» Blog » Citizen

Citizen Sports CA069 – Japonská letka

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Letecké

Martin Balabán | 12.1.2021 | 4 MIN

Vítejte na přehlídce japonských strojů Citizen Sports CA069. Celou letku budete mít jako na dlani (nebo zápěstí?) a tak doufám, že se vám jejich letecké představení bude líbit.

Trocha historie

Byly to právě pilotní hodinky, které stály na počátku zrodu náramkových hodinek. Zatímco běžným lidem na počátku 20. století stačily tradiční kapesní hodinky, pro příslušníky armády byly příliš velké a nepraktické. Především piloti, kteří měli spoustu práce udržet první letadla ve vzduchu, potřebovali jednodušší možnost kontroly času. A tak začali piloti i jednotlivé armády světa řešit, jak z této situace ven. Jako nejpraktičtější řešení se ukázalo hodinky zmenšit a připnout je pomocí náramku na zápěstí. Tak se zrodily pánské náramkové hodinky, jak je známe dnes.

Od té doby se mnohé změnilo. A právě Citizen je jednou ze společností, která vyrábí celou řadu pilotních hodinek. Modely Citizen Sports CA069 se nachází někde na pomezí moderny a tradičního designu. Co ale doznalo značných změn je pohon hodinek. Uvnitř se ukrývá řada moderních vymožeností. O takto přesných hodinkách se stopkami, napájených solární technologií, si mohli nechat pionýři letectví jenom zdát!

Předletová kontrola

Jak je u většiny pilotek zvykem, velký ciferník nabízí celou řadu užitečných ukazatelů. Při pohledu na hodinky se možná začnete cítit jako v opravdovém kokpitu letadla. U těchto Citizenů hraje hlavní roli chronograf. Stopky s přesností 0,2 sekundy využijete při měření času od pár vteřin až po jednu hodinu. Navíc subciferníky hezky vyplní jinak prázdný prostor na ciferníku. Prvky pro zobrazování času kontrastují s jeho barvou – ručky, čísla a vteřinová stupnice jsou tak perfektně čitelné. Zvýrazněny jsou pozice na hodině 3, 6, 9 a 12. Navíc je po obvodu ciferníku vytvořen analogový ukazatel světových stran.

Ciferník je oproti pouzdru hodinek opravdu dominantní. Ale i tomu věnovali v Japonsku dostatečnou péči. Pouzdro má broušený povrch a lesklou lunetu, obepínající velké minerální sklíčko. Kombinace broušeného a lesklého povrchu se také opakuje na ocelovém náramku s lisovanou překlápěcí sponou. Průměr pouzdra je 44 mm a tloušťka 13 mm. Nožky pouzdra nejsou nijak velké. Díky tomu se tyto hodinky příjemně nosí i lidem s průměrnou velikostí zápěstí. Rozhodně to nejsou, i přes větší průměr pouzdra, hodinky jen pro obry.

Proudový pohon? Ne, solární energie!

Jak je u výrobků z Japonska zvykem, nestačí pouze hezký vzhled, ale důležitá je především funkčnost, spolehlivost a přesnost. Proto pohon těchto hodinek tvoří quartz strojek z řady Eco-Drive. To znamená, že je pohon napájen solární energií – světlem. Kdykoliv hodinky vystavíte slunečnímu svitu, nebo je máte v kanceláři pod zářivkou, nabíjí se. Při plném dobití vydrží běžet až 7 měsíců i mimo dosah světla.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

Výhodou je, že jsou po mnoho let bezúdržbové a nemusíte řešit výměnu baterie. A pokud je pro vás ekologie důležitým tématem, solárním článkem ušetříte životní prostředí o několik baterií.

Odlétáme! Ale v čem?

Černá hodí ke všemu, jak by řekly naše partnerky. Podle toho byl vytvořen model CA0695-84E v celočerné úpravě. A přestože se nejedná o nejběžnější barevnou variantu ve světě hodinářství, právě ve spojení s armádou a letectvím dává smysl. Přirovnání k „neviditelným“ stealth letounům se přímo nabízí. Kompletně černé provedení s PVD povrchovkou zde doplňuje pouze několik drobných prvků ve žluté barvě na ciferníku, která k černé ladí. Vteřinovka chronografu je nabarvena žluto-černými pruhy. Díky tomu ji nepřehlédnete, ať už je v jakékoliv pozici.

V letce Citizenu se našlo místo také pro další barevné modely. Pokud vás hodinky zaujaly, ale nejste příznivci kovového tahu, v černé variantě s hnědým koženým řemínkem CA0695-17E najdete svého vítěze. Vojenský vzhled umocníte případnou výměnou za textilní náramek v olivově zelené, nebo za černo šedý NATO nylonový řemínek.

Model CA0693-12A zaujme zlatou barvou pouzdra s bílým ciferníkem. Má také hnědý kožený řemínek. Tato varianta se svým stylem hodí spíše k formálnějším událostem. Dokážu si je představit na ruce generála, nebo pilotního veterána. Spojení zlaté, bílé a hnědé působí elegantně, ale díky subciferníkům nepůsobí vůbec nudně nebo usedle.

Poslední varianta Citizen CA0690-88L jsou hodinky s povrchem v kombinaci broušené a leštěné oceli. Ciferníku dominuje tmavě modrá ve spojení s černou barvu. Tento model je dle mého z celé řady nejuniverzálnější. Barvy působí sportovně a energicky, zároveň hodinky nijak nebijí do očí a nepřitahují zbytečně pozornost. Budou dobře vypadat na ruce studenta, otce od rodiny i manažera.

Blíží se přistání

Jste připoutáni? Blížíme se ke konci dnešního letu. Citizen Sports CA069 přináší řadu vlastností, které z nich dělají zajímavé hodinky. Design kombinující styl pilotních hodinek a chronografy tvoří velice pohledný celek. Svým armádně pilotním stylem a především rozměry, padnou na ruku mužům, kteří se nebojí vzít si na ruku pořádné hodinky.

Víceméně se hodinky hodí každému, kdo pilotuje noční let, vyráží do víru velkoměsta nebo se mu prostě jen hodinky zamlouvají svým vzhledem. A jak je u Citizenu zvykem, ani u tohoto modelu neplatíte nekřesťanskou cenu za hezké, přesné hodinky s funkcemi navíc.

6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)

Citizen BM7480 recenze – Klasika nejen pro piloty
5.1.2022 - Martin Balabán
Citizen BM7480 recenze – Klasika nejen pro piloty

Zeppelin Eurofighter představení – Dvojnásobnou rychlostí zvuku
28.2.2022 - Eliška Měrková
Zeppelin Eurofighter představení – Dvojnásobnou rychlostí zvuku

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku