» Blog » Citizen

Citizen Promaster NY0040 – Lepší než Seiko?

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Potápěčské

Martin Balabán | 8.4.2020 | 5 MIN | 13x komentář

Dnes je na trhu celá řada potápěčských hodinek v cenové hladině do 10 000 Kč. Konkurence je veliká a hodinkový nadšenec jásá. Vzhledem k popularitě tohoto typu hodinek si málokterá společnost dovolí nechat tento segment neobsazený. Obor hodinářství je však známý svým důrazem na historii a tradice, tím pádem to mají nově příchozí těžké. Vždy musí obstát proti stávajícím matadorům, mezi něž se řadí i potápěčské hodinky Citizen Promaster Marine NY0040. Pojďme se podívat, jak si vybudovaly svou pevnou pozici na trhu.

Citizen Promaster NY0040 se začaly prodávat již v roce 1997. Od té doby si získaly přízeň nejen sběratelů, ale i armádních profesionálů. V Citizenu totiž vytvořili hodinky, které zaujmou běžného uživatele, ale zároveň splní komplexní požadavky pro vojenské potápěče. Při tom všem zvládli v Japonsku udržet cenu překvapivě nízko. Neuvěřitelné!

Originální design

Již při prvním pohledu hodinky zaujmou svým osobitým stylem. Jiné značky používají spíše konzervativní styl a sází na jednoduchost vycházející z historie (ať už vlastní, nebo cizí...), V Citizenu se rozhodli ponechat tradice stranou a vytvořili design, který si nespletete s hodinkami jiných značek. Zajímavý a originální.

Minutová ručka má tvar velké šipky, jak je zvykem, pro snadné odečítání doby ponoru. Zato špička hodinové ručky má neobvyklý tvar podobný pětiúhelníku. Všechny tři ručky (včetně vteřinové) mají leštěný povrch a jsou vyplněny luminiscenčním materiálem.

Citizen NY0040 má osobitý styl a v této cenové kategorii nadstandardní zpracování

Citizen Promaster NY0040 má osobitý styl a v této cenové kategorii nadstandardní zpracování

Také všechny hodinové indexy jsou leštěné a vyplněné materiálem zářícím ve tmě. Pro jejich jednoznačné rozlišení mají odlišné tvary. Kruhové, lichoběžníkové, obdélníkový a všemu vévodí hlavní index na dvanácté hodině. Ten kombinuje jak ostré hrany, tak i zaoblení. Díky uvedeným vlastnostem je velmi jednoduché určit rychle konkrétní čas i za zhoršené viditelnosti.

Různé tvary indexů s luminiscencí napomáhají snadnému určení časui za zhoršené viditelnosti

Různé tvary indexů s luminiscencí napomáhají snadnému určení časui za zhoršené viditelnosti

Na pozici třetí hodiny se také nachází ukazatele data a dne v týdnu. Mají světlé písmo na tmavém pozadí a nepůsobí rušivým dojmem. Orámování okénka pro tyto ukazatele leštěným kovem se v této cenové kategorii jen tak nevidí.

Ciferník hodinek kryje ploché minerální sklíčko. Na lunetě najdeme po jejím obvodu šest řad výrazných zářezů pro snazší úchop. Luneta je samozřejmě otočná, a to v šedesáti krocích po obvodu. Hliníková vložka lunety je číslovaná po desetiminutových intervalech a má luminiscenční bod pro označení počátku ponoru.

Otočná luneta má šest výřezů pro snadnější manipulaci

Otočná luneta má šest výřezů pro snadnější manipulaci

Pouzdro má velmi příjemné rozměry. Průměr 42 mm a nízká tloušťka 12 mm zajistí vysokou míru pohodlí na zápěstí. Tvar pouzdra hodinek tvoří plynulé linie bez ostrých hran. Působí jednoduše, až nenápadně.

Co je ovšem oproti jiným hodinkám velmi odlišné, je poloha korunky hodinek. Nenajdeme ji na pozici třetí nebo čtvrté hodiny, jak bývá zvykem. Je umístěna na opačné straně, na pozici osmé hodiny. Dopustili se snad designeři v Citizenu omylu? Ne, nebojte se. Toto umístění korunky je typické pro potápěčské hodinky, určené pro profesionální použití. Potápěči nosí hodinky na své levé (nedominantní) ruce. Šroubovací korunka tedy nesměřuje k ruce nositele, čímž se snižuje riziko jejího poškození nárazem o překážku apod.

Korunka je záměrně na osmé pozici

Korunka je záměrně na osmé pozici

Stejně jako korunka, také dýnko hodinek je šroubovací, vyrobené z jednoho kusu oceli – bez průhledu na strojek.

Šroubovací dýnko je plné, nez průhledu na strojek Miyota 8203A

Šroubovací dýnko je plné, nez průhledu na strojek Miyota 8203A

Pohon hodinek zajišťuje strojek přímo od Citizenu. Konkrétně je to Miyota 8203A. Jedná se o automatický strojek s 21 kameny a s rezervou nátahu 45 hodin. Tento typ strojku (a jeho variace) se vyrábí již od roku 1977. Je to tedy časem prověřený, odolný a spolehlivý pohon.

Varianty Citizen NY0040

Citizen Promaster NY0040 se vyrábí v několika variantách. Ta nejběžnější má černý ciferník a černý gumový řemínek (ref. NY0040-09EE).

Další varianta má modrý ciferník se sunburst efektem a modrý gumový řemínek (ref. NY0040-17L). Barva ciferníku se mění na slunci a hodinky působí hodnotnějším dojmem, než naznačuje jejich cenovka. Je velice obtížné zachytit to na fotografii, musíte to vidět na vlastní oči.

Velmi neobvyklou variantou je provedení se zeleným, luminiscenčním povrchem ciferníku (speciální edice Luminor NY0040-50W). V tomto případě jsou kulaté indexy pouze černé. Tím pádem je osvětlení klíčových ukazatelů vytvořeno opačně, než je zvykem. Ciferník svítí a ukazatele jsou tmavé. Je jasné, že čitelnost za zhoršených podmínek je u tohoto modelu velice dobrá.

Speciální edice Citizen NY0040-50W; Foto: Adriano Gioielli

Čtvrtou variantou je model se žlutým ciferníkem a žlutým gumovým řemínkem (ref. NY0040-25Y). Ten se vyráběl pouze krátkou dobu a dnes je již hůře dostupný. Pokud ale hledáte výrazné hodinky na letní dovolenou, jsou tyto ideálním kandidátem.

Výrazný model NY0040-25Y se vyráběl poměrně krátce, proto je i hůře dostupný; Foto: watch.forumfree.it

Výrazný model NY0040-25Y se vyráběl poměrně krátce, proto je i hůře dostupný; Foto: watch.forumfree.it

Potápěčské kvality

Důležitým faktorem pro profesionální použití hodinek je splnění náležité certifikace. NY0040 splňují podmínky dle mezinárodní normy ISO 6425, určující způsoby testování potápěčských hodinek. Dle normy se musí testovat každý vyrobený kus, což s sebou nese nemalé náklady. Hodinky se testují nejen na voděodolnost, také na odolnost proti kondenzaci, teplotnímu šoku a nárazu. U takových hodinek si můžete být jisti jejich odolností a spolehlivostí.

Proto si je do své služby vybraly potápěčské oddíly italské armády. Italští potápěči je používali během devadesátých let. Jejich hodinky se od těch pro běžné smrtelníky lišily nápisem "Marina Militare", který nahrazoval logo výrobce Citizen.

Hodinky pro složky italské armády se lišily nápisem Marina Militare namísto názvu Citizen na číselníku

Hodinky pro složky italské armády se lišily nápisem Marina Militare namísto názvu Citizen na číselníku; Foto: GMT Menos 3

Alternativa k legendárním SKX od Seika

Hlavním konkurentem těchto Citizenů není nikdo jiný než Seiko SKX. Porovnávat tyto dva modely je jako sledovat boxerský zápas těžkých vah. Tito konkurenti se však do boje pustili odlišným stylem. SKX ctí hlavně jednoduchost a přehlednost. Tím si získalo srdce fanoušků po celém světě. NY0040 se do ringu přiřítilo s originálním stylem a rozdává rány ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. Zaujme všechny, kteří chtějí sledovat něco trošku odlišného.

Citizen NY0040 a Seiko SKX007

Jasně se liší už na první pohled. Citizen má leštěné indexy různých tvarů, Seiko jednoduché indexy se zaoblenými liniemi. Seiko má matné černé a modré ciferníky. U Citizenu máme jednoduchou černou, svítivou zelenou a zářivě žlutou, favoritem je pak modrý sunburst Citizen, jehož kouzlo nedokáže SKX napodobit. Menší průměr vložky lunety dělá Citizeny na pohled menší. Zároveň se díky svým tvarům pohodlněji nosí na zápěstí menšího průměru.

Seiko SKX007 a SKX009

Seiko SKX007 a SKX009

Shrnutí

Citizen NY0040 spojuje originální design a příjemnou velikost. Je možné si vybrat z několika barevných provedení, kdy na své si přijdou jak konzervativní, tak i extravagantní povahy. Odolnost je zaručena testováním každého kusu dle mezinárodní normy. Navíc je tento armádou prověřený model dostupný za velice přijatelnou cenu.

Originální design
4 barevné varianty
Odolnost a spolehlivost
Cena
Příjemná velikost
Osobitý styl nemusí být pro každého
Nemají hacking (zastavení vteřinovky po vytažení korunky)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milapřed 1196 dny, reagovat
Ahoj, Díky za článek. Promaster jsme objevil až teď, na začátku roku 2021. Super oldschooly za super cenu. Anyway, to shrnutí: -Nemají­ hacking (zastavení­ vteř™inovky po vytažení­ korunky) jsme dnes zjistil, že neplatí. Tedy napůl :-) Mám černý model NY0040-09EE, který hacking opravdu nemá. Mám k němu ale i modrý model NY0040-17LE, který hacking už má. Po prozkoumání spodního víčka mých hodinek jsem zjistil, ze NY0040-09EE má movement 8203, a NY0040-17LE má movement 8204. a Tam tedy vteřinová ručička zastavit lze. Cheers,
Agáta Vřeskápřed 1194 dny
Milo, tak to je hodně zajímavý objev! A díky za něj. Je zajímavé, že náš model NY0040-17LE má i podle dýnka ještě 8203, ale našla jsem informaci, že opravdu některé nové kusy mají novější 8204. Zkusím zjistit, odkdy tam CItizen novější verzi přidává. :)
Bronopřed 1189 dny
Díky za zajímavou informaci. Mohli by jste ještě doplnit poznatek z praxe, jak je to s přesnosti obou strojků? Citizen uvádí u kalibru 8203 přesnost -10/+20sec, u strojku 8204 přesnost -20/+40sec. Na přesnost 8203 se na internetu pějí ódy, zajímalo by mě, jak je na tom kalibr 8204...jinak 8204 hacking opravdu má... Předem děkuji...
Agáta Vřeskápřed 1186 dny
U našeho modelu se strojkem 8203 nám to na cyklomatu dělalo +11s/24h. Ale hodně záleží kus od kusu. Ale hodnoty to nemá vůbec špatné :)
Richard Škopekpřed 1143 dny
Ideální poměr cena / výkon. Kvalitní zpracování a výborný přístup při nákupu. Už se těším pod vodu
Milapřed 1194 dny, reagovat
Není zač! Černé NY0040-09EE mám od Vás, a modré NY0040-17LE z jiného eShopu. Ještě zpětně jsem koukal v tom druhém eShopu na černé a mají tam fotku s dýnkem také 8203. Čili to vypadá, že převažuje 8203, a sem tam se objeví 8204. A je to tedy příjemné překvapeni. Na YouTube ve video recenzích jsem zatím našel jen bez hackingu.
Agáta Vřeskápřed 1193 dny
O to spíš budu muset vypátrat, jak to s tím je. :-D No měl jste ale štěstí, protože hacking se hodí, ne že ne :)
Jiří Ludvikpřed 929 dny, reagovat
Nové Citizen promaster NY 0141-10 LE ,mají kalibr miyota 8204 s hackingem a safírové skličko, jinak jsou stejné ,na ty si počkám až budou v nabídce. ????
Agáta Vřeskápřed 910 dny
Jirko je to tady, konečně máme v nabídce Citizen Marine NY014 se strojkem 8204 a ještě k tomu se safírem... :)
Jiří Ludvikpřed 910 dny, reagovat
Agátko pozdě, už je mám asi měsíc doma a chodi se mnou plavat do přehrady ????Voda má zatím 10 C,po hodině plavání se Japonec drží skvěle!Švýcara šetřim, proti nachlazení. ????Uvidím jak si Japonec povede v lednu, kdy bude mít voda 1stupeň, pak mohu napsat..????????ahoj
Agáta Vřeskápřed 910 dny
No tím spíš gratuluju. Dejte vědět, až je otestujete v ledové vodě. Jinak otužování jde mimo mne, já chodím v zimní bundě už na podzim :-) Ale...jen tak dál ;)
Jiří Ludvikpřed 906 dny, reagovat
Dám určitě vědět ,jinak ponory do ledové vody jsou o zvyku, jde o to,být tvrdší než diamant..????????Udělám vám kompletní recenzi NY 0141-10 LE,už teď si myslím, že je na trhu s potápkami abslutni jednička!
Agáta Vřeskápřed 905 dny
Přitom taková malá úprava, že? Tak budeme se těšit na recenzi. A nezmrzněte. :)

Hodinky zmíněné v článku