» Blog » Citizen

Citizen Promaster Marine NY010 recenze: titanové Diver's, které nemají konkurenci

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 25.1.2021 | 8 MIN | 7x komentář

Když se Citizeny Promaster Marine NY010 v létě 2020 objevily, nějak mi nedocházelo, co přede mnou vlastně leží. Jistě, zajímavý číselník, navíc v zelené a modré, kterých zkrátka není nikdy dost. Zvláště v tak oblíbené sportovní skupině, jakými jsou potápěčské hodinky. A jsou v titanu, to u Citizenu taky není přece zrovna neobvyklé…

Jenže zvláštní „okénková doba“ chtěla, že mi na prodejnu jednoho dne volal zákazník, který chtěl alespoň přes telefon zprostředkovat některé informace, které z parametrů ani fotek nevyčtete. Nakonec následovalo povídání o té zvláštní modré, o titanu i o tom, zda jsou fakt tak krásné jako na fotkách. Ne, kdepak. Naživo jsou ještě hezčí.

Jednotlivé střípky se začínaly skládat. Povědomý design, Super Titanium, potápěčské ISO, mechanika, a přitom tahle cena? To je nové. To je hodně nové. Dokonce i na Citizen.

Citizen a jeho jedovatá ryba

Promaster NY010 vychází ze skutečného stavebního kamene potápěčských hodinek Citizen: Promaster NY0040. Nejen pro své parametry a dostupnost se často pokládá za přímého konkurenta legendy Seiko SKX. I samotné pozadí dnes již ikonického modelu je poměrně zajímavé.

Citizen Promaster NY0040 – Lepší než Seiko?
8.4.2020 - Martin Balabán
Citizen Promaster NY0040 – Lepší než Seiko?

Citizen NY0040 se těšily popularitě především v 90. letech minulého století a díky jejich spolehlivosti a potápěčským kvalitám si je vybralo například italské námořnictvo Seals Comando Subacqueo Incursori pro oficiální použití. Žabí muži je nosili mnoho let a co je ještě unikátnější, Citizen model vyrábí dodnes v takřka nezměněné podobě a stále obstojí i v moderní konkurenci.

Citizen Promaster NY0040 aka Fuga

Velmi typický vzhled lunety mu získal přezdívku „Fugu“, japonského názvu pro puffer ryby. Zvláště svým specifickým ozubením připomínaly tuto oblíbenou pochoutku pro odvážné strávníky. Citizen volbu fanoušků dokonce potvrdil, když na dýnko některých svých pozdějších iterací modelu fugu vygravíroval.

Seiko má své Tuňáky, Orient zase Ray či Mako. Pro japonské potápky se rybí přezdívky perfektně hodí. Také Citizen má jednu ikonickou: Fugu.

Luneta je opravdu originální a patří mezi rozpoznatelné znaky kolekce Fugu potápek. Pravidelné ostré výřezy umožňují snadnější manipulaci s lunetou v rukavicích nebo mokrýma rukama. A platí to také u NY010. Titanový materiál je ale při otáčení pocitově jiný. Poměrně snadné otočení a jakoby jistá nepatrná zpětná vůle je trochu překvapivá a především neznámá. Pravděpodobně je to dáno kontaktem dvou tak odlišných materiálů jako je titan s ocelovou pružinou v lunetě. Chod je ale plynulý, bezproblémový a nevyvolává nejistotu, pokud jde o funkční záměr potápěčské lunety.

Z designu legendárních Citizen NY0040 si dnešní titanový potomek odnesl víc než jen lunetu. Také tvar indexů je v podstatě totožný a patří mezi osobité prvky hodinek. Výrazný véčkový index na dvanáctce a bodové indexy nesou patřičnou dávku Super-LumiNovy. To platí také pro ručky. Tady si ale Citizen zahrál se škatulaty a zvolil tvar ruček z jiného svého dobře známého modelu.

Luminiscence u Citizen Promaster Marine NY010.

Luminiscence u Citizen Promaster Marine NY010.

Kdo se pohybuje v potápěčských vodách, pozná v nich odkaz na Citizen Aqualand. Křemenné potápěčské hodinky, které Citizen představil už v roce 1985 jako první model s digitálním hloubkoměrem. Díky své reputaci stály jako spolehlivá záloha potápěčským počítačům. A vlastně to platí dodnes.

Citizen Aquland představený v polovině 80. let

Citizen Aquland představený v polovině 80. let

Kombinace výrazných indexů a aqulandských ruček ve tvaru injekční stříkačky a šipky poskytuje Citizen NY010 perfektní čitelnost. Během dne, díky své přehlednosti, i za tmy prostřednictvím silné luminiscence.

Ta je stěžejní pro získání potápěčské certifikace ISO 6425, kterou Promaster NY010 hravě splňují. Ostatně Citizen je v potápěčských vodách jako fugu ve vodě, své první mechanické „Parawater“ hodinky začal vyrábět už v roce 1959.

Jestliže původní NY0040 byly zamýšleny jako nástroj pro skutečné potápěče, zásadní byla volba kvalitního strojku. Citizen tehdy sáhl po svém léty prověřeném interním pohybu 8203. A stejně jako si nové NY010 zachovávají designové prvky, zachovali si pokračovatelé Fugu kolekce i tyto vnitřnosti.

Kdybyste hodinky vykuchali, zjistíte, že se nejedná o žádný estetický zázrak. Mám dokonce za to, že dnes už se mechanický strojek 8203 dokončuje strojově a jakékoli zdobení by tady bylo v podstatě zbytečné. Na oplátku poskytuje nízkou cenu a jistý krok.

Dýnko kryje automatický strojek Citizenu 8203.

Automatický strojek Citizenu 8203 kryje plné dýnko, zdobení by zbytečně zvedalo cenu.

O spolehlivosti nemůže být pochyb, přesto najdete pár drobností, které umí otrávit radost z hodinek. Není to ani tak rezerva, která se často staví do popředí. Hodnota kolem 40 hodin je totiž dostatečná, pokud je nosíte jako denní hodinky, nebo se stejně střídají s dalšími úlovky.

Ale bůhví, proč mě štve absence hackingové vteřinovky. Není to proto, že bych si potrpěla na vteřinu přesném čase. Je to čistě iracionální pocit, že čas nemáte plně ve svých rukou. Když už ne v životě, tak aspoň na těch hodinkách jej přece chcete umět zastavit. No nenaštvalo by vás, že si běží dál svým tříhertzovým tempem? A tak je pro mě trochu s podivem, že Citizen u svých nových variant nesáhne po nějaké své vylepšené Miyotě.

Vesmírné dědictví

Designově, tvarově, parametrově, vše odkazuje na dřívější Fugu modely. Tak co je jiné, co je zásadně nové?

Na první pohled samozřejmě již v úvodu zmíněné dva zcela úchvatné odstíny číselníků. Ať už tíhnete k modré nebo zelené, obě varianty přináší fascinaci a jisté uspokojení. A nejen pro barevný tón, ale také hru se světlem a kontrastem s červeným zakončením minutové a vteřinové ručky.

Barevné alternace jsou sice pěkné, ale na zcela nový model Fugu málo. Je na čase podívat se na to zásadní. Protože až do teď, i když Citizen přivedl na svět varianty v podobě Citizen NY0080, 0090 nebo třeba Big Fugu (s větším průměrem a safírem NY011), bylo vše v oceli. Až v roce 2020, když slavil své 50. výročí prvních titanových hodinek, uvedl Citizen Promaster NY010 kompletně v titanovém provedení.

První Citizen Promaster FUGU v celotitanovém provedení.

První Citizen Promaster Fugu v celotitanovém provedení.

Objevení titanu jako zázračného materiálu ještě neznamenalo jeho plné využití. To postupně přicházelo až v 60. letech minulého století, především pro mise na Měsíc Apolla 13. Vyrobit z titanu hodinkové pouzdro přinášelo řadu úskalí a tradiční metody zpracování používané pro ocel tady zcela selhávaly.

V roce 1970 ale Citizen vyslal do světa jasnou zprávu: přišli jsme na to! Citizenu se jako prvnímu podařilo vyrobit titanové hodinky Chronometer X-8. Označení zvolil Citizen záměrně.  X mělo představovat neznámé proměnné titanu a osmička nekonečno, jako symbol neomezených možností, které titan ještě může přinést.

Citizen Chronometer X-8, první titanové hodinky na světě.

Citizen Chronometer X-8, první titanové hodinky na světě.

Chronometer X-8 byl ale teprve začátek na cestě titanových hodinek. Titan jak známo vyniká několika vlastnostmi. Především je lehký (zhruba o 40 % oproti oceli), zcela antialergenní a i bez příměsí odolává korozi. Pro hodinky tedy ideální materiál. Jenže na hodináře čekalo několik úskalí. Především reaktivní povaha titanu s kyslíkem a dusíkem ve vzduchu vedla k tomu, že zůstával ve formě a pro další opracování byl nepoužitelný.

Při obrábění docházelo zase k tomu, že i když jde o odolný kov, je překvapivě měkký a částečky ulpívaly na obráběcích strojích a způsobovaly jejich opotřebení třetím. A do třetice bylo nezbytné vyřešit leštění povrchu. Z počátku se totiž nedařilo dosáhnout hladkého povrchu. Při leštění technikou vyvinutou pro ocel zůstával povrch drsný a matný.

Citizen postupně vylepšoval své technologie a dokázal s titanem pracovat. Hlavní průlom ale přišel na přelomu století, kdy vyvinul povrchové tvrzení Duratec a z titanu vytvořil něco víc, patentované Super Titanium.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

Samotný titan bez potřebné úpravy je poměrně měkký a lze jej ve skutečnosti velmi snadno poškrábat. Tvrzením technologií Duratec vzniká odolná vrstva, která přináší až pětinásobně vyšší odolnost vůči poškrábání, než má chirurgická ocel.

Citizen samozřejmě není jediný, kdo si časem dokázal poradit s nástrahami titanu a využít jej ve svůj prospěch. Technologii Duratec má ale Citizen patentovanou a patří mezi nejlepší na světě. Není proto divu, že se Super Titanium využívá také v dalších odvětvích. Citizen totiž dokáže vyrobit součástky, které nepoškrábe ani ocelová čepel a jeho know-how se proto rozhodla v posledních letech využít i společnost ispace pro svůj projekt HAKUTO-R, jehož přistávací modul a rover bude na Měsíci pátrat po zdrojích vody.

Od hodinek do vesmíru. Ze Super Titania budou vyrobeny součástky pro lunární . Zdroj: www.citizenwatch.com

Od hodinek do vesmíru. Ze Super Titania budou vyrobeny součástky pro lunární modul. Zdroj: www.citizenwatch.com

Vytvrzený povrch umožnil ještě další věc, a sice upravit titan do vysokého, až zrcadlového lesku. Toho si můžeme všimnout i u náramku Promaster NY010, který kombinuje matný a leštěný povrch. A zkušenosti Citizenu přináší i jistotu kvality, se kterou jsou titanové hodinky zpracovány.

Náramek ze Super Titania.

Náramek Citizen NY010 ze Super Titania.

Konkurence a závěrečné shrnutí

Citizen Promaster NY010 je nejen konkurenceschopný, ale skoro se mi chce napsat až bezkonkurenční. Certifikované mechanické potápky totiž v této cenové kategorii v podstatě jinde nenajdete. Ostatní značky začínají minimálně na dvojnásobku ceny Citizenu. A tak jediný, kdo dokáže NY010 skutečně konkurovat, je vlastně Citizen sám.

Pokud si odmyslíme ISO 6425 a půjdeme hlavně po potápěčském vzhledu a titanovém materiálu, umí překvapivě dobře konkurovat Invicta se svými Pro Divery. Ale zpracování titanu je tady úrovňově rozhodně níž.

Skutečné konkurenční prostředí se otevírá až ve chvíli, kdy opustíte myšlenky na lehoučký titan. V tomto bodě už si slovo vezme nejen Seiko v základní sestavě Seiko Prospex Sea, ale i Orient se svými Kamasu, Mako nebo Ray. V titanu je ale co se dostupnosti týče Citizen nepřekonatelný.

Citizen Promaster NY010 nepatří svým designem mezi řekněme konzervativní záležitosti. Přestože jsou cenově dostupné pro masy, nemusí se ještě nutně masovou záležitostí stát. Ale unikátní vlastnosti a neochvějná spolehlivost patří jasné argumenty. A pokud patříte mezi labužníky, bude bezpochyby zážitek si titanovou Fugu vychutnat.

Plusy a mínusy

Super Titanium
skutečně lehké, což zvyšuje komfort při nošení
spolehlivý automatický strojek
originální Fugu vzhled
odstín číselníku
bezkonkurenční v cenové kategorii
korunka na opačné straně netlačí do zápěstí

nemají hacking
pro někoho až moc extravagantní design
korunka na opačné straně nemusí být pro praváky při nastavování pohodlná
nemají safírové sklo

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1185 dny, reagovat
Velmi poutavý článek /i z historie/ o moc pěkných a spolehlivých hodinkách.
Romanpřed 1183 dny, reagovat
Je příjemné vidět kam se Citizen ve zpracování titanu dostal. Vzpomínám jak mne fascinovaly jejich hodinky v titanu v 90. letech. Povrch byl matně šedý, ale vypadaly krásně, byly lehoučké a tu šeď rozbíjely prvky v barvě žlutého kovu. Když vidím jak s tímto materiálem dokáží pracovat nyní, nezbývá než smeknout.
Peterpřed 1182 dny, reagovat
Mal som ich na ruke, zelene. Naozaj su presne take a tak aj posobia ako uviedla v clanku Agatka (mimochodom pekne citanie). Su nadherne, za cenu aku maju az neskutocne. Mne sa vsak 42 mm zda prilis male (nazapastie 18,5 cm), zrejme je to sposobene sirokou lunetou a malym cifernikom. A co sa titanu tyka, riadim sa heslom: Ak Citizen, tak titanove Citizen. Zopar som ich mal aj z cias bez povrchovej tvrdenej upravy, ale s upravou TiC su fakt odolne!! A nosia sa velmi prijemne, su vyvazene. Aj tieto Fugu s Miytou!! Urobte ich 44 mm!!
Agáta Vřeskápřed 1177 dny
V 44 jsou "Big Fugu", ref. NY011. Ale tuším, že k nám se ani nedostaly. A jinak souhlasím, ten malý číselník je opticky zmenšuje :)
Martinpřed 1180 dny, reagovat
Bohuzel jsme tak okrajovy trh, ze se sem oficialne nedostaly napr. BN0118-55E, coz jsou hodinky, ktere radu NY vysoce prevysuji. Jinak tento model hodnotim pozitivne, mam Fugu 0080-12E, kde se mi moc libi korunka, lumi a celkove zpracovani. Jako slabsi hodnotim citelnost datumovky, absence AR safiru. Co mi VUBEC nechybi je v podstate hacking. Sledovat presnost nastaveni vterinovky u automatu? Ale pratele... Pokud by nekdo dogmaticky trval na teto funkci, da se u 8203 vytvorit protipohybem korunky. Nicmene, to co tim ziska zase ztrati nepresnosti strojku.
Marekpřed 779 dny, reagovat
Konečne som narazil na odbornice. Vy tu viete ozrejmiť kontext nie na prvý pohľad zrejmý, preto si dovolím otázku: je za tým nejaká story alebo len čistou náhodou index na 12ke pripomína babkovské spoďárky ako zlí jazykové škodolibě vravia? :)
Agáta Vřeskápřed 778 dny
Marku, myslím, že byste měl psát o hodinkách. Vaše kreativita daleko přesahuje mé nejdivočejší představy;)

Hodinky zmíněné v článku