» Blog » Coros

Coros Pace 2 recenze – Hodinky, které zrychlí i lenochoda

Tagy: Recenze | Coros | Chytré

Matěj Urbaczka | 23.11.2021 | 6 MIN | 5x komentář

Coros Pace 2 jsou považovány za nejlehčí sporttester vůbec. Vypadají totiž trošku jako plavecký čip s přidanou korunkou. Cenovka je ale vážně nízko a hodinky za těch pár kaček, které do nich vrazíte, rozhodně stojí!

Další z řady Corosovské preciznosti, co se záznamu trasy a tepovky týče. Ne, hodinky nejsou nejchytřejší, co se městských funkcí týče. Na to si ale ani nehrají. To, co umí, naopak dělají skvěle a člověku v tréninku dokážou pomoct k sakra lepším výsledkům.

Coros Pace 3 recenze – Malý, lehký a šikovný
1.11.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 3 recenze – Malý, lehký a šikovný

Coros Pace 2 – Proč vydávat nový model, když stačí update
11.5.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 2 – Proč vydávat nový model, když stačí update

Co je malé, to je milé a...

Dost lehké. A potom taky hodně rychlé. Jak už jsem psal na začátku, hodinky mi připomínají spíš plavecký čip s korunkou. Co si budeme, žádná velká dizajnovka to není. Je to další z řady typických běžeckých plasťáčků, které vzhledem rozhodně neohromí, ale pro tyhle účely nebyly ani tvořeny.

Na minimalistickém pouzdře jsou pouze dva mechanické prvky. Jedním z nich je otačející se korunka, se kterou můžete ovládat skoro celý přístroj. Můžete si vybrat ze dvou typů řemínků – silikonový anebo nylonový. Já jsem si na test zvolil ty s nylonovým řemínkem a co si budeme, je to pecka. Hodinky krásně sedí na ruce a nylonový řemínek je stejně jako silikon přidělaný k pouzdru rychlostěžejkami typu Quick Release. No a ta váha. Ta jde vážně cítit.

A cítíte ji tak, že nic necítíte. Se silikonovým řemínkem váží hodinky 36 g a u nylonu se váha zastavila na čísle 29 g. Tímto si hodinky vysloužily titul nejlehčího sporttesteru na světě. Je prostě nesporný fakt, že na ruce je to vážně nic. To "nic" má průměr pouzdra 42 mm, který je absolutně vyhovující jak pro ženu s tenčím zápěstím, tak pro běžecké chrty s tenkým zápěstím. Sám Coros napsal: "So light it could fly." Tak lehké, že by mohly létat.

Představení řad Coros – Téměř chirurgická přesnost všude, kam se podíváš
3.3.2022 - Matěj Urbaczka
Představení řad Coros – Téměř chirurgická přesnost všude, kam se podíváš

Dostačující a lehká Gorilla

Není divu, že u tohoto modelu sáhl Coros po sklíčku Corning Gorilla Glass. Už jsem někde zmiňoval, že dokonce safír je 1,6 x těžší než Gorilla. Mohl by to být důvod, proč tady nebyl použit, ale spíše si myslím, že šlo především o udržení nízké ceny.

Nicméně, pod Gorillou se nachází Always-On memory LCD displej s 64 barvami a rozlišením 240 x 240 pixelů. Displeji asi nemám co vytknout. Netvoří odlesky, krásně se na něj kouká na přímém slunci a je celkem slušně vyhlazený (bez pixelizace). Trošku mě mrzí, že hodinky nemají tlačítko na osvětlení. To se aktivuje automaticky pokud zmáčknete tlačítko anebo otočíte s korunkou (lze i úplně vypnout).

Senzorově je na tom jako Fenix 6

Světe div se, je to tak. Jen tak ze srandy jsem zkusil dát do porvnávače tyto dvoje hodinky. Kromě pulzního oxymetru má stejnou výbavu jako Fenix 6. I když to jsou hodinky primárně mířené na silniční běhání, nechybí ani barometr, který se řadí k senzorům pro horské využití. Z klasiky tady figuruje akcelerometr, kompas, gyroskop, teploměr, optický snímač tepu a samozřejmě GPSka, která dokáže snímat i GLONASS, QZSS a BeiDou.

Co se týče přesnosti, opět nemám co vytknout. Díky lehkosti je tepovka hodně přesná i ze zápěstí a pokud se zaměříme na GPS, přijde mi o dost vyhlazenější než například u mých Garmin Enduro (Pace 2 kombinují GPS+QZSS+GLONASS). I načítání GPSky trvá jen pár vteřin, a tak nemusíte před barákem trávit minuty čekáním na signál. Zajímavostí také je, že jako jedny z mála hodinek podporují MGRS souřadnice, které jsou používány armádou.

