» Blog » Citizen

Citizen Promaster Marine NB600 – Potápky hodné Aquamana

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Potápěčské

Eliška Měrková | 9.9.2021 | 5 MIN

Ve světě potápěčských hodinek má japonský Citizen silné postavení – zejména díky skutečnosti, že užívá vlastní nejmodernější technologie a speciálně vyvinuté materiály. Nové Promaster Marine NB600 však sází nejen na moderní pojetí, ale také na klasiku. Uvnitř totiž najdeme mechanický strojek s automatickým nátahem, který Citizen představil v roce 2021. A nejen proto se hodinky staly velmi očekávanou novinkou roku.

V čem jsou unikátní?

Recenze ráda začínám počátečními dojmy a snahou o věrné vystižení prvního pohledu na hodinky. U nových Promaster Marine NB600 to však musím vzít za úplně opačný konec. To nejzajímavější totiž vidět nejde: nový mechanický in-house strojek 9051, který Citizen představil v roce 2021 spolu s mimořádným kalibrem 0200 (jenž se k nám do Hodinek bohužel nedostal). Jedná se o zbrusu nové mechanické strojky z produkce Citizenu po 11 letech.

Citizen má nové mechanické strojky. Poprvé od roku 2010
9.7.2021 - Agáta Vřeská
Citizen má nové mechanické strojky. Poprvé od roku 2010

Ze zprávy a toho, že se k nám dostane alespoň jeden nový mechanický kousek, jsme měli velkou radost. Ačkoli máme Citizen spojený především se solárním pohonem Eco-Drive, který najdeme u naprosté většiny kolekce, v nabídce najdeme samozřejmě i pár mechanických kousků. Není jich však zrovna mnoho a jedná se především o známé potápěčské hodinky opatřené pouze základními (ovšem spolehlivými) strojky, jež se však za desetiletí prakticky nezměnily.

Nový strojek 9051 běžící uvnitř Promaster Marine NB600 má standardní 42hodinovou rezervu chodu. Vyniká však mimořádnými antimagnetickými vlastnostmi, což je u mechanických pohonů důležité z hlediska přesnosti. Strojek 9051 odolá působení magnetického pole do výše 16000 A/m, což je více než trojnásobek hodnoty, které dosahují běžné antimagnetické hodinky. Ty musejí odolat "jen" 4800 A/m.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Testování na antimagnetické vlastnosti je potom jednou z podmínek pro splnění normy pro potápěčské hodinky (ISO 6425). Takové hodinky pak mohou nést hrdé označení Diver's. Netřeba asi dodávat, že i touto technickou specifikací dnešní Promastery disponují.

Aby hodinky splňovaly mezinárodní normu pro potápěčské hodinky ISO 6425, musí projít přísnými testy voděodolnosti a odolnosti vůbec. Certifikace hodinek je dobrovolná a záleží pouze na výrobci, zda hodinky nechá testovat. Testem potápěčské normy musí správně projít každý kus, který nese toto označení.

Dalším lákavým atributem, jenž vzešel z dílny Citizenu, je samotný materiál hodinek. Jedná se samozřejmě o citizenovské Super Titanium, tedy materiál, který je přirozeně antimagnetický, antialergenní a taky ohromně lehký (v porovnání s ocelí až o 40 %). U Super Titania pak existuje více úrovní odolnosti. Ten nejodolnější titan vzniká metodou kalení v plynu Duratect MRK, díky čemuž vzdoruje poškrábání mnohem lépe než běžná chirurgická ocel. A ano, přesně tuto úpravu najdeme u nových Promaster Marine.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

Nic pro "tintítka" – Design a zpracování

Po tom, co se mi hodinky dostaly reálně do ruky musím konstatovat, že zde byl mimořádně lehký titan opravdu skvělou volbou. Tenhle Promaster totiž není žádný drobek. S nadstandardním průměrem 46 mm a ještě nadstandardnější tloušťkou 15 mm se jedná o opravdu masivně vzhlížející kousek, který by v ocelovém provedení nevážil zrovna málo. No, vzhledem k tomu, že v titanu váží 147 g, by váha ocelové verze musela čítat kolem 206 g. To už by bylo pro mnohé za hranicí únosnosti.

Co se designu týče, nacházíme zde samozřejmě rodinnou podobu s klasickými potápkami od Citizenu. Nové Promaster Marine jsou však vzhledově spíše jako jejich starší a namakanější brácha.

Výška hrubě působícího pouzdra a hloubka číselníku při pohledu naživo až zaráží a při opravdu letmém pohledu se mi vzdáleně vybavily spíše tuňáky od Seika než potápky od Citizenu. Za vinu to dávám velké lunetě, která je z části zapuštěná do opravdu rozměrného pouzdra. "Drsňácký" vzhled pak ještě umocňuje vroubkování lunety, které napomáhá její manipulaci, a mřížovaná struktura vložky, jež je navrch "ozdobená" šroubky.

Tady přichází má první výtka – všimli jste si na lunetě desetiminutové potápěčské stupnice? Já tedy ne, respektive ne na první pohled. Tmavou barvou značené údaje se v mřížkování naprosto ztrácí a pokud byste je potřebovali přečíst v šeru či nedejbože pod vodou, máte nejspíš smůlu. Tady byl design jednoznačně nadřazen funkčnosti. Ale ruku na srdce, kdo potápěčskou stupnici reálně používá?

Mřížkovaná struktura se pak nápaditě opakuje také na korunce a na číselníku, kde zároveň vzniká hezký ombré efekt, jak kraje přecházejí ze světlejší šedé barvy do černé. Díky efektu, který vzniká při odrazu světla od krásně vypuklého safírového sklíčka, působí struktura číselníku skoro mokrým dojmem. Trochu mi tak připomíná rybí šupiny...

A tady se přiznám, že při pohledu na nové Promastery mi proběhlo hlavou, jestli si tu Citizen náhodou nevzal inspiraci z vizáže filmového Aquamana. Nejspíš ne, ale takhle vysekané a odolné potápky s motivem šupin by se na ruce obra Jasona Momoy každopádně vyjímaly a nejspíš by přestály i nějakou tu bojovou scénu.

Co na hodinkách musím vychválit, jsou velké a výborně čitelné ručky a indexy (ostatně jak se na správné potápky sluší a patří). Dobrá čitelnost je pak podpořena křiklavě oranžovým orámováním minutové a vteřinové ručky (oranžová je nejčitelnější barva pod vodou) a samozřejmě silnou vrstvou luminiscenčního nátěru. Po nasvícení hodinek mi z intenzity záření až přecházel zrak a potěšilo mě, že i po pěti hodinách byl svit stále poměrně znatelný.

Oceňuji také precizní zpracování pouzdra a jednoduchého tříčlánkového náramku. Povrch je kartáčovaný a celomatný, bez jakýchkoli příkras, které by působily u tak sportovního kousku skoro až nepatřičně. Za mě dobrá volba.

Spona je překlápěcí, s potápěčskou extenzí.

Spona je překlápěcí s potápěčskou extenzí.

 

Co se příliš nepovedlo

Kromě podivné tloušťky a ne příliš šťastného grafického řešení potápěčské stupnice mám ještě poslední malou výhradu, která se týká manipulace se šroubovací korunkou. Tady bych možná uvítala trochu jemnější a preciznější závit, jelikož nastavování a natahování hodinek mi nečinilo zrovna radostné pocity. Korunka se mi zdála trochu "viklavá" a při dotahování k pouzdru lehce drhla. Ovšem není to nic, co by pro mě výrazně ovlivnilo celkový pocit z hodinek.

Závěr

Citizen Promaster Marine NB600 jsou rozhodně povedené hodinky. Jedinečné v řadách Citizenu ať už strojkem nebo originálním designem. A pokud jsou vaše gusto masivnější potápky s automatickým strojkem, budete z nich nejspíš nadšeni.

Nový in-house mechanický strojek od Citizenu
Opravdu vysoká odolnost vůči magnetickým vlivům
Lehký, odolný a antialergenní materiál Super Titanium s úpravou Duratect
Zajímavý design
Vysoká voděodolnost do 200 M a potápěčská certifikace ISO 6425
Dobrá luminiscence

Design nemusí sednout každému
Lehce nepříjemná manipulace s korunkou

PS: Na jaké potápky od Citizenu se ještě kouknout?

Pokud se chystáte ponořit do Citizenských vod, vaší pozornosti by neměly uniknout relativně nové hodinky Citizen Promaster Diver's Satellite Wave CC500. A proč? Jsou to totiž historicky první potápěčské hodinky s GPS synchronizací, které jsou dobíjené světlem.

Mohlo by vás dále zajímat:

Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin
8.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin

Citizen Aqualand BN20 recenze – Do hloubky s ryzím potápěčským toolem
16.3.2022 - Eliška Měrková
Citizen Aqualand BN20 recenze – Do hloubky s ryzím potápěčským toolem

Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě
2.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě

Citizen Promaster Marine NY010 recenze: titanové Diver
25.1.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster Marine NY010 recenze: titanové Diver's, které nemají konkurenci

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku