» Blog » Citizen

Citizen má nové mechanické strojky. Poprvé od roku 2010

Tagy: Zprávy | Citizen | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 9.7.2021 | 5 MIN | 1x komentář

Když se řekne Citizen, většině se vybaví solární pohon Eco-Drive. Quarzový pohyb, kterým Citizen na trhu jednoznačně uspěl a převážná část jeho kolekce patří právě těmto quartzovým pohybům s dobíjením pomocí světla. Ale současně si je Citizen vědom, jak moc by se nemuselo vyplatit přehlížet současné trendy, a tak představil dvě novinky, které v hodinářském světě stojí tak trochu na opačném konci: mimořádný nový mechanický pohyb 0200 a nové smartwatche s OS od Googlu.

Hned na začátek je asi třeba uvést, že ani nový mechanický strojek, ani nové smartwatche se k nám (zatím) nedostanou. V obou případech je to ale škoda, co se mechanik týče možná dokonce velká. Proto by bezpochyby stálo za to se o nich alespoň v krátkosti zmínit.

Na nový strojek čekal Citizen 11 let

Kalibr 0200 je první zbrusu nový mechanický strojek z produkce Citizenu po 11 letech. Citizen samozřejmě má v nabídce i mechanické hodinky, ale poměrně poskrovnu a na našem trhu se drží především dnes už poměrně ikonické potápěčské modely se základními strojky, které se v podstatě nemění už desítky let. To jim ale neubírá na popularitě a již prověřené spolehlivosti.

Nová dvoustovka je ale spíše odpovědí na strojek 0100, nejpřesnější autonomní quartzový kalibr na světě, který dosahuje přesnosti ± 1 sekundy za rok. Tato „roční přesnost“ byla pro Citizen velkým úspěchem.

Kalibr 0100: Citizen představil nejpřesnější hodinky na světě
22.3.2019 - Radek Vyhlídal
Kalibr 0100: Citizen představil nejpřesnější hodinky na světě

Citizen se ale zřejmě rozhodl dokázat, že umí nejen nejtenčí nebo nejpřesnější quartzové hodinky, ale že v něm stále dříme ta touha vyrábět mimořádné mechanické skvosty. Kalibr 0200 navrhl Citizen ve spolupráci s La Joux-Perret, tradičním švýcarským výrobcem kalibrů, který dnes patří pod Citizen Watch.

Citizen Watch Co. zastřešuje značky jako Alpina, Arnold & Son, Frederique Constant nebo právě špičkovou švýcarskou manufakturu na výrobu strojků La Joux-Perret, kterou Citizen koupil v roce 2012.

Jde tedy o spojení toho nejlepšího ze švýcarského a japonského řemesla a Citizen si dal záležet, aby opravdu každý detail byl mimořádný. Strojek splňuje standardy pro chronometr, tedy certifikaci přesnosti, která stanovuje požadavek na přesnost -4 až +6 sekund denně. Kalibr 0200 dosahuje -3 až +5 sekund, čímž chronometr ještě překonává a Citizen k němu dává vlastní certifikát přesnosti.

Strojek prošel také náročným testováním, včetně testování v šesti polohách a také při různých teplotách. Dosažení skutečné přesnosti tady hrálo skutečně důležitou roli. Setrvačka je odpružená, aby odolala případným nárazům a zachovala se přesnost. Výroba proběhla speciální technologií LIGA, což je technologie využívající fotolitografii a elektrolytické odlévání, umožňující velmi přesnou výrobu mikrosoučástek.

I když byl strojek sestrojen v Japonsku, estetika zůstala spíše švýcarská s bohatým zdobením a tradicí Haute Horlogerie La Joux-Perret. Najdeme tady zdobení pomocí techniky perlage (soustředné překrývající se kruhy), satinage (připomíná strukturu na saténu), ale hrany mostů a dalších částí jsou diamantově leštěné, čímž je dosaženo vysokého kontrastu.

Strojek běží na frekvenci 4 Hz, má 26 kamenných uložení a rezerva chodu je okolo 60 hodin. Je sestavován kompletně ručně hodinářskými mistry v Japonsku.

Nový strojek, nové hodinky

Svůj nový hodinářský počin potřeboval Citizen samozřejmě někde předvést. A stejně jako u strojku si dal i u hodinek záležet. Model NC0200-90E je bezpochyby nádherným a řekla bych i velmi promyšleným kouskem.

Citizen NC0200-90E s novým automatickým strojkem 0200.

Citizen NC0200-90E s novým automatickým strojkem 0200.

Velmi klasický a snad na první pohled nevýrazný design v sobě velmi dobře skloubil dnes tolik oblíbený elegantně-sportovní styl.

Rozhodně zaujme číselník v detailu. Povrch připomíná strukturu písku, které je dosaženo elektroformováním. Čistotu narušuje jen ocelové logo Citizen a orel s roztaženými křídly, kterého Citizen zvolil coby symbol předvídavosti.

Ručky i indexy jsou velmi jednoduché, s matným povrchem, ale opět silným leštěným fasetováním. Ve spodní části pak najdeme vteřinovou ručku na samostatném subciferníku.

Stejný motiv úpravy, tedy saténově matný povrch s vysoce leštěnými hranami, se pak opakuje také u integrovaného náramku, který hodinky posunují sportovnějším směrem.

Hodinky budou v prodeji na podzim 2021 a cena se bude pohybovat okolo 6000 dolarů. Vyrábět se budou v několika variantách, z nichž většina bude určená pro globální trh. Jak už ale zaznělo, k nám do Hodinek se zatím nedostanou.

Budoucnost mechanik v Citizenu

Uvedením kalibru 0200 nejde jen o osamělý výkřik. Zdá se, že Citizen se hodlá na mechanické hodinky zaměřit mnohem více než doposud. Novinkou je totiž také například Série 8, kterou pro Japonsko uvedl už před léty, ale v roce 2021 ji plánuje vyslat do světa.

Představil zatím tři různé varianty (870, 830 a 831), které budou v několika barevných provedeních. A opět půjde o dnes tolik žádaný atribut sportovně laděných hodinek s jistou dávkou elegance.

Pro tuto příležitost vyvinul další nové mechanické strojky 0950 a 9051, které sice nedosahují tak mistrovského dokončení, ale jejich nespornou předností bude silný odpor vůči magnetismu a větší cenová dostupnost.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Pro model Series 8 870 zvolil strojek 0950, který by měl dosáhnout přesnosti -5 až + 10 sekund denně, rezerva bude okolo 50 hodin a frekvence 28 800 polokmitů za hodinu. Hodinky 870 se vyznačují silnou kulatou lunetou v kontrastu se zkosenými hranami pouzdra a opět H-čkovým integrovaným náramkem. Průměr pouzdra bude příjemných 40 mm s výškou 10,9 mm. Cena se bude pohybovat do dvou tisíc dolarů.

Symbol 8 značí nekonečno – nekonečné možnosti pro hodinářské umění Citizenu.

Symbol 8 značí nekonečno – nekonečné možnosti pro hodinářské umění Citizenu.

Stejný strojek pak najdeme také u modelu 830, který zaujme především třívrstvou strukturou číselníků s perleťovým síťováním. Cena se bude pohyboval okolo 1800–1900 dolarů.

Číselník modelu 830 bude mít 3 vrstvy – kovový podklad ve spodní části, perleťovou vrstvu ve středu a kovovou mřížku s indexy nahoře.

Číselník modelu 830 bude mít 3 vrstvy – kovový podklad ve spodní části, perleťovou vrstvu ve středu a kovovou mřížku s indexy nahoře.

Poslední ze Série 8 – model 831, bude mít automatický strojek 9051. Ten dosahuje na rezervu okolo 42 hodin s maximální odchylkou -10 až +20 sekund. Designově pak půjde o stejný styl pouzdra jako u 830. Cena bude okolo 1200 dolarů. U všech modelů nebude chybět antireflexní safírové sklo a 100metrová voděodolnost. Dostupnost bude opět někdy na podzim 21.

Citizen 831 ze Series 8 s novým antimagnetickým mechanickým strojkem.

Citizen 831 ze Series 8 s novým antimagnetickým mechanickým strojkem.

Zmíněný antimagnetický mechanický pohyb 9051 Citizen použil letos také u další novinky: Promaster Diver NB6004-08E. Půjde o potápěčské hodinky s certifikací, 200metrovou voděodolností a odolností vůči magnetismu do 16000 A/m. Vyrobeny jsou kompletně ze Super Titania a cena bude 23 300 korun.

Antimagnetické potápěčské Citizen Promaster Diver NB6004-08E.

Antimagnetické potápěčské Citizen Promaster Diver NB6004-83E.

Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě
2.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě

Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin
8.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Mirekpřed 1021 dny, reagovat
Skvěle napsáno jako vždy. Na ty potápky se vážně těším, někde jdou už sehnat.

Hodinky zmíněné v článku