» Blog » Garmin

Garmin Fenix 7 – 9 věcí, které musíte vědět

Tagy: Zprávy | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 19.1.2022 | 5 MIN | 35x komentář

Garmin Fenix 7 jsem v ruce ještě bohužel neměl, ale na internetu se dá najít čím dál více informací. Rozhodl jsem se tedy pro vás shrnout klíčové vlastnosti a funkce Fenixu 7 do jednoho článku.

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze

Naše video:

1. LED svítilna

Můžete si říkat, že je to blbost, ale pro mě je to jedna z největších pecek ve Fenixech 7X. Rozhodně si najde využití jak při jakékoliv každodenní aktivitě, tak může zachránit i život. K aktivaci tří LED diod stačí vjet do zkratek (dlouhé podržení LIGHT) nebo si nastavit zkratku přímo v nastavení hodinek (například dvojitý klik tlačítka LIGHT). Svítilna na telefonu tedy přestává dávat smysl. Navíc můžete na svítilnu spoléhat i při závodech a mít ji jako sekundarní osvětlení hned po čelovce.

Ale pozor, LED svítilna je pouze na největším modelu 7X.

Jednou z dalších skvělých funkcí je režim kadence. Každý druhý krok se dioda rozsvítí bíle a každý čtvrtý krok zase červeně. Na krajnici se tedy hned můžete cítit o něco bezpečněji.

Zdroj: DC Rainmaker

Zdroj: DC Rainmaker

2. Snímač Elevate Gen 4

Tento snímač už se objevil v městském Garmin Venu 2 a nemohli jsem si ho vynachválit, protože ve srovnání s hrudním pásem vznikaly minimální odchylky. Neříkám, že optika úplně vytlačí hrudní pásy, ale teď už mě bude trochu méně štvát, když si hruďák zapomenu doma.

Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?
9.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?

Srovnání hrudního pásu (červená) a Fenixu 7 (oranžová).

Srovnání hrudního pásu (červená) a Fenixu 7 (oranžová). Zdroj. DC Rainmaker

Podle grafu jde vidět, že Fenix 7 měří opravdu hodně přesně. Malého upgradu jsme se dočkali i ve zpracování, protože doteď byl senzor ukrytý pod průhledným plastem a teď jej pokrývá sklo. Často totiž vznikaly odchylky, když byl snímač hodně poškrábaný a sklo by mohlo zamezit vzniku tolika škrábanců.

Garmin Epix 2 recenze – Takový displej by ani Lada nenamaloval
18.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenze – Takový displej by ani Lada nenamaloval

3. Dvoupásmový příjem GPS

V krátkosti... Co znamená dvoupásmový příjem? Hodinky si berou data z několika satelitů nastaveného navigačního systému (GPS, Galileo, GLONASS) a s čím větším počtem satelitů komunikují, tím je vyšší přesnost.

Dalšímu zvýšení přesnosti pak dopomáhá právě dvoupásmový příjem (příjem na dvou různých frekvencích). Kvalita výkresu trasy, výpočtu vzdálenosti, tempa aj. je pak mnohonásobně přesnější. Navíc jsou teď Fenixy 7 schopné přijímat signál ze všech navigačních systémů najednou. Tudíž hodinky příjmou signál GPS, Galileo a GLONASS a navíc ze dvou satelitů.

3 navigační systémy + dvoupásmový příjem = sakra přesné hodinky.

Záznam od Radka Brunnera ze 100kilometrové závodu v Plzni. Černá je Fenix 7, fialová a zelená dvoje různé Forerunner 945. Zdroj: Radkův blog

Záznam od Radka Brunnera ze 100kilometrového závodu v Plzni. Černá je Fenix 7, fialová a zelená dvoje různé Forerunnery 945. Zdroj: Radkův blog

4. Funkce Stamina

Funkce Stamina dokáže podle vašeho vynaloženého úsili v reálném čase vypočítat, jak dlouho ještě vydržíte běžet. Tudíž, pokud na půlmaratonu vyběhnete, dostanete se na tepovou frekvenci 165 a po 10 kilometrech hodinky zahlásí, že na takovém úsili dokážete běžet ještě 2 kilometry, víte, že je něco špatně a měli byste zvolnit.

Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili
25.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili

Stamina je na 96 % a při současném úsilí dokáže běžet ještě 22 km nebo 1 hodinu a 45 minut. Zdroj. DC Rainmaker

Stamina je na 96 % a při současném úsilí dokáže běžec běžet ještě 22 km nebo 1 hodinu a 45 minut. Zdroj. DC Rainmaker

Představte si Staminu jako takový váš osobní elektromotor. Většinou začnete s plnou nádrží (100 %) a na základě vašeho úsilí (jakou máte spotřebu) se stamina vybíjí. Ale pozor! Při zvolnění/seběhu se může stamina zase dobíjet. Stejně jako se elektroauta dobíjí brzděním.

Garmin Fenix 7, Epix 2, Instinct 2 – Je to tady!
19.12.2021 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7, Epix 2, Instinct 2 – Je to tady!

Podobnou funkci už měla značka Coros, ale ta to zobrazovala až po ukončení aktivity, což se samozřejmě taky hodí, ale v reálném čase to dává mnohem větší smysl.

Zdroj: DC Rainmaker

Zdroj: DC Rainmaker

Menšího upgradu se dostalo i předpovědi výsledků na různých distancích. Doteď se vám zobrazovaly časy na 5 km, 10 km, půlmaraton a maraton. To zůstalo stejné, ale jsme si teď schopní zobrazit graf vývoje. Dokážeme tedy zhodnotit náš trénink, jestli zrychlujeme, zpomalujeme. Prostě, jaký je trend našeho tréninku.

5. Funkce Run / Walk / Stand

Myslím, že název této funkce mluví sám za sebe. Po ukončení sportovní aktivity získáte graf o tom, jak moc běžíte, chodíte či stojíte. Jednoduchá, ale hodně užitečná funkce, která vám může pomoci třeba při analýze toho, jak jste si vedli na závodě a kde jste se zbytečně zdržovali.

Zdroj: DC Rainmaker

Zdroj: DC Rainmaker

6. Funkce Up Ahead

V jednoduchosti je krása a Up Ahead je tomu skvělým příkladem. Při vytvoření trasy si můžete zadat libovolné množství bodů, pojmenovat si je a odeslat tuto trasu do hodinek. Při aktivaci navigace pak na displeji uvidíte vaši vzdálenost od jednotlivých bodů. Největší využití vidím třeba při závodě, kdy si tam zadáte klíčová místa a občerstvovačky. Když se tedy přesunete na datové pole Up Ahead, tak uvidíte, kolik vzdálenosti ještě musíte urazit než se tam dostanete.

7. Dotykový displej

Dotykový displej se vlastně stal dominantou všech titulků o Fenixu 7. Protože to byl najednou boom. Světově nejoblíbenější sporttester se najednou dá ovládat dotykem. Existují dva tábory. Jeden si dotykový displej vyloženě přál a ten druhý jej zase rezolutně odmítal. Já sice miluji ovládání tlačítky, ale dotykový displej už byl ve Fenixu 7 žádoucí.

Všechny srovnatelné konkureční modely už totiž dotykový displej mají a v hodinkách je několik funkcí, které si o dotykáč doslova říkaly. Například pohyb v mapě teď bude mnohonásobně jednodušší. To stejné platí i pro widgety a grafy v nich. Třeba i scrollování výběrem aktivit teď bude rychlejší.

Toto je můj osobní názor, ale hlavně to teď vytvoří trochu víc prostoru pro vývojáře aplikací na Connect IQ. Doteď totiž byli u prémiových modelů omezení tlačítkovým ovládáním.

8. Stahovaní aplikací a aktualizací map přímo ze zápěstí

Velký boom je i okolo toho, že Garmin zpřístupnil uživatelům mapy celého světa. Doteď ale byl k instalaci či aktualizaci map počítač. Teď najdeme přímo v hodinkách Map Manager a všechno díky Wi-Fi můžeme menedžovat přímo ze zařízení. Opět drobnost, ale velice užitečná.

Zdroj: DC Rainmaker

Zdroj: DC Rainmaker

V tomto ohledu má výhodu verze Sapphire, protože má paměť 32 GB (verze bez safíru má 16 GB). Například Evropa má více než 10 GB a pokud si tam stáhnete ještě nějaké další mapy, aplikace, vzhledy displeje, může se stát, že vám dojde paměť.

