» Blog » Citizen

Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenze – Sluncem poháněný měsíc

Tagy: Recenze | Citizen | Klasické | Tradiční

Patrik Zdvíhal | 18.12.2023 | 5 MIN | 6x komentář

Hodinářský svět je velice pestrý a nepřestává překvapovat jak inovacemi, tak designy. Pozadu nezůstává ani japonský gigant Citizen, který se poslední dobou hodně činí a přichází s kousky, které ve spojení cena / výkon nemají moc konkurence. Pojďme se podívat na rádiem řízenou novinku ze země vycházejícího slunce, Citizen Moonphase Tsuki-Yomi BY101.

Představení

Nový model přichází ve čtyřech základních barevných variantách, a to rudá, modrá, černá a šedá, která právě leží přede mnou. Novinka disponuje firemním Eco-Dive pohonem, což je quartzový strojek poháněný světlem. Vše je zabaleno do titanového provedení s náramkem ze stejného kovu.

Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět
2.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět

Co znamená Tsuki-yomi?

Japonskou kulturu mám moc rád, stejně jako jejich mindset při výrobě. Většinou nejde jen o prvoplánový produkt, ale mnohdy i odkaz na jejich historii, která je velmi bohatá. Pojďme se proto i my Evropané ponořit do niponského podsvětí.

Tsuki-Yomi byl japonský bůh Měsíce. Lze to odvodit i ze složeniny Tsuki (Měsíc) a Yomi (počítání).

Tsukuyomi – tradiční zobrazení japonského boha Měsíce. Zdroj: mythopedia.com

Tsukuyomi – tradiční zobrazení japonského boha Měsíce. Zdroj: mythopedia.com

Tsuki-Yomi byl jednou vyslán svou manželkou Amaterasu na hostinu, kterou pořádala Ukemochi, bohyně jídla. Ukemochi stvořila jídlo tak, že při pohledu na oceán vyplivla rybu, při pohledu na les vyplivla zvěř a nakonec, při pohledu na pole, vyplivla rýži. Tsuki-Yomi byl však natolik znechucen způsobem, jakým bylo vytvořeno tak dobré jídlo, že bohyni zabil. Když se bohyně Slunce Amaterasu dozvěděla, co se stalo, rozzlobilo ji to natolik, že Tsuki-Yomiho už nechtěla nikdy spatřit. Přesunula se na jinou část oblohy a den a noc už nikdy nebyly spolu.

Amaterasu – Tradiční vyobrazení japonské bohyně Slunce. Zdroj: mythopedia.com

Amaterasu – Tradiční vyobrazení japonské bohyně Slunce. Zdroj: mythopedia.com

Další historka praví, že Tsuki-Yomi byl pozdravit Lucifera, jenž byl na cestě za hledáním svých ztracených křídel. I zde můžeme spatřit krásnou symboliku. Lucifer, jakožto první ranní hvězda a nositel světla, se setkal s bohem Měsíce.

Opětovné shledání slunce s měsícem

S měsíčními hodinkami jakoby se poslední dobou roztrhl pytel. Ať už se jedná o velice povedenou reedici kosmonautských chronografů od Bulovy, Certinu s jejich Moon Phase řadou, až po celou kolekci Orient M45.

Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity
22.11.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity

S fázemi měsíce se vytasil i Citizen a nebyl by to on, kdyby si opět nepřipsal nějaké to prvenství. Na řadu totiž přichází atomově přesný čas v kombinaci s již zmíněnou měsíční fází. Pomocí rádiového řízení tato technologie automaticky aktualizuje čas, datum a měsíční fázi hodinek, na základě časového signálu z atomových hodin s odchylkou jedné sekundy každých 100.000 let.

Atomově přesné rádiem řízené hodinky
21.3.2018 - Petr Borovec
Atomově přesné rádiem řízené hodinky

Časové signály jsou přijímány z vysílačů, nebo atomových hodin ve čtyřech různých oblastech, a to Evropa, Spojené státy americké, Čína a Japonsko.

Ale i bez dostupného signálu je u modelu výrobcem deklarovaná odchylka maximálně +/- 15 sekund za měsíc. Jedná se tedy o velice přesný stroj, k čemuž v ideálním případě dopomáhají informace právě z atomových hodin.

Měsíční fázi můžeme spatřit na šesté hodině, stejně jako připomínku, že na ruce nám leží titan, přesněji Super Titanium, které je in-house výroby a je odolnější vůči poškrábání něž běžný titan (osobně odzkoušeno na NY0100 a krom panenské rýhy na sponě nepozoruji žádnou chybičku).

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

Pokud by mě nápis neupozornil na tuto látku, lehce bych si hodinky spojil s ocelovou výrobou. Leštěné hrany jsou střídány s broušenými a je až neuvěřitelné, co v Citizenu s titanem dokážou. Při váze cca 100 g se jedná o ideální každodenní hodinky a starosti s odkrvenou rukou zcela mizí (opět musím potvrdit, jediné hodinky, u kterých mohu bez obav využívat krásy kovového náramku, jsou právě ty super titanové).

