» Blog » Citizen

Citizen CB588 – Elegán s duší praktika

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické

Eliška Měrková | 30.3.2023 | 7 MIN | 2x komentář

Hodinky od Citizenu mají své stálé zákazníky i skalní fanoušky. Nejspíš protože dokážou nabídnout kousek pro každého (ať už chcete jednoduché společenské modely nebo třeba profi potápky), přičemž mají jedno vždy společné: praktičnost. Solární a rádiem řízené Citizen CB588 se navíc dodávají v balíčku s patřičnou elegancí.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky z od Citizenu jdou od ostatních časomír často odlišit na první pohled. Mají své osobité sportovní kouzlo, které je pro některé takřka neodolatelné. A to zvláště ve světle toho, že hodinky půjdou stále na vteřinu přesně, nebudou vyžadovat výměnu baterie, sklíčko se vám nepoškrábe, můžete se s nimi i potápět a že si se všemi funkcemi můžete užít spousty legrace (či hraní s návodem). S tím je také spojený rušnější vzhled číselníku, který určitě není pro každého.

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob
4.4.2022 - Radim Krčmář
Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob

Na to, že se v rušnosti číselníku vůbec nejedná o nejtěžší kalibr od Citizenu (koukněte třeba na profi pilotky Citizen Promaster Sky), některým pohled na číselník přesto může přivodit určitý diskomfort. "Tak do těch bych se asi bál vrtat... Na co to tam proboha všechno je? Uznávám, že zrovna tyhle vypadají dobře, ale celkově nechápu, co na takovém typu hodinek lidi mají." (utrousil na adresu CB588 manžel, který nemá pro "přeplácané" sportovní hodinky zrovna pochopení). Dala jsem si tedy za úkol vysvětlit a obhájit nové CB588, jak jemu, tak vám, čtenářům.

Foto: Hodinky-365.cz

"Co na takovém typu hodinek lidi mají?" – Design a charakteristické rysy

Hodinky CB588 posunuly hranice kolekce Sport k větší uhlazenosti a eleganci a umím si je popravdě představit třeba na ruce energického manažera při pracovním jednání.

Citizen je "ztlumil" celkovým zmenšením velikosti písma a číslic po obvodu, lunetu ztenčil a naleštil a tím pádem vložil tachymetrickou stupnici "dovnitř" na číselník. Nevidíme tu žádný výrazný barevný kontrast a ani bílá zde vlastně není pravá bílá – je zastřeně našedlé barvy, která na antracitovém, ne-matném pozadí tolik nevystupuje. O číselných a písemných údajích na lesklém orámování subčíselníků ani nemluvě.

Luxusnější estetiku CB588 podtrhuje precizní práce s kombinováním leštěných a broušených prvků a promyšlené detaily, které asi nejlépe vynikají u bicolor modelu CB5886-58H se zlatou PVD úpravou. Na nich jsou lesklé prvky vyvedeny v bohatě vypadající rose-gold, od okrajů indexů a ruček, přes rámování subčíselníků a obvodu pouzdra, až po korunku s tlačítky a středový pás náramku. Jako maličké designové plus shledávám i ozdobné zakončení vteřinové ručky.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky díky všem těmto designovým vymazlenostem dostaly velmi příjemnou elegantní vizáž. I přes větší průměrnou velikost 43 mm vypadají slušivě, troufám si říci, na většině pánských zápěstí, a proto se brzy staly jedněmi z nejoblíbenějších hodinek od Citizenu u nás. Sklíčko je safírové (téměř nepoškrábatelné) a vydrží tedy vypadat dobře hodně hodně dlouho. Navíc je s antireflexní vrstvou zabraňující nechtěným odleskům.

"Na co to tam proboha všechno je?" – Užitečné funkce a vlastnosti

Do CB588 Citizen vložil svůj in-house quartzový strojek, kalibr E660, který japonská firma poprvé představila v roce 2018 (na své sté výročí) na Baselworldu, mezinárodním veletrhu hodinářského průmyslu.

6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)
27.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Historie značky Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Historie značky Citizen

Jedná se o rádiem řízený strojek se solárním pohonem Eco-Drive, který může přijímat signály z pěti stanic (dvě jsou v Japonsku, další pak v USA, Číně a v Německu). Kalibr E660 je přesný na ± 15 sekund (bez příjmu signálu, samozřejmě), bez nabití dokáže běžet 10 měsíců (či 3 roky s funkcí úspory energie), je vybaven funkcí chronografu (stopky s maximální kapacitou 60 minut), alarmem a upozorněním na nedostatečné nabití. Zahrnuje také funkci světového času (ukazuje přesný čas ve 24 časových pásmech) a věčný kalendář (do února 2100).

Foto: Hodinky-365.cz

To už je panečku pěkná řádka užitečných vlastností. Za mě je však nejdůležitější zaprvé to, že jsou rádiem řízené, a tedy schopné (jakmile jsou nastaveny na správnou časovou zónu) spolehlivě ukazovat naprosto přesný místní čas.

Atomově přesné rádiem řízené hodinky
21.3.2018 - Petr Borovec
Atomově přesné rádiem řízené hodinky

Za druhé, že mají solární pohon Eco-Drive. Jde o Citizenem vyvinutou technologii, která získává energii pro chod hodinek i ze slabého či umělého světla a její nadbytek ukládá do akumulátoru pod číselníkem. U hodinek s Eco-Drive proto není potřeba měnit baterie, které škodí životnímu prostředí – má to tedy svůj ekologický původ (ostatně Eco-Drive = Ecology Drive).

Foto: Hodinky-365.cz

Problém (to slovo berte s určitou nadsázkou) by nastal v momentě, kdybyste nechali hodinky zavřené ve tmě v šuplíku a tam na ně úplně zapomněli (přeply by se sice do úsporného režimu, ale ani s ním nevydrží věčně, maximálně 3 roky při plném počátečním nabití). Takže i když hodinky nenosíte, nechávejte je nejlépe na prosvětleném místě. Případně při nošení neskrývejte hodinky pod rukávy.

U CB588 si úroveň nabití můžete snadno ověřit – stačí jeden stisk spodního tlačítka a ručka v pravém horním subčíselníku vyletí na příslušné místo na škále.

Pravý horní subčíselník ukazuje jak úroveň nabití, tak den v týdnu a režim letního a zimního času.

Pravý horní subčíselník ukazuje jak úroveň nabití, tak den v týdnu a režim letního a zimního času.

Na nedostatečné nabití (přibližně 3 dny před úplným vybitím) upozorní také vteřinová ručka, jakmile se začne pohybovat co dvě vteřiny.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

Jako další užitečnou vlastnost je záhodno zmínit dobrou luminiscenci, kterou jsem podrobila malému domácímu testu: Hodinky jsem kolem jedenácté v noci na pouhé 2 minutky umístila pod lampičku. A výsledek? Necelou první hodinu zářily jako o život, poté světlo postupně a velmi pomalu sláblo a až přibližně kolem páté hodiny ranní bylo téměř nepostřehnutelné.

S čistým svědomím nočního pozorovatele (a člověka s chronickou poruchou spánku :D) vám můžu zaručit, že i po chvilkovém nasvícení budou CB588 doslova svítit celou noc. A díky rozličnému značení indexů na 12 a 6 hodině taky snadno určíte, jestli máte hodinky otočené správným směrem.

Foto: Hodinky-365.cz

"Tak do těch bych se bál vrtat..." – Jak intuitivní je práce s hodinkami?

Rozhodně není třeba se hodinek nijak obávat! Stačil mi pozornější pohled na číselník (a pár minut s návodem) a prvotní chaotický dojem se rozplynul jak pára nad hrncem. Naopak jsem si začla užívat všechny ty možnosti, které CB588 skýtá zvídavějšímu duchu. Hodinky jakoby mě svým svěžím energickým vzezřením lákaly zkoušet, jak fungují všechny možné kombinace polohy korunky s tlačítky v různých režimech a musím říct, že s nimi byla radost pracovat. Zvláště manipulace s masivnější vroubkovanou korunkou byla velmi snadná (některé značky by si mohly vzít příklad... Jo, koukám na tebe, Invicto).

Radost z hodinek mi přineslo i zkoušení funkcí, které dle zkušeností běžný zákazník nevyužívá, tedy stopky a alarm. Neodolala jsem a dostala jsem se pomocí manuálu do režimu CHR (značící chronograf) a vesele si měřila dobu, kdy se mi louhuje čaj. Stejný úkol o jeden čaj později splnil i alarm, který má, jak jsem zjistila, opravdu pronikavý a otravný zvuk... Což u alarmu beru jako plus.

V dolním subčíselníku můžete přepínat mezi jednotlivými režimy hodinek.

V dolním subčíselníku můžete přepínat mezi jednotlivými režimy hodinek.

Zrakem jestřába... nebo s lupou

Na řadu přichází otázka, jestli je na CB588 něco špatně... Ráda bych řekla, že není a že jsou fakt dokonalé, ale přece jen jsem se pokusila najít nějaké mušky, které by mohly způsobit potenciálnímu vlastníkovi nepohodlí.

Tak jo... Promiňte CB588, ale jste docela těžké. Masivnější ocelové tělo vážící prakticky 180 gramů bylo trochu moc nejen na moji malou ruku, kterou hodinky stáhly dolů jako malá činka, ale upozornil na to i manžel, který je na tom se silou a šířkou zápěstí podstatně lépe nežli já. Takže do budoucna doufám, že se Citizen pustí i do titanové verze, která by podle mě byla úplně top notch. Ale najdou se jistě takoví, kterým právě tíha oceli dodává pocit uspokojení a jistoty, že hodinky nezapomněli někde doma na poličce.

CB588 jsou pořádný kus oceli...

CB588 jsou pořádný kus oceli...

A druhá muška je spíše bleška. Abych to vysvětlila, jako blechy jsou některé číselné i písemné údaje, které jsou díky nekontrastní barvě, zvláště v sešeřenějších podmínkách, skoro nečitelné.

Na recenzi jsem měla k dispozici celočerný model s modrými prvky, a musím přiznat, že speciálně ta modrá mi dělala problém. Sebevědomě říkám, že na blízku mám zrak velmi slušný, ale na drobné písmo jsem musela mhouřit pod rozsvícenou lampičkou s nosem skoro nalepeným na sklíčku, abych například našla (modře vyznačené) ukazatele jako ON OFF při nastavování alarmu nebo vyznačení NO-RX-OK při kontrole příjmu signálu. Chvála bohu, že na sklíčku je antireflexní vrstva, která zamezuje odleskům.

Dostupné barevné varianty?

CB588 jsou k dostání ve třech barevných variantách.

Prvnímu modelu CB5887-55H dodává celočerná PVD úprava se svěží špetkou modré na číselníku moderní a atraktivní vzhled hodný městského elegána. Druhé, bicolor CB5886-58H v barvách stříbrné a zlaté považuji za nejelegantnější hodinky z celého výběru. Naopak poslední celoocelové CB5880-54L s modrým číselníkem, jsou díky díky zářivě červeným prvkům na modrém podkladu nejsportovnější.

Shrnutí

Citizen CB588 u mě i přes ty drobné mušky a blešky prošly na jedničku a být chlap (nebo amazonka s širokým zápěstím, která se toho nebojí), tak je beru.

Žádná fotka nevystihuje, jak pěkně naživo vypadají

Elegantnější, "sexy" design

Radiocontrolled: s příjmem radiového signálu budete mít vždy přesný čas

Eco-Drive: hodinky jsou ekologické a odpadá starost o výměnu baterie

Dobrá luminiscence: hodinky po dvou minutách nasvícení pod lampičkou zářily doslova celou noc

Safírové sklíčko s antireflexem

Voděodolnost je do 200 M (takže zvládnou i potápění bez přístroje a vodní sporty)

výborný poměr cena / výkon

Žádná fotka nevystihuje, jak pěkně naživo vypadají

Jsou těžké

Čitelnost drobných údajů je mnohdy obtížná

Mohlo by vás dále zajímat:

6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)
27.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

 

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Andrea Novákovápřed 1137 dny, reagovat
Dobrý den, prosím Vás, velice mě zaujali tyto hodinky a chtěla bych je příteli koupit k jeho narozeninám, pokud si hodinky vyzvednu osobně ve výdejním okénku, je někdo kdo by mi pomohl hodinky nastavit? Děkuji Nováková
Agáta Vřeskápřed 1137 dny
Dobrý den, Andreo, hodinky už vám předáme nastavené. Ale kdyby byl jakýkoli problém, rádi vše vysvětlíme i během předání. Nicméně myslím, že přítel si s hodinkami rád vyhraje sám :)

Hodinky zmíněné v článku