» Blog » Citizen

Citizen Sports CA0810-88 recenze – Vkusný hybrid klasických prvků a moderních technologií od Citizenu

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Tradiční

Lukáš Lenart | 19.12.2022 | 6 MIN | 1x komentář

Mnoho současných hodinek značky Citizen nese na číselníku termíny „Eco-drive“ a „Titanium“, které jsou předzvěstí moderního charakteru těchto kousků. Nicméně japonský hodinářský kolos nám již dříve ukázal, že solární pohon a titanové pouzdro mohou využít i klasické, ne-li retro laděné hodinky. Nyní se Citizen vrací s propojením moderních technologií s klasickým designem v modelech Citizen Sports CA0810-88.

Pokud byste se podívali na nabídku sportovních chronografů značky Citizen pár let zpět, spatřili byste velmi jednolitý ekosystém, jehož obyvatelé se vyznačovali velmi podobnými znaky. K typickým vlastnostem patřila velikost pouzdra, za kterou by se nemusela stydět většina budíků či dokonce nástěnných hodin, a číselník přetékající množstvím subciferníků a různorodých stupnic, jež vám umožňovaly stanovit pozici světových stran či vypočítat kolik paliva vám zbývá pro dolet k nejbližšímu letišti.

Citizen BM7480 recenze – Klasika nejen pro piloty
5.1.2022 - Martin Balabán
Citizen BM7480 recenze – Klasika nejen pro piloty

Ačkoli jde o funkce bezpochyby nezbytné pro běžnou kancelářskou práci, leckteré chronografy se pozvolna stávaly pro některé uživatele nečitelnými bez použití lupy. Naštěstí se nad námi Citizen slitoval a do své nabídky chronografů začal opatrně přidávat jednoduše čitelné, často vojenskými a leteckými prvky inspirované kousky, mezi něž patří i modely CA0810-88.

Právě design těchto hodinek upoutal mou pozornost. Výrazné číslice, indexy hustě posetý armovák a silně leštěná luneta jež nedosahuje na okraj zřetelně zakulaceného pouzdra – to vše se podílí na dojmu, že se jedná o jakési již dlouho nevyráběné letecké chronografy.

Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu
24.2.2021 - Agáta Vřeská
Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

Na druhou stranu subciferníky a náramek hodinek jsou koncipovány spíše moderně. Ke kombinaci klasických a moderních prvků jsem byl zpočátku skeptický, jelikož mi připomenula pomyslné předchůdce modelů CA0810-88. Řeč je o modelech AT2480-81, které také aspirovaly na moderní chronografy silně inspirované klasickými prvky. Bohužel výsledkem byl z mého pohledu spíše designový a barevný rozvrat odehrávající se na relativně přeplněném ciferníku.

Citizen Sport Chronograph AT248 recenze – Polní retra a moderní technologie
18.8.2021 - Eliška Měrková
Citizen Sport Chronograph AT248 recenze – Polní retra a moderní technologie

Naopak modely CA0810-88 využívají téměř monotónní barevnou paletu, kterou příjemně zpestřuje červená špička chronografové ručky. Střízlivosti modelů CA0810-88 také přispívá jednotně působící vzhled subciferníků a přízemní font čísel značících hodiny.

Zanechme však srovnávání a pojďme si přiblížit materiály a funkce modelů CA0810-88. Jejich technickou specifikaci by totiž nebyl problém shrnutou do dvou slov – technologické terno! To je ostatně v souladu se skutečností, že jde o modely patřící do řady Sports, tedy sportovních hodinek Citizenu.

Pouzdro i náramek jsou vyrobeny ze Super Titania. To je stejně jako „běžný“ titan o zhruba 40 % lehčí než ocel, ale díky speciální povrchové úpravy Citizenu, známé pod názvem Duratect (konkrétně u tohoto modelu metoda IP TIC), je také pětkrát odolnější vůči poškrábání než běžná ocel. Odolnost vůči poškrábání pak zaručuje také safírové sklíčko chránící číselník.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

Krom zmíněného titanu se na velmi nízké hmotnosti relativně velkých hodinek podílí quartzový strojek poháněný solární energií. Přesněji jde o strojek B612 od Citizenu, který zobrazuje datum formou datumovky a mezi tři subciferníky rozděluje následující funkce: zobrazení sekund průběžného času, ukazatel času v 24hodinovém formátu (odpovídá času zobrazovanému centrálním párem ruček) a 60 minutové stopky náležící chronografu.

Po spuštění chronografu horním tlačítkem můžete pozorovat plynulejší chod chronografové ručky než je tomu zvykem u mnoha jiných bateriových chronografů. Tato ručka se posune pětkrát za sekundu, tudíž je možné stopovat čas v rozsahu 60 minut s přesností 0,2 sekundy. Po zastavení a restartování chronografu se zmíněná centrální ručka přesune do základní pozice velice uspokojivým plynulým pohybem, nikoli prudkým skokem.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

Vedle chronografu, nebo chcete-li stopek, považuji za velmi užitečnou funkci indikátor nízkého stavu nabití baterie. Podle Citizenu vydrží strojek B612 po plném nabití v chodu celých 7 měsíců.

Samozřejmě pokud jsou hodinky denně vystavovány světlu, bez ohledu na jeho zdroj, je chod hodinek teoreticky neomezený. Představme si ale situaci, kdy necháte hodinky delší dobu v šuplíku, nebo se budete celou polární noc vyhýbat pouličnímu osvětlení, čímž zabráníte průběžnému dobíjení baterie.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

Jakmile dojde k poklesu dříve naakumulované energie pod kritickou mez, začne se sekundová ručka posouvat po dvou vteřinách. Tento abnormální pohyb sekundovky značí nutnost hodinky v nejbližších 7 dnech vystavit buďto přirozenému či umělému zdroji záření a umožnit tak jejich plné dobití.

Na dobré čitelnosti i za horších světelných podmínek se podílí luminiscenční nátěr Super-LumiNova, kterým jsou vyplněny hodinové indexy a centrální pár ruček spolu se špičkou chronografové ručky. Nanesená vrstvička luminiscenčního pigmentu je sice tenčí, ale i tak hodnotím luminiscenci jako výrazně lepší průměr, obzvláště pokud vezmeme v potaz, že se nejedná o potápky, nýbrž o sportovní chronografy.

A když už jsem zmínil termín „potápky“, nemůžu jinak než vyzdvihnout voděodolnost do 100 m, která vám umožní vzít modely CA0810-88 nejen do sprchy, ale třeba také do bazénu.

V neposlední řadě bych se chtěl vyjádřit k dostupným barevným variantám. Původně byly k dispozici modely s černým a modrým ciferníkem, což lze považovat za bezpečný tah ze strany Citizenu, jelikož jde o dva nejžádanější odstíny u moderních mužských hodinek.

Mou pozornost však upoutal později přidaný model CA0810-88X, jehož ciferník se na ilustrační fotografii Citizenu jevil jako zelený. Zelený čísleník je totiž o dost složitější doladit k šatníku, což může být pro mnoho uživatelů „deal breaker“, tedy důvod k nezakoupení hodinek. Nicméně jestli mne při rozbalení modelu CA0810-88X něco ohromilo, byl to právě odstín ciferníku, který osobně považuji za antracitový. Nemohu však popřít, že pod určitými úhly a ve správném světle poskytne ciferník okouzlující tmavě zelený odlesk.

Pokud mám tedy shrnout barevnou paletu modelů CA0810-88, je opravdu z čeho vybírat. Na černém modelu CA0810-88E vás asi nic nepřekvapí ale ani nezklame. Naopak modrá varianta CA0810-88L má velmi příjemný temnější nádech, který ladí s odstínem titanového pouzdra a náramku. Hledáte-li hodinky s nevšedním odstínem ciferníku, doporučuji model CA0810-88X. Zde bych chtěl také upozornit méně pozorné čtenáře na hodinové indexy modelu CA0810-88X, jež se mírně liší od modelů CA0810-88E, CA0810-88L viz fotografie.

Nejste-li fandou chronografů, nezoufejte. Citizen se již nějakou dobu u svých sportovních hodinek drží zajímavého trendu, kdy pro téměř každý chronograf existuje i nepatrně menší klasická tříručková varianta, tedy bez chronografové funkce. Jinak tomu není ani u modelů CA0810-88, jejichž menším protějškem jsou modely BM7570-80.

Díky nepřítomnosti subciferníků, mohou na někoho modely BM7570-80 působit příliš jednoduše. Na druhou stranu čitelnost u těchto hodinek dosahuje absolutního maxima a čistý design ciferníku umožní krásně vyplynout „sunburst“ efektu.

Z výše napsaných řádků si nejeden čtenář může všimnout, že se mi modely CA0810-88 zamlouvají, přičemž stejnou náklonost chovám pro modely BM7570-80. Avšak pro oboje mám pár výtek. Jelikož jde o sportovní hodinky, uvítal bych na sponě přítomnost tří mikro regulačních otvorů, namísto dvou, které nám Citizen dopřál. Na druhou stranu i tato omezená mikroregulace umožňuje přesnější nastavení délky náramku. Dále bych uvítal nepatrně delší centrální ručky, ale zde jde především o osobní preferenci.

Přesto dle mého názoru klady modelů CA0810-88 a BM7570-80 mnohonásobně převyšují jejich protiklady. A ačkoli cenovku těchto hodinek nelze prohlásit za lidovou, přítomnost použitých technologií a materiálů ji definitivně ospravedlňuje. Pominete-li totiž zbytek nabídky Citizenu, budete v říši titanových hodinek jen stěží hledat obstojné konkurenty, obzvláště pak pro chronografy CA0810-88.

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Pavel Zajícpřed 485 dny, reagovat
Ty zelené a modré jsou nádherné,, článek krásně a srozumitelně napsaný, děkuji ????

Hodinky zmíněné v článku