» Blog » Citizen

Citizen Promaster Marine NY012 recenze – Neporazitelné potápky „nižší“ třídy

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Potápěčské

Jakub Pitucha | 7.2.2024 | 3 MIN | 6x komentář

Dnes se společně podíváme na novinku japonského Citizenu, Citizen Promaster Marine NY012. Jedná se o jeho nové potápky z řady Promaster Marine Automatic. A jak je kolega Šimon právem nazval v jednom z podcastů – „nové Seiko SKX“. Já nemůžu nesouhlasit – na stole dnes totiž máme hodinky, které za svou cenu nabízí opravdový nášup funkcí a kvalit. No ale neotálejme a vrhněme se na to!

Promaster?

První si ale ujasníme, co znamená slovíčko „Promaster“ v názvu našich dnešních hodinek. Tímto slovíčkem Citizen označuje hodinky, které mají naplno sloužit svému speciálnímu účelu (podobně jako třeba označuje Seiko své hodinky názvem „Prospex“). V jeho nabídce najdeme řady jako Promaster Sky určené letcům, Promaster Land určené dobrodruhům nebo třeba Promaster Marine určené potápěčům. Hodinky NY012 s přízviskem Promaster Marine si pak své jméno vážně zaslouží – nemusíte se s nimi bát potopit ani do nejtemnějších zákoutí oceánu.

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

První dojem z hodinek

Hodinky mě dokázaly nadchnout už při prvním nasazení. Jejich kompaktní tvary se zaoblenými nožkami pohodlně obepínaly mé zápěstí a hodinky obecně na mě působily mnohem dražším dojmem.

Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin
8.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin

Otočná 60stupňová luneta s hliníkovou vložkou a luminiscenčním bodem má skvělý a hladký chod – prostě zapadá kam má a netrpí známým neduhem „viklání“ (jako jiné hodinky konkurenčních značek v této cenové relaci). Rozměry hodinek pak činí příjemných 41 mm na šířku, 50 mm od nožky k nožce a 14 mm na výšku. Model na gumovém řemínku, který jsem měl k dispozici já, váží rovných 100 g a šířka pro uchycení pásku činí 20 mm.

Potápky tělem i duší

Jak název napovídá, Citizen Promaster Marine Automatic byly zrozeny pro život ve vodě. Hodinky se můžou pyšnit třeba 200m voděodolností, která je zajištěna zejména šroubovacím dýnkem a korunkou.

To vše je pak zaručeno potápěčskou certifikací ISO 6425 DIVERS. Tato certifikace nám říká, že si hodinky prošly náročným testováním, ve kterém kromě testu voděodolnosti najdeme například i test na odolnost proti magnetismu nebo otřesům.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Hodinky jsou také opatřeny notnou dávkou luminiscence na ručkách, indexech a nultém bodu lunety.

Jak ve vodě, tak na souši

Nemusíte se ale bát s hodinkami z vody někdy i vylézt, stejnou parádu totiž udělají i na souši. O tu se postará hlavně číselník, který je gradientní s jemným vzorem na povrchu – mně osobně připomínal drobná zrnka písku.

Co se týče barevných kombinací, máme z čeho vybírat; od klasické černé, modré nebo zelené, ke které dostáváme i zelený řemínek. Nejvíce mě však zaujala oranžová varianta, která je… no prostě boží… Ideální hodinky na letní dovolenou.

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč
23.5.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč

Sklíčko na hodinkách najdeme „pouze“ minerální, na bocích je však jemně vypouklé a dodává příjemný „retro“ dojem. Já osobně taky oceňuji fakt, že hodinky postrádají chrániče korunky, což dělá hodinky ještě více nositelnými.

Osvědčená japonská strojovna

A co dává hodinky do pohybu? Není to nic jiného než kalibr Miyota 8204 s komplikací data a dne v týdnu, které si vyrábí Citizen sám. Kalibr je vybaven 21 kamennými uloženími, 3Hz frekvencí a hackingem.

Hacking a vše okolo něj – Když jde o vteřiny
5.10.2023 - Jakub Pitucha
Hacking a vše okolo něj – Když jde o vteřiny

Má ruční i automatický nátah, který je bohužel pouze jednosměrný – na rozdíl od konkurenčních kalibrů Seika nebo Orientu.

Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?
23.2.2023 - Eliška Měrková
Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?

Naopak zde ale můžeme najít kolo setrvačky vyrobené ze slitiny glucydur, která je odolnější vůči teplotním výkyvům a nárazům. Přesnost zde Citizen deklaruje na -20 až + 40 vteřin za den a rozdíl v polohách maximálně 50 vteřin. Mně samotnému ale na vibrografu předvedly o poznání lepší výkon, když ani v jedné z poloh „nevyskočily“ z rozmezí +4 až +13 vteřin.

Slovo závěrem

A co říct na závěr? Asi hlavně to, že já sám se hodinek nemohl nabažit a mohu je jen doporučit. Jako stvořené jsou pak právě pro ty, kteří si za rozumnou cenu chtějí pořídit své první automatické hodinky. V balení totiž dostanou desítkami let prověřený strojek s ručním i automatickým nátahem a hackingem, skvělé zpracování pouzdra i číselníku, vynikající luminiscenci a navrch k tomu všemu potápěčskou certifikaci… co víc si přát!

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Orient Mako 40 recenze – Legendy už po pár měsících
5.1.2024 - Aleš Pavelek
Orient Mako 40 recenze – Legendy už po pár měsících

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 80 dny, reagovat
Všetko OK len tie nazelenalé indexy mi nejak nerežú na tej modrej a oranžovej verzii. Zelená pripomína fasovanú military takže jedine tie čierne :)
Pavelpřed 76 dny, reagovat
Mám černou verzi na tahu a jsem nadmíru spokojený. Za ty peníze to jsou velmi dobré hodinky. Co v článku nezaznělo je to, že mají signovanou korunku a nudné dýnko :) Recenze nicméně fajn a vše co je napsáno sedí!
Jakub Pituchapřed 76 dny
Díky! Máte pravdu a je to trochu škoda - na dýnku je spousta místa, na kterém se mohli v Citizenu "vyřádit".
kruckyrudolf@seznam.czpřed 76 dny, reagovat
Článek jsem si rád přečetl a uvažuji o koupi
Lukášpřed 76 dny, reagovat
Super recenze, ale teď nevím jestli Citizen promaster nebo seiko skx ????
Richardpřed 75 dny, reagovat
Hodinky splňují všechny požadované parametry. Denní nošení i do obleku. Volnočasové aktivity - odolnost, kvalita zpracování, ISO, nadčasový design.

Hodinky zmíněné v článku