» Blog » Citizen

Kalibr 0100 - Citizen představil nejpřesnější hodinky na světě

Tagy: Zprávy | Citizen | Klasické | Tradiční

Radek Vyhlídal | 22.3.2019 | 3 MIN

Většina hodinářských firem představuje své novinky na výstavě v Baselworldu. Ne jinak je tomu také letos. Hned na úvod výstavy představila firma Citizen svůj nový kalibr 0100, který je nejpřesnější autonomní quartzový strojek na světě. Podrobnosti se dozvíte v tomto článku.

Nejpřesnější autonomní quartzové hodinky na světě

Pojmenování strojku "0100" pravděpodobně nebude náhoda. Citizen totiž v loňském roce překročil sto let od svého založení a tento milník oslavil vytvořením kalibru 0100. Hodinky s tímto kalibrem se tak stávají nejpřesnějšími hodinkami na světě. Přesnost kalibru je neuvěřitelná a sice ± 1 vteřina za rok! Citizen tak sesadil z trůnu sám sebe, protože do této chvíle držely světové prvenství v přesnosti hodinky Citizen, kalibr A660, s přesností ±5 vteřin za rok. Na trhu jsou samozřejmě k dostání "atomově přesné" hodinky, ale ty jsou seřizovány rádiovým signálem nebo signálem GPS. U hodinek Citizen s kalibrem 0100 jde o plně autonomní hodinky.

Video věnované kalibru Citizen 0100

Pokud máte alespoň trošku povědomí o značce Citizen, tak pravděpodobně víte, že se specializuje na světlem dobíjené hodinky. Tuto technologii nazývá Citizen Eco-Drive a pracuje na ni už přes 40 let. Za tu dobu ji dovedl téměř k dokonalosti. Používá ji asi v 90% všech svých hodinek a my jí věnovali celý článek v našem magazínu. Kalibr 0100 není výjimkou a je také Eco-Drive. Hodinky s tímto kalibrem tak nebudou jen neuvěřitelně přesné, ale také vydrží běžet až 10 let bez nutnosti měnit baterii.

Nejpřesnější quartzový strojek na světě Citizen kalibr 0100

Nejpřesnější quartzový strojek na světě Citizen kalibr 0100

Dosažení takové přesnosti samozřejmě nebylo jen tak. Bylo nutné zvýšit frekvenci krystalu a to na neuvěřitelný 256-ti násobek (8.388.608 Hz) oproti klasickým strojkům, které pracují na frekvenci 32.768 Hz. Změněn byl také brus krystalu z klasického XY na typ AT. Ačkoliv je brus AT známý již od roku 1934, používal se převážně při větších rozměrech a pro hodinařinu není typický hlavně pro jeho velkou spotřebu energie. Bylo také zapotřebí vyřešit několik problémů, které narušují přesnost chodu - teplotní výkyvy, měnící se orientace hodinek při nošení, odolnost vůči nárazům. Tyto problémy řeší funkce "Shock Counteraction", která chrání strojek před nárazy a neustále kontroluje a koriguje pozici ruček a také zmíněnou změnou brusu krystalu.

Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?
29.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Jak fungují a jak si stojí oproti mechanikám?

Vteřinová ručka je na svém konci mírně zahnutá

Vteřinová ručka je na svém konci mírně zahnutá

Další fantastickou věcí na kalibru 0100, která si zaslouží pozornost, je vteřinová ručka. Opět je v tom symbolika, která odkazuje na přesnot jedné vteřiny.. Ručka totiž krásně, téměř dokonale lícuje s indexy. To možná nezní na první pohled úplně "wow", ale je potřeba vědět, že z podstaty výroby quartzových strojků není možné vyrobit hodinky, jejíž ručky by dokonale s indexy lícovaly. U kalibru 0100 jsou však dokonalosti opravdu blízko. Zaprvé byl použit speciální postup výroby ozubených koleček a soukolí, které přesnější lícování umožní. O přesné zarovnání vteřinové ručky s každým ze 60-ti indexů se navíc osobně starají mistři řemeslníci, kteří kalibr 0100 sestavovali. Ručky jsou navíc vyrobeny s použitím mosazných prvků, které se u quartzových strojků běžně nepoužívají vzhledem k jejich váze a obtížnosti motorků tyto ručky utáhnout. Vteřinová ručka je na svém konci také mírně zahnutá. Dýnko hodinek je průhledné, takže strojek si můžete skrz safírové sklíčko prohlédnout.

Limitovaná Edice Citizen AQ6010-06A

Citizen AQ6010-06A z 18k bílého zlata v limitované edici 100 kusů v ceně 16.800 $

Symbolicky je strojek použit v ručně vyráběných kapesních hodinkách, které odkazují na úplně první výrobek, kterým vše před 100 lety začalo. Z náramkových hodinek s tímto kalibrem pak budou zatím k dostání tři varianty. Všechny tři modely jsou vyráběny ve stejném, velmi jednoduchém designu, který, jak sám Citizen uvádí: "následuje skutečnou podstatu hodinek" a všechny v limitované edici. Nejprve je to model Citizen AQ6010-06A, který je z 18k bílého zlata v limitované edici 100 kusů v ceně 16.800 $, který dostanete na řemínku z krokodýlí kůže. Dále potom dva modely Citizen Super Titanium AQ6021-51E s černým metalickým číselníkem v limitované edici 500 kusů a AQ6020-53X s perleťovým číselníkem v limitované edici 200 kusů. Oba modely shodně s cenovkou 7.400 $.

AQ6021-51E

Citizen AQ6021-51E v limitované edici 500 kusů v ceně 7.400 $

Citizen AQ6020-53X

Citizen AQ6020-53X v limitované edici 200 kusů v ceně 7.400 $

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře