» Blog » Citizen

Citizen Series 8 recenze – Prémiovost, která překonala očekávání

Tagy: Recenze | Citizen | Klasické | Tradiční

Aleš Pavelek | 20.11.2023 | 8 MIN | 10x komentář

Zrovna u Citizenu bych prémiově zpracované automaty s pořádným strojkem nehledal. A pak jsem dostal do rukou Citizen Series 8.

Kdyby se mě někdo u piva zeptal, co si myslím o Citizenu, bez zaváhání bych řekl, že dělá fakt dobré hodinky za suprovou cenu. A začal bych baladu o Eco-Drivech, jak mě vždycky dostane ten jejich titan, a že pokud někdo chce rádiovky, ať jde do Citizenu. Ale prémiové mechaniky? Citizen?

Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět
2.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět

Jasně, že svět miluje jejich Tsuyosy. Ale to jsou hodinky za osmičku a Miyota uvnitř je naprostý základ pro ty, co chtějí dobré, ale levné automaty. Tak jak se dostali k mechanikám za 20, 30 tisíc? A kdy se to stalo? Jak to, že jsme si této invaze skoro nevšimli?

Citizen Tsuyosa recenze – Objev roku?
5.10.2022 - Eliška Měrková
Citizen Tsuyosa recenze – Objev roku?

Japonský občan si už někdy v roce 2008 řekl, že umí víc než soláry a že mechaniky vlastně taky odpovídají jejich eco filozofii. A že je nemusí dávat jen do potápek nebo low cost modelů. Zkrátka, že by stálo za to ukázat světu, co všechno v něm dříme. Nejdřív si to otestoval na domovské půdě, protože Series 8 byly původně výhradně pro japonský trh.

A pak se někdy začátkem roku 21 začala na zahraničních magazínech a fórech objevovat záplava článků, že přichází Series 8. A ta osmička, že je symbol nekonečna. Nekonečných možností, kam je možné se posunout, když chcete. A Citizen moc chtěl.

Ale v českém krámě jste je nepotkali. Až doteď. Píše se rok 2023 a my se můžeme kochat prémiovou sérií automatů od značky, kterou jsme možná trochu v některých ohledech podceňovali. Ale možná díky tomu jsme k Series 8 přistupovali obezřetně. Mohl to být průšvih jak mraky, ale taky… O tom je dnešní recenze.

Naše videorecenze:

V jednom zátahu vstoupily na trh hned tři různé modely. Dvoje trojručky s datumkou a jedny GMT. Dnešní recenze ale bude jen o těch tříručkách, protože sdílí shodnou DNA a taky proto, že GMT si dle mého zaslouží samostatný přístup.

Zdálky nenápadné, v detailu agresivně vymakané

První z modelů je verze Series 8 NB601 se strojkem 9051. Pohybuje se cenově do pětadvaceti tisíc a působí docela nenápadně.

Ovšem, je třeba nenechat se oblbnout. Leštěná luneta a vcelku minimalistický číselník se tváří jako že nic, ale při bližším pohledu, a hlavně na zápěstí, Series 8 dočista mění hru.

Především je třeba zaměřit se na osmihranné pouzdro, které je spíše soudkovitějšího tvaru, bez klasických nožek, a působí tak sportovnějším a robustnějším dojmem než prozrazuje jeho průměr 40 mm.

Dost udělá i kryt korunky (praktická věcička), který má dva šroubky. Rozhodně tak hodinky nevyzařují fádní dojem, ale spíše dynamický.

Při rozměrech je třeba započíst také koncový článek náramku (to se dostaneme na 52 mm), který je při letmém pohledu snadné zaměnit za integrovaný. Ale je pouze velmi precizně zapracovaný k pouzdru a navíc v aktuálně populárním stylu H-článků.

Z jeho zpracování jsem byl doslova paf. A to i přesto, že vzhledem k vyšší ceně jsem čekal něco dobrého. Ale až tak dobrého rozhodně ne. Spona je bytelná, žádný plíšek, krásně a pohodlně se otvírá, a u spony jsou dva menší dílky pro lepší regulaci obvodu. Což beru jako významný bonus, protože u spony bez mikroregulace je někdy těžké hledat tu správnou velikost.

Uvnitř pouzdra je pak zmíněný kalibr z produkce Citizenu 9051. Už na dýnku vás zaujme informace, že hodinky mají kromě 100metrové WR a safíru také antimagnetičnost 16000 A/m, což je na běžné hodinky fakt hodně. Zhruba tak trojnásobek, než je požadováno, aby hodinky mohly označení „antimagnetic“ vůbec nést.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Zbylé hodnoty strojku jsou vcelku běžné. Okolo 42 hodin rezervy, frekvence 28800 polokmitů za hodinu a 24 kamenných uložení. Samozřejmě taky hackování a ruční nátah.

Papírově nepředstavuje žádnou hitparádu, ale – víc než nadprůměrná antimagnetičnost, při testování mi nešly víc než 7 sekund za den do plusu a skvělá tenkost, díky které se vlezla tloušťka celých hodinek do 10 mm. To není vůbec, ale vůbec špatné.

Číselníky jsou pak spíše jednoduché, ale s povedeným sunburstem. Krásně si Citizen vyhrál i s indexy a hlavně čitelností.

Druhý model s kalibrem 0951 je pak větší divočina...

Chronometrové hodnoty a číselníky pro odvážné

Já to nevydržím a u modelů Series 8 NA101 začnu číselníkem. Dávno pryč jsou doby, kdy se perleť považovala za prvek jen dámských hodinek. Vlastně je to takový plíživý trend posledních let. Ale ruku na srdce, ne každý tomu holduje.

Tady je to ale něco nečekaně lákavého. A sice kvůli promyšlenosti celého konceptu. Takže. Máme základní kovovou desku číselníku, na ní je tmavý perleťový podklad a na něm ještě mřížková struktura.

Celé je to neokoukané a přitahuje to pozornost. Pořád je tam ta perleť a hraje si tak se světlem, ale je utlumená a vcelku nenápadná. I tak to možná nebude pro mnohé šálek čaje. Ale je to přesně něco, co bych čekal od japonského výrobce a něco, co ocení každý, kdo hledá něco jiného.

S celým číselníkem navíc ladí všechny další detaily. Třeba nápisy. Nejsou lajdácky vlepeny na číselníku, jsou jeho důmyslnou součástí. Indexy? Zakončeny jakousi tenkou špičkou jako u mrakodrapu. Spojuje číselník s okružím, na kterém jsou indexy. A okruží je ještě nenápadně oddělené ocelovou linkou, které jsem si všiml až večer při nasvícení.

Celé to zní složitě, že? Ale dokupy to funguje. Ručky, záměrně částečně skeletonové, aby vynikl číselník, nesou na konci luminiscenci. Stejně tak body u kovových indexů. Lumi je intenzivní, ale výdrž mě až tak nepřesvědčila. Nejde ovšem o potápky, ani vyloženě sportovní model a na večerní přečtení času stačí, takže jsem spokojen.

Náramek je pak ve stejném zpracování i provedení jako první model. A stejně tak pouzdro. Jedinou změnou je trochu větší tloušťka. A tím se dostávám ke strojku.

Strojek je spolu s číselníkem důvodem, proč tyhle hodinky budete chtít a také důvodem, proč si o něco připlatíte.

Kalibr 0950 je, jak jinak, in-housový strojek od Citizenu. Jeho hlavní prodejní argument se zakládá na hodnotách deklarované přesnosti -5 až +10 sekund za den. A mě ani jednou, za těch asi 14 dní, co jsem s nimi trávil dny i večery, nešly na Watchtreckeru přes + 3 za prvních 24 hodin. Do mínusu se pak nedostaly nikdy. Tohle mě dostalo. Vlastně jde o nejpřesnější japonské automaty, co jsem v ceně okolo 30tis kdy měl.

Jinak se parametrově dost podobá výše zmíněnému 9051 včetně antimagnetické odolnosti 200 Gausů a rychlosti setrvačky 28800 polokmitů za hodinu. Nechybí rychloposun datumovky, hacking a možnost ručního nátahu.

Konkurence

Těžko můžeme recenzi končit bez zmínky konkurence. Co hledáme: lepší mechaniky, určitě víc, než základní zpracování, stovkovou voděodolnost, ocelový náramek. Prostě každodenní automaty.

Tak první sok je jasný. PRX. Cenově je na tom určitě lépe. Ale v detailu zpracování na Citizen ztrácí. Navíc si nese stigma v podobě Powermaticu s těmi „plastovými“ částmi. Tohle bych jim sice osobně zrovna asi nevytýkal, ale myslím, že pro mnohé bude předností sice nižší rezerva, zato možnost klasické regulace. Citizen jde navíc víc do sportovna, zatímco PRX si drží více společenský status.

A pak je tady ještě švýcarský Frederique. Jak já ty jeho Highlify žeru! Ale to jsme už na padesátce, a to za Sellitu a nižší voděodolnost. Jinak jsou to ale jakože fakt nádherné hodinky. Když je máte na ruce, máte pocit, že už se s vámi narodily. A že už je nechcete sundat. Jenže za dvojnásobek ceny… si to už rozmyslíte. A i když si získávají ovace davu, v souboji na body by za mě vyhrály Citizeny.

Ještě jsem vlastně zapomněl na celkem nového hráče, Certinu a její DS-7. Ale já nevím no. V ruce působily skvělým dojmem. Ale nějak mě nechávají chladným. Jakoby by si tam u nich řekli, hele, ten trend je takový a makový, a my nic podobného neděláme. Pojďme to rychle dohnat. A DS-7 je výsledek. Kvalitní, solidní, ale trochu konzervativní. Citizen si jde aspoň svou cestou, a to oceňuju.

A nesmíme zapomenout na japonskou konkurenci. Konkrétně je tady Seiko (vždycky je tady Seiko). Tady by vyzyvatelem byly zřejmě Sharp Edged. Svérázné číselníky, 100M, in-house automat, vynikající kvalita zpracování ocelového těla i náramku. Jo, to je pravý konkurent! Jenže designově jsou to úplně jiné hodinky, takže opět pro ty, kdo hledají více drsnější model, budou Citizeny zajímavějším hráčem.

Závěr

Series 8 vás musí něčím přesvědčit. Oslovit. Jak už jsem ale zmiňoval, nenechte se zmást zdánlivou nenápadností. Ve vitríně nebo na eshopech je snadno přehlédnete.

Aspoň takhle jsem to měl já. Než jsem dostal S8 do ruky. Kvalitativní rozdíl oproti levnější konkurenci je cítit místy na pohled, místy ale spíše na omak. Všechno je zkrátka tak, jak čekáte u této cenovky, vše je precizně zahlazené, bez ostrých nedokonalostí.

Co mě trochu překvapilo jsou dvě věci. Za prvé, a především, že Citizen nesáhl po svém SuperTitaniu. Neznám jinou značku, která by titan v dané cenové kategorii dělala v takové míře a kvalitě. Bravurně zvládá veškeré úrovně od cenově základních po vysoce propracované titanové modely. Zapracovat titan do Series 8 pro něj muselo být hračkou.

A určitě je to napadlo, ale usoudil jsem, že je to záměrný krok. Přece jen, ocel působí tak nějak líp. Na pohled i při potěžkání máte dojem, že na ruku dostáváte kus pořádných hodinek.

Druhá věc je absence rychlostěžejek. Moderní vychytávka, kterou volí i švýcarská konkurence. Opět záměr? Nedokážu soudit. Ale možná že si Citizen řekl: „prostě uděláme ty náramky tak parádní, že je nikdo sundávat nebude“. A docela jim to vyšlo.

Počkat, ještě třetí věc mě napadá – průhledná dýnka. Když si někdo kupuje dražší mechaniku v této ceně, často ji chce i vidět. Tady máme smůlu. Možná, že strojky k tomu nejsou moc určené a absence lepšího zdobení by někoho mohla zklamat.

Jejich zaměřením je spíše spolehlivost, odolnost a dobrá přesnost, než nějaká snaha se promenádovat. Upřímně mi plné ocelové dýnko ani trochu nevadí. Vidím v Series 8 hodinky na celodenní nošení, kdy je nedáte z ruky a oceňujete je pro jiné kvality než pohled na strojek ze zadní strany.

Tím jsem asi shrnul celou Series 8. Zatraceně dobře propracované hodinky, s kvalitní mechanikou uvnitř, velmi univerzálním designem a parametry. Díky pohodlnosti, kterou nabízí, stovkou WR a safírem je řadím mezi topky v automatech na každodenní nošení na trhu.

Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky
6.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky

Teď jen záleží, zda se vám trefí do vkusu. Základní verze může působit trochu nudně, ale zato nadčasově, kdežto na dražší verzi si asi kvůli designu netroufne jen tak někdo.V obou případech ale doporučuju dát jim bližší pohled, protože vás dokáže překvapit, co Citizen za požadované peníze dokáže doručit.

Citizen má nové mechanické strojky. Poprvé od roku 2010
9.7.2021 - Agáta Vřeská
Citizen má nové mechanické strojky. Poprvé od roku 2010

Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin
8.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Fujitsubo recenze – Konkurent Seika vytažený z hlubin

Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenze – Sluncem poháněný měsíc
18.12.2023 - Patrik Zdvíhal
Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenze – Sluncem poháněný měsíc

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 161 dny, reagovat
No konečne :) A super napísané. Ešte to chce tú Ti verziu aby neboli také ťažítko
Marekpřed 160 dny, reagovat
Ad plast v powermaticu - koho by trápilo niečo také, keď máme mikroplastami zaplavené telá? Hodinky s plastovými súčiastkami strojčeka sú nám vlastne bližšie a viac bio! :) Ad2 Sharp Edge je pri vhodnej voľbe farby ešte elegantnejší než Series8 (aspoň tie hranaté), no plačte za limitovanou verziou 363 - patrně to nebude podľa toho slovenského paragrafu, aj keď ktovie...
Marekpřed 158 dny, reagovat
BTW Operovať v mne dostupnej PR tvorbe s termínom prémiovosť, to je asi ako mávať býkovi pred očami červeným súknom. Nájde sa tu odvážlivec schopný vyložiť tento pojem? Čo, pán Pavelek, ujmete sa toho?
Agáta Vřeskápřed 158 dny
Za mě je, Marku, označení v pořádku. V rámci dosavadní nabídky Citizenu jde o prémiové modely. A pokud vás toto označení dráždí, tím lépe, ne? Vidím, že vás tento článek celkově zabavil... :)
Marekpřed 158 dny, reagovat
Mimochodom, kto tu je korektor? Podľa môjho skromného názoru máte v nadpise chybu. Tá čiarka tam nemá čo hľadať lebo pred ňou nie je väzba podmet-prísudok
Eliška Měrkovápřed 157 dny
Marku, v tomto případě zde čárka patří. Jedná se o případ , kde je záměrně vypuštěno verbum finitum, což je jev častý u sloganů, titulků filmů/knih a podobně (kde je třeba určitá jazyková úspornost).
Marekpřed 154 dny, reagovat
Zdravím Vás, sl. Agátka :) Môj názor je, že pojem prémiovosť je plod špatného prekladu... prípadne nejakého nepochopenia no a ono sa to ujalo. Tak preto som sa pýtal či k danému termínu máte nejaký výklad, zrejme nemáte. Šíriť bezduchosť vedome či nevedome máločomu prospieva.
Marekpřed 154 dny, reagovat
No veď ani sl. Elišku nepreskočím bez povšimnutia - som predsa dáky gavalier :D Len tak pokusne, napíšte a prečítajte si to bez čárky a s ní. Podľa môjho skromného názoru je lepšie bez - čiarka narúša plynulosť. To okrem toho vyššie uvedeného zdôvodnenia. Ale robte ako myslíte.
Mariepřed 151 dny, reagovat
nadherna prace :-)
Marekpřed 148 dny, reagovat
Pay a premium (for brand) = priplatiť si prirážku za značku, čiže hodinky nie prémiové ale prirážkové... pretože prémie sú v našich jazykoch významovo niečo úplne úplne iné. Používanie termínu prémiový ako ho predvádzate prispieva k významovému posunu resp. úplnemu zmršeniu :)

Hodinky zmíněné v článku