» Blog » Citizen

Citizen Attesa představení – Očekávaný příchod titána

Tagy: Představení | Citizen | Pánské | Klasické | Tradiční

Lukáš Hamřík | 14.2.2024 | 6 MIN | 1x komentář

Není to tak dlouho, co nám na prodejnu dorazila novinka ze stáje japonského giganta Citizen. Jednalo se o přírůstek, nebo lépe řečeno přírůstky, s velmi zvučným názvem Attesa. Konkrétně pak můžeme hovořit rovnou o třech modelech. Již na první pohled se jedná o kousky, které zrak nic netušícího pozorovatele okamžitě upoutají svým atraktivním high-tech vzhledem a výborným zpracováním.

Attesa slaví 35. narozeniny

Samotný Citizen na svých stránkách o vzniku Attesy hovoří jako o jakémsi historickém milníku. Jejím posláním prý bylo od samého počátku posouvat hranice a vytyčovat nové technologické standardy. Zásadní byl pro Attesu rok 1987, kdy byla poprvé uvedena na trh. Uvedení původního modelu doprovázela nemalá očekávání, což se mimochodem promítlo i do samotného názvu hodinek – slovo Attesa pochází z italštiny a vhodným českým ekvivalentem by mohla být slova jako "očekávání" nebo "anticipace". To, čím měla Attesa primárně zaujmout, byly materiály.

První celotitanové hodinky Citizen Attesa, zdroj: https://www.citizenwatch.com/us/en/collection/attesa/

A pokud máte o značce Citizen povědomí, rozhodně vás nepřekvapí, že se jednalo o titan. Tím je již dnes japonský gigant proslulý, a to nejen ve světě hodinek. Ale o tom později. V osmdesátých letech byl ještě titan u široké veřejnosti zahalen rouškou tajemství. Hovořilo se o něm jako o materiálu budoucnosti, využitelném především u vesmírných raketoplánů. Vytvoření celotitanových hodinek, které navíc byly dostupné široké veřejnosti, tak můžeme bezesporu označit jako inovátorský krok.

6 NEJ: Pánské titanové hodinky
16.12.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské titanové hodinky

K tomu přidejme moderní technologie jako radiové antény nebo všemi milovaný pohon Eco-Drive a získáme recept na high-endovou řadu hodinek, která svými novými iteracemi dodnes nepřestává fascinovat. A jak lépe oslavit 35. výročí Attesy, než vydáním nějaké té zajímavé novinky? V následujících řádcích se společně podíváme právě na tři novinky, které hrdě přebírají štafetu této dnes již známé a oblíbené kolekce.

Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenze – Sluncem poháněný měsíc
18.12.2023 - Patrik Zdvíhal
Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenze – Sluncem poháněný měsíc

Naše video:

Attesa Hakuto-R – Titan, jehož sláva hvězd se dotýká

Že je titan od Citizenu opravdu kvalitní, ba možná nejlepší na trhu, není žádným tajemstvím. Citizen již několik dekád zdokonaluje výrobní postupy tak, aby tento materiál disponoval těmi nejlepšími možnými vlastnostmi. Je však nutno poznamenat, že to doslova "není žádná brnkačka". Titan je materiálem nepoddajným a jeho zpracování bývá velmi složité a nákladné. Jeho tvarování probíhá za velmi vysokých teplot, které si však příliš nerozumí s běžnými obráběcími stroji. Ty pak mají tendence se v rámci tohoto procesu poškodit.

Nejde tedy pouze o hledání "know-how" zpracování, ale rovněž o nemalé investice do vývoje pokročilých obráběcích strojů. V Citizenu se přesně tohle povedlo a jsou na to patřičně hrdí! Na jejich oficiálním YouTube kanálu nalezneme řadu videí demonstrujících skoro až "nezničitelnou" povahu tohoto kovu, který nese sebevědomý obchodní název Super Titanium. Podobnost s komiksovým hrdinou Supermanem je zde tedy zcela na místě.

A víte, co ještě mají tito dva společného? Jsou to výlety za hranice planety Země. Super Titanium se totiž podívalo na Měsíc. I když nakonec ne úplně tak, jak bylo původně v plánu. Japonský komerční vesmírný program Hakuto-R totiž Super Titanium použil k výrobě přistávacích nožek svého měsíčního modulu. Už to samo o sobě vypovídá o tom, jak kvalitní a odolný musí takový "super titan" být.

https://ispace-inc.com/m1

Měsíční modul HAKUTO-R, zdroj: https://ispace-inc.com/m1

Mise bohužel roku 2023 skončila neúspěchem, nikoliv však kvůli titanu, ale v důsledku chybných výpočtů palubního počítače. I přes neúspěch se však jednalo o důležitý milník v oblasti komerčních vesmírných cest, který přinesl spoustu nových poznatků a zkušeností.

Hodinky Attesa v limitované edici Hakuto-R právě na tento vesmírný program odkazují, čímž jednak oslavují japonské snahy v oblasti vesmírné přepravy a jednak samozřejmě poukazují na vlastní podíl v rámci této mise. A je opravdu na co se koukat. Asi již tušíte, jaký materiál byl při výrobě hodinek použit. Pouzdro i náramek jsou vyrobeny ze Super Titania, které je díky tvrzení Duratect zhruba pětkrát odolnější proti poškrábání než běžná nerezová ocel.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

Aby toho nebylo málo, dostaly hodinky černý kabátek v podobě povrchové úpravy DLC (Diamond Like Carbon), která nejenže přidává další vrstvu odolnosti, ale také z hodinek dělá vskutku stylový doplněk.

DLC úprava – "Diamantový" kabátek pro hodinky
4.7.2023 - Matěj Urbaczka
DLC úprava – "Diamantový" kabátek pro hodinky

Možná nejzajímavější je pak zpracování číselníku, který zvláštním fialovým odstínem připomíná hvězdnou mlhovinu rozprostírající se uprostřed hlubokého vesmíru. Průměr pouzdra činí standardních 42 mm, při tloušťce lehce pod 11 mm. Číselník je chráněn plochým safírovým sklem s antireflexní vrstvou. Díky voděodolnosti o hodnotě deseti atmosfér je možné se s Attesami koupat, plavat a provozovat rekreační vodní sporty.

Uvnitř hodinek nalezneme modul Citizen H800. Ten je poháněn solárním článkem Eco-Drive, který zajišťuje dostatek energie pro jednu z nejlákavějších funkcí hodinek – synchronizaci času za pomoci radiového signálu. Attesy tak budou zobrazovat buď zcela přesný atomový čas, nebo čas se standardní odchylkou +-15 s/měsíc, nebude-li zrovna k dispozici rádiový signál.

Dále zde nalezneme funkci věčného kalendáře, ukazatel data a dne v týdnu, stopky a indikátor stavu baterie. Třešničkou na dortu je pak funkce zobrazení světového času, což ocení především cestovatelé. Tato limitovaná edice je omezena počtem 2700 kusů, což z ní dělá zajímavý kousek pro všechny sběratele a milovníky značky Citizen.

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

Attesa Satelite Wave Eco-Drive

Aby toho nebylo málo, připojily se k rádiem řízenému modelu hned dva modely s GPS synchronizací času: Citizen Satelite Wave Attesa. Citizen tak rozšiřuje svou řadu Satelite Wave a propojuje ji právě s kolekcí Attesa.

V prvním případě se jedná o hodinky s modelovým označením CC4054-68L, jež jsou dostupné v limitovaném nákladu pouze o 1900 kusech. Designová inspirace pochází od mýtického vládce moří Neptuna, jehož trojzubec nalezneme vyobrazen vzadu na dýnku.

Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?
17.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?

Dominantní barvy zde jsou modrá, zlatá a stříbrná. Jak jsem již před časem řekl kolegům, hodinky u mě svými barvami opravdu evokují vzpomínky na moře. Při prvním pohledu jsem si je okamžitě představil na ruce kapitána výletní jachty. K tomu by koneckonců byly jako stvořené – GPS, solární napájení, safír a 10 atmosfér voděodolnosti z nich dělají adepta na perfektního společníka každého cestovatele, ať už cestuje po vodě, na souši, či vzduchem.

Druhý model, CC4055-14H, je již o něco konzervativnější, avšak stále úchvatný. Dominantní jsou zde kombinace černé a bílé barvy. Uvnitř obou modelů bychom pak našli stejný modul, a to konkrétně Citizen F950, který se postará o naprosto přesný chod kdekoliv na světě (v případě absence signálu pak hovoříme o snesitelné odchylce +-5 s/měsíc). A společným jmenovatelem je samozřejmě materiál, o kterém již v tomto článku několikrát padla řeč – u obou modelů nalezneme Super Titanium.

Oba spojuje rovněž tvar pouzdra a rozměry, v tomto případě průměr 45 mm a tloušťka 15 mm. Modely se tak liší pouze barvami, povrchovou úpravou a řemínkem, se kterým je nalezneme v balení. Limitka přichází s titanovým oyster náramkem, standardní verze pak s pryžovým, avšak na její pouzdro je nanesena vrstva DLC, kterou bychom u limitky hledali marně.

Celé to na mě působí jako hra na "hodnou a zlou Attesu". Když nad tím však přemýšlím, tematicky by to mohli být spíše Neptun a Hádes, no posuďte sami.

Ze subjektivního úhlu pohledu mohu říci, že cenově mi dává smysl především standardní verze Attesy s GPS synchronizací. Ta je o necelých 1500 korun levnější než dosavadní "GPS král", model Satellite Wave Eco-Drive CC9020-54E. Naopak u obou limitovaných modelů, ať už rádiového nebo GPS, si připlatíte. Skoro 40 000 Kč je za rádiem řízené hodinky opravdu nadstandardní částka, avšak pravděpodobně nenajdete obdobné hodinky s lepším zpracováním a kvalitnějšími materiály.

U "GPS Neptuna" se pak cena vyšplhala k částce 52 300 Kč, na druhou stranu je však stále levnější než například konkurence od značky Seiko. Celkově jsem z nové kolekce Attesa nadšený – prémiové materiály, moderní funkce a zajímavé barvy z ní bezpochyby dělají atraktivní zpestření dosavadního portfolia modelů hodinek značky Citizen.

Seiko Astron GPS Solar SSJ013J1 recenze – Dochvilný elegán
3.10.2023 - Jiří Hons
Seiko Astron GPS Solar SSJ013J1 recenze – Dochvilný elegán

Test: Casio, Seiko, Citizen - kdo zvládá GPS synchronizaci času nejlépe?
3.4.2018 - Martin Koňařík
Test: Casio, Seiko, Citizen - kdo zvládá GPS synchronizaci času nejlépe?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 72 dny, reagovat
To je predstavenie , alebo óda na super titanium??? Vec vkusu..za mňa su tieto lepšie CBO215-18L , BY1007-60L a posledný CA0837-65L...citizen vydal rozhodne viac modelov Attesy , že....

Hodinky zmíněné v článku