» Blog » Citizen

Citizen Tsuyosa recenze – Objev roku?

Tagy: Recenze | Citizen | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 5.10.2022 | 5 MIN | 13x komentář

Moc často se nestává, že by naskladnění hodinek vyvolalo poprask. Když k nám ale konečně doputovaly dlouho očekávané Citizen Tsuyosa, sbíhali jsme se ze všech koutů firmy a ještě celí zadýchaní tu parádu obdivovali: "Pecka", "Boží", "No teda!" ...Až pomalu váhám, jestli náhodou nesesadí z trůnu i tolik opěvované Tissot PRX.

Soudkovité pouzdro ala Gérald Genta, integrovaný náramek, až překvapivě dostupná cena a kolem kult hodinkových nadšenců, kteří jdou do kolen... Nepřipomíná vám to něco?

Je to právě rok od doby, kdy si zájem chronomaniaků podmanily švýcarské Tissot PRX. Jejich "retro-futuristické" kouzlo rozbušilo srdce hodinářského světa dokonce natolik, že ač vyšly na jaře (!) 2021, internet se je neostýchal nazvat nejlepšími hodinkami roku. Efekt, který nabídly, se zdál nepřekonatelný... možná až do této chvíle. Do hry se totiž zapojily nové Citizen Tsuyosa.

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Naše videorecenze:

Homage Citizenů s kalibrem 0200?

Samozřejmě tím nenaznačuji, že by podobnost s PRXkama byla záměrem Citizenu. Každý, kdo poslední rok dával pozor ví, že hodinkové ovzduší přímo bobtná designy jako jsou tyto. A možná si mnozí z vás vzpomenou i na to, že Citizen hodinky v podobném stylu nevydává poprvé.

Už v létě 2021 jsme se na internetu mohli pokochat modelem Citizen NC0200-90E se zbrusu novým kalibrem 0200 – po 11 letech prvním mechanickým kalibrem z produkce Citizenu.

Citizen

Luxusní NC0200-90E s novým kalibrem 0200

"Citizen se zřejmě rozhodl dokázat, že umí nejen nejtenčí nebo nejpřesnější quartzové hodinky, ale že v něm stále dříme ta touha vyrábět mimořádné mechanické skvosty. Kalibr 0200 navrhl Citizen ve spolupráci s La Joux-Perret, tradičním švýcarským výrobcem kalibrů, který dnes patří pod Citizen Watch." Celý článek:

Citizen má nové mechanické strojky. Poprvé od roku 2010
9.7.2021 - Agáta Vřeská
Citizen má nové mechanické strojky. Poprvé od roku 2010

K našemu skutečně velkému zklamání se do našich končin tyhle hodinky ani nepodívaly. A ač pouhé produktové fotografie mnohdy nestačí, tady je už na první pohled jasné, odkud designový vítr vane.

Novým Tsuyosám se pak sice nedostalo ani zdaleka tak vytříbené hodinářské péče jako skvostným NC0200 (za které byste ovšem zaplatili... nu, dost, zhruba jako za Grand Seiko), jisté paralele se tady ale nelze ubránit.

Tsuyosa – silné jsou nejen jménem

Rychlé googlení prozradí, že jméno Tsuyosa vychází z japonského slova "síla". A tak se na hodinky budeme dívat z tohoto úhlu pohledu. V čem leží jejich až překvapivá moc nad našimi malými hodinky milujícími dušičkami (a peněženkami)?

Podle mě především v tom, že na první, druhý i třetí pohled působí MNOHEM dražším dojmem. Kvalitní, krásně zpracované mechaniky s integrovaným náramkem, vymakaným designem a safírovým sklíčkem, které nestojí ani osmičku? Tady musí spadnout nejedna brada.

Vertikální broušení, přecházející až ke článkům integrovaného náramku, je v kombinaci s tímto tvarem pouzdra vyloženě lahůdkou. Strategie, na kterou vsadil jak Tissot u svých PRX, tak Citizen s modelem NC0200. Luneta ve vysokém lesku krásně ladí s leskem drobných ocelových ruček s decentní luminiscencí a také leštěné plošky po stranách jinak broušených článků jsou vítanými detaily.

Pouzdro má papírově průměr 40 mm a výšku 11,7 mm. A nepapírově? Vypadají trošku větší, než jsme si původně mysleli. Podobně jako u PRX nastává klasický nešvar integrovaného náramku, a to, že se prodlouží velikost lug to lug o část navazujícího článku.

Čím ovšem Tsuyosy vyloženě zabodovaly, jsou ty perfektně výrazné barvy.

Citizen nám představil čtyři varianty. Klasickou s černým číselníkem NJ0150-81E, sytě modrou variantu NJ0150-81L, smaragdově zelenou NJ0150-81X a naši nejoblíbenější – výrazně citrónově žlutou NJ0150-81Z, která přináší čerstvý vítr a osvěžení do celé Citizenovské kolekce.

Ve strojcích Citizen vsadil na spolehlivý in-house kalibr 8210, což je v podstatě obdoba strojku Miyota 8218. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že kalibr 8210 najdete pouze v hodinkách Citizen, zatímco ostatní značky se musí spokojit pouze Miyotou (která ovšem pod Citizen spadá). Jedná se o základní strojek, ale také o prověřeného pracanta s 21 kamennými uloženími, který bije rychlostí 21 600 otáček za hodinu (3 Hz). Rezerva dosahuje standardních 40 hodin.

Jak je vidět přes průhledné dýnko, strojku se dostalo zlaté povrchové úpravy, která přidává hezký estetický punc. Jinak je strojek dle očekávání nezdobený. Strojek bohužel nemá hacking (zastavení vteřinové ručky při vytažení korunky), ale za danou cenu si nelze stěžovat.

Citizen Tsuyosa – Tak mají hacking, nebo nemají?
15.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Tsuyosa – Tak mají hacking, nebo nemají?

A v neposlední řadě je třeba vyzdvihnout to, že Tsuyosy chrání safírové sklíčko a zvýšená voděodolnost do 50 M. Nemusíte je tedy sundávat ani do sprchy.

Čitelnost je vynikající také díky luminiscenci. Jedná se Natulite, vlastní luminiscenční materiál společnosti Citizen. Foto s laskavým svolením monochromewatch.com

Čitelnost je vynikající také díky luminiscenci. Jedná se Natulight, vlastní luminiscenční materiál společnosti Citizen. Foto s laskavým svolením monochrome-watches.com

Kde převažuje design nad funkčností?

Malé rozčarování mi přivodila korunka. Je drobná, plochá, zapuštěná v pouzdře. Vypadá to krásně, z hodinek v uvozovkách "nic netrčí" a design tak dostal uhlazenější estetiku. Zkuste s ní ale strojek ručně dotáhnout... Nastavování datumovky i času mi pak nedělalo žádný problém, ovšem já mám úzké prsty a delší nehty, a tak nemůžu zaručit, že to pánům nepůjde hůř (každá popsaná zkušenost v komentářích je vítaná).

Tyhle hodinky jsou evidentně zamýšlené na každodenní nošení. Těm, kteří však nechtějí hodinky nastavovat pokaždé, co je na více než dva dny odloží, doporučuju mrknout na naši nabídku natahovačů.

S náramkem a jeho dokončením jsem v této cenové hladině po vizuální stránce nadmíru spokojená. Styl President je opravdu důstojný a úzké, vzdušné články dovolují náramku přilnout k zápěstí jako ulitý (spona, překlápěcí s tlačítky, navíc nabízí možnost mikroregulace). Když jsem však dala vyzkoušet hodinky kolegům z kanclu, postěžovali si na to, že právě mezery mezi jednotlivými články mohou vytrhávat chlupy.

Nakonec zmíním lupu nad datumovkou. Přiznám se, že ji běžně na hodinkách zrovna nemiluju a obávám se, že díky ní Tsuyosy taky ztratí pár příznivců. Ovšem musím říct, že tady je vyvedená tak decentně, že mě vůbec neruší a naopak, zlepšená čitelnost jinak drobounké datumovky je skutečně vítaná. A navíc se díky ní hodinky designově přibližují legendárním Rolex Oyster Perpetual.

Často jako vstupní bránu do světa mechanických hodinek doporučujeme Seiko 5. Ale pokud vás jejich specifický sportovní styl neosloví? Teď vám můžu s čistým svědomím poradit alternativu – Citizen Tsuyosa, hodinky, které se podle nás staly objevem tohoto roku. A designovou pecku, která mě ani po důkladném osahání nepřestává bavit.

