» Blog » Citizen

Citizen Sport Chronograph AT248 recenze – Polní retra a moderní technologie

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Retro | Vojenské

Eliška Měrková | 18.8.2021 | 6 MIN | 1x komentář

Tradiční styl polních hodinek nebo nejmodernější technologie z východu? Nové Citizen Sport Chronograph AT248 kombinují obojí – solární pohon a hi-tech materiál Super Titanium, kterým se japonský gigant proslavil, a šmrnc hodinek, jež v minulosti sloužily vojenským účelům.

Foto: Hodinky-365.cz

Citizen se u novějších Citizen Sport Chronograph AT248 inspiroval klasickými vojenskými (či polními) hodinkami spíše volně, než že by navazoval na nějaký konkrétní model z vlastní historie. Vzal však ty nejpoutavější prvky retra, přidal dotek vlastního osobitého stylu a vytvořil něco, na co se opravdu dobře kouká. A jak obstály při bližším zkoumání?

Během druhé světové války výrobci hodinek ve Spojených státech, Japonsku a Německu přesunuli výrobu na standardizované vojenské hodinky, pojistkové mechanismy a další časovací zařízení pro armádu. Pro japonský hodinářský průmysl pak byla válka zničující a firmy přesunuly výrobu z nebezpečného Tokia (továrny Citizen a Seiko byly poškozeny spojeneckými bombami) do relativního bezpečí japonských Alp. Tehdy Citizen vyráběl různé komponenty a zapalovače pro vojenské účely.

Historie značky Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Historie značky Citizen

Design, který nestárne

Hodinky AT248 podle mě definuje skvělá čítelnost. Opravdu skvělá (ostatně to by měly polní hodinky splňovat především – dobrou čitelnost, odolnost, přesnost a praktičnost, vše zmíněné AT248 mimochodem splňují, ale o tom až později). Velké, tučné arabské číslice a mečovité ručky z černého pozadí číselníku výrazně vystupují a stávají se tím prvním, čeho si na hodinkách všimnete.

Já osobně spadám do řádu krátkozrakých "slepejšů", kteří k přečtení času občas téměř lepí nos na sklíčko. Ale tady? Nepotřebovala jsem ani brýle, abych z více než dvou metrů pouhým pohledem na hodinky zjistila, kolik je hodin (to je na mě docela výkon). Čitelnost proto musím vypíchnout a nepokrytě vychválit, tady se to totiž Citizenu opravdu povedlo. A to navzdory tomu, že číselník není zase tak čistý a jednoduchý, jak definice správných dobře čitelných hodinek velí.

6 NEJ: Dobře čitelné pánské hodinky
30.10.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Dobře čitelné pánské hodinky

U samotného číselníku mi naopak na jazyk přichází spíše slovo "zaplněný". Prvků na hodinkách sice není mnoho, ale všechny jsou tak nějak "zvětšené" pro účely přehlednosti. Hodinky jsou opatřeny stopkami (s hodinovou kapacitou a přesností na 1/10 sekundy), ke kterým samozřejmě náleží sčítače, které kompletně vyplňují středový prostor. A tím, že hlavní ručka stopek nahrazuje vteřinovou ručku hlavního času, najdeme na 6. pozici ještě subčíselník, v němž vteřinová ručka běží.

Hodinky mají také minutovou stupnici a datumovku na 4. pozici. Aby se nám tedy všechny prvky neslily do jedné masy, tak u modelu s černým číselníkem sáhli po červených akcentech, u modelu s modrým číselníkem zase po žlutých.

Pěkný detail najdeme na okraji, po kterém vedou nenápadné soustředné kruhy, které tvoří podklad pro výrazné arabské číslice a indexy.

Pěkný detail najdeme také na okraji, po kterém vedou nenápadné soustředné kruhy, jenž tvoří podklad pro výrazné arabské číslice a indexy.

Váš další pohled se pak nejspíš zastaví na té zvláštní sépiové barvě luminiscence, pomocí které Citizen vytvořil přitažlivý retro dojem falešné patiny. Luminiscenční vrstvou se pak opravdu nešetřilo a hodinky po nasvícení září více než intenzivně. Po dvou až třech hodinách však intenzita zeslábla, a to docela razantně. Po třech a půl hodinách jsem ve tmě mhouřila na hodinky a čekala, až oči přivyknou tmě, abych rozeznala alespoň nepatrné záření.

...

Luminiscence od Citizenu nemá jméno, po "nabití" přírodním i umělým světlem však svítí intenzivně a zvláště u AT248 je vrstva na ručkách a číslicích značná.

Oproti výraznému číselníku pak u pouzdra Citizen zvolil hladkou jednoduchost a lehce zaoblené linie. Kontrast je tady efektivní a díky zakřivení nožek hodinky s větším průměrem 44 mm (a od nožky k nožce 50 mm) taky krásně přiléhají i na užší pánské zápěstí s obvodem 16,5 cm. Určitě ale hezky sednou i na zápěstí s větším obvodem, na štíhlé ruce působí přece jen trošku větší. Toto je ale vždy spíše otázka osobního vkusu a doporučuju si hodinky vždy první vyzkoušet, než se pro ně rozhodnete.

...

Třířadý náramek je jednoduchý a bez nějakých ozdobných povrchových úprav, což sportovním hodinkám podle mě sluší. Zpracování je vcelku pěkné a náramek je na ruce velmi pohodlný. Zapíná se překlápěcí sponou s pohodlným tlačítkem pro odepínání. Také je opatřena mikroregulací (systém způsobu prodloužení/zkrácení náramku na sponě, aniž by bylo třeba ubrat či přidat články náramku).

Ostatně pohodlné nošení AT248 definuje – hodinky jsou zhotovené z mimořádně lehkého Super Titania a hodinky jsou jak pírko (pokud by pírko vážilo 99 g). O tom však ještě později.

Upnutí náramku je pak standardní, a protože je rozpětí nožek 22 mm (univerzální rozměr), můžete náramek nechat vyměnit například za textilní NATO řemínek, který by hodinkám podle mě neskutečně seděl.

Co se designu týče, Citizen do řady Sports zařadil vícero podobných kousků – namátkou zmíním třeba CA704. Obdobou AT248 jsou pak designově čistší Citizen Sport BM8560-88LE a Citizen Sport BM8560-88EE, které pozbyly funkce stopek a minutová stupnice je bez cejchování desetiminutovými intervaly, jako je to u dnes recenzovaných protějšků. Na oplátku pak dostaly ukazatel dne v týdnu.

Jednodušší obdoba recenzovaných AT248 – ...

Jednodušší obdoba recenzovaných AT248 s modrým číselníkem – Citizen BM8560-88LE

Jednodušší obdoba recenzovaných AT248 s černým číselníkem – ...

Jednodušší obdoba recenzovaných AT248 s černým číselníkem – Citizen BM8560-88EE

Moderní a praktické pojetí Citizenu

Citizen ke všem svým hodinkám přistupuje cestou technologického pokroku, o který se sám v hodinářském průmyslu zasadil. U většiny hodinek Citizen tak najdeme ekologický solární pohon Eco Drive, a AT248 není výjimkou. Solární pohon je také praktický, jelikož používá namísto klasické baterie akumulátor, který je dobíjený světelnou energií. U solárních hodinek tak není třeba měnit baterii.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

Hodinky se dobíjí jak přírodním světlem, tak umělým, a i ve tmě vydrží běžet po předchozím plném dobití až 150 dní. Hodinky přesto neschovávejte pod rukávy či doma do šuplíku, pravidelný pobyt na světle (a nejlépe na slunci) jim svědčí nejlépe. Strojek je pak taky od Citizenu, konkrétně H500 s přesností ±15s za měsíc.

6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky
7.11.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské solární a cenově dostupné hodinky

Dalším bodem na seznamu praktičnosti je již zmiňovaný materiál Super Titanium, ze kterého je zhotoveno pouzdro i náramek. Titan je oproti oceli velmi lehký (přibližně o 40 %) a stoprocentně antialergenní – je proto vhodný pro osoby s citlivostí na kovy. Další výhodou titanu je například nízká tepelná vodivost (takže hodinky v zimě nestudí) a uvádí se také odolnost vůči korozi. Citizen k titanovému materiálu přidal přízvisko Super a úpravu patentovanou technologií Duratec, která dává Super Titaniu lepší vlastnosti a až pětkrát větší odolnost proti poškrábání.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

Když tedy AT248 vezmete do ruky, nejspíš vás překvapí nízká váha. Hodinky však nejsou žádná tintítka. Pouzdro je pořádné, opatřené šroubovacím dýnkem, které drží voděodolnost až do 100 metrů – vzít je do vody nebo na vodní sporty se je tedy bát nemusíte.

Potěší i safírové sklíčko, které poškrábete jen velmi těžko (pouze safírem či jiným diamantem), což je nesporně skvělá a praktická vlastnost. Safír však také oproti například levnějšímu minerálnímu sklíčku nebo plastu má více odlesků, takže by se mi zde hodila i antireflexní vrstva, která by tomu zabránila. Ovšem cena hodinek by tak na druhou stranu rázem stoupla. Navíc jsou AT248 natolik dobře čitelné i bez antireflexu, že jim to ráda odpustím.

Shrnutí

Citizen AT248 nejsou ničím převratným, ani vyloženě jiným oproti celé produkci Citizenu. Ale jejich design ozvláštněný retro šmrncem polních hodinek a barevnými akcenty a především jejich výborná čitelnost si mě získaly. O jejich praktičnosti a příznivé cenovce za parametry, za které by se nemusely stydět mnohem dražší hodinky, ani nemluvě.

Citizen BM7480 recenze – Klasika nejen pro piloty
5.1.2022 - Martin Balabán
Citizen BM7480 recenze – Klasika nejen pro piloty

Alternativy – "Echt" polní hodinky

Kdybych měla zmínit jedny z nejznámějších polních hodinek, jež přímo navazují na vojenskou historii, sáhnu po slavných Hamilton Khaki Field.

Značka Hamilton vyráběla vojenské hodinky už od první světové války. H69439 pak věrně odkazují na modely, které se vyráběly od konce 60. let, a to dle vojenských specifikací, jež americká vláda vydala v roce 1967. Vintage dojem u současného modelu umocňuje nejen autentický design, ale také menší rozměry 38 mm a mechanický strojek bez automatického nátahu (hodinky se tak musí vždy dotahovat přes korunku).

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

Mohlo by vás dále zajímat:

Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě
2.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenze – První solární potápěčské hodinky s GPS na světě

Citizen má nové mechanické strojky. Poprvé od roku 2010
9.7.2021 - Agáta Vřeská
Citizen má nové mechanické strojky. Poprvé od roku 2010

Citizen Promaster Marine NB600 Recenze – Potápky hodné Aquamana
9.9.2021 - Eliška Měrková
Citizen Promaster Marine NB600 Recenze – Potápky hodné Aquamana

Citizen Sports CA069 – Japonská letka
12.1.2021 - Martin Balabán
Citizen Sports CA069 – Japonská letka

Citizen Sports CA0810-88 recenze – Vkusný hybrid klasických prvků a moderních technologií
19.12.2022 - Lukáš Lenart
Citizen Sports CA0810-88 recenze – Vkusný hybrid klasických prvků a moderních technologií

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

P.Bakalářpřed 963 dny, reagovat
Zdravím, máte pěkný komentáře, a je vidět že hodinkám rozumíte, a že vás "hodinky baví". Nespokojíte se s nějakým stručným představením hodinek,informace a vaše dojmy jsou vyčerpávající. Díky.

Hodinky zmíněné v článku