» Blog » Citizen

Citizen Super Titanium: pětkrát odolnější vůči poškrábání než ocel

Tagy: Technologie a pojmy | Citizen | Klasické | Tradiční

Radek Vyhlídal | 16.12.2018 | 7 MIN | 6x komentář

Ne bezdůvodně se stal Titan velice populárním materiálem pro výrobu hodinek a to včetně těch nejluxusnějších. Má spoustu výborných vlastností o kterých možná ani netušíte. V podání Citizen se navíc nejedná o obyčejný titan, ale jeho vylepšenou verzi nazvanou Super Titanium, kterou si zde blíže představíme.

Citizen Super Titanium Banner

Trocha historie úvodem

Titan jako prvek je známý již dvě století, ale většinu tohoto času pouze v laboratoři. Poprvé byl komerčně využíván v letectví až si v roce 1970 odbyl premiéru v hodinářském průmyslu. Tím prvním, kdo vyrobil titanové hodinky nebyl niko jiný než Citizen s modelem X8 Chrono Meter.

První titanové hodinky na světě Citizen X8 Chrono Meter

První titanové hodinky na světě Citizen X8 Chrono Meter

Výhody titanu v hodinářském průmyslu jsou dobře známy, jsou jimi zejména nízká hmotnost (o 40 % lehčí než ocel) a antialergičnost, ale také například nízká tepelná vodivost, takže hodinky nestudí a v neposlední řadě také odolnost vůči korozi. Titanové hodinky jsou velmi často srovnávány s ocelovými hodinkami, speciálně jejich odolnost vůči poškrábání. Vítěze tohoto "souboje" však není jednoduché určit protože existuje spousta úrovní kvality titanu (označované Grade, např. Grade 2, Grade 5 atd.), stejně jako existuje mnoho typů ocelí (316, 316L, 904l atd.). Aby toho nebylo málo, samotné materiály jsou ještě povrchově upravovány, takže porovnání je o to složitější a my se tématikou Ocel vs Titan určitě budeme zabývat v některém dalším článku v našem magazínu.

Hodinky Super Titanium

Hodinky z materiálu Super Titanium v detailu

Titan je velmi těžko opracovatelný kvůli své měkkosti a viskozitě, kdy má tendenci přilnout k nástrojům, což má za následek nerovný, hrbolatý povrch. Společnost Citizen však vyvinula vlastní speciální technologie opracování, které tyto problémy řeší. Po mnoha letech výzkumu a vývoje v Citizenu vypilovali tři základní technologie opracování - lisování, obrábění a leštění, ale hlavně také to, co dělá z obyčejného titanu Super Titanium a sice tvrzení povrchu Duratec.

Video společnosti Citizen věnované Super Titaniu

Krok 1: Technologie zpracování titanu

Zpracování titanu probíhá ve třech krocích - Lisování → Obrábění → Leštění. Prvním krokem je tedy lisování, které je velmi obtížné. Titan je totiž aktivní kov, který reaguje s kyslíkem, uhlíkem, dusíkem atd. Je obtížné lisovat jej do určitého tvaru, protože má tendenci k přilnutí k formě. Společnost Citizen lisuje titan při velmi vysoké teplotě. Ta snižuje odolnost vůči deformaci a usnadňuje lisování do různých tvarů. Pro lisování se používá lis o síle 100 až 300 tun (můžete vidět ve videu výše).

Lisování Titanu společností Citizen

1. fáze výroby - lisování

Druhou fází výroby je obrábění, při kterém je potřeba řešit problém, kdy titan rychle reaguje s kyslíkem obsaženým ve vzduchu. V důsledku toho mají kovové piliny tendenci se lepit na řezné hrany nástroje. Zvýšené tření pak způsobuje opotřebování vrtáku a velmi ztěžuje dodržení přesnosti rozměrů obráběných součástí. Společnost Citizen vyzkoušela velké množství různých řezných kapalin a mazadel v kombinaci s různými rychlostmi obrábění než byla nalezena optimální kombinace. Zejména volba olejů je jedinečným know-how společnosti Citizen (rovněž ke shlédnutí ve videu výše).

Obrábění titanu společností Citizen

2. fáze výroby - obrábění

Finální fází je poté leštění. Společnost Citizen dlouho experimentovala se všemi možnými kombinacemi leštících materiálů i brusiv, dokud se jí nepodařilo vyvinout účinnou vlastní metodu. Díky této technologii mají části pouzdra, kde byste normálně očekávali zaoblené hrany, ostré linie s čistými hranami. Nádherná zrcadlová a jemně kartáčovaná úprava tak dává hodinkám zářivý lesk, kterému se výrobky jiných firem jen těžko vyrovnají. U vybraných modelů dokonce leštění probíhá ručně technikou "Sallaz" prováděnou specializovanými řemeslníky.

Leštění pouzdra Citizen

3. fáze výroby - leštění

Krok 2: Technologie tvrzení povrchu Duratect

To, čím se liší titan společnosti Citizen od běžného titanu je jeho vylepšení patentovanou technologií zvýšení tvrdosti povrchů Duratec. Jde o technologii, která nanáší ochrannou vrstvu, která má podle Vickerseho stupnice více než pětkrát tvrdší povrch a je tak pětkrát odolnější vůči poškrábání než ocel (nutno podotknout, že tato metoda měří pouze hodnotu tvrdosti povrchové úpravy, ne materiálu). Díky tomu Super Titanium oproti běžnému titanu nádherně lesklé s krásně ostrými hranami. Vlastní technologie povrchového tvrzení navíc umožňuje vyrábět hodinky v bohaté škále barev. Stejně jako původní tmavě stříbrná barva titanu jsou k dispozii také stříbrná, černá, zlatá a růžová zlatá. V současnosti používá Citizen čtyři způsoby tvrzení Duratec, kde každá je něčím specifická. Jde o iontové pokovování (IP), studenou plazmu, kalení v plynu a duplexní pokovení.

Technologie tvrzení povrchu Duratect

Technologie tvrzení povrchu Duratect

Iontové pokovování je základním typem tvrzení. Zahrnuje rozprášení a ionizaci kovového materiálu ve vakuu a jeho nanášení na povrch částí hodinek. Tato technologie sama nezvyšuje tvrdost titanu, povlak však zvyšuje odolnost proti poškrábání. Protože se nepoužíají žádné tekutiny, označuje se tento proces také jako "suché pokovení". U hodinek se ho využívá zejména pro dekorativní účely. Vzniká přidáním tenké vrstvy platiny na podklad z karbidu titanu. Díky tomu je možné vytvářet barevné variace, jako je zlatá a stříbrná. Jak je vidět na schématu nahoře, Iontové pokovení využívá čtyři typy pokovování. První je technologie Duratect TIC (pro tvorbu tvrdého povlaku se zrcadlovým nebo jemně kartáčovaným vzhledem), dále pak Duratect PTIC při kterém se nanese další vrstva na předchozí, tímto vylepšením se tvrdost nemění, vytváří se však překrásná, luxusní barva platiny s vizuálními efekty srovnatelnými s ocelí. Třetím typem je Duratect GOLD, která se používá k nanášení povlaku ze zlata a jeho slitin na základní podkladní vrstvu a je tak možné vyrobit nemyslitelné - barvu žlutého a růžového zlata. Posledním typen je iontové pokovení Duratect α, které dosahuje dvakrát vyšši tvrdosti než Duratect TIC či PTIC.

Citizen Duratect Gold CC9023-13X

Citizen Duratect Gold CC9023-13X

Při technologii studené plazmy dochází k plazmafikaci plynů obsahujících další materiály ve vakuu, čímž vzniká chemická reakce, kterou se nanese adhezivní povlak DLC na hodinky. DLC je zkratka pro "diamond-like carbon", čili diamantu podobný uhlík. Povlak DLC je amorfní struktura, která obsahuje uhlík a vodík (jako diamant) a nemá žádná krystalická zrna. Tím se zvyšuje tvrdost, vyhlazuje povrch a zvyšuje se odolnost proti poškrábání. Povlaky DLC se hojně používají v automobilovém průmyslu na části motorů, ale jejich hustota a kvalita se různí v závislosti na navrhovaném použití, technologii výrobce atd. Povlak DLC vytvářený pomocí studené plazmy ve společnosti Citizen je technologie vyvinutá speciálně pro povrchové úpravy pouzder hodinek. Předností povlaků DLC je nanášet luxusně vyhlížející šedou až černou barvu i na nejmenší části hodinek, včetně článků náramku. Příkladem jsou např. hodinky Citizen Promaster Sky Satellite Wave CC9025-51E.

Citizen Promaster Sky Satellite Wave CC9025-51E Duratec DLC

Ukázka hodinek s technologií pokovení studenou plazmou Duratect DLC

Technologie kalení v plynu (MRK) na rozdíl od povlaků vyvořených iontovým pokovením a studenou plazmou, zvyšuje tvrdost vlastního povrchu titanového materiálu. Tradiční metoda zahrnovala zahřívání v elektrické peci. Tím však povrch titanu žloutne a vytrácí se jeho přirozená krása. Společnost Citizen strávila spoustu let hledáním řešení tohoto problému, až dospěla k současné technologii kalení plynem. Ta zahrnuje vstřikování dvou druhů plynu do okolí titanu uvnitř vakuové pece, čímž na povrchu vzniká tvrdá vrstva o tloušťce asi 20 až 30 mikronů. Tato myšlenka byla zlomová a ukázala správnou cestu. Kalením v plynu vznikne nejtvrdší a nejodolnější Super Titanium. Je tedy ideální technologií pro hodinky, které mají fungovat i v těch nejtěších podmínkách. Proto se používá pro sportovní modely Citizen.

Kompozitní vytvrzování nebo také duplexní pokovení využívá spojení Duratect MRK buďto s Duratect DLC nebo Duratect α . Tím, že se pokovení aplikuje na materiál, který už je tvrzený, je konečný výrobek odolný nejen proti poškrábání, ale také proti nárazům a úderům. Duplexním pokovením vzniká nejkvalitnější Super Titanium, které kombinuje přednosti předešlých technologií.

Shrnutí

Pokud preferujete lehké hodinky nebo třeba trpíte při nošení hodinek alergií, jsou pro vás titanové hodinky určitě skvělou volbou. Nemusí to samozřejmě být jen tyto důvody, ale jakýkoliv jiný důvod. Pokud se však pro titanové hodinky rozhodnete, je samozřejmě kromě vzhledu dobré porovnat kvality titanu napříč značkami. Tímto článkem jsem chtěl jen poukázat na to, že za své peníze při koupi titanových hodinek můžete dostat něco navíc. Nemusí to být samozřejmě nutně Citizen, který není jediný, kdo své titanové hodinky vylepšuje. Další alternativou může být např. značka Seiko se svou úpravou Diashield. Každopádně vězte, že jak bylo již zmíněno v tomto článku, kdykoliv se setkáte u Citizenu s "titanem", nejedná se o obyčejný titan, ale o Super Titanium, které ve srovnání s ocelovými hodinkami je:

  1. Pětkrát odolnější vůči poškrábání
  2. O 40 % lehčí
  3. Šetrné k pokožce (hypoalergenní)
  4. Odolnější vůči korozi
ve srovnání s běžným titanem je potom:
  • Jestě odolnější
  • Neuvěřitelně čisté s ostrými liniemi
  • V několika barevných provedeních
[[M3904]]

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

peter_spřed 1915 dny, reagovat
Perfektne citanie, Dakujem!!
Radek Vyhlídalpřed 1907 dny, reagovat
Dekuji Petre, moc me tesi tvoje reakce. Ac to nevypada, tak jsem tim stravil den casu a nebyl jsem si jisty jestli jsem vse napsal tak aby to bylo srozumitelne. Kdyby jsi mel nejake pripominky bude to pro me jako dar z nebe at se muzu zlepsit, takze kdyby jsi chtel cokoliv vedet, napis ;-)
Emil Zenáhlíkpřed 1869 dny, reagovat
Již vícekrát jsem hledal jak je to s tím Super Titaniem, co vlastně znamená TIC, DLC, MRK, ale komplexní a srozumitelné vysvětlení jsem našel až tady. Díky za skvělý článek! PS: Ještě by mě zajímalo srovnání napříč značkami (tvrdost Citizen vs Seiko či třeba Casio)
Radek Vyhlídalpřed 1868 dny, reagovat
Děkuji Emile. To srovnání s ostatníma značkama by mne taky zajímalo a chystám se na to. Slibuji, že jej brzy napíšu ;-)
Marekpřed 1806 dny, reagovat
Milí milovníci časoměrných zařízení! Věnuji se hodinkám, náramkovým, už téměř 45 let. Má sbírka čítá několik set kusů skvostů i "obyčejných" výrobků, přesto výrazně dominantní postavení mezi všemi zastávají japonské značky. Jmenovitě Seiko a Citizen. Nedostatek přírodních zdrojů používaných surovin nahrazují Japonci geniálními technologiemi, tedy nápady a precizností zpracování jak kalibrů, tak pouzder i tahů či řemínků. Doporučuji k zájmu kombinaci několika unikátů japonské hodinářské produkce. Eco Drive, Super Titanium a radiové řízení přesnosti - Citizen CB5010-81E nebo v ocelové verzi CB5001-57E. Kdo chce hodně muziky za rozumné náklady, nemá šanci váhat. Osobně preferuji pořádný "kus železa" na zápěstí, takže má volba byla jasná. Ať dlouho vydrží!
Radek Vyhlídalpřed 1806 dny
Děkuji za komentář Marku. Taky mám rád japonské hodinky. Byl jsem se i podívat v továrně Seiko a je to neuvěřitelné to vidět.. Pokud máš tak dlouholeté zkušenosti, stálo by to za článek, zajímalo by mě to :)