» Blog » Citizen

Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 8.3.2023 | 8 MIN | 14x komentář

Že se Seiko může jít se svými potápkami klouzat? Možná. Teda – na to ještě odpovím v článku. Ale na modelu Citizen Promaster NB602 Fujitsubo je rozhodně něco zajímavého, přitažlivého, byť jsou na první pohled nenápadné. Komu splní sen a komu bych doporučila zůstat u toho Seika? Pojďme na recenzi.

Skromné na pohled, bohaté v parametrech

Jsou kompaktnější. Jsou titanové. Jsou v automatu. Jsou certifikované na 200 metrů. A jsou v ceně, o které si ostatní značky za tyhle parametry nechávají obvykle jen zdát.

Když Citizen představil tento model, dal na něj velký důraz. Přitom na první pohled vypadá tak... Obyčejně, skromně. Ale Citizen do nich ukryl svůj poměrně nový strojek, a i když patří k těm středním automatům z jeho nabídky, má co nabídnout.

Já je poprvé viděla na výstavě SEW na podzim 2022 a dlouho se k recenzi ne a ne dostat. Ovšem čím více zájemců se okolo nich ochomýtalo, tím víc si získávaly mou pozornost. V čem jsou jiné? A vyhrály by souboj s konkurenčními Seiky?

Jako vylovené z hlubin moře

Citizen se silně inspiroval designem modelu z roku 1977 Citizen Challenge Diver. Zachoval dokonce průměr 41 mm, jaký měla předloha, a když se podíváte na design indexů, ruček i samotného pouzdra, o předloze není pochyb. Jako by jim z oka vypadly. Nebo spíš z hlubin.

Původní model Citizen 52-0110, který se vyráběl zhruba 15 let. Foto: wornandwound.com

Původní model Citizen 52-0110, který se vyráběl zhruba 15 let. Foto: wornandwound.com

Citizen je nazval Fujitsubo, podle japonského výrazu pro mořského korýše, který žije přichycen například na skalách, ale i na pomalu se pohybujících živočiších jako jsou želvy. Ovšem – někdy se stane, že se přichytí i na čas ukazující hodinky...

K Challenge Diver se váže totiž zajímavý příběh:

Nail Blakers šel jednoho dne roku 1983 surfovat na pláž Long Reef v Austrálii. Rozhodně asi nečekal, že si domů odnese hodinky Citizen, které na dně oceánu našel. Trochu je vyčistil a – světe div se, stále fungovaly. Zaslal je do Citizenu, kde experti zjistili, že byly v oceánu zhruba 3–5 let.

O původním majiteli se nic neví. Ani to, jak potápky od Citizenu na pacifickém dně vlastně skončily, ale našly se na NATO řemínku, obrostlé mořskými korýši (ano, Fujitsubo je zde), ale stále tikaly.

Příběhů o tom, jak se našly ztracené hodinky, je asi mnoho a vlastně nejspíš není ani tak unikátní. Ale skutečnost, že odolaly přírodním silám tolik let, je příjemně uklidňující.

Původní model byl celkově dost oblíbený. Nebylo na něm nic zvláštního, ale odolnost, spolehlivost a cenová dostupnost z nich činila zajímavou volbu. V 80. letech je nosili například pákistánští příslušníci Air Force a příkladů by se našlo víc. Z předlohy si podle mě Citizen vzal to nejlepší, ale zásadně je vylepšil.

Rozměry, suprový titan a zkosený safír

Výsadou Fujitsubo je velikost. Rozhodně je to jeden z faktorů, pro které jsou a budou vyhledávány. Jsou totiž menší. Průměr je 40,9 mm, na délku (lug to lug) je to 48,6 mm. Na kovovém náramku se pak délka ještě protáhne o prostřední články, takže reálně bude 53,3 mm. Pokud je to už na vaše zápěstí moc, variantou je model na uretanovém řemínku, který se zalamuje hned u pouzdra.

Velkou výhodou je také tloušťka hodinek, nebo přesněji tenkost, protože se bavíme o hodnotě necelých 12,5 mm. Jen pro představu jsou zhruba tak "tlusté" jako momentálně nejtenčí potápky od Seika. Za mě palec nahoru, protože k menším hodinkám by měla patřit i menší tloušťka a navíc se pohodlněji nosí.

S tím samozřejmě souvisí i použití titanu. Ne, titanu ne. Super-Titania. Protože tady vidím zásadní rozdíl. U mnoha jiných značek, které mám jinak ve velké oblibě, jsem u titanových modelů velmi opatrná, pokud se mě někdo zeptá na doporučení.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

Jistě, titan je příjemně lehký a přívětivý k citlivé pokožce, ale má i své nevýhody. Jako kov měkčí než ocel je bez dobré povrchové úpravy náchylný na poškrábání, a skutečně stačí málo a vlásečnice jdou hned vidět.

Navíc se často vyrábí v matném provedení a jsou na něm navíc vidět i otisky, takže jsou hned uťapané. Ale s dobrou úpravou se tomu dá vyhnout. A Duratect od Citizenu to umí. U modelu Fujitsubo použil na pouzdro (a titanový náramek) metodu úpravy Duratect TIC a sám Citizen uvádí, že je odolnější vůči poškrábání než běžná ocel.

A otisky? Samozřejmě že na matných plochách nějaké zůstanou, ale rozhodně méně, než je běžné a je snadnější je očistit.

Citizen si navíc umí pohrát i s leštěnými částmi, kterých tady nedal záměrně moc, ale kde mohl, tam si dal záležet. Leštěné plochy tak najdeme pouze u lunety (včetně lunety samotné), korunky a v případě titanového náramku na hranách jednotlivých článků.

Jestliže rozměry a váha evokují menší hodinky, tak číselník chráněný safírovým sklíčkem tento dojem ještě umocňuje. Díky sklíčku, které je po celém obvodu výrazně zkosené totiž působí ještě menší.

Tento designový prvek, který má o to víc evokovat retro model, vypadá zatraceně dobře a patří mezi mé oblíbené detaily. Z praktického hlediska vidím nevýhodu v tom, že ve vzniklé prohlubni se bude usazovat prach. O důvod víc vzít je ale skutečně k vodě, a nejen na kancl dajving, ne?

Nový strojek. Lepší. Fakt antimagnetický

Po přiložení hodinek k uchu uslyšíte tiché tikání. Ale hned budete vědět, že jsou to mechaniky. Uvnitř je automatický in-house strojek s označením 9051. Pokud vám to nic neříká, moc se nedivím, protože u Citizenu je poměrně nový (představený na začátku roku 2021).

Citizen má nové mechanické strojky. Poprvé od roku 2010
9.7.2021 - Agáta Vřeská
Citizen má nové mechanické strojky. Poprvé od roku 2010

Nejdřív fakta: má frekvenci 28 800 polokmitů za hodinu, 24 kamenných uložení a udávaná rezerva chodu je cca 42 hodin při plném nátahu. Ve skutečnosti mi při dvou měřeních vydržely po plném nátahu běžet dokonce 48 hodin a nějaké drobné, tedy plné dva dny.

Citizen Series 8 recenze – Prémiovost, která překonala očekávání
20.11.2023 - Aleš Pavelek
Citizen Series 8 recenze – Prémiovost, která překonala očekávání

Z komplikací nabízí pouze datumovku, což ale u potápek bohatě stačí. Mezi přednosti řadím i tenkost strojku, díky které mohly i samotné hodinky být příjemně tenké.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

To hlavní je ale silná odolnost vůči magnetismu. Je to vlastně jedna z deviz tohoto nového strojku, kdy Citizen uvádí odolnost 16 000 A/m (zhruba 200 Gaussů). Jen pro srovnání, běžně musí potápěčské hodinky splňovat odolnost 4800 A/m (60 Gaussů), aby dosáhly na potápěčskou certifikaci a mohly být označené jako antimagnetické.

Strojek 9051 využívá antimagnetické materiály pro vlásek setrvačky a okolní komponenty pro zvýšení celkové magnetické odolnosti hodinek. Tento nový model je schopen udržet výkon i při umístění 1 centimetr od zařízení vyzařujícího magnetické pole. Hodinky jsou také odolné vůči magnetickým polím z každodenních zařízení, včetně smartphonů, a lze je dokonce používat na palubě lodí s magnetickými kompasy. – z tiskové zprávy Citizen

V praxi to tedy znamená, že hodinky opravdu odolávají nástrahám v podobě chytrých telefonů, tabletů, elektroniky v domácnosti apod. Tím je samozřejmě zajištěna i lepší přesnost, protože strojek je chráněn proti zmagnetizování. Proč je to fakt důležité a jak to funguje, jsme už popisovali dřív:

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Přesnost – Jako vážně?

Citizen uvádí, že maximální odchylka je v rozmezí -10 +20 s za den. To už samo o sobě jsou velmi slušné hodnoty. Realita?

Za 12 hodin, tedy od rána do večera udělaly 5 sekund v plusu. Za 24h +11 sekund. Ale celou dobu byly ve stejné, vertikální pozici, a tak by při běžném nošení dosahovaly snad ještě lepších čísel.

Tak či tak, stanovenou odchylku nejen že hravě dodrží, ale upřímně můžu říct, že vzhledem k ceně je přesnost vynikající.

Na chronometrovou certifikaci to asi nebude, ale je srovnatelná s vyšší úrovní strojků od Seika typu 6R, které se ale obvykle v potápěčské verzi objevují za vyšší cenu. V této ceně dostanete od Seika možná základní 4R strojky (například Samuraje), kde, přiznejme si, je odchylka určitě horší. Ať už deklarovaná, nebo reálná.

Seiko killer?

Nejčastěji jsou srovnávaný s modely Seiko 62MAS, např. Seiko Prospex SPB143 na oceli nebo Seiko Prospex SPB147 na pryži. Nedivím se. Jsou v podobných rozměrech, podobném designu (Seiko tady těží ze svého modelu z roku 65, kdy představilo první japonské profi potápky) a také vzhled indexů může navodit asociaci na Fujitsubo.

28 800 Kč (doručíme do 14.6.)

Oboje jsou navíc certifikované potápky, s 200metrovou voděodolností, safírem, drobnější šroubovací korunkou na třetí hodině...

Mnozí zahraniční recenzenti Fujitsubo označují v poměru cena výkon jako lepší. Je to fakt tak? Hmmm. Tabulkově, možná. Kdo oba modely ale neměl v ruce, nemůže soudit.

Například titan působí úplně jinak než skvěle zpracovaná ocel potápek od Seika. Pro někoho bude předností lehkost titanu, pro někoho ocelový vzhled. Strojek u Seika 6R35 dosahuje v praxi podobné odchylky jako 9051, ale zase nabízí o něco vyšší rezervu (70 hodin vs 42).

Seiko si hraje s detaily, číselníky a má silné postavení v hodinářské komunitě milující mechanické potápky, Citizen zase nabízí skromně vypadající, ale dobře vymyšlené hodinky za lepší cenu. Z tohoto souboje tak jasný vítěz podle mě není.

Kde ale Citizen podle mne Seiko poráží, nebojím se říct, na plné čáře, je kategorie cenově dostupných titanových Diver's. Takže ano, pokud chcete menší potápky, u Seika najdete kultovní a skutečně krásné modely. Ale pokud je chcete ještě k tomu v titanu...

Citizen Promaster Marine NY010 recenze: titanové Diver
25.1.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster Marine NY010 recenze: titanové Diver's, které nemají konkurenci

3 pro a 3 proti

Namísto shrnutí zmíním 3 podle mě největší přednosti a 3 takové drobnosti, které by možná mohly od koupi odradit.

První přednost jsou kompaktní rozměry v old-schoolovém designu, který patří k těm nejklasičtějším a odolávajícím zubu času. A Fujitsubo je ukázkovým příkladem. Druhou je strojek, protože se v praxi ukázal velmi přesný, spolehlivý a nadstandardní antimagnetičnost beru jako bonus navíc. A za třetí samozřejmě kvalitní titanové provedení. Protože ten Citizen umí na výbornou.

Mezi nevýhody řadím poměrně malou korunku, se kterou se mi sice manipulovalo dobře, ale vsadila bych boty, že někomu s většími prsty bude dělat problém. Navíc není po vzoru předlohy chráněna. Druhou je zkosení u sklíčka, které, jak už jsem zmínila, působí sice rafinovaně a lom světla vypadá fantasticky, ale bude skrýší pro usazeniny a opticky hodinky zmenšuje. Za třetí, trochu rozporuplná hliníková luneta.

Ta je nevýhodou ve smyslu, že dnes toužíme po luxusněji vyhlížející keramické, která se navíc poslední dobou dostává i do cenově nižších kategorií. Ovšem vzhledem ke kartáčovanému pouzdru a retro stylu hodinek byla volba hliníku podle mě jasným záměrem. Ale i tak – může to některé zklamat.

Těžko budeme v cenovce okolo 20 tisíc hledat hodinky, které budou ve všech ohledech perfektní a ve všech parametrech uspokojí každého. Ale pokud k tomu má někdo nakročeno, bude to Citizen.

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 414 dny, reagovat
Citizeni válí - titan + strojček 9051 + zafír. Ale bol som zvedavý na strojček a zadné viečko nie je priehľadné, a lunetka je trochu široká na môj vkus. Series 8!!!!!!!!!!
Agáta Vřeskápřed 413 dny
Třeba se jednou dočkáme i těch osmiček :)
Tomášpřed 413 dny, reagovat
Jaká náhoda...rezence vydaná zrovna v den, kdy jsem si je přivezl domů. Děkuji za ni, zpříjemnila mi dnešní ráno. Během cesty do obchodu se mi honily hlavou stejné myšlenky...nebudou hodinky příliš malé, nebude číselník kvůli široké lunetě působit ještě menší, nebudou mi vadit zkosené hrany safíru a hliníková luneta..? Svoje první automatické potápky jsem vybíral dlouho a potom mi vybraný typ odmítli oficiálně dodat..dostal jsem tedy k Fujitsubo. Z fotek a videí se mi začaly postupně líbit. Zkosený safír působí jako vybroušený křišťál, vytváří zajímavou hru s odrazy indexů na číselníku, na světle, ve tmě, ve stínu. V každém úhlu natočení zápěstí je to trochu jinak. Že je vložka lunety hliníková a neblýská se tam keramická, mi nechybí. Velikostně jsem je vyhodnotil na "akorát", sympatická kompaktnost, váhově o nich vůbec nevím. Pro mě je to nadmíru povedený kousek.
Marekpřed 413 dny, reagovat
Pani Agátka, tomuto ja s prominutím říkám obchodnícka nemohúcnosť :)))
Agátapřed 399 dny
Teď jsem se Marku ztratila, na co vlastně reagujete, ale u vás už jsem zvyklá... ;)
Jiří Ludvikpřed 400 dny, reagovat
Zdravím Agátku, Citizen je moje značka na běžné nošení, třeba do práce. Od Citizenu hodinky na solar článek, rádiem řízené, safírové sklo, vodotěsné, abslutně super, pořád přesné, bez práce. Připadá mi poslední dobou, že potápky jsou na jedno kopyto,co taky jiného vymyslet?Ale připadá mi vrchol nevkusu, až hnusu, okopírovaná hodinová ručka od Rolexu !To už musím pochválit Seiko, až na ty jejich ceny, ten kousek je velmi povedený. Seiko má pár krásných modelů, ale bohužel cena neodpovídá kvalitě. A to že jsou kultovní, tak na to opravdu nehraji. Za mne Citizen velký mínus. Ať se daří, s pozdravem J.
Agáta Vřeskápřed 399 dny
Zdravím, Jirko, upřímně ani nevím, jak reagovat. Myslím, že kdyby v hodinařině mohli designové prvky používat jen ti, kteří s nimi přišli jako první, byla by to brzo zatraceně velká nuda :-D To, že se vám některý kousek od Citizenu nelíbí je v pořádku, každý máme jiný vkus a jiný názor. Za recenzí si ale stojím. Ty potápky jsou super, zvláště za tyhle peníze. Překvapily mne víc, než jsem si myslela. A Seiko? Ach, že si říká za své hodinky asi víc, než by si troufl jiný, není žádná novinka. Ani já to nepopírám. Ovšem, jak obvykle doplňuji, kdo nechce, ať je nechá být. Já jsem seikař tělem i duší a i když Seiku leccos občas vyčtu, jejich hodinky mě baví, a nemyslím, že v tom zůstanu sama... ;)
Jiří Ludvikpřed 399 dny, reagovat
Zdravím Agátko, to je v pořádku, je to můj názor,jsem také ze starší generace, pro mě kouzlo mechaniky je v přesnosti strojku.Hodinky beru jako šperk, je to náramek, kousek který vypovídá o osobě, která ho nosí. Nemám rád kopírování, ale originalitu,ani se mi nelíbí ,když levné švýcarské manufaktury dávají eta calibr do svých hodinek, vyrobený v Číně. Ale to jsou asi všechny hodinky do 40000kč.Vím, také že je vše o penězích, kdybych si to nemohl dovolit, tak si koupím jedny praktické hodinky a víc se nezajímám. Protože abych si kupoval mechaniky, dával je do natahovače a každý den je seřizoval- to néé!????Už bych si taky nikdy nekoupil střední třídu, protože z tou vyšší je ten rozdíl obrovský! Vy nemáte značky které kupuji, ale zase máte nejlepší internetový stránky. Tak se měj fajn a je dobře, že Tě Seika baví,také jsem fanda některých manufaktur ????ahoj J.
Jurapřed 328 dny
Za me jsou Carrery nejstylovejsi hodinky, jake znam, at uz v daydate nebo justdate variante, fakt se mi strasne libi. Ale kde presne je ta pridana hodnota? Caliber 5 je jen modifikovana ETA 2824-2. Treba moje Gentlemany za tretinu ceny maji nejvyssi Powermatic 80 s dvojnasobnou rezervou a kremikovym vlaskem, a denne mi delaji slabe +2 sekundy.
Milapřed 396 dny, reagovat
Diky za recenzi! Ten pribeh o vylovenych Citizen hodinkach z more je fakt spica! A cool predloha pro novy model. Pouzdro i tah z Titanu, za 20k.. Hmmm To je super! Pomer cena/vykon luxusni. Ja vlastnim od patku tedy srovnavane 62MAS, Seiko SPB143J1 a nemuzu si je vynachvalit.
Agáta Vřeskápřed 395 dny
Gratulace k Seikům! :) Ať se dobře nosí.
Jiří Ludvikpřed 327 dny, reagovat
Odpověď na to, kde je ta přidaná hodnota u hodinek Carrera? Tissot gentleman nejsou vůbec špatné hodinky, ale ten rozdíl je obrovský, jen ve zpracování, použité oceli, zlatý indexy, prestiž manufaktury a vysoká přesnost! To že to je powermatic, není zas až taková bomba a +-2 s/ den,tak tomu opravdu nevěřím. Výrobce uvádí +- 15/den,cenu vždy dělá komplexní osazení a zpracování. A co se týká kalibru eta, ten se ve větší části,do těchto levných hodinek, vyrábí v Číně a montuje ve Švýcarsku. Taková je realita a ta přidaná hodnota,kvalita,životnost, spec.oleje, to nikdy nebude za pár korunek????Na druhou stranu je to dobrá střední třída, tak ať tikají...????
Jan Horapřed 164 dny
Ludvik,úplně mimo mísu :-)
Milapřed 163 dny
Dobrý den, Poslední verze Powermatic 80 jsou sakra přesné. Prý to regulují laserem. Mám Hamilton Khaki Navy Scuba Auto H82505150 s Powermatic 80, A dělá mi to 7s po měsíci nošení. To mě přijde lepší než COSC.

Hodinky zmíněné v článku