Garmin Enduro je značeno zelenou a Coros Pace 2 červenou barvou

Garmin Enduro je značeno zelenou a Coros Pace 2 červenou barvou

Rychlík s watty přesnými jako STRYD

Sportovní využití hodinek je jasné. Ačkoliv je v hodinkách 12 sportů (běh, kolo, triatlon, plavání...), nejhlavnějším sportem je stále běh. Bežecké módy jsou tři – běh, běh po dráze a běh na běžeckém páse. Trošku škoda, že nemají trailový běh, když mají barometr, ale i k běhu v přírodě poslouží úplně v pohodě mód běh. A nemusíte se bát, vaše VO2 Max se snižovat běháním v trailu nebude. Pace 2 si totiž přepočítá výškové metry a zohlední je ve výpočtu.

Kromě Polaru je Coros druhý na světě, co přidal watty ze zápěstí a musím říct, že se mu to vážně povedlo. Informace, které teď budu interpretovat, mám od amerického recenzenta DC Rainmakera, ale věřím, že jsou 100% pravdivé. Jedná se o to, že watty se často liší. V číslech, v rychlosti reakcí atp.

Coros Apex Pro recenze – Pár kroků od dokonalosti
1.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Apex Pro recenze – Pár kroků od dokonalosti

Nejznámější wattmetr pro běžce je STRYD a celkově se bere, že má i nejpřesnější měření. No a měření Corosem je podle Rainmakerova výzkumu téměř totožné. Je to také tím, že STRYD spolupracuje s Corosem, a tak mají hodinky velice podobný ne-li stejný algoritmus jako STRYD. Vím, že wattmetry jsme ještě moc nerozebírali, ale v budoucnu se o tom rozhodně více rozepíšeme.

Hodinky nejrychlejšího maratonce na planetě

Kdo by nevěděl o kom je řeč, tak o nenápadném pánovi, který zaběhl maratonskou trať jako první člověk na planetě pod 2 hodiny. Kromě toho přidal zlato na olympijských hrách v roce 2016 a 2020 na maratonské distanci a v roce 2003 kraloval v běhu na 5000 m. Eliud Kipchoge je kěnský atlet a také ambasador Corosu.

Vitězství na olympiádě v Tokiu 2020 – 2021. Na ruce má Eliud model Pace 2 speciálně zbarven pro olympiádu.

Vitězství na olympiádě v Tokiu 2020 – 2021. Na ruce má Eliud model Pace 2 speciálně zbarven pro olympiádu.

Coros pro něho vytvořil také limitovanou edici právě těchto hodinek. Ta nese červené a zelené barvy inspirovány keňskou národní vlajkou. Tato speciální edice má kromě nylonového řemínku navíc i ten silikonový a v ceně je také snímač Coros Pod, který měří krom wattů další běžecké metriky.

217043

Widget baterky opět nezklamal

Nejenže hodinky na svou cenovou relaci mají baterku velkou jako kráva, ale ještě přídávají widget, který krásně shrnuje použití baterky. Nejprve v grafu a poté procentuálně vyhodnotí, kolik % jste vybili podsvícením, denním používáním a sportem. Dokonce také nabídne předpokládané hodnoty výdrže baterky.

V základu výrobce udává 20 dní v režimu smartwatche a 30 hodin po vteřině na GPS. Než jsem hodinky spároval, koukal jsem na widget a hodinky bez spárovaného telefonu podle odhadu Corosu mohou fungovat až 44 dní s baterií nabitou na 97 %. Myslím, že Garmin už začíná cítit tlak...

Minimalismus v chytrých funkcích

Co si budeme, chytrák do města, ze kterého si vyřídíte maily, pustíte hudbu a zaplatíte v obchodě rohlíky, to zrovna úplně není. Pace 2 je model zaměřený téměř výlučně na sport. Umí notifikace z telefonu (bez možnosti odepsat), celodenní monitoring tepu (můžete si vybrat jestli každou vteřinu nebo co 10 minut), kroky, spánek, kalorie a to je tak vše.

Z netradičnějších funkcí najdeme přímo mezi widgety metronom, sdílení tepové frekvence, kompas a pak už jen klasiku jako budík, stopky a časovač. Upřímně, zkusil jsem nastavit budík a na to, jak jsou hodinky malé, tak jsou hodně uřvané. Domnívám se, že by to vzbudilo i mě po závodech.

Nově také najdete v Pace 2 ještě widget satelitního signálu, kde můžete kontrolovat kolik a jakých družic nad vám zrovna lítá. Kromě vizuálního pohledu vám také widget řekne přesné číslo z kolika z nich přijmete kvalitní signál.

Aplikace Coros

Hned nazačátek si řekněme, že aplikace, stejně jako hodinky, je celá v angličtině. Nemyslím ale, že by to měl být nějaký problém, protože vše je relativně hezky zpracováno a té anglické znalosti není tak moc potřeba. Appka je rozdělena do 4 katerogiíí. Základní souhrn, tréninková historie, Coros EvoLab a spárovaná zařízení.

Všechny 4 kategorie jsou logicky zpracovány a obzvláště se mi líbí EvoLab, kde lze zjistit vše o vašem tréninku a možném progresu (více to popisoval Dominik ve své recenzi na model Coros Vertix). V poslední kolonce o zařízení můžete nastavit pořadí aplikací, datová pole u sportovních aktivit atp. Škoda jen, že nastavení nelze udělat v hodinkách a druhá škoda je v tom, že aplikace nemá webovou verzi se kterou by se dle mého přehledněji a lépe pracovalo.

Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?
18.11.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?

Coros si píská a ostatní značky mají vítr

Coros se poslední dobou těší velké oblibě. Jak ze strany nás v redakci, tak už začíná být vidět i na závodech mezi běžci. Ano, Garmin prozatím vede v četnosti, ale není to nic, co by se postupně nemohlo změnit. Zmíním to ještě jednou. Coros je na trhu prozatím tři roky a už má nejvýkonnější sporttester za minimální cenu s maximem sportovních funkcí a obrovskou výdrží baterie.

Hodinky si mě získaly a musím se přiznat, že jako tréninkový přístroj jsou geniální. Žádné zbytečné přídavky, prostě jen rychlé střelky, které člověku pomůžou k dosažení osobního maxima.

Alternativy k tomuto modelu se jen těžko hledají. Z řad finských by mohla být alternativa Suunto 5 anebo Polar Vantage M2. Oba modely jsou velice sportovní, ačkoliv mají trošku menší výdrž baterie než Coros. Americký zástupce, který by konkuroval Pace 2 je pak Garmin Forerunner 245, který je trošku chytřejší, chybí mu wattáž a také trošku ztrácí na baterce. Celkově, Coros si může pískat a ostatní značky by se měly mít velice na pozoru, co předvede příště.

Mohlo by vás zajímat:

SOUBOJ: Coros Pace 2 vs. Suunto 5 Peak
29.4.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Coros Pace 2 vs. Suunto 5 Peak

Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenze – To nejlepší na běh?
18.5.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenze – To nejlepší na běh?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vašekpřed 780 dny, reagovat
Dobrý den, moc děkuji za vaše články a recenze, protože jsem fanoušek hodinek celkově. Velmi rád si pročtu všechny:-) Protože jsem amatérský "běžec" co běhá hlavně kolem komína:-) a zvykl si v obchodě pípnout zápěstím aby bylo zaplaceno. Tak mám na ruce už dlouho Fénix 6. Ale nebráním se změnám, a to pípnutí zápěstím bych také oželel:-) Mám ale dotaz na jednu funkci hodinek Coros, pokud to tedy hodinky umí. Protože tahle funkce je u mne docela klíčová, a Garmin jí umí na výbornou (Fénix, Instinct apod.). V hodinkách si pustím nějakou aktivitu, např. Kardio. Ale u Garmin je možné si definovat rychlý přístup na funkci po zmáčknutí pravého spodního tlačítka ( např. odpočty a to v různých délkách). Spouštím tedy odpočty ale Kardio funkce běží stále "na pozadí" dokud ji neukončím. Umí toto Coros? Snad jsem se vyjádřil, nějak srozumitelně:-) Děkuji za informaci.
Matěj Urbaczkapřed 780 dny
Zdravím Vašku, moc děkujeme za slova chvály, ale dneska vás bohužel zklamu. Coros tyto zkratky bohužel neovládá.:-(
Jurajpřed 257 dny, reagovat
Dobry den, super recenzia, dakujeme Chcel by som sa opytat ci je v hodinkach sport.mod INLINE SKATES. Nas junior preteka v inline rychlokorculovani a uz dozrel cas mu kupit kvalitny no nie drahy sport tester. Dakujem✌️
Matěj Urbaczkapřed 256 dny
Zdravím, bohužel, tento sport v nabídce není. Jediné, co byste mohli udělat je to, že budete používat mód "cyklistika" a přepíšete si ho následně v aplikaci.
Jurajpřed 255 dny, reagovat
Ďakujem za info ;)

Hodinky zmíněné v článku