» Blog » Certina

Co možná nevíte o značce Certina

Tagy: O značce | Certina | Klasické | Tradiční

Radek Vyhlídal | 12.8.2019 | 7 MIN

Když se řekne "Certina", většina lidí bude pravděpodobně vědět, že jde o švýcarskou hodinářskou značku. Jen málokdo už však ví, že její hodinky mají díky DS Conceptu velmi vysokou odolnost, quartzové strojky jsou až 10 krát přesnější než je obvyklé nebo že některé její mechanické hodinky mají až osmdesátihodinovou rezervu chodu. A to zdaleka není vše, co Certina může nabídnout...

Certina Banner

Historie značky sahá do roku 1888, kdy bratři Adolf a Alfred Kurthovi otevírají svou dílnu na výrobu hodinářských strojků a součástek ve městě Grenchen ve Švýcarsku pod názvem Kurth Frères (Bratři Kurthovi). Společně se třemi zaměstnanci pracují v dílně připojené k jejich rodinnému domu. V roce 1906 pak přichází na trh se svými prvními náramkovými hodinkami pod značkou "Grana", což je zkratka slova "Granacus", tedy latinský název pro město Grenchen. Tyto i mnoho dalších hodinek byly zpočátku ryze dámské, protože muži v té době odmítali nosit hodinky na zápěstí a zůstávali věrni tradičním kapesním hodinkám.

Video mapující historii značky Certina

Další milník značky přichází ve čtyřicátých letech, kdy Grana mění svůj název na nynější Certina. Tento název vychází z latinského "Certus", což znamená "přesný, jistý". Později se k názvu přidá také nové logo - želví krunýř. Ten byl vybrán jako symbol odolnosti, robustnosti a dlouhé životnosti, tedy charakteristiky typické pro hodinky Certina. Byl také zaveden DS Concept, který dnes najdeme u všech hodinek Certina.

Co vlastně DS Concept u hodinek Certina znamená?

DS je zkratka pro Double Security, což v překladu znamená dvojitá ochrana. Hodinky Certina jsou díky tomuto konceptu odolnější vůči mechanickým vlivům a zároveň zvlášť dobře chráněné proti vniknutí vody. Všechny hodinky Certina jsou tak voděodolné minimálně do 100M.

Double Security System

Double Security System

DS Systém spočívá v těchto bezpečnostních prvcích:

  1. Zesílené safírové sklíčko (vyjma modelu DS PH200M)
  2. Těsnící kroužek na hřídeli korunky
  3. Dvojité těsnění korunky
  4. Speciální těsnění v zadní části pouzdra
  5. Zesílená zadní část pouzdra

Po zavedení DS Conceptu u svých hodinek zažívá firma rozmach a je také u mnoha významných projektů. Například se stává součástí týmu vedeném Švýcary na zdolání sedmé nejvyšší hory světa Dhaulagiri (rok 1960), nechybí  u projektu SEALAB II na prokázání životaschopnosti saturačního potápění a lidí žijících v izolaci po dlouhou dobu (15 dní v hloubce 62 metrů v roce 1965) a nosil je také slavný boxer Muhammad Ali (dostal je v roce 1976) atd.

Muhammad Ali přebírá v roce 1976 hodinky Certina

Muhammad Ali přebírá v roce 1976 hodinky Certina

Certina ale během své více než 130leté historie nezažívala pouze dobré časy. Jako většina švýcarských značek, byla také ona v 80. letech zasažena tzv. Quartzovou krizí (přílivem nové quartzové technologie z Japonska). Certina se tak stává v roce 1983 součástí nově založené SMH Group v čele s Nicolasem G. Hayekem, později známé jako gigant Swatch Group.

Certina se stává součástí Swatch Group

Pokud jste o Swatch Group nikdy neslyšeli, tak vězte, že jde o jednu z největších hodinářských firem na světě. Má více než 35.000 zaměstnanců ve více než 50 zemích. Mezi značky v jejich portfoliu patří např. Omega, Breguet, Longines, Rado a další.

Portfolio značek Swatch Group

Portfolio značek Swatch Group

Swatch Group vlastní také jednu z největších firem na výrobu hodinářských strojků ETA. Není proto asi překvapení, že hodinky Certina pohání právě tyto strojky. Mezi všemi stojí nejvíce za zmínku dnes již legendární strojek ETA 2824-2, na kterém je postaven strojek Powermatic 80 s nadstandardní 80 hodinovou rezervou chodu. O pozornost se v roce 2013 přihlásil také quartzový strojek Precidrive, který je až 10 krát přesnější než běžné quartzové strojky. Strojek ETA 2824-2 jsme si již blíže v našem blogu představovali, v tomto článku se tedy blíže podíváme na Precidrive a Powermatic 80.

Quartzový strojek Precidrive v hodinkách Certina

Quartzový strojek Precidrive

Quartzový strojek Precidrive

Jak jsem již zmínil, jde o quartzový strojek. Tou nejdůležitější věcí na něm je však jeho přesnost, která je 8 až 10 krát lepší než nabízí standardní quartzové strojky. Konkrétně je to +/- 10 vteřin za rok (mezi 8 - 38°C). K dosažení této přesnosti bylo zapotřebí vyřešit vyrovnávání teplot a zvýšit odolnost vůči vlhkosti. Toho bylo dosaženo vakuovým uzavřením oscilátoru a integrovanému obvodu v keramickém pouzdře.

V keramickém pouzdře vakuově uzavřený quartzový oscilátor a integrovaný obvod

V keramickém pouzdře vakuově uzavřený quartzový oscilátor a integrovaný obvod

Strojky Precidrive jsou tak přesné, že splňují také nejvyšší normu přesnosti COSC a mohou tak nést označení chronometr. Aby však hodinky toto označení mohly používat, musí projít onou certifikací a ta není zadarmo. Certina tak posílala na certifikaci jen některé modely, a proto ne všechny hodinky se strojkem Precidrive jsou certifikovány. Od roku 2017 však Certina tento "zmatek" vyřešila a posílá již na certifikaci všechny své quartzové hodinky vyjma modelové řady DS Caimano (z důvodu zachování nízké ceny). Jinými slovy, až na jednu výjimku :-D budou všechny quartzové hodinky Certina vyrobené po roce 2017 nosit označení chronometr! Jako třešnička na dortu je potom prodloužená záruční doba 3 roky, kterou Certina dává na své hodinky s COSC certifikací. Všechny quartzové hodinky Certina také disponují funkci EOL (end of life), která své majitele upozorní na docházející baterii tím, že vteřinová ručka poskakuje po dvouvteřinových intervalech.

Powermatic 80 v hodinkách Certina

Dalším skvělým strojkem, který můžete nalézt v hodinkách Certina, je mechanický strojek s automatickým nátahem s názvem Powermatic 80. Tou nejdůležitější vlastností tohoto strojku je jeho rezerva chodu. Ta je 80 hodin, což je oproti běžným mechanickým hodinkám přibližně dvojnásobek. Jde zejména o to, že pokud hodinky odložíte z ruky v pátek, v pondělí když půjdete znovu do práce, hodinky stále poběží! Tuto vymoženost sice nabízí také jiné hodinářské značky, ale za mnohem více peněz.

Powermatic 80 poběží i v pondělí, pokud jej odložíte v pátek!

Powermatic 80 poběží i v pondělí, pokud jej odložíte v pátek!

Powermatic 80 je marketingový název, jeho technické označení je ETA C07.111. Je vyroben na základě již zmíněného strojku ETA 2824-2 se spoustou úprav. Zaprvé byl snížen počet kmitů setrvačky z 28.800 na 21.600 (přitom ale byla přesnost strojku dokonce zvýšena), dále byl upraven materiál péra v pérovníku, který umožnil péro prodloužit a na krokové ústrojí byl použit nový syntetický materiál. Kolem tohoto syntetického materiálu, ze kterého je vyrobeno krokové ústrojí, se vyrojilo hodně spekulací a pověr. Především jsem zaznamenal, že krokové ústrojí je vyrobeno z "plastu". Co se tohoto plastu týče tak ano, některé  Powermatic 80 opravdu mají syntetické krokové ústrojí, nejde však o obyčejný plast ve smyslu PET láhve nebo něčeho podobného, ale dle společnosti ETA jde o High Tech syntetický materiál, který má nižší tření než klasické krokové ústrojí a také lépe odolává změnám teplot. Tento materiál však není v každém strojku Powermatic 80. Informace se shání těžce, ale podle mých zjištění většina strojků tento syntetický materiál obsahuje, vyjma varianty 80.811. Že se jedná o mechanické hodinky s automatickým nátahem, poznáte u Certiny jednoduše na první pohled. Všechny totiž mají na číselníku symbol dvou pootočených "C".

Symbolem dvou pootočených

Symbolem dvou pootočených "C" na číselníku označuje Certina mechanické hodinky s automatickým nátahem

Certina a její modelové řady

Certina rozděluje své hodinky do čtyř modelových řad: Aqua, Heritage, Sport a Urban. Řada Aqua, jak název napovídá, je určena milovníkům vody. Hodinky této modelové řady jsou převážně pánské s vysokým stupněm voděodolnosti, která je minimálně 200M, ale často i 300M. Korunka je vždy šroubovací a safírové sklíčko má minimálně jednu antireflexní vrstvu. V řadě Heritage najdeme nevšední hodinky inspirované 130letou historií značky. Certina o ní sama říká, že kombinuje duši minulosti s technologií současnosti. Řada Sport je pouze pánskou záležitostí, dámské modely zde nehledejte. Certina je hodně inspirovaná motoristickým sportem, při kterém hrajou desetinky významnou roli. U většiny modelů tak naleznete funkci stopek, u některých dokonce s přesností 1/100 sec.! Pokud dosavadní modelové řady byly spíše pánskou záležitostí, tak řada Urban nabízí převážně dámské modely, často osázené diamanty, s perleťovým číselníkem nebo ukazatelem měsíce.

Značka Certina v kostce

V tomto článku bylo napsáno hodně. Níže proto přehledné shrnutí, proč by právě Certina mohla být tou správnou volbou.

Swiss Made značka s tradicí od roku 1888

Součást Swatch Group (jedné z největších hodinářských firem světa)

Švýcarské strojky ETA

Všechny hodinky disponují zvýšenou odolností (DS Concept)

Všechny hodinky (vyjma modelu DS PH200M) disponují zesíleným safírovým sklíčkem

V nabídce také hodinky s COSC certifikátem s prodlouženou záruční dobou

Voděodolnost minimálně 100M

Všechny quartzové modely s funkcí kontroly stavu baterie

Quartzové strojky Precidrive s až 10 násobnou přesností oproti běžným quartzovým hodinkám

V nabídce také mechanické strojky s automatickým nátahem s rezervou chodu 80 hodin (Powermatic 80)

Mohlo by vás dále zajímat:

Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 představení – Retro želvy ze Švýcarska
1.2.2022 - Agáta Vřeská
Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 představení – Retro želvy ze Švýcarska

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina
18.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské hodinky Certina

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře