» Blog » Citizen

Citizen Promaster Marine Aqualand BN20 recenze – Do hloubky s ryzím potápěčským toolem

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Potápěčské | Tradiční

Eliška Měrková | 16.3.2022 | 6 MIN | 1x komentář

Potápky Citizen Promaster Marine Aqualand BN20 nejsou žádnou žhavou novinkou, a tak se hned pro začátek přiznám, že do dnešní recenze se dostaly hlavně proto, že po nich už dlouho bezostyšně pokukuju (a při každém přerovnání vitríny si je neváhám trošku "pomazlit", samozřejmě v rukavičkách). A tak byl důkladnější průzkum prostě nevyhnutelný.

Naše video:


Citizen Promaster Marine Aqualand BN20 jako odkaz prvních Promasterů

Začněme pro dnešek in medias res. Citizen se profi potápěčskými hodinkami zabývá už přes 30 let. Tedy konkrétně od roku 1985, kdy vydal první ana-digi quartzové hodinky na světě s hloubkoměrem využívajícím elektronický senzor – hodinky AQUALAND 200m DEPTH METER.

A nebylo to zdaleka jediné prvenství, kterého japonský gigant Citizen dosáhl. Jen v Japonsku si vydobyl prvenství v hodinkách s datumovkou, následovaly první nárazuvzdorné hodinky s Parashokem či první voděodolné japonské hodinky. V rámci celého světa ohromil prvními titánovými hodinkami či prvními hodinkami se solárním napájením. Těsně získal prvenství i s hodinkami se seřízením času přes GPS. A v roce 2020 si na konto připsal i první solární GPS potápěčské hodinky na světě.

Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě
2.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě

Hodinky Promaster Marine Aqualand BN20 pak Citizen vydal právě v roce 2019, přesně po 30 letech od vydání prvních Promasterů. Kolekce proto zahrnuje limitovanou edici o 6000 kusech, která na významné výročí upozorňuje. Současný potápěčský model už nemá digitální displej a designově je také svým vlastním pánem. Na svého prvního prapředka však odkazuje právě hloubkoměrem.

Limitka BN2037 vsadila na kombinaci černé, ocelové a rose-gold, která sportovnímu kousku přidává na eleganci a efektu "luxusu".

Skutečnou hvězdou kolekce je však podle mě model BN2038 v ikonickém pepsi designu. A právě ten jsem dostala do ruky já.

Tzv. pepsi design je přezdívka pro barevné schéma, které (pouze náhodou) napodobuje logo slavných přeslazených nápojů. Původ designu však leží v roce 1955, kdy Rolex vydal své GMT Mastery určené pilotům, které dostaly ikonickou modro-červenou lunetu. Ta měla podtrhnout funkci ukazování času v jiné časové zóně, proto červená barva představovala denní hodiny, zatímco modrá barva ty noční. Barevné rozložení však způsobilo takový boom, že jej na sportovních hodinkách vidíme velice často i dnes.

Pepsi hodinky – Fotogalerie ikonického modro-červeného designu
27.4.2023 - Eliška Měrková
Pepsi hodinky – Fotogalerie ikonického modro-červeného designu

Efekt, který tyhle hodinky nabízí, mě bez nadsázky posadil na zadek. Pepsi je sám o sobě výrazný a příjemně hravý designový prvek, ovšem množství detailů, zpracování, velikost a hloubka hodinek a jejich celkový sportovní ráz dohromady souzní tak dobře, že byste těžko hledali funkcemi nabité hodinky s tak vyváženým výrazem. No, možná zase u Citizenu.

Citizen Promaster Marine NY010 recenze: titanové Diver
25.1.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster Marine NY010 recenze: titanové Diver's, které nemají konkurenci

Hodinky jsou určené profi potápěčům a nezřídka je používají také freediveři. Tomu je po designové stránce podřízena jak velikost hodinek, tak potápěčská extenze řemínku, díky čemuž hodinky hezky sednou na rukáv potápěčského obleku.

Prodloužení silikonového řemínku pak najdete v balení každého modelu BN20. Řemínek je navzdory tomu, jak je hrubý, velmi poddajný a po vyzkoušení na ruce zjistíte, že je i krásně hladký a jakoby "sametový". Rozšířená spona dostala signování, hezký detail, který pozvedá dojem z hodinek.

S průměrnou velikostí 47 mm a zvláště pak tloušťkou 16 mm (koukněte na hloubku toho číselníku...) se jedná o větší, přesto stále ne "morbidně obézní" kousek. A díky kratším nožkám a délce lug to lug nějakých 50 mm jsou to stále velice příjemně nositelné hodinky i pro pány, co nemají zápěstí jako špalek. Pánům se širokým zápěstím pak připomenu existenci loňských NB600, které na zápěstí působí opravdu masivně).

Citizen Promaster Marine NB600 Recenze – Potápky hodné Aquamana
9.9.2021 - Eliška Měrková
Citizen Promaster Marine NB600 Recenze – Potápky hodné Aquamana

Pouzdro je zhotoveno z kvalitní chirurgické oceli, která však samozřejmě přidává na váze (zde pro pány s menším zápěstím, kteří preferují drobnější a lehčí hodinky, doporučím třeba parádní titanové NY010). Úprava pouzdra je broušená, bez zbytečného lesku a příkras, které ryze sportovní hodinky nepotřebují. Lesknou se pouze tlačítka, hloubkoměr a korunka, které jsou tak nenápadně opticky zvýrazněny.

6 NEJ: Pánské titanové hodinky
16.12.2021 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské titanové hodinky

Sklíčko je viditelně tlusté, připravené zvládnout i 200m hloubku, do které jsou hodinky stavěné i oficiálně certifikované. Vysokou voděodolnost pak drží jak masivnější konstrukce, tak šroubovací korunka, dýnko i tlačítka pro reset hloubkoměru.

Certifikované potápky, jinak řečeno Diver's, musí splňovat mezinárodní normu ISO 6425, při kterém je každý jednotlivý kus podrobován náročným testům odolnosti. Musí zvládnout tlak až do 250 metrů hloubky (u modelů s 200 M), musí splnit normu pro odolnost vůči magnetismu i nárazům a testuje se například i odolnost vůči korozi a odolnost náramku.

Pro mnohé je pak nejspíš zklamáním, když se v parametrech dočtou, že je sklíčko minerální. To má však zase nespornou výhodu v tom, že je pevnější (a tedy odolnější vůči rozbití) a neodráží světlo tak moc, jako safír. A tudíž je i čitelnost lepší. Co se odolnosti vůči škrábancům týče, i minerál dokáže být pěkně odolný hráč. Já osobně nosím Citizeny s minerálem každý den, ťukám s nimi o kde co a vlásečnice na nich (zatím) hledám marně.

Ryzí potápěčský tool

Hlavním lákadlem Citizen BN20 je samozřejmě zmiňovaný hloubkoměr, který je doslova nepřehlédnutelný. Ční na deváté hodině a vypadá nebezpečně... Trochu jako ústí starého Gatlingova kulometu (milovníci westernu si to určitě říkali taky ;)). Na třetí hodině pak najdeme daleko nenápadnější vodní senzor.

S hloubkoměrem jsou propojeny dvě ručky, které mají za úkol ukazovat hloubku ponoru. Pohybují se na stupnici začínající na 3. hodině (vyznačení 0 metrů), která pokračuje po směru hodinových ruček až na 2. hodinu (kde vidíme maximální hloubku 70 m).

Jakmile dosáhnete nejhlubšího bodu vašeho ponoru a začnete znovu stoupat, zůstane jedna ručka "pozadu", zatímco druhá, větší ručka pokračuje podle aktuální hloubky. Hodinky si nejhlubší ponor zapamatují jen tehdy, pokud setrváte v minimální hloubce 1 metr alespoň 3 minuty či déle (a nad 8 metrů vám postačí i minuta). Pro názorné vysvětlení se můžete podívat na video jiného modelu Promaster, který funguje na stejném principu.

Hodinky budou za potápěče hlídat také rychlost výstupu. Jakmile začne potápěč stoupat nebezpečnější rychlostí 9 m za minutu, spustí se alarm (bohužel nemám jak vyzkoušet v praxi, abych vám zvuk zprostředkovala).

Tím, že jsou hodinky solární, je pak pojištěn jakýkoli kiks v podobě vybití hodinek uprostřed akce. Uvnitř běží strojek Citizen J250, který při plném dobití světlem vydrží do dalšího nabití asi 11 měsíců. Úroveň nabití hodinek ostatně zjistíte, když nahlédnete na číselník (ukazatel na 9. hodině).

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Jak již tradice potápěčských hodinek velí, i na BN20 najdeme typickou potápěčskou lunetu (60 kliků) s vyznačením 20 minut a luminiscenčním nultým bodem, bez níž by to nebylo to pravé potápkové. A to stejné platí taky pro vzorovou čitelnost a luminiscenci, která z indexů a ruček až přetéká. Například, svůj testovací kus jsem vytáhla po dlouhém pobytu ve skladu z krabičky a poté tak deset patnáct minut ležely pod pouhým kancelářským světlem vedle mě. Jakmile jsem je však vytáhla za dveře a do tmy, z oslňující zelenkavé záře až přecházel zrak.

Závěrem

Popravdě, marně hledám cokoli, co by mi na BN20 mohlo nějakým způsobem vadit. Strohost zpracování? Ke sportovnímu modelu, který má být zejména funkční a odolný, naprosto adekvátní, zvláště když přihlédneme k cenovce. A o minerálním sklíčku už tu byla taky řeč (nebo máte jiný názor?). A design? Tradiční, jednoduchý a veskrze efektní. Opět – nemám co vytknout.

Dumání nad BN20 mě nakonec přivedlo k malému zamyšlení. Potápky jsou po dekády nesmírně oblíbeným stylem a jasně, dává to smysl. Jsou funkční, odolné, sportovní, vypadají atraktivně a tak dále. To je však docela plytké vysvětlení.

Ten pravý důvod se podle mě skrývá trochu hlouběji, možná v samotném pocitu, který potápky dokážou vlévat do srdce a do žil milovníků hodinek. Naznačují možnost dobrodružství a mluví z nich jakási neohroženost a odvaha vydat se až za hranice komfortu. Samozřejmě ne každý, kdo si potápky pořídí, se s nimi chystá opravdu potápět. Ovšem dojem, který předají, je nejspíš přesně to, proč po nich tak toužíme.

A Citizen umí potápky (i servírování dobrodružné atmosféry) na výbornou, o čemž většinu z vás už snad nemusím nijak přesvědčovat.

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jiří Ludvikpřed 736 dny, reagovat
Ahoj Éliško, fakt hezky napsáno, ta absence safir. skla, hodně bolí...????Jinak proč ne? Na profi potápění, bych ale kouknul na jiné ,scubaro, mares, speciály určené jen pro hloubkové potápění. A ten kdo si je koupi do kanclu, no to raději nebudu komentovat...????Mějte se krásně

Hodinky zmíněné v článku