» Blog » Citizen

Recenze Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L – Pilotky na japonský způsob

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Letecké

Radim Krčmář | 4.4.2022 | 7 MIN | 3x komentář

Máte rádi praktické a pohodlné hodinky, o které se nemusíte starat? Hodinky, které svým nápaditým dizajnem nezapadnou v davu? Pokud jste na tyto otázky odpověděli kladně, pak se vám jistě bude líbit i Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L. Pilotní hodinky, které tyto atributy splňují dokonale.

První letecké nebo také pilotní hodinky vznikly z jednoduchého důvodu a tím byly specifické požadavky letců. Charakterizovaly je především velký a dobře čitelný ciferník, ručičky a indexy vybavené luminiscencí, velká korunka a dlouhý řemínek, tak, aby se daly nosit i přes rukáv letecké kombinézy. S postupem času a technologií se tyto požadavky samozřejmě měnily. Co se však nezměnilo vůbec je jejich popularita a to nejen mezi piloty. A jak vypadají takové moderní pilotky v podání japonského Citizenu si dnes povíme.

Citizen BM7480 recenze – Klasika nejen pro piloty
5.1.2022 - Martin Balabán
Citizen BM7480 recenze – Klasika nejen pro piloty

Nic pro minimalisty

Pokud bychom vyhlásili soutěž o nejkomplikovanější vzhled ciferníku, tyto pilotky by dozajista vyhrály. Čtyři subciferníky zde doplňují ještě dva digitální displeje a aby toho nebylo snad málo, Citizen tyto pilotky vybavil i vnitřní lunetou, která ve spolupráci s lunetou vnější může (nejen) pilotům posloužit pro všemožné výpočty.

Na první pohled tak trochu chaos. Ovšem jakmile se v modrém ciferníku trochu zorientujete, záhy zjistíte, že vše je vlastně jednoduché a intuitivní… Na dvanácté pozici se nachází největší subciferník zobrazující UTC – tedy koordinovaný světový čas ve 24hodinovém formátu, podle nějž se řídí letecký provoz po celém světě.

Po jeho stranách pak najdeme dva menší ciferníčky, kdy pravý slouží jako AM/PM ukazatel domácího času, zatímco levý poskytuje informaci o nabití akumulátoru hodinek, případně jako ukazatel vysílače, ze kterého aktuálně hodinky přijímají rádiový signál přesného času. Ten poslední, ale neméně důležitý ciferníček se nachází na „šesté“ pozici a jeho úkolem je zobrazení aktuálního módu doplňkových funkcí, kterými tyto hodinky disponují.

Kalibr U680

Uvnitř Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L totiž najdeme analogovo-digitální strojek s označením U680, který z nich dělá jedny z nejnadupanějších pilotních hodinek světa. Můžou se tak pochlubit funkcemi jako automatický kalendář, stopkami na 24 hodin, timerem s rozsahem 99 minut, ale také dvěma budíky a samozřejmě možností zobrazit i další časové zóny včetně letního a zimního času.

Na výběr máme hned 43 přednastavených míst + jedno, jenž si můžete sami nadefinovat. Samozřejmostí u Citizenek této cenové kategorie je řízení přesného času pomocí rádiového signálu, který dnes pokrývá drtivou část Evropy, USA, Japonska a Číny. Hodinky se jej budou snažit automaticky zachytit třikrát za noc, ale synchronizaci lze samozřejmě v případě potřeby kdykoliv vyvolat i manuálně.

Pokud by se jim však příjem signálu z nějakého důvodu i přesto nedařil, nic se neděje, protože  quartzový strojek bude stále ukazovat čas s maximální odchylkou +-15 vteřin měsíčně. Případně můžete využít k synchronizaci času šikovnou mobilní aplikaci.

Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál
15.2.2021 - Radim Krčmář
Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál

Eco-Drive – jde to i bez baterky

Z výčtu všech uvedených funkcí je jasné, že tyto pilotky budou poněkud náročnější na energii. Ovšem ani to nebude pro jejich majitele žádný problém. Značka Citizen je totiž lídr v oblasti solárního pohonu a mezi její největší hodinářské úspěchy se řadí uvedení vůbec prvních analogových hodinek s touto technologií.

To se psal rok 1976 a od té doby šel vývoj samozřejmě kupředu. Dnes moderní strojky této značky, využívající ke svému chodu světlo konvertované na elektrickou energii a uchovávanou v dobíjecím akumulátoru, spojuje označení Eco- Drive.

Historie značky Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Historie značky Citizen

Solární panel umístěný pod ciferníkem navíc dobíjí akumulátor nejen pomocí slunečního světla, což je samozřejmě ta nejrychlejší cesta, ale poradí si i s umělým osvětlením. Pro představu: za jasného počasí stačí hodinkám pouhé čtyři minuty, aby se nabily pro celodenní provoz a pokud je jejich akumulátor plně nabitý, hodinky vydrží ukazovat čas bez dalšího dobíjení celých šest měsíců.

Systém Eco-Drive navíc umí s energií efektivně hospodařit a v případě, že solární panel není zdroji světla vystavený déle než 30 minut, strojek to pozná a vypne digitální displeje. Pokud však hodinky zůstanou bez přístupu ke světelnému zdroji déle jak týden, aktivuje se druhý stupeň úsporného režimu, který znehybní i ručičky a takto uspané vydrží fungovat celých 42 měsíců. Kvůli životnosti akumulátoru se to však nedoporučuje a pokud tedy máte v plánu hodinky odložit na delší dobu, je vhodné je ponechat v místě se stálým přístupem světla.

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Lehké jako pírko

Spojitost s letectvím najdeme i v materiálu, ze kterého jsou tyto pilotky vyrobeny. Jak už jemně našedlý vzhled napovídá, tělo hodinek, ale také náramek a překlápěcí spona jsou vyrobeny ze Supertitania, což je exkluzivní materiál, vyvinutý a používaný pouze značkou Citizen.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

I přes relativně větší rozměry – 45 mm na šířku x 49 mm na výšku a hloubce pouzdra 14 milimetrů jsou díky použití titanu velmi lehké. Při nezkráceném náramku váží pouze 119 gramů, což je o úctyhodných 40 % méně, než pokud by byly vyrobeny z oceli.

Tento materiál je také hypoalergenní, výborně odolá korozi a na ruce tolik nestudí, což oceníte hlavně po ránu. Další nespornou výhodou oproti „obyčejnému“ titanu je také odolnost proti poškrábání. Supertitanium v kombinaci se speciální povrchovou vrstvou DURATEC TIC totiž vykazuje až pětkrát větší resistenci proti povrchovému poškození než nerezová ocel. Tyhle pilotní Promastery tak zůstanou jako nové po dlouho dobu.

To samé platí o jejich sklíčku, které je vyrobeno z odolného safírového skla s vnitřní antireflexní vrstvou. Hodinky jsou díky tomu dobře čitelné i na přímém slunci. V noci pak pomůže solidní luminiscence „Super-LumiNova“, a v případě displejů jejich podsvícení oranžovou LEDkou. To však bohužel nefunguje v režimu stopek a odpočtu. Jste-li tedy zvyklí tyto funkce používat i v noci, mějte to na paměti.

Sluší se také zmínit odolnost pouzdra vůči magnetismu, konkrétně 4800 Ampermetrů, což je ekvivalent 60 Gaussů. To je sice minimální hodnota, kdy se hodinky dají za magnetismu odolné vůbec považovat, na druhou stranu bude běžnému uživateli určitě stačit.

Hodinky i přes absenci šroubovací korunky překvapivě disponují také voděodolností 200 metrů, takže jim nebude vadit ani lehké potápění. Prostě ideální hodinky na bezstarostné celodenní nošení. Na ruce díky své lehkosti neobtěžují, jsou výborně vyvážené a celkové zpracování hodnotím v poměru k ceně jako prvotřídní.

