» Blog » Coros

Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?

Tagy: Recenze | Coros | Chytré

Dominik Hok | 18.11.2021 | 11 MIN | 13x komentář

Když jsem do ruky chytl první generaci Vertixů, řekl jsem si, že další generace by mohla být nejlepšími chytrými sportovního hodinkami na trhu. Teď, po nějaké době nošení Coros Vertix 2, se nabízí jen jedna jediná otázka... Měl jsem pravdu?

Není snad technologicky zaměřeného sportovce, který by poslední dobou vzrušeně neobdivoval značku Coros. Tato značka se totiž na trhu objevila asi stejně nečekaně jako tchýně v sobotu na vašem práhu. Akorát Coros je příjemnou záležitostí. Nebojte, dělám si srandu, svoji tchýni mám rád. :)

4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Coros
11.4.2022 - Dominik Hok
4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Coros

Už předchozí generace mě uchvátila a nemohl jsem se dočkat té druhé. Nejvíce mě u ní uchvátila:

  • dvouměsíční výdrž baterie
  • měření variabilitity srdeční tepu skrze EKG
  • topografická mapa a hudební přehrávač
  • měření až pěti navigačními systémy najednou

Naopak mě zklamala:

  • přesnost měření tepové frekvence (rozeberu pak níže)
  • mapa je bez popisků a není vůbec detailní
  • hudební přehrávač nepodporuje Spotify a jiné streamovací služby

Ale ke všemu se postupně dostaneme.

Mrkněte se na naši videorecenzi:

Vertix 2 nepatří pod rukáv košile

Na první pohled vlastně není ani tak těžké si splést Vertix 2 s konkurenčním Garminem Fenix 6. Nicméně, z každého záhybu hodinek cítíte outdoorový nádech. Každá křivka říká "Nejsme chytrák do města a nepatříme pod rukáv košile. Máme být pokryté potem, blátem, běhat ultramaratony, lézt po skalách..."

17 490 Kč skladem

Šroubky? U Corosu záruka poctivosti

Už u minulé generace jsem si dělal srandu, že na ní najdeme 18 šroubků. Stejného počtu jsme se dočkali i u té druhé. Zašroubované to je ale pořádně, nebojte. Hodinky slibují 100metrovou voděodolnost. Což je oproti minulé generaci pokles, protože ta slibovala 150metrovou voděodolnost... Reálné hloubky. U druhé generace se o reálné hloubce nikde bohužel nepíše.

Coros Vertix recenze – Cítíš ten dech na zádech Garmine?
14.10.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix recenze – Cítíš ten dech na zádech Garmine?

Celkově je zpracování na hodně vysoké úrovni a vlastně nenacházím žádné nedostatky. A to jsem na zpracování docela pedant. Provozní teplota je -30 až 50°C, což je opravdu slušné rozpětí.

Mně se do ruky dostala titanová verze s pestře oranžovým silikonovým řemínkem. Titanová je luneta a dýnko, pouzdro je pak plastové. Ačkoliv použili "hajtek" materiál titan a plast, dostali se na váhu 89 gramů.

Nicméně, mně skorodesetideková váha vůbec nevadí, protože jsem zvyklý na stejně těžké hodinky. Samozřejmě se při sportu hodí co nejlehčí hodinky, ale zase vás těch pár gramů nevytrhne. Rozhodně se mi nestává, že by mě levačka bolela více než pravačka.

Představení řad Coros – Téměř chirurgická přesnost všude, kam se podíváš
3.3.2022 - Matěj Urbaczka
Představení řad Coros – Téměř chirurgická přesnost všude, kam se podíváš

Vertix 2 padne na každé zápěstí jako prdel na hrnec

Docela nadprůměrný je i průměr, který je 50,3 milimetru. Nicméně, zkoušel jsem to na dvou extrémech – kolegovi s 16 centrimetrovým zápěstím a druhém s 19 centrimetrovým. Oběma to krásně sedělo na ruce, ačkoliv ten s větším zápěstím při pohybu ruky stiskával korunku. Nic, co by se nedalo vyřešit otočením hodinek a opačnému zobrazení displeje.

Mně osobně trochu vadilo, že hodinky měly tendenci sjíždět na jednu stranu mého zápěstí.

Když už je řeč o korunce, tak tou se hodinky kompletně ovládají. Nad a pod ní jsou pak dvě tlačítka. Vrchní aktivuje světlo a spodní vyvolává akci zpět. Tlačítka jsou pěkně zapracovaná do pouzdra a vůbec se neviklají. Korunka se lehce viklá, ale to je pravděpodobně z toho důvodu, že je otočná.

Co mi přijde parádní, je řemínek. Ale asi jinak než byste čekali... Má systém uchycení Quick-Fit a šířku 26 milimetrů. Víte, co to znamená? Že na tento model sedí řemínky z Enduro, Fenix 6X a Tactixů. Samozřejmě, že jsem si hned nasadil nylonový řemínek z mých Tactixů. :) Jako by Coros počítal s tím, že k ním přejde spousta uživatelů těchto modelů.

Menu ve formě seznamu je velký posun kupředu

Spoustu uživatelů potěší displej, který z 1,2 palce nabobtnal na 1,4 palce. Vertixy dvojky pak pojmou mnohem více informací. Nezajišťuje to jen velikost displeje. Dopomáhá tomu i menu ve formě seznamu. Jednotlivé widgety tedy neproblikávají z jednoho na druhý, ale zobrazí se pěkně pod sebou a na displeji vidíte vždy tři řádky.

I rozlišení se navýšilo na 280x280 pixelů. Počet barev zůstává na 64. Co víc potřebujete? Lidské oko stejně rozeznává jen tři barvy – červenou, modrou a zelenou. Zbytek "barev" jsou jen jejich kombinací. A teď už dost biologie... Prostě jich je 64 jako na starých dobrých Nokiích, jak psal ve svém článků kolega Matěj.

Coros Apex Pro recenze – Pár kroků od dokonalosti
1.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Apex Pro recenze – Pár kroků od dokonalosti

EKG? Cože, EKG?!

Senzorová výbava sčítá akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, snímač tepové frekvence, teploměr, pulzní oxymetr a... poprosím antré... EKG! Tyjo, sporttester, co dokáže zaznamenat váš srdeční rytmus, arytmii aj. Jenže, ono to tak úplně nefunguje.

Měření skrze elektrokardiogram tam sice je, ale používá se pouze k přesnému měření variability srdečního tepu. Tato hodnota dokáže rozpoznat napětí vašeho organizmu. Je to asi má nejoblíbenější metrika, kterou si měřím téměř každý den a u Corosu mi přijde ještě o něco vychytanější právě díky použití elektrokardiogramu.

Index HRV je vyjádřený na číselné ose od 0 do 100. Bohužel nejde nastavit, aby hodinky zobrazovaly variabilitu v milisekundách (což bych preferoval).

81-100: Vynikající, uvolněný
51-80: Vysoké, pod mírným fyzickým či psychickým tlakem
21-50: Střední, pod středním fyzickým či psychickým tlakem
1-20: Nízké, pod značným fyzickým či psychickým tlakem

Bohužel měření EKG není nijak certifikované a vychází z něj jen číselné ohodnocení "naší pohody". Takže vlastně vůbec nemůžeme tušit, jestli to funguje, protože z tohoto hardwaru nevychází žádný exaktnější číselný nebo grafický údaj – například sinusoida či variabilita v milisekundách.

Snímač tepovky spíše zklamal než potěšil

Trochu mě zamrzel i snímač tepové frekvence, který jsem si na Coros Vertix neskutečně pochvaloval.

Během dne totiž často ukazoval bludy ve stylu 207 tepů za minutu. Neříkám, že bych takové rozpětí tepové frekvence nechtěl mít... Ale buďme realisti.

Odchylky vznikaly i během sportovní aktivity, když jsem při běhu srovnával údaje s hrudním pásem. Každopádně, někdo, kdo si koupí Vertix 2, pravděpodobně bude mít hrudní pás. Optika prostě není dokonalá. Ačkoliv tady také vzniká malý problém. Vertix 2 spárujete jen s Bluetooth hrudním pásem, nikoliv s pásem pracujícím na bázi ANT+.

První sporttester, co dokáže kombinovat až pět navigačních systémů

Kombinace dvou navigačních systémů je v technologickém světě docela standard. Ale co takhle pět? Přesně to totiž Coros Vertix 2 dokáže. Dokáže totiž najednou přijímat signál GPS a navigačních systémů GLONASS, QZSS, Galileo a BeiDou. A přímo Coros toto nastavení označuje jako doporučené. Ačkoliv výchozí nastavení je pouze GPS. Tak když to doporučujete, proč to nenastavíte jako výchozí?

Nicméně, když jsem běhal pouze na GPS, reakce na změny tempa byly příšerné. Obzvlášť v zalesněných oblastech. Když jsem ale zapnul snímání všech pěti satelitů, ojojoj, to byla jiná písnička!

Výdrž jako kráva je slabé slovní spojení

U baterky teprve začíná ta pravá sranda. Všechno výše napsané bylo možná úplně zbytečné. Jak dlouho výdrží Vertixy 2? Popsal bych to asi takto... U Garmin Enduro jsem napsal, že to jsou "hodinky s výdrží jako kráva". Na Vertixy 2 mi nebude stačit zvířecí encyklopedie.

Ve standardním režimu vydrží 2 měsíce. Což se při dnešní ceně elektřiny může docela hodit. Korunka ke korunce...

Coros sice říká, že hodinky vydrží 2 měsíce, ale jedná se o výdrž při sníženém snímání srdečního tepu (ne každou vteřinu). A jak dlouho výdrží při měření tepu každou vteřinu?

Vertix 2 mi při celodenním měření srdečního tepu každou vteřinu vydržel 25 dnů. V této době jsem ještě sportoval 7 hodin a 20 min při příjmu signálu ze všech satelitů najednou. (napsal Václav Král pod videem o představení řad Coros)

A co při aktivní GPS?

GPS/QZSS: 140 hodin
GPS/QZSS + hudba: 35 hodin
GPS/QZSS/GLONASS/Galileo/BeiDou: 90 hodin
GPS/QZSS/GLONASS/Galileo/BeiDou + hudba: 30 hodin
GPS/QZSS/GLONASS/Galileo/BeiDou (duální frekvence): 50 hodin
UltraMax (GPS/PDR): 240 hodin

Garmin Enduro dokáže (s dostatkem světla) snímat GPS každou vteřinu po dobu 80 hodin. A to pouze na GPS. Vertix 2 dokáže přijímat signál z pěti satelitů po dobu 90 hodin. Garmine, zahrabej se! Vertix 2 prostě aktuálně ve světě chytrých hodinek nemá ve výdrži baterie konkurenci.

Je to asi 2 měsíce, co používám Vertix 2. Výdrž baterie je skvělá a už si nejsem úplně jistý, kde je můj dobíjecí kabel... (Suttiruk K. na oficiální webu Corosu)

Vertix 2 je vhodný i pro jednoprsté

Ovládání hodinek by zvládl i nejmladší člen vaší rodiny. Točíte totiž korunkou a projíždíte tak jednotlivými widgety. Stiskem korunky se dostanete do výběru sportovních aktivit. Vrchní tlačítko aktivuje osvětlení. Spodní vás vrátí o krok zpět a jeho dlouhým podržením se dostanete do dalšího menu, kde najdete například mapu, uložení pozice, budík, stopky a další fíčury.

Jednou z největších výhod je rozhodně to, že se jedná snad o jediné ovládání na trhu, které se dá skutečně řešit jedním prstem. Stačí vám jen palec.

Celkově je prostředí mnohonásobně plynulejší. Dopomohl tomu lepší procesor a menu ve formě seznamu.

Magic Touch – když dotykáč dává na sporttesteru smysl

Že dotykový displej a sporttester k sobě nepatří? To jste ještě neslyšeli o Magic Touch. To je dotykový displej, který se zjeví pouze tehdy, když ho potřebujete. Hodinky se tedy nedají dotykově ovládat, ale v ten moment, jak otevřete podrobnější informace o tepovce, barometru nebo třeba mapu či navigaci, můžete najednou hodinky dotykově ovládat. Tudíž se dotyk uplatní jen tam, kde skutečně dává smysl. Jinak by zbytečně překážel.

Vertix 2 není žádné lifestylové cingrlátko

Vertix 2 nabízí opravdový základ ve formě záznamu kroků, spálených kalorií a tepové frekvence.

Během dne se vám ještě zaznamenávají minuty strávené aktivitou a vystoupaná patra na základě změn barometru.

V noci pak samozřejmě můžete počítat s monitoringem spánku, který ale bohužel neobsahuje REM fázi. Získáte tedy data o hlubokém i lehkém spánku, rozsahu vaší tepové frekvence i jejím průměru.

Výběr sportovních aktivit je opravdu hodně široký, ale řekl bych, že primární zaměření je na běh, turistiku, cyklistiku či plavání. Největší smysl mi toto zařízení dává pro běžce, jelikož tam najdeme hromadu metrik, které zajímají právě běžce.

Ve Vertixu 2 najdete tyto sportovní aktivity:

Běh, Běh uvnitř, Běh na dráze, Trailový běh, Lezení po horách, Turistika, Jízda na kole, Jízda na kole uvnitř, Plavání v bazénu, Plavání v otevřené vodě, Speedsurfing, Windsurfing, Veslování, Veslování uvnitř, Rafting na divoké vodě, Triatlon, Silové cvičení, Kardio, Venkovní Kardio, Lyžování, Běh na lyžích, Skialpinismus, Snowboard, Multisport.

Co mi přijde parádní, je tréninkový plán a vytvoření konkrétních tréninků. Tréninkový plán se dá vytvořit na 4 týdny dopředu a konkrétní tréninky se dají vytvořit pro běh, cyklistiku, posilování a plavání.

EvoLab – porno pro exaktního běžce

Metriky EvoLab si už od minulé generace velice pochvaluji. Líbí se mi, že nedávají jen slovní vyjádření toho jak si vedete, ale získáme trochu exaktnější výstup – číselné údaje.

Nechce se mi to znova vypisovat, tak si popis jednotlivých metrik ukradnu ze své starší recenze Coros Vertix.

  • Marathon Level – Číselné vyjádření vaší schopnosti rovinatého běhu na vzdálenost maratonu. Tato hodnota bere v potaz VO2 Max, laktátový práh i vaši účinnost běhu. Čím vyšší skóre, tím rychleji jste schopni v tomto momentě dokončit maraton.
  • Training Load – Číselné vyjádření dopadu tréninku na vaše tělo na základě intenzity a délky cvičení.
  • VO2 Max – Maximální množství kyslíku, které může sportovec využít při sportovní aktivitě.
  • Running performance – Vyjádření, jak dobrý byl váš běh vzhledem k vaší kondici na stupnici od 80 do 120.
  • Laktátový práh – Tepová frekvence či tempo, při kterém se ve vašem těle začíná ve větším množství hromadit laktát a rychleji nastupuje únava.
  • Klidová tepová frekvence
  • Base Fitness – Číselné vyjádření schopnosti těla trénovat déle a častěji ve vyšší intenzitě
  • Load Impact – Čím vyšší číslo, tím větší bude dopad na vaše tělo a omezení při tréninku na základě únavy.
  • Fatique – Rozdíl mezi Base Fitness a Load Impact. Čím větší číslo, tím větší je přetrénování (hodnoty nad 60 už značí přetrénování).
  • Race Predictor – Předpověď výsledků na 5 km, 10 km, půlmaraton a maraton na základě vaší kondice.
  • Doba regenerace – Procentuální vyjádření vaší regenerace od posledního tréninku.

Přímo pro EvoLab je v mobilní aplikaci vyhrazena samostatná záložka, což mi přijde jako vrchol pohodlnosti (v tom dobrém). A když už je řeč o aplikaci, tak si ji můžeme trochu projít.

Při otevření aplikace se nejdříve dostaneme na úvodní obrazovku, kde se zobrazují základní údaje o spálených kaloriích, aktivně spálených kaloriích, krocích, spánku, tepové frekvenci a její variabilitě.

V druhé záložce se nám zobrazují veškeré tréninky, kde si je můžeme podrobněji otevřít i s veškerými grafy.

Třetí záložka je vyhrazená pro EvoLab a v poslední záložce pak můžeme "kastumizovat" hodinky. Tedy nastavovat si datová pole ve sportovních aktivitách, kontrolovat aktualizace, změnit vzhled displeje, nastavit si notifikace a jiné. Navíc si můžeme nastavit, které widgety v hodinkách chceme mít a v jakém pořadí, což v předchozích generacích nešlo.

Když už je řeč o "exaktnějších" metrikách, některé běžce může lákat také měření wattů, které tyto hodinky mají. Nemusíte se tedy řídit pouze tepovkou, ale vašim výkonem vyjádřeným v jednotkách.

Druhá generace už má v základu topografické mapy

Do hodinek si můžete nahrát topografické mapy celého světa. V hodinkách je předinstalovaná celá Evropa a na stránkách Corosu si můžete nainstalovat víceméně kterýkoliv kout světa.

Na rovinu musím říct, že mapy určitě nejsou tak podrobné jako u Garminu. Je to opravdu hodně základní mapa a Garmin je v tomto o parník dál. Nicméně, je hodně fajn, že teď máme Corosy s navigací a mapovým podkladem. Mimochodem, do Vertixu a Apexu PRO se mapy dostaly pomocí aktualizace.

První Corosy s hudebním přehrávačem

Do Vertixu 2 si můžete nahrát MP3 skladby. Je to trochu archaické řešení, protože musíte připojit hodinky kabelem k počítači a přetáhnout si skladby. V době streamovacích služeb to může někoho pěkně štvát. Třeba já už empétrojky vůbec nepoužívám.

Takovou klasikou jsou pak notifikace, které se opět nešikovně zalamují, ale alespoň podporují českou diakritiku. :)

Vertix 2 závěrem

Přišel, viděl, bohužel však nezvítězil. Na Vertix 2 jsem se neuvěřitelně těšil a aspiroval na nejlepší sporttester na trhu. U té aspirace to ale zůstalo. Topografické mapy rozhodně potěší, ale tím, že nejsou tak detailní, nevidím takovou výhodu oproti navigaci po křivce.

Hudební přehrávač bohužel nepodporuje streamovací služby, ale to chápu, jelikož pro Spotify ještě není Coros tak perspektivní značka.

Snímač tepovky mě tedy zklamal hluboce a je to obrovský posun k horšímu oproti předchozí generaci.

Nicméně, pro dálkoplazy (ultramaratonce) a další sportovce, kteří potřebují příjem GPS na dlouhou dobu, dává tento model absolutní smysl. Zapnete příjem z pěti satelitů a na 90 hodin máte vystaráno. Nádhera.

Jako alternativa se určitě vybízí Garmin Enduro, jehož hlavním atributem je také dlouhá výdrž. Bohužel však nemá mapy a hudební přehrávač. Pokud tyto funkce chcete, určitě sáhněte po Garmin Fenix 6X. Z řad ryzích sporttesterů se určitě vybízí Polar Vantage V2, který má také měření wattů, ale bohužel téměř žádné chytré funkce.

SOUBOJ: Coros Vertix 2 vs. Fenix 7X
12.5.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Coros Vertix 2 vs. Fenix 7X

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Johnny Grepppřed 917 dny, reagovat
COROS je dceřiný brand čínské YF Tech, defacto se tedy jedná o čínské hodinky :-) Co se týká baterie, je to tak trochu finta na turisty, ano mají nejdelší výdrž, nicméně pokud se zapnou všechny systémy, výdrží 90h, v dual režimu pak 50h - z toho co jsem zatím viděl, tak dual frekvenci ocení především horolezci, kdežto standardní runner/hiker spíše nepozná rozdíl. I tak se jedná o zdařilý kus hardware, který, řekl bych, dýchá na paty Garmin Fenix 6X nejen funkcemi, ale také celkovým vzhledem. Ve finále se tak jedná o zajímavou alternativu k Fenix 6X. Další finta s baterií je díky senzoru srdeční frekvence, který je v základu zapnutý každých 10minut, nikoliv neustále. Bylo by zajímavé změřit, na kolik se zredukuje výdrž hodinek v režimu, kdy snímá tep neustále (bez použití GPS).
Dominik Hokpřed 917 dny
Zdravím, u té GPS je to víceméně stejné jako u ostatních značek. Fenix 6X má podle Garminu také výdrž 60 hodin, ale taková je pouze při příjmu signálu GPS. Pokud zapneme GLONASS nebo GALILEO, doba se zkrátí. O tepovce jsem také věděl, protože to tak bylo i u první generace. Jen jsem ještě neměl v ruce druhou generaci, tak jsem nevěděl, jak je to u ní. Každopádně moc díky za přínosné informace!
Romanpřed 741 dny
To má být jakože mínus, že jsou dceřinou společností číňanů ? Amer je taky dceřiná společnost číňanů. Nazýváš taky Salomon čínskýma hadrama, Wilson čínskejma míčema, Atomic čínskejma přilbama.. Lidi říkají, že Suunto loni koupili číňani a už to nebude ono. Vždyť Suunