» Blog » Citizen

Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 2.2.2021 | 9 MIN | 5x komentář

Potápěčské hodinky s GPS synchronizací dobíjené světlem. Kolik takových se vám vybaví? Napovím. Jen jedny: Citizen Promaster Diver's Satellite Wave CC500.

Každé odvětví má své historické milníky. Prvenství, které si pak může značka dát do své časové osy úspěchů. Někdy je to slepá ulička, ale někdy jde o začátek nového vzrušujícího příběhu.

První automatické náramkové hodinky… Rolex, 1923. První zpromované voděodolné hodinky… Rolex, 1926. První antimagnetické náramkové hodinky… Tissot, 1929. První volně prodejné quartzky… Seiko, 1969. První titanové hodinky… Citizen, 1970. První rádiem řízené hodinky… Junghans, 1990.

První solární GPS potápěčské hodinky na světě… Citizen, 2020.

Hodinářské milníky, které by měl chronomaniak znát
10.11.2023 - Šimon Šesták
Hodinářské milníky, které by měl chronomaniak znát

Citizen položil v historii hodinářství už tolik stavebních kamenů, že by to stačilo na slušnou zídku. Jen v Japonsku si navzdory těžkému soupeři vydobyl prvenství v hodinkách s datumovkou, prvních nárazuvzdorných hodinkách s Parashokem, prvních voděodolných japonských hodinkách…

Historie značky Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Historie značky Citizen

A v celosvětovém pohledu je na tom snad ještě lépe. Byl tam, když se řešily první titánové hodinky, jako první zvládl zkrotit světlo a vyrobit první solární hodinky a o chlup vyhrál prvenství v prvních hodinkách, které uměly seřídit čas přes GPS.

A teď si představte, co se stane, když tento japonský technologický velikán vezme vše, v čem tak exceluje a vyrobí hodinky v kategorii, která je mu opět víc než blízká: certifikované potápěčské hodinky. Tak přesně to se stalo ke konci roku 2020, když představil Citizen Promaster Diver Eco-Drive Satellite-Wave CC500.

Uspokojí náročné, ale zvládne to i blondýna

Miluji, když věci fungují. A ideálně, když mě nestojí moc námahy, abych toho docílila. Přiznávám, jsem pohodlný člověk. A kdo někdy měl v ruce nějaké složitější Citizeny, ví, že bez návodu třeba u rádiovek nedáte ani ránu.

Ale na tyhle jsem se tolik těšila, že mě ani tlustý návod nemohl zbavit počátečního nadšení. A o to víc mě potěšilo, když jsem zjistila, že ono se to nastaví fakt skoro samo. Stisknete jedno tlačítko a… je to. (Popravdě to píšu jen pro efekt, protože recenzovaný kousek měl rozkalibrované ručky, a po zmáčknutí tlačítka pro příjem GPS signálu se nestalo vůbec nic. Tady naštěstí návod fakt pomohl a po nastavení referenční hodnoty už jsou výše psané řádky čistá pravda.)

Pro synchronizaci času stačí podržet dolní tlačítko, pro určení polohy z GPS zase horní. Jediné, co si v našich končinách budete muset sami zapnout/vypnout je letní čas. Vše ostatní zvládnou hodinky při úspěšném přijmu signálu samy. A to prakticky kdekoli na světě. K dispozici je 38 světových časových pásem.

Synchronizaci můžete kdykoli spustit manuálně (trvá to od 3 do 30 sekund, můj běžný průměr byl nějakých 15), nebo to hodinky dělají v pravidelném šestidenním intervalu. Tedy, pokud mají dostatek energie. I bez příjmu signálu z družic je ale udávaná odchylka strojku Citizen F158 ± 5s za měsíc.

A jistě vám neuniklo, že na vnitřní lunetě je osm modře značených míst. Nejde o náhodné body na mapě. Údajně byly vybrány ve spolupráci s jednou z největších cestovatelských platforem, Tripadvisor, a značí osm proslulých potápěčských světových lokalit: Sharm El Sheikh, Maldives, Phuket, Great Barrier Reef, Fiji, Hawaii, Galapagos and Fernando de Noronha.

Jde ale o víc než ráj pro potápěče nebo seznam „musím někdy navštívit“. Citizen tady opět zapojil svou eko-duši a v rámci promo videí (a zřejmě i za nimi) spolupracoval s aktivistou a dokumentaristou Richardem Grehenem. Kampaň je nazvaná Connecting 8 oceans – Save the BEYOND. A na videu níže asi nejlépe pochopíte, co je tím myšleno.

I když zhasne světlo

U solárních hodinek jsme zvyklí, že při plném nabití vydrží běžet ve tmě okolo šesti měsíců. Eco-Drive u Promasterů CC500 to zvládne dva roky, v úsporném režimu pak sedm let! Solární panel se ukrývá pod tím úžasně modrým číselníkem a prakticky si ho ani nevšimnete.

Hodinky vám navíc dokážou říct, jak jsou na tom s nabitím. Jedno krátké stisknutí horního tlačítka, a ukazatel funkcí okamžitě prozradí, kolik mají energie. A současně vám hodinová s minutovou ručkou naznačí, jak intenzivnímu světlu jsou právě vystaveny na stupnici 0-6 (na hodinách 12 až 6 hodin). Tak například v pološeru se ručky přesunou na dvanáctku, intenzita přijímaného světla je tedy pro hodinky v podstatě nulová. Ale zkuste to v osvětlené místnosti, a ručky ukážou o několik hodin víc. A pak je zkuste dát pod lampu, uvidíte, jak se při kontrole ručky posunou minimálně na pátou hodinu.

Pro tuto kapitolu se nabízí i zmínit luminiscenci. Jde o potápěčské hodinky, a tak je logické, že se očekává něco extra. Přehlednost a za mě dokonalá čitelnost patří jednoznačně mezi silné stránky CC500. Ve tmě je tomu stejně. Indexy i částečně skeletonové ručky disponují silnou vrstvou luminiscence, díky které v noci přečtete čas takřka stejně rychle, jako přes den.

Intenzita je ihned po nasvícení skoro až oslnivá. Ale zajímalo mě, jak dlouho to hodinkám vydrží. Musím uznat, že na Super-LumiNově se tentokrát nešetřilo. Hodinky dostaly několikaminutový intenzivní pobyt pod lampou. Po dvou hodinách byla luminiscence téměř stejná jako na začátku, po čtyřech i v polospánku spolehlivě rozeznáte čas na vzdálenost půl metru a ještě po šesti hodinách vám fosforeskující odstín dovolí určit, zda už je čas vstávat. Po sedmi hodinách už ale na hodinky nevidíte ani pozůstatky. Za mě skvělý výkon.

DIVE. Pro skutečné potápěče

Ano, potápěčské hodinky jsou dnes spíše na styl a možná i proto se tak snadno ujal pojem „kancl diving“. Ale Promastery jsou připravené do skutečné akce. Bazénové, rekreační i profesionální. A jsou k tomu plně vybaveny.

Samozřejmě musíme připomenout, že se jedná o certifikované potápky, splňující mezinárodní ISO 6425, při kterém zkouškami musí projít každý jednotlivý kus. Aby hodinky certifikaci získaly, musí zvládnout tlak ne do udávaných 200 metrů, ale do 250 metrů (tedy 125 % hodnoty), musí splňovat normy pro odolnost vůči magnetismu i nárazům. A testuje se například i odolnost vůči korozi a odolnost náramku.

Citizen jde ve spolehlivosti o dost dál, než stanovují normy. Začněme skutečně mimořádnou funkcí, která rozhodně nepatří do základní výbavy. Jde o režim „DIVE“.

Při současném stisknutí horního a dolního tlačítka přejde ukazatel funkcí do režimu DIVE. V tomto režimu hodinky omezí všechny nepotřebné funkce, včetně příjmu GPS signálu, nebo kontroly stavu nabití. Není tedy možné, abyste se ručky přesunuly na jiné hodnoty, pokud náhodou pod vodou zavadíte o libovolné tlačítko. Režim navíc nejde spustit, pokud hodinky nemají dostatek energie, což může být důležitý signál, že hodinky nemusí fungovat spolehlivě.

Citizen své Promastery vybavil také funkcí tlumení nárazu. Pokud hodinky detekují silný náraz, vyšlou do motorku elektrický impuls, který dočasně zablokuje rotor, takže se ručky nevychýlí. A pokud by k tomu snad přece jen došlo, je tady další funkce, automatická korekce ruček, kdy hodinky v pravidelných intervalech kontrolují polohu ruček a v případě zjištění chyby je vrátí do správné polohy.

Titan je super. A Super Titanium ještě lepší

Jsou ultra potápěčské, řízené satelitem, napájené světlem, jsou první svého druhu, ale jedna věc ještě nepřišla na přetřes. Jsou ze Super Titania. Materiálu, který je až vesmírně dokonalý. Teda, když se s ním umí zacházet.

A Citizen to rozhodně umí, vlastně patří mezi špičku na světě. Není totiž náhoda, že Promaster CC500 představil v roce 2020. Slavil totiž 50 let od vydání světově prvních titanových hodinek. Od té doby ušel pořádný kus cesty, co se titanu týče je to vlastně na míle vzdálené od prvních prototypů.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

To tajemství netkví ani tak v samotném titanu, ale jeho úpravě Duratect. Pro své prémiové modely – a Promastery k nim patří – používá pro větší odolnost kalení v plynu (Duratect MRK) a technologii Duratect DLC (diamond like carbon). Jejich kombinací pak dostanete titanové hodinky s dokonale hladkým povrchem, krásné černé úpravě a s překvapivou odolností vůči poškrábání.

Pokud jde o skvělou vlastnost titanu, a sice jeho lehkost, musím říct, že u CC500 odvádí skvělou práci. Přestože se nejedná o žádné mrňouse, k zemi vás rozhodně nepotáhnou. Sedí na ruce perfektně, jako přikované, ale pohodlně. A to mluvím ze své tenkoruké zkušenosti.

Když jsme nakousli ty rozměry, sluší se doplnit, že pouzdro má průměr 47 mm bez korunky a tloušťku 15,6 mm. Od nožky k nožce je to pak 51,7 mm. To, co hodinky opticky předimenzovává je pak luneta, která má výraznou minutovou stupnici. Hodinky rozhodně nepřehlédnete, ale jak jsem zmínila, na ruce se dojem ustálí a zůstane jen příjemný pocit z krásných sportovních hodinek.

Vzhled a dostupné varianty

Když Citizen vytvářel CC500, bezpochyby vycházel z dobře přijímaných potápěčských modelů. Ale protože jde o zásadní model, kombinující dosud nezkombinované, musel Citizen volit taky trochu inovativní designérský přístup.

Zprvu se mi zdála modro-bílá kombinace číselníku tak nějak moc. Ale po krátké době vás dostane. A není to jen tak nějaká modrá. Je to, jako byste se dívali na vodní hladinu. Hladký povrch, který hází úžasné odlesky na světle, a přitom jsou hodinky za jakýchkoli podmínek perfektně čitelné.

Myslím, že právě čitelnost mě opravdu dostala. Sklíčko je safírové s antireflexní vrstvou, ale je to hlavně kontrast bílé na modré, který umožňuje přečtení času na první dobrou, a to podotýkám opravdu ze všech úhlů.

O precizním zpracování černě potaženého pouzdra už byla řeč (ale je to fakt luxus), proto rychle odběhnu k ovládání lunety. Samozřejmě protisměrně otočná, kdy otáčení jde pocitově až moc lehce, tedy proti zvyklostem.  Zato příjemně plynule a v každé poloze sedí pevně, bez vůle se pohnout zpět. Stejně jako u jiných Citizen potápek z titanu, i tady je zvláštní pružení mezi lunetou a pouzdrem. Stále mě ještě nikdo nevyvedl z omylu, že jde o důsledek kontaktu ocelové pružiny v lunetě a titanového materiálu samotného titanu. Na kvality potápěčských hodinek to ale vliv nemá.

Citizeny CC500 jsou podle mě jedny z těch šťastných hodinek, které své majitele budou bavit každým dnem víc a víc, namísto aby upadalo počáteční nadšení. Já se do designu naprosto zahleděla a ta modrá! Ta modrá!

Na náš trh se kdoví proč dostala jen zimně laděná varianta CC5006-60L s modrým číselníkem a černým DLC pouzdrem. Citizen ale nabízí také variantu se zeleným číselníkem bez černé povrchové úpravy s referencí CC5001-00W. A pro japonský trh měl ještě limitku s cihlově červeným číselníkem na titanovém náramku CC5005-68Z.

Konkurence

Jde o první hodinky svého druhu, a tak je logické, že hodinky v podstatě přímou konkurenci nemají. Najdeme nějaké smartwatche, ale obvykle jsou modely s potápěčskou certifikací brány jako „potápěčské počítače v podobě hodinek“.

Z klasik musíme dělat nějaké kompromisy. Určitě se nabízí noví Žabáci od Casia. Frogmani v analogové podobě jsou funkčně hodně našlapané. Nenabízí ale GPS synchronizaci, i když to vyvažují RC a Bluetooth. Ale G-Shocky jsou úplně jiná kategorie, a minimálně co do designu podle mě nesrovnatelné s dnešními Citizeny.

Casio G-Shock FROGMAN GWF-A1000 – Tak trochu jiné potápky
16.9.2020 - Radim Krčmář
Casio G-Shock FROGMAN GWF-A1000 – Tak trochu jiné potápky

Z GPS hodinek je tady i limitování v podobě ceny. Upřímně nevím, na co objevného Citizen přišel, že dokáže vyrábět nejlevnější GPS modely na trhu, ale se svými CC307 to fakt umí. Pohybují se okolo 18tis., a za tu cenu levnější klasiky s GPS nejspíš neseženete. Konkurence u Seika začíná s Astrony téměř na 50tis. Promastery CC500 se nabízejí lehce pod 30tis., což je vzhledem k funkcím, potápěčské certifikaci a titanovém provedení naprosto neuvěřitelné. Navíc vypadají senzačně a v balíčku je i prodloužení silikonového řemínku.

Závěr

Být u toho, když někdo přijde s nějakým prvenstvím je vždy příjemný pocit. Citizenu se to povedlo a výsledné Promaster CC500 hodnotím jako prvotřídní přírůstek do jeho sportovní řady i na trhu klasických hodinek.

Prvenství v solárních potápěčských hodinkách s GPS synchronizací na světě
Luxusní zpracování titanového pouzdra s odolnou DLC úpravou
Titan. Lehké, antialergenní (na ruce je fakt skoro neucítíte, což se s jejich průměrem hodí)
Design. Asi nesedne každému, ale odstín číselníku, černé pouzdro a zimní barvy jsou prostě dokonalé
GPS synchronizace – jednoduché ovládání a okamžitá synchronizace času kdekoli na světě během několika sekund
Režim DIVE. Pro potápěče nebo do terénu parádní funkce
Eco-Drive – ekologické, utáhne GPS, odpadá starost o výměnu baterie. A vydrží 2 roky ve tmě
Cena. Vzhledem k funkcím jde o bezkonkurenční záležitost.

Design nemusí sednout každému
Barevné varianty – u nás zatím jen v modro-bílé verzi
Marně hledám cokoli dalšího

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Pavelpřed 1144 dny, reagovat
Pěkná recenze, krásných hodinek. Jak se uvolní opatření a pojedu do Prahy musím je vyzkoušet. Pak uvidíme co dál. Perfektně popsaný opravdu.
Agáta Vřeskápřed 1143 dny
Tak jestli je budete zkoušet, Pavle, tak si rovnou nachystejte kreditku. :D
Romanpřed 1143 dny
Na můj vkus mívají CITIZEN Promaster příliš mnoho informací na číselníku a stávají se tak pro mne nepřehledné. Asi to bude i tím, že mám Promaster spojené hlavně s řadou SKYHAWK. Schválně ale píšu "pro mne", protože mnoha dalším lidem to určitě vyhovuje a k řadě Promaster to určitě patří. Tento model ale vnímám jinak. Možná to dělá ta úžasná modř. Možná ta technologická vybavenost. Určitě jsou to ale krásné hodinky. A ten číselník vůbec nepůsobí nepřehledně. Jenom Pavle netuším proč chcete jet do Prahy? Do Ostravy by to mohlo stačit.. ;) Pokud se pro ně rozhodnete, věřím že Vám budou dělat dlouho radost.
Agáta Vřeskápřed 1142 dny
Podle mě jste Romane přesně vystihl rozdíl mezi Promaster Sky a Promaster Marine. Pilotky jsou hodně rušné a asi chápu, že něterým budou připadat i přeplácané. I když se najdou i výjimky, které jsou - pro mě - skoro až atakující sportovní eleganci, třeba poměrně nové CB588. Naproti tomu Marine jsou vždy krásně přehledné, jak se na klasické potápky sluší. Taky se musím přiznat, že je upřednostňuji. :)
Pavelpřed 1129 dny, reagovat
Do Prahy jsem napsal, protože jsem z jihočech. Do Prahy to mám 130km. To je jediný důvod.

Hodinky zmíněné v článku