EPOC – Co to je a k čemu slouží?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 13.6.2023 | 1 MIN

Taky po tréninku dýcháte ještě nějakou dobu trošku více? A víte, že to má vlastní název? Této metrice se říká EPOC a je spjatá s chytrými hodinkami a sportem.

Excess Post-excercise Oxygen Consumptio neboli EPOC je jev, kdy po určitou dobu po cvičení naše tělo sportřebovává více kyslíku než v klidovém stavu. To znamená, že když si zacvičíte a dáte si pořádně do těla, tak vaše tělo a plíce tento intenzivní zážitek ještě zpracovávají nějakou dobu a snaží se dorovnat kyslíkový "dluh", který vznikl při sportovní aktivitě. Čím naročnější aktivita proběhne (ztěžka dýcháte), tím větší dluh vzniká.

Pokud chcete vytáhnout maximum z kyslíkového dluhu, měli byste cvičit na 80 - 85 % tepové frekvence, pokud chceme dosáhnout největšího "after-burn" efektu. Teoreticky by tělo (v závislosti na individuu) mělo spálit po cvičení ještě 10 - 15 % celkové energie, které spálíme po tréninku.

Příklad. Pokud cvičíme hodinu na 80 - 85 % tepové frekvence a spálíme 800 kcal, tak po tréninku bychom měli spálit ještě dalších +/- 80 kcal.

Dalo by se to také nazvat tak, že tělo aktivně regeneruje, když si bere více kyslíku a dává vnitřní prostředí do pořádku. A hlavně nás tento kyslíkový dluh posouvá kupředu, protože se tělo dá dohromady a o trochu se "zlepší". Proto se například říká, že hubnete i po cvičení anebo se vám zlepšuje kondice po doběhnutí. Nutně ale neplatí, že čím víc, tím líp. I zdravý kyslíkový dluh má svou hranici.

Tréninkové zatížení – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkové zatížení – Co to je?

EPOC je také spojován s funkcí tréninkového zatížení, kde se vlastně sčítá EPOC z celého týdne a na základě této hodnoty je schopen algoritmus vypočítat naše tréninkové zatížení. Jestli se moc přepínáme anebo jsme v ideálním tréninkovém rytmu.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře