» Blog » Seiko

Co jsme se v Japonsku naučili o Seiku

Tagy: O značce | Seiko | Klasické | Tradiční

Radek Vyhlídal | 13.8.2018 | 4 MIN | 1x komentář

Na pozvání českého distributora Seika jsme měli možnost podívat se do Japonska a více poznat tuto značku. O pár poznatků bychom se s vámi rádi podělili aneb Co se v brožurách nedočtete.

Seiko Prospex Sea SRPA21K1 PADI Special Edition

Bohatá historie

Jasně, skoro každá značka se ráda chlubí svou historií, a to někdy i přesto, že se opravdu není s čím vytahovat. Seiko toho za svou existenci ale dokázalo opravdu hodně, na svědomí má hned několik významných hodinářských milníků, takže jeho historie by vydala na hodně tlustou bichli. Kniha ale vlastně není potřeba, protože Seiko má v Tokiu muzeum, které je velmi propracované. Návštěvník se nejprve dozví něco o historii měření času a pak teprve je to sólo jízda o Seiku. Exponátů tam mají opravdu hodně a precizní a zkušení průvodci mají pořád co povídat a především umí do značky zasvětit i návštěvníky, kteří toho o Seiku zas tolik neví. Pokud byste někdy měli cestu do Tokia, zkuste si udělat čas na toto muzeum. Návštěvu můžeme jen doporučit.

Domácí hrdost

Seiko mají Japonci rádi (to samozřejmě platí třeba i pro Casio nebo Citizen, v tom musíme být féroví) a hodně si ho kupují. Když jsme ve chvilce volna ze zvědavosti navštívili jeden z velkých obchodních domů, kde jedno patro patřilo hodinkám, tak během zhruba půl hodiny, během níž jsme okukovali vitríny, v obchodě prodali dvoje Rolexky, což nepřekvapí, protože Rolex se prodává dobře snad všude, a dvoje Seiko Astron. Občas rozměrnější Astrony vypadají na útlých japonských zápěstích komicky, ale vypadá to, že tato řada s GPS technologií je na domácím trhu populární.

Mimochodem, nakupování hodinek v Japonsku je kapitola sama o sobě. Luxusní hodinky za statisíce či miliony, které si u nás v Evropě hoví v samostatných vitrínách a dostává se jim patřičné exkluzivity, jsou v Japonsku vyskládány vedle sebe jako sardinky a často jsou navíc promíchány s levnými značkami. Evropské obchodní zástupce by z toho možná trefil šlak, ale v zemi vycházejícího slunce je to běžná věc. Stejně tak není problém narazit v půl čtvrté ráno při odchodu z baru na otevřený obchod s hodinkami. A to s velmi exkluzivními značkami. Docela nás to zaskočilo, takže jsme se na to později ptali místních znalců a prý je to standardní záležitost.

Hodinář při práci v závodě v Šizukuiši

Hodinář při práci v závodě v Šizukuiši

In-house na druhou

Je všeobecně známo, že Seiko si drtivou většinu komponent vyrábí samo. Zajímavé ale je, že u těch dílů, které vyrábějí stroje, jsou z produkce Seika právě i ty stroje. Jinak řečeno, než aby Seiko zadávalo výrobu robotů jiné firmě, raději si je vyvinulo a zkonstruovalo samo. Pojem in-house výroba je tu povýšen na novou úroveň. V závodě v Šizukuiši, kde se kromě již zmíněných Astronů produkují taktéž Spring Drive modely, jsou důležité ještě výrobní linky na základní quartzové strojky. Jsou tvořeny právě roboty z dílny Seika a při naší návštěvě byly v provozu dvě nejnovější linky, z nichž každá vyprodukuje jeden strojek za jednu sekundu. Spočítejte si, kolik je roční produkce, přičtěte k tomu dalších pět linek, které sice tak rychlé nejsou, ale přesto se jedná o slušnou kadenci výroby, a dostanete se na obrovské číslo.

V Šizukuiši se mimo jiné produkují i modely Astron

V Šizukuiši se mimo jiné produkují i modely Astron (na ruce SSE003J1)

Wako jako symbol

Obchodní dům Wako, na jehož místě v roce 1881 otevřel zakladatel Seika Kintaro Hattori svůj obchod, je jedním z nepřehlédnutelných symbolů luxusní tokijské čtvrti Ginza. Ve své dnešní podobě je to nákupní dům, v němž jsou kromě Seika ke koupi i hodinky dalších prestižních značek a další luxusní zboží. Jeho vrchol zdobí velké hodiny, samozřejmě od Seika. Ve čtvrti Ginza má Seiko ještě butik, v němž už je to pouze o Seiku a jeho dalších značkách Grand Seiko, Credor a Galante.

Seiko hodiny na střeše obchodního domu Wako

Seiko hodiny na střeše obchodního domu Wako

Exkluzivitu této prodejny dokazuje poměrně kuriózní zjištění z naší návštěvy. K dispozici tam totiž byl Spring Drive chronograf s pouzdrem z bílého zlata. V katalogu nebo na webu byste ale tento model hledali marně. Je prostě k vidění jen v této prodejně.

Pobyb je potřeba

Při návštěvě továrny v Morioce na severu Japonska, kde se produkují mechanické modely Grand Seiko a některé další vyšší řady značky, jsme při práci pozorovali hodináře a poměrně úsměvně působila chvíle, kdy najednou všichni vstali a hromadně začali podle předcvičujícího protahovat své tělo a především ruce. Je ale pochopitelné, že u sedavého a na koncentraci náročného zaměstnání je občasné protažení nutností. Závod v Morioce se nachází blízko hor a je zasazen mezi stromy, lidé tam tak mají na práci klidné prostředí. Seiko to respektuje a chlubí se tím, že tento závod neprodukuje žádné emise.

Protahující se hodináři v závodě v Morioce

Protahující se hodináři v závodě v Morioce

Mistrovská technologie zaratsu

U vyšších řad, například u Astronů, ale třeba i u Prospex Limitky SPB081J1 si můžete všimnout, že leštěné plochy mají opravdu vysoký lesk a téměř připomínají zrcadlo. Jedná se o technologii leštění zaratsu a v Seiku nám řekli, že než zaměstnanec dosáhne takové úrovně, aby mohla být jím leštěná pouzdra zařazena do produkce, trvá to klidně i pět let. Takže až si budete říkat, proč jsou ty nebo ony hodinky dražší než jiné podobné, může to být právě tímto. Práce a času, a tím pádem i financí, je v technologii zaratsu uloženo opravdu hodně...

Seiko Prospex Sea SPB081J1 Limited Edition 1000ks

Hodinky Seiko Prospex Sea SPB081J1 Limited Edition 1000ks

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Peeterpřed 2045 dny, reagovat
Mam je pres rok a naprosta spokojenost. Otestovane v mori 2x a v pohode. Super vypadaji na NATO reminku - modry cerveny. Luminiscence super jak je u seiko zvykem. Obcas me jen pozlobi korunka kterou se mi na prvni dobrou nedari zasroubovat. Vickrat uz jsem dostal kompliment ze jsou hezke.