Citizen Series 8 recenze – Prémiovost, která překonala očekávání
20.11.2023 - Aleš Pavelek
Citizen Series 8 recenze – Prémiovost, která překonala očekávání

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 540 dny, reagovat
Všetko super, akurát ten integrovaný remienok zamrzí...
Agáta Vřeskápřed 539 dny
Je to benefit i kámen úrazu, souhlasím. Za mě by si ještě zasloužily 100m WR a hacking. Pak by byly dokonalé. Ale za tuhle cenu jsou asi perfektní i tak. Naživo vypadají senzačně ;)
Marekpřed 539 dny, reagovat
V akom zmysle je to benefit? Ja som narážal hlavne na výmenu remienka na napríklad kožený, čo je zrejme bez nejakého adaptéra nemožné - mýlim sa?
Agáta Vřeskápřed 535 dny
Věřte nebo ne Marku, pro některé je integrovaný náramek designovým benefitem. Výměna je pak samozřejmě problematičtější, to nikdo nezpochybňuje ;)
Marekpřed 539 dny, reagovat
CZ a SK hodinkomilná verejnosť prahne po Series8 za obvyklú street-price... ste asi najdrahšie hodinárstvo na ktoré som dokázal natrafiť. Tieto PR článočky sú síce milý spestrením, no nevyvážia také významné mínus :)
Marekpřed 538 dny, reagovat
Dlhodobým pozorovaním som sa dopracoval k hypotéze, že najhorší šoféri sú tí v žltých autách. Dámy by sa mohli vyjadriť, či páni so žltými ciferníkmi nie sú náhodou zúfalí milovníci... :)))))))
Mojmírpřed 538 dny, reagovat
Je již u tohoto kalibru odstraněno zastavování sekundové ručičky po prudkém pohybu hodinek? https://forum.chronomag.cz/topic/127989-kalibr-citizen-8200-vte%C5%99inovka/ V článku je zmíněná rezerva chodu 40 hodin v parametrech u hodinek 45 hodin. Lupa vyčnívající ven ze sklíčka a bílé pozadí datumovky na kráse hodinkám nepřidávají:(
Agáta Vřeskápřed 535 dny
Podle mé zkušenosti se sekundovka už skutečně nezastavuje trhnutím, resp. protipohybem ručky, jak je někdy opravdu zvykem.
Vláďapřed 531 dny, reagovat
Dobrý den. Hodinky vypadají skvěle. Překvapila mě vystupující lupa nad okraj hodinek. Nedochází pak k poškození sklíčka když není ničím chráněna? Na fotografii z boku je vidět že lupa kouká snad 1,5mm. Je toto standardní řešení? Ještě všeobecná otázka k automatickému strojku. Jaká je jeho průměrná životnost při denním nošení? Než budou hodinky potřebovat zásah odborníka. Jak se o ně starat? Nemáte nějaký článek kde se srovnávají pohony hodinek?? Plusy mínusy. Děkuji za odpovědi.
Agáta Vřeskápřed 527 dny
Je to skutečně standardní řešení, tuším, že jej proslavi Rolex... :) A dodnes je poznávacím znamením. Nicméně, používá to celá řada značek a je standardem, že pokud je sklíčko safírové, i čočka je ze safíru. S odřením či poškozením sklíčka vlivem čočky jsem se popravdě ještě nesetkala. Co se životnosti strojku týče, běžně značky doporučují pravidelný servis co cca 4-5 let. Ale při dobré péči vám pak mechanický strojek vydrží desítky a desítky let. :)
Agáta Vřeskápřed 527 dny
Je to skutečně standardní řešení, tuším, že jej proslavi Rolex... :) A dodnes je poznávacím znamením. Nicméně, používá to celá řada značek a je standardem, že pokud je sklíčko safírové, i čočka je ze safíru. S odřením či poškozením sklíčka vlivem čočky jsem se popravdě ještě nesetkala. Co se životnosti strojku týče, běžně značky doporučují pravidelný servis co cca 4-5 let. Ale při dobré péči vám pak mechanický strojek vydrží desítky a desítky let. :)
R23před 357 dny, reagovat
A co tak tiffany blue?
Eliška Měrkovápřed 357 dny
Budou! Snad už v květnu :)

Hodinky zmíněné v článku