» Blog » Citizen

Citizen BM7480 recenze – Klasika nejen pro piloty

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Letecké

Martin Balabán | 5.1.2022 | 4 MIN | 3x komentář

Ano, ano, tento design jsme už viděli u švýcarské konkurence. A proto mě potěšilo, když ho do svých rukou vzal japonský Citizen a vtiskl mu svůj nezaměnitelný charakter se srdcem spolehlivého Eco-Drive. Jak se tedy Citizen Sports BM7480 povedly?

Citizen BM7480 zapadá do kategorie, kterou máme všichni rádi. Pilotní hodinky vzbuzují touhu cestovat, objevovat a zažívat nová dobrodružství. A protože jsou tu s námi už od éry prvních pokusů o létání, zažily za svou dobu výrazné proměny.

Alpina Startimer Heritage Pilot – Recenze hodinek, které vás vezmou sto let zpět
28.5.2021 - Agáta Vřeská
Alpina Startimer Heritage Pilot – Recenze hodinek, které vás vezmou sto let zpět

Ty hlavní milníky v designu hodinek pro piloty zpracovávají nejznámější hodinářské firmy, které je často vyvinuly. Když pan Santos požádal svého známého, pana Cartiera, o výrobu hodinek, které bude moci jednoduše používat při pilotování, asi netušili, jakou ikonu společně vytvoří. Stejně tak asi nikdo v Německu ve 30. letech nepředpokládal, že strohý vzhled hodinek pro Luftwaffe bude populární i o několik generací později.

Za dalších třicet let, kdy se osobní letecká přeprava a mezikontinentální lety staly standardem, vznikla potřeba se jednoduše orientovat mezi časovými pásmy. Tak hodináři přidali čtvrtou ručičku a vytvořili komplikaci GMT. Tyto designy jsou tu s námi mnoho let a jsou dostupné od celé řady značek, které si je přizpůsobily k obrazu svému. Ale i tak se stále najdou mezery, které se nyní některé značky snaží vyplnit.

Minutová kolejnice, vypoklé sklíčko, specifické vroubkování lunety... Není divu, že nejednomu při pohledu na Citizen vytanuly i tyto slavné pilotky.

Minutová kolejnice, vypoklé sklíčko, specifické vroubkování lunety... Není divu, že nejednomu při pohledu na Citizen vytanuly i tyto slavné pilotky.

I to je příklad Citizen BM7480, které tu dnes máme. Jejich design s nádechem retra dává tušit, že se Japonci inspirovali v minulosti. Citizen je však moderní značkou vyrábějící hodinky patřící do 21. století, a proto nedostáváme přesnou kopii historických hodinek. Naopak. V Japonsku dokázali skloubit to nejlepší z minulosti a současnosti. Místo hodinek vhodných akorát tak pro vašeho pradědu dostáváme klasické hodinky, které nadchnou snad každého fanouška hodinařiny.

Co si tyto Citizeny vzaly z minulosti a kde zachovali designéři chladnou hlavu? Hlavním prvkem, který bezesporu zaujme, je vroubkovaná luneta. Na rozdíl od hodinek pro prezidenty je její tvarování zaoblené, takže nepůsobí vůbec agresivně.

Právě naopak, jemné oblé vroubkování působí jako výlet do minulosti, kde bylo všechno tak nějak jednodušší. Jako černobíle filmy, které plynou svým klidným a rozvážným tempem. Ne, toto opravdu není sto dvacátý osmý díl série Rychle a Zběsile, který žije život po čtvrt míli…

Zbytek pouzdra hodinek je pak (naštěstí) jednoduchý – broušené nožky a leštěné boky. S lunetou souzní i vroubkovaná korunka, která je tvarem poplatná svojí historické inspiraci. Protože ji pravděpodobně nebudete používat v rukavicích za kniplem dvouplošníku, nemá komicky velký průměr. V Citizenu zvolili ideální velikost a kuželový tvar hodinkám náramně sluší (a ovládá se výborně).

Jak je u pilotních hodinek zvykem, ciferník je přehledný a odečítání času je otázkou vteřiny. Tomu samozřejmě napomáhají velké arabské číslice 1 až 12, dominující celým hodinkám. Jejich bílé písmo je perfektně čitelné na černém podkladu, stejně jako minutová stupnice s číslováním po obvodu ciferníku.

Font písma je v souladu s celkovým vyzněním hodinek. Jemně zaoblené křivky, patrné především u čísel 2 a 7, jsou hezkým detailem. Stejně tak u ručiček zvolili v Japonsku tvar odkazující na katedrální ručky hodinek z počátku 20. století.

Názvy a tvary hodinkových ruček
24.2.2020 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ruček

Datum na třetí hodině možná na první pohled přehlédnete, protože je svou velikostí a kombinací bílého písma na černém podkladu opravdu nenápadné. Sklíčko hodinek bych u jiného modelu Citizen mohl odbít konstatováním, že je minerální a průhledné. V tomto případě je ale použito sklíčko vystupující nad lunetu, a má zaoblenou hranu po svém obvodu. Tento detail podtrhuje retro vyznění celých hodinek a odlišuje je od ostatních.

Vteřinová ručka perfektně lícuje s indexy.

Vteřinová ručka perfektně lícuje s indexy.

Jak je u Citizenu zvykem, pohon obstarává jejich technologie Eco-Drive. Quartz pohon nabíjený světelnými paprsky zajišťuje přesnost chodu a bezstarostný život bez výměn baterek. Vteřinová ručička perfektně trefuje ukazatele na minutové stupnici. Tím odpadá velký nešvar levných baterkových hodinek, kdy vteřinovka lítá nepřesně, jak se jí zachce. Právě toto je pro mě ukázkou japonské preciznosti.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

Za mě vlastně hodinky nemají jediné negativum. Pokud bych měl něco zmínit, pak je to náramek a luminiscence. U hodinek pod 5tis. korun asi těžko můžeme čekat pořádný kovový tah. Hodinkám by stejně více slušel jednoduchý hnědý kožený řemínek. Za pár stovek tím pozvednete hodinky o úroveň výše jak z hlediska pohodlí, tak i vzhledově.

Luminiscence nikdy nebyla silnou stránkou segmentu pilotních hodinek. Na celonoční svícení přece máme potápěčské hodinky druhého japonského giganta, takže to s klidným srdcem těmto Citizenům odpustím.

Japoncům se podařilo vytvořit hodinky kombinující moderní technologie a retro design, odkazující na hodinky z první poloviny 20. století. Naštěstí se vzhledově nejedná o naprostou napodobeninu historických hodinek, ale máme před sebou model s retro nádechem, který působí velmi svěže. V záplavě opakujících se stylů hodinek tyto vynikají a díky kompromisu mezi modernou a historií vznikly krásné a nadčasové hodinky. Kupte jim hnědý kožený řemínek a slibuju, že už je z ruky nesundáte.

V nabídce je také sportovněji laděný model s chronografem Citizen Sports AT2465-18E.

V nabídce je také sportovněji laděný model s chronografem Citizen Sports AT2465-18E.

Mohlo by vás dále zajímat:

Citizen Sports CA0810-88 recenze – Vkusný hybrid klasických prvků a moderních technologií
19.12.2022 - Lukáš Lenart
Citizen Sports CA0810-88 recenze – Vkusný hybrid klasických prvků a moderních technologií

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob
4.4.2022 - Radim Krčmář
Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petrpřed 785 dny, reagovat
Skvělý komentář. Prosím, jaký konkrétní typ hnědého řemene doporučujete k těmto hodinkám? Rád bych si ho k hodinkám zakoupil. Velmi děkuji za radu. Petr Janda
Agáta Vřeskápřed 781 dny
Jak píše kolega, hodit se k tomu bude nějaký jednoduchý hnědý, osobně bych doporučila od Hirsche typ Ranger. Ale je to hodně o vlasním vkusu. Koukněte na celou naši nabídku řemínků, určitě si vyberete :)
Petrpřed 779 dny, reagovat
Vážená paní, velmi Vám děkuji, Vaše doporučení mi hodně pomohlo. Přeji Vám krásný den.

Hodinky zmíněné v článku