SOUBOJ: Garmin Fenix 6 vs. Garmin Fenix 7
24.1.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Fenix 6 vs. Garmin Fenix 7

9. Možnost úpravy profilů aktivit a datových polí v telefonu

Garmin měl vždy oproti konkurenci jednu výhodu – datová pole sportovních aktivit se dají upravovat přímo v hodinkách. A Garmin měl taky jednu nevýhodu – datová pole sportovních aktivit se daly upravovat JEN v hodinkách. Teď už to můžeme pohodlně vyřešit přes telefon. Například pokud zjistíte, že vám chybí nějaké datové pole během sportovní aktivity, hodí se úprava přímo v hodinkách. Ale toto se děje minimálně a je rozhodně rychlejší a pohodlnější to řešit přes telefon.

Je nějaká další funkce, která vám přijde klíčová? Podělte se o svůj názor v komentářích. :)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Josef Janopřed 826 dny, reagovat
věta typu: v ruce jsem je ještě bohužel neměl, ale na internetu se dá najít čím dál více informací... - na mě působí zoufale...Informace z internetu jsou většinou pofiderní a pravdě odpovídají jen vzdáleně...Opravdu na tom chcete postavit solidní článek?
Dominik Hokpřed 826 dny
Zdravím, Josefe. Spíše mi šlo o to, abych hned na začátku dal věci na pravou míru. Souslovím "na internetu" jsem nemyslel mix různých pofiderních zdrojů, ale spíše shrnutí šťastnějších recenzentů, kterým se dostalo toho privilegia, že už můžou Fenix 7 nějakou dobu testovat. Tudíž jsem informace přebral od osvědčených recenzentů a sportovců. V případě fotek i ozdrojoval.
Jaroslavpřed 825 dny
Vždyť článek je shrnutím objektivních novinek, ne hodnocením jejich subjektivní kvality. Co je pak zoufalého na tom, že hodinky autor ještě neměl v ruce?
Honzapřed 825 dny
Byly uvedeny zdroje a např. DC Rainmaker má asi 300 tisíc lidí sledovanost a pravidelně testuje Smart hodinky, je považován za seriózní zdroj. Holt v USA mají výhodu, že dostanou produkt k testování mnohem dříve, než se děje v ČR. Proto se od nich musí brát informace, bohužel.
Štěpánpřed 825 dny
Tak když stejné info píšou na více známých stránkách, tak asi na tom něco bude a je jedno,že je sami ještě nemají.
Honzapřed 826 dny, reagovat
Mám dotaz na Dominika jako Tactix Deltaře, jestli nemá informace, zda a kdy bude update podobný tomu na Fénix 6, případně alespoň zlepšení přesnosti výškoměru a barometru?
Dominik Hokpřed 825 dny
Zdravím, Honzo. Jak jsem koukal na update pro Fenix 6, tak o barometru bohužel nepadlo ani slovo. Co se týče Tactixů, tak si myslím, že brzy přijde update dost podobný právě tomu na Fenix 6. Nicméně, se 100% jistotou to říct nemůžu. Ale přeci jen je (nebo spíše teď už byla) Tactix Delta funkčně nejvyšší řada, takže s tím počítám. .)
Honzapřed 826 dny, reagovat
Stačilo vyměnit čip Sony za Mediatek a najednou GPS šlape, jak už měla dávno.....
Radekpřed 826 dny, reagovat
Josefe, spíše mi to přijde jako zoufale vstekani malého dítěte, že kluci ze třídy tu hračku mají dřív než já ???? a až se příště bude rozdávat, tak ať na mě nezapomenou. Začali jste tak video a ted i článek... ja nevim, mám vás rád, ale stačí .
Vašekpřed 826 dny, reagovat
Zdravím Dominiku, jestli můžu, doporučil bych alespoň trochu nastudovat princip fungování navigačních systémů, protože to co je uvedeno v odstavci o dvoupásmovém příjmu je ve skutečnosti trochu jinak. Jenom ve zkratce si to dovolím uvést na pravou míru. Obecně platí, že k samotnému určení polohy je potřeba signál nejméně ze tří satelitů současně, kdy s vyšším počtem připojených satelitů jde ruku v ruce vyšší přesnost. A o další zvýšení přesnosti se stará právě dvoupásmový příjem, kdy se nejedná o příjem signálu ze dvou satelitů, jak je uvedeno, ale o příjem na dvou různých frekvencích.
Igorpřed 825 dny, reagovat
Zdravím chlapi, díky za super články i videa na YT. Mám specifický dotaz, vlastním teď FR745 a velmi silně se mi zalíbily nové Fenixy 7. Chtěl jsem upgradovat až na FR755, jenže nevím vůbec kdy by mohly být? Je nějaký časový výhled jak Garmin upgraduje, ví se o nich něco? Nechci teď koupit Fenix 7 a třeba za rok by přišly nové forerunnery. Chtěl bych hlavně větší výdrž baterky, co největší přesnost GPS (proto nemám 945, 745 jsou na tom líp :-) A hrozně moc se mi líbí dotykáč, který lze používat jen kdy chci. Co byste poradili, mám jít do F7 nebo počkat na 755, které ale nemám tušení kdy budou???
Dominik Hokpřed 824 dny
Zdravím, Igore. Bohužel, to vůbec netušíme. Garmin měl vydávat už minulý rok model 955 a vydal pouze lehce upgradovanou verzi 945 LTE. Proto vůbec nedokážeme říct, jestli se na podzim dočkáme Forerunneru 755.
Igorpřed 824 dny
Díky za odpověď. Chápu, že to nejde odhadnout. Ale je možné brát u Garminu zhruba dobu 2 roky, kdy se upgraduje model? Když neberu teď v potaz covid, který to samozřejmě v uplynulé době rozhodil.
Honzapřed 825 dny, reagovat
Já bych ocenil možnost telefonovat přes hodinky (konkurence již také má). Nebo ještě lépe mít možnost nahrát do hodinek esim. Nevíte zda něco takového Garmin chystá? Třeba u verze Fenix 8 :)
Dominik Hokpřed 824 dny
Bohužel, Garmin je tajnůstkář, to netušíme.
Honzapřed 824 dny
V dohledné době to nebude, jestli někdy, tak nejdříve u řady jako je Venu a ne hned u Fénix apod. top hodinek
Michalpřed 823 dny, reagovat
Dobrý den borci. Video i článek super, jako vždy, ale jedna důležitá informace mi tam přece jen chybí. Vámi popisované funkce mají všechny Fénix 7, nebo jen verze X Pro?
Dominik Hokpřed 821 dny
Zdravím, Michale. Díky moc. :) Dvoupásmový příjem GPS se dostane pouze do Sapphire edicí. LED svítilna pak bude jen ve Fenix 7X.
Zdeněkpřed 819 dny, reagovat
Zdravím Dominku, nějak se v těch verzích ztrácím; proto se ptám: je mezi nimi G.F.7 X Sapphire bez Solaru? A není blbost, že se mně zdá, že u provedení se Solar je aktivní plocha displeje menší, právě o mezikruží solárního článku?
Dominik Hokpřed 818 dny
Zdravím, Zdeňku. Je to přesně tak, jak píšete. Zatím to vypadá, že 7X se safírovým sklem bude vždy se solarem. A ohledně displeje – jako displej by se měla počítat aktivní plocha, ne celá přední část. Tudíž by se do velikosti neměl rámeček vůbec započítávat.
Karelpřed 811 dny, reagovat
Dnes jsem koupil Fenix 7 solar a svitilnu jsem teda zatím nenašel ???? krom toho ze to umi rozsvítit display a jestli to nesvítí pres černej plast tak nevim kde by mohla bejt.
Matěj Urbaczkapřed 810 dny
Karle, jak je psáno v článku, svítilnu mají pouze hodinky Fenix 7X. Klasické 7 a 7S jsou bohužel bez svítilny.
zdendapřed 690 dny, reagovat