To platí i o jejich náramku, který nevydává žádné pazvuky a co je důležitější, nemá tendenci k depilaci zápěstí. Z mého pohledu navíc vizuálně hodinky hezky oživují jeho prostřední dílky s leštěnými okraji, což se hezky doplňuje se stejně vyvedeným okrajem pouzdra a hodinkám to dodává i jistou míru elegance.

Pokud však dáváte přednost koženým řemenům, případně NATO a jiným řemínkům, určitě vás potěší rozměr mezi nožičkami pouzdra, který je standardních 22 milimetrů. Jediné co bych snad těmto pilotkám subjektivně vytkl je absence většího počtu mikroregulačních děr na sponě. Jen dvě možnosti nastavení mi přijdou trošku málo, na druhou stranu lepší dvě než žádná…

Alternativa Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8085-14H na kůži s ocelovým pouzdrem.

Alternativa Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8085-14H na kůži s ocelovým pouzdrem.

Netřeba se bát…

V závěru recenze se ještě zastavím u jejich ovládání. Na internetu totiž narazíte na zkazky o tom, jak moc je to složité a někteří neváhají použít i přirovnání typu noční můra. Z mé krátké osobní zkušenosti však musím říci, že to taková hrůza není.

Jistě, intuitivní Casia to zrovna nejsou, ovšem základní ovládání je opravdu jednoduché a po chvilce „hraní“ jsem hodinky neměl problém ovládat i bez kouknutí se do návodu. Jsou však funkce a některá nastavení, která mozkové závity trošku potrápit dovedou.

Na druhou stranu, pokud nemáte hodinky v plánu často resetovat do továrního nastavení a podobně, není důvod se čehokoliv obávat. A pokud snad ano, přiložený manuál je jednoduchý a najdete v něm vše potřebné, podané i pro laika srozumitelnou formou. Pokud však vyznáváte rčení, že lepší jednou vidět než třikrát přečíst, můžete využít i jeho video verzi, kterou zde pro jistotu přikládám.

Závěrečný verdikt

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L jsou bezpochyby výborné hodinky, kterým těžko něco vytknout. Zaujmou především osobitým vzhledem, ale také prvotřídními materiály, zpracováním a v neposlední řadě bohatou funkční výbavou, kterou ocení nejen piloti.

Samy si hlídají přesný čas, svého majitele nebudou zatěžovat častou výměnou baterií – prostě ideální bezúdržbové hodinky na každodenní nošení. Jako bonus pak vnímám standardní pětiletou záruku, která je sama o sobě dobrým důkazem kvality značky Citizen… Svou cenovku si v mých očích tyto hodinky bez problému obhájily a pokud o pořízení nějakých leteckých hodinek uvažujete, určitě by tento model neměl na vašem seznamu chybět.

Mohlo by vás dále zajímat:

Citizen CB588 recenze – Elegán s duší praktika
30.3.2023 - Eliška Měrková
Citizen CB588 recenze – Elegán s duší praktika

Nejprodávanější analogové hodinky s cenovkou přes 10.000 Kč? Citizen Promaster Sky Pilot
25.11.2018 - Radek Vyhlídal
Nejprodávanější analogové hodinky s cenovkou přes 10.000 Kč? Citizen Promaster Sky Pilot

Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenze – Stopky pilota Dario Costy
27.1.2022 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenze – Stopky pilota Dario Costy

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

TiKipřed 751 dny, reagovat
Moc fajn recenze ještě fajnovějších hodinek. Tolik "zbytečných" funkcí ...ne vážně, moc povedené hodinky - srdce každého technicky založeného jedince musí zaplesat. To mé plesá :o)
Tomášpřed 545 dny, reagovat
Zdravím, Casio uvádí u svých hodinek příjem signálu multiband 5 či 6, lze totéž zjistit i u hodinek Citizen?
Eliška Měrkovápřed 543 dny
Zdravím Tomáši, na oficiálních stránkách www.citizenwatch.eu najdete v technických parametrech veškeré potřebné údaje o tom, ze kterých stanic hodinky signál přijímají

Hodinky zmíněné v článku