Kalibr H874 disponuje věčným kalendářem, který se stará o přesný údaj v datovém okénku na čtvrté hodině a taky o zobrazení dne v ukazateli na dvanácté. Zde se jako bonus dozvíme stav nabití baterie, která vydrží bez napájení slunečním svitem až 2,5 roku. V rámci běžného nošení se tak jedná o zcela bezúdržbové hodinky.

Solární pohon versus dané funkce rovná se nejlepší možná volba. Na deváté hodině se ještě můžeme ujistit, zda je odpoledne, nebo ráno – to kdybychom to v baru trochu protáhli. Nový kalibr vypočítává fázi měsíce každý den na základě signálů přijatých z rádiového přenosu a ukazatel měsíční fáze se automaticky upraví v šest hodin. Díky rozpoznávání světových stran lze fázi pozorovat jak ze severní, tak z jižní polokoule.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Ciferník, jak jinak, má měsíční nádech a je velice hezky zpracovaný. To, že Citizen číselníky umí, není žádná novinka. Již mnohokrát předvedli perfektní práci, inovativní designy a japonskou důslednost.

Mečovité leštěné ručky a kuželovité indexy jsou pokryty zelenou luminiscencí a decentně prosvětlují tuto měsíční scenérii. Ergonomické pouzdro o průměru 43 mm, výšce 10,9 mm i se safírovým sklíčkem, zaručují perfektní přilnutí na zápěstí. Šířka stěžejek je mých oblíbených 22 mm a zde se otevírá spousta možností a variant přezutí, ovšem kdo by měnil tak skvělý titanový náramek?

A málem bych pro samou krásu zapomněl na jeden skrytý tahák. Proč skrytý? Protože na první pohled nepoznáme nic – dokud nepřeklopíme hodinky dýnkem nahoru. Zde jsou vygravírovány časová pásma a lze si lehce spočítat, kolik je hodin ve vaší cílové zastávce. Jak rafinovaný detail.

Svítá na skvělé časy

Nevím jak u konkurenčního Seika, ale v Citizenu mají kontrolu kvality v malíku. Další Citizen a další skvělý kousek, který mi prošel rukama. Upřímně se těším, co v budoucnu Citizen předvede. I kdybychom si odmysleli všechny inovace a prvenství, vždy dostaneme skvělou kvalitu s notnou dávkou odolnosti, aniž by nás to stálo další úvěr v bance.

Tento brand sebejistě klepe na dveře v dražším segmentu hodinek a zaslouženě si získává novou vlnu zájmu u hodinkových nadšenců. Co mají ještě v rukávu, to vědí jen v Citizenu a nám nezbývá než čekat, kdy v ringu přistane další rukavice. Stačí se jen podívat na Seiko a jeho povýšenou řadu Grand Seiko. A co Citizen? Kdo ví, nechme se dál překvapovat...

Mohlo by vás dále zajímat:

Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?
2.11.2023 - Eliška Měrková
Průvodce pánskými hodinkami Citizen – Co víc si přát?

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Citizen Attesa představení – Očekávaný příchod titána
14.2.2024 - Lukáš Hamřík
Citizen Attesa představení – Očekávaný příchod titána

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Janpřed 132 dny, reagovat
Děkuji za recenzi mých budoucích hodinek. Opravdu za slušnou cenu nabízí hodně muziky. Manželka najde pod stromečkem také rádiovky od vás , takže teď jsem na řadě já . Citizeny jsou moje srdcovka , jedny titanovky mám už 30 let , jsou to hodinky za pár tisíc a stále vypadají jako nové a co víc , stále chodí. Tak nezbývá než rozhodnout se jestli modré nebo šedivé.
Patrikpřed 130 dny
Já děkuji za fajn odezvu a doufám, že vyberete správně a hodinky Vám přinesou spoustu radosti na každém kroku!
Marekpřed 131 dny, reagovat
Ja len či to nebude skôr YoNi :)
Hattoripřed 131 dny, reagovat
Povedený kousek. Ovšem za zvláštní zmínku stojí zejména letošní Citizen Attesa. Ač nejsem zrovna příznivcem krystalových strojků, tohle mě oslovilo. Japonské hodinky jsou jiné a své.
Patrikpřed 130 dny
Ano, další krásný kousek od Citizenu.
Miroslavpřed 5 dny, reagovat
Zdravím,tyto hodinky od Citizenu jsou opravdu technologická bomba, vážně o nich uvažuji ! Stále nevím,jest-li klasiku modrou nebo vínovou.Ta šedá celkově splývá s barvou titanu !? Hodinkový nadšenec Mirek. Ale Recenzi máte super !!

Hodinky zmíněné v článku