Dobrý den. Mám zakoupené již týden hodinky Garmin Fenix 7x SS, ale neumím rozluštit dva problémy. 1. Hodinky mají ukazovat počasí, ale když jsem celý den na jednom místě a svití sluníčko, hodinky mi ukazují zataženo nebo déšť. Počasí je téměř naprosto vždy odlišné, jak kdyby počasí hodinky ukazovali z jiného místa. Na netu, v návodu apod. jsem k nastavení nic bližšího nenalezl. 2. V hodinkách mám ve "správci map" k dispozici 6 map (1 mapa stažená od GArmin), ale jejich spravování či nastavení jsem také nikde nenašel. Je tu prosím někdo, kdo umí dostatečně na tyto věci odpovědět? Moc děkuji za kladné reakce, Zdeněk.
Dominik Hokpřed 688 dny
Zdravím, Zdendo. 1. Zkontrolujte oprávnění aplikace Garmin Connect, jestli má přístup k poloze vašeho telefonu. Najdete to v nastavení mobilní aplikace Garmin Connect. 2. Tomuto dotazu úplně nerozumím. Mapy se ve správci map dají nainstalovat. Mapy se poté nedají nijak editovat aj.
zdendapřed 688 dny
Dominiku moc děkuji za zprávu. Nastavení jsem opakovaně kontroloval hned na začátku a vše je povoleno jak má. Co se týče map je problém v tom, že v hodinách mám staženo a nainstalováno několik map. Ve skutečnosti nevím, kterou mapu zrovna používám a nevím ani kde bych si v hodinkách mapy změnil.
Matěj Urbaczkapřed 687 dny
Zdravím, Zdendo. Veškeré mapové podklady a správu map můžete provést přímo v hodinkách při otevření menu - mapa - zde pak vyberte příslušnou kolonku například "Téma mapy", kde můžete změnit na lyžařské středisko nebo námořní. Jelikož se nacházíte asi v Evropě, hodinky vždycky používají tu nejlepší mapu, co mají k dispozici, tudíž Topoactive a v republice používají taktéž Topovoucher ČR.
zdendapřed 681 dny, reagovat
Děkuji všem za pomoc. Vše co jste psali ohledně počasí jsem už měl. Hodinky se cca po týdnu začaly chovat už v pořádku. Asi to chtělo nějak sednout s mobilem :-D. Samozřejmě velké díky i za informace ohledně map. Pomohlo to.
servispřed 656 dny, reagovat
Prosím ,lze najít nějak ztracené garminy Fénix 7X???? Ztraceny před 9 dny... Děkuji Jarda
Matěj Urbaczkapřed 653 dny
Zdravím, bohužel toto není možné.:-(
Štěpánpřed 653 dny
Ano lze, ale musíte mít hodně štěstí :)
servispřed 650 dny, reagovat
Tak to je u hodinek za 20 tisíc, super...Telefony jsou tedy na tom líp.:--)
Pjootrpřed 576 dny
Když budou v dosahu spárovaného telefonu (BT) tak najít jdou ... v Connectu je "Najít moje zařízení"
Kateřina Březinovápřed 393 dny, reagovat
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Mám hodinky fenix 7s a poprvé jsem běžela na běžeckém páse. na hodinách jsem měla 8,19 km a na běžeckém páse 6 km. Tak co je prosím přesnější, podle čeho se mám řídit? Potřebovala bych přesný údaj. Děkuji moc za odpověď
Dominik Hokpřed 393 dny
Zdravím, osobně bych se řídil tím, co naměří pás. Proto si také hodinky po ukončení aktivity žádají kalibraci. :)
Thomaspřed 193 dny, reagovat
Nemam je, nevidel jsem je ale na google psali a ja z toho udelam profesionalni clanek :-D Hle, klasicky cesky postup, nevim o cem budu psat ale napisu o tom :-D Takze za prvne, Tvoje rady tady ve vlaknu potvrzuji, ze o Fenix 7 ( v jakekoli variante ) jsi videl na jednom obrazku. Jasne ze je presnejsi pas nez GPS :-D :-D Fakt??? Ostatni funkce, ktere uvadis jako premiove jsou uz davno zname z F6PRO, ale to neva, cesi to sezerou :-D Kamarade, delej neco co umis, ja mam uz 8 hodinky od Garmina a pokazde novy model, metriky se zlepsuji ale to co pises jako domenky jsou strasna kravovina......

Hodinky zmíněné v článku

12 290 Kč (doručíme do 3.5.)
Zobrazit další