebují dva senzory – barometr a akcelerometr.

Barometr funguje tak, že na základě změn atmosférického tlaku odpočítává vystoupané či sestoupané výškové metry. Čím jsme výše, tím nižší je tlak (jelikož je nad námi méně vzduchu), s klesáním se tlak zase zvedá (je nad námi více vzduchu).

V jednom metru vzduchu je tlak 0.12677457 hPA. Pokud se tedy tlak vzduchu sníží o 1,2677457 hPA, přičte se nám 10 výškových metrů.

VŠE NA TÉMA: Barometr – Proč je v chytrých hodinkách?
8.7.2021 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Barometr – Proč je v chytrých hodinkách?

Akcelerometr zase zaznamenává zrychlení v určitém směru a nejčastěji ve třech osách (X,Y,Z). Laicky řečeno, akcelerometr pozná, jestli se pohybujeme určitým směrem, anebo stojíme na místě.

Akcelerometr – Proč je v chytrých chodinkách?
25.7.2023 - Dominik Hok
Akcelerometr – Proč je v chytrých chodinkách?

Tyto dva senzory spolupracují, aby počítání vystoupaných pater fungovalo správně. Pokud tedy chytré hodinky zaznamenají změnu tlaku a zároveň pohyb ruky (aby nepočítaly třeba v autě či ve výtahu), začnou odpočítávat výškové metry. Poté používají jednoduchý přepočet, kdy se každé 3 výškové metry rovnají jednomu patru.

Takto to hodinky zaznamenávají jak během dne, tak také během spuštěného monitoringu sportovní aktivity.

Zcela upřímně, ačkoliv na výpočtu pater pracují dva senzory, vznikají odchylky. Častokrát se mi stane, že se mi počítají patra v autě nebo někde, kde se jednoduše nepohybuji "po vlastních".

Jaké značky chytrých hodinek počítají vystoupaná patra?

Dá se říct, že tuto funkci nabízí ve valné většině případů všechny modely renomovaných značek, které jsou vybavené barometrickým výškoměrem. Z našich značek tuto funkci mají chytré hodinky s barometrem od značek – Garmin, Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Coros a Amazfit (nepočítá patra, ale schody). Tato funkce se bohužel nedostala do chytrých hodinek od Polaru a Suunto.

Proč je dobré chodit do schodů?

Hlavně z toho důvodu, že se jedná o intenzivnější aktivitu než je například chůze. Provozováním intenzivnějších aktivit můžete snižovat svou tělesnou hmotnost, snižovat riziko kardiovaskulárního onemocnění a také vylepšovat poměr "dobrého" cholesterolu v krvi.

Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami

Chozením do schodů navíc posilujete svaly a klouby. Proto například běžci často kombinují rovinatý běh s během do kopce, jelikož tím hodně posilujete pohybové ústrojí. Několik studií se dokonce shoduje na tom, že chození do schodů je účinnější než pomalý běh.

Hlavně je dobré využít schody kdykoliv to jen jde, jelikož s moderním "sedavým" stylem života se vyplatí narušit tento stereotyp kdykoliv to jen jde. Obzvlášť, když se doporučuje cvičit alespoň 30 min denně nebo alespoň 150 minut týdně.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře