» Blog » Citizen

Citizen Promaster Pilot JY8020-52E recenze –Titan, solár a rádio v jednom

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Letecké

Jiří Hons | 8.6.2023 | 7 MIN | 5x komentář

To nejpřesnější, co můžete mít na zápěstí – a ještě v cool balení. To jsou léty prověřené hodinky Citizen Promaster Sky Pilot JY8020-52E. Mají co nabídnout i v dnešní době nadupaných chytrých hodinek? Posuďte sami.

Přesné, přesnější, nejpřesnější!

Nikdo nechce nepřesné hodinky. Protože i když máte duši rockera, který se neohlíží na pravidla a vytváří si je sám, stejně byste občas rádi něco stihli. S mechanickými hodinkami se k ideálu přiblížíte na -4 až +6 sekund za den, tedy asi k půlminutě za týden (čest výjimkám).

Pokud opustíme mechanický kánon a přeskočíme ke křemennému oscilátoru, jsme už u okolo 5 sekund rozdílu oproti přesnému času za měsíc, nejdále se z běžné produkce dostaneme k odchylce zhruba 10 sekund ročně. Nestačí? A co takhle hodinky, které se odchýlí od přesného času maximálně o jednu sekundu za milión let? Citizen JY8020-52E to umí. Ale jen absolutní přesnost není všechno, co od hodinek chceme. Pro jistotu si je tedy trochu proklepneme.

Jdeme rozbalovat

Hodinky dostanete v černé papírové krabičce, ozdobené jen stříbrošedým proužkem a jménem výrobce ve stejné barvě. Proč ne, méně je tu očividně více. V krabičce najdete další dvě krabičky – v jedné je návod a ve druhé… Tam už jsou konečně hodinky, usazené v šedém molitanu a pro jistotu chráněné ještě plastovým krytem.

Zprovoznění

Po vybalení bude potřeba nabíjet. Tma u těchto hodinek způsobuje nejdříve přechod do úsporného režimu – po půl hodině se vypnou digitální displeje, po týdnu se zastaví i ručky. Pak vydrží baterie ještě asi dva a půl roku, než se vybije úplně. Co s tím? Ano, hodinky jednoduše vystavíme číselníkem směrem ke světlu. Právě pod číselníkem se totiž nachází solární články. Já hodinky umístil k oknu za polojasného jarního dne, na dvě hodiny na ně zapomněl a najednou už ukazovaly čas, i když ne letní – korekce proběhla až po seřízení pomocí rádiového signálu.

Bez návodu to nejde

Citizen JY8020-52E jsou hodinky, které se naučíte ovládat rychle a intuitivně – ale nejdříve se rozhodně vyplatí přečíst návod a všechny funkce si vyzkoušet. Celkově je pak vše nakonec opravdu intuitivní, ale pro pochopení logiky věci návod vřele doporučuji.

Celkový vzhled

Z krabičky vykouknou hned na první dobrou kvalitně zpracované pilotní hodinky, očividně se spoustou zajímavých funkcí. Titanové pouzdro svou šedavou barvou decentně kontrastuje s leštěnou ocelovou lunetou. Náramek je pak také z titanu a již podle barvy to hned spolehlivě rozeznáte.

Pouzdro a číselník

Kdo má rád tlačítka a hejblátka, bude potěšen. Kromě korunky na pozici 3 zde totiž najdeme dvojici tlačítek, jedno na dvojce a druhé na čtyřce, plus k nim na místě osmé hodiny ještě druhou korunku, ovládající vnitřní otočnou lunetu.

Mimochodem, i přes deklarovanou WR 200 M není korunka šroubovací, což je poměrně neobvyklé. Hodinky s touto voděodolností mívají někdy i šroubovací tlačítka, což zde také nenajdeme. Každopádně, malá rada – při potápění s nimi určitě neměňte režim, třeba kdybyste se rozhodli použít stopky a neměli je již nastaveny. To se totiž dělá tak, že nejdříve povytáhnete korunku. A to by patrně nedopadlo dobře.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Číselník je klasicky černý, s bílými indexy, markery, nápisy a kdovíčím ještě – ale vzhledem k tomu, co všechno hodinky umí, to lépe udělat nešlo, tím jsem si jistý. Nejdřív vám může připadat trochu přeplácaný, ale jakmile si zvyknete na jeho uspořádání, tak tenhle dojem úplně zmizí.

U pozice devět se nachází podlouhlý digitální displej, zobrazující domovské město a napravo mezi trojkou a pětkou čtvercový, pro druhý světový čas. V režimu stopek, timeru a podobně se zde  pak zobrazují hodnoty příslušné ke konkrétní používané funkci.

Kromě displejů je zde ještě trojice menších, analogových ciferníků – hned pod dvanáctkou se díváte na ukazatel UTC, světového koordinovanému času. V zimě na něm uvidíme tedy o hodinu méně než u nás, v době času letního potom ještě jedna hodina do mínusu přibyde.

Nalevo se nalézá ciferníček s ukazatelem úrovně nabití baterie, napravo pak další, který nám řekne, jak jsme na tom v rámci 24 hodinového denního cyklu. To kdybyste náhodou netušili, jestli je den nebo noc.

Poslední ciferníček najdeme hned nad pozicí šesté hodiny – tam nám ručka připomíná, v jakém režimu hodinky momentálně pracují.

Vše pak kryje (téměř) nepoškrabatelné safírové sklíčko, jak jinak než s antireflexní úpravou.

Super bonus: logaritmická stupnice

Dvojitá posuvná stupnice, lemující kolem dokola číselník, zaujme hned na první pohled. Je prostě cool a perfektně podtrhává styl, do kterého jsou hodinky laděny – takže máte pocit, že se díváte na palubní přístroj, vyloupnutý z leteckého kokpitu. A on navíc i funguje! Když se totiž naučíte se stupnicí trochu zacházet, nevyjdete z úžasu, co všechno díky ní dokážete spočítat.

Nejen převody jednotek a propočty, kolik paliva vám na jak dlouho zbývá, když letíte určitou rychlostí. To se opravdu hodí spíš pro piloty, i když mlhavě tuším, že v dnešní době používají raději něco jako palubní tablety se speciálními aplikacemi.

V návodu k hodinkám je vysvětleno, jak stupnici použít i pro násobení, dělení, přímou úměru, a dokonce i při výpočtu druhé odmocniny. Stačí trochu dávat pozor na desetinnou čárku a máte po ruce – tedy na ruce doslova – mechanickou kalkulačku, která se vám nikdy nevybije.  Za mě super bonus, který se bude hodit častěji, než byste čekali.

Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky
20.9.2019 - Milan Letošník
Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky

Titanový náramek? Smíšené pocity

Upřímně, chápu, že k titanovému pouzdru asi patří i titanový náramek. Dokonce mu nemůžu vytknout, že by byl zpracovaný nějak nekvalitně, to vůbec, už na pohled vypadá velmi dobře.

Ale mám pocit, že právě u náramku se výhoda titanu (totiž nižší hmotnost oproti oceli) naopak stává nevýhodou. Jak jsou jeho dílky lehké, při zatřesení tak trochu chrastí. A to je zvuk, který mám spojen s těmi nejlevnějšími náramky z tržnice nebo nejmenovaného světového e-shopu, který všichni dobře známe. Tohle mi úplně nesedí a osobně bych zvážil výměnu za náramek ocelový.

Co všechno to tedy umí

Zde se nebudeme zdržovat dlouho, nicméně určitě si zasloužíte vědět, na co všechno se tedy u Citizen JY8020-52E můžete těšit. Něco už jsem nastínil, takže jen zopakuji, že máte k dispozici logaritmickou stupnici, ukazatele nabití baterie, UTC a 24 hodinového cyklu a indikátor zvoleného režimu.

Dále vám hodinky zobrazí kód vašeho domovského města a kód i čas druhého světového města (vybírat můžete celkem ze 43, oba nastavené časy se mezi sebou dají jednoduše přepnout). Samozřejmostí jsou stopky (s přesností 1/100 s), timer, dva budíky, kalendář a… A na to, co jim propůjčuje fenomenální přesnost, se podíváme v samostatném odstavci.

Jak na přesný čas

Jak jsem již zmínil, přesnost hodinek může být různá. A tyhle hodinky patří mezi nejpřesnější na světě, protože se samy seřizují pomocí rádiového signálu a atomových hodin.

Pojem atomové hodiny může znít hrůzostrašně, ale žádná radioaktivní katastrofa od nich nehrozí, v principu se zase tak moc neliší od quartzových hodin a hodinek. Jen nevyužívají k odměřování času vynucené kmity křemíkových atomů – zde jde o stabilní izotop prvku Cesium 133.

Ono je to tedy celkově nakonec složitější a technicky náročnější, takže se vám nevejdou na zápěstí a najdete je hlavně ve vědeckých ústavech a podobně, ale asi nemusíme zabíhat úplně do detailů. Důležité je, že jsme pak na přesnosti + - 1 s za milión let! To už je vážně pecka. Nic přesnějšího snad už nepotřebujete...

Atomově přesné rádiem řízené hodinky
21.3.2018 - Petr Borovec
Atomově přesné rádiem řízené hodinky

Právě tyto atomové hodiny jsou na různých místech světa propojeny s vysílači, pomocí kterých se pak naše hodinky v noci samy seřizují. Pokud chcete tuto funkci nejlépe využít, je třeba odkládat je na noc tak, aby pozice 9 mířila k oknu – kvůli poloze přijímací antény.

6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)
27.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)

Samozřejmě, seřízení lze vyvolat i manuálně, pokud je potřeba. Pro nás je relevantní signál vysílače DCF-77 v německém Mainflingenu, Citizen JY8020-52E umějí ale komunikovat i s vysílači Kjúšú a Fukušima v Japonsku a Fort Collins v USA. Mimo oblasti pokrytí signálem samozřejmě fungují také, ale „jen“ s přesností quartzových hodinek.

Noční provoz

U ruček a indexů příjemné překvapení. Pokrývá je stará známá SuperLuminova  a ta dělá přesně co má, číst při ní určitě nebudete, ale čitelný čas udrží až do svítání. Digitální displeje podsvěcuje decentní oranžová, bohužel nefunguje v některých režimech. Škoda, ale pro většinu quartzových hodinek jde o standard. Každopádně, kolik je hodin, uvidíte v noci tak jako tak.

Celkové zhodnocení

Upřímně… Citizen JY8020-52E dobře vypadají. Hodně slušná voděodolnost, safír, solární nabíjení, nějaké ty funkce k tomu a totálně přesný čas… Je pravda, že nejsem úplně nestranným soudcem, protože se mi vždycky líbily. Ale stejně si dovolím prohlásit, že jde o opravdu zajímavé, dobře zpracované hodinky, nabízející i nějakou tu „přidanou hodnotu“ navíc.

Stylově zapadnou prakticky kamkoliv – skoro bych řekl, že se blíží pojmu „univerzální hodinky“, i když všichni víme, že nic takového nemůže existovat. Citizen JY8020-52E každopádně svět hodinek příjemně obohacují a pokud hledáte zajímavý kousek na denní nošení, zde chybu neuděláte.

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob
4.4.2022 - Radim Krčmář
Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob

Dámské Citizen Radio Controlled FC001: recenze nejprodávanějších dámských Citizenů
26.8.2022 - Agáta Vřeská
Dámské Citizen Radio Controlled FC001: recenze nejprodávanějších dámských Citizenů

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 325 dny, reagovat
Autorovi odporúčam jednoduchý liek na chrastiaci remienok: pri činnostiach keď dlhodobejšie trasie či kmitá rukou hodinky zo zápästia sundat nebo používať druhú ruku :)
Jiří Honspřed 324 dny
Pro upřesnění - sice vůbec netuším jakou činnost máte na mysli, ale při nošení na ruce tah nechrastí, to jen když vezmete hodinky do ruky, tak k tomu sem tam dojde :) Není to nic závažného, jde spíš o pocit...
Marekpřed 321 dny, reagovat
Tak ja som momentálne krotiteľ šeliem u cirkusu a denne sa našvihám bičíkmi desiatkykrát v priebehu niekoľkých hodín... neviem ako vy pán Hons.
cernobohpřed 319 dny, reagovat
"Za mě super bonus, který se bude hodit častěji, než byste čekali." - Patnáct let jsem nosil na ruce Citizen Eco drive Navihawk Titanium a výpočet na lunetě jsem nepoužil ani jednou, tak tedy nevím... Při tmě nejdřív přestala fungovat vteřinovka po 5 minutách, pak až displeje a ostatní ručičky. Výrobce deklaroval, že plně nabité dané do tmy ukáží správný čas i po 10 letech. To ale samozřejmě nemohu potvrdit :-D
Jiří Honspřed 319 dny
Přiznám se, mě podobné "vychytávky" zajímají, takže jsem si s těmi výpočty dost vyhrál. Fakt je, že normální kalkulačka třeba v mobilu je určitě praktičtější. Ale přesto... Prostě mě to baví :) Chápu samozřejmě, že to nebude zábava úplně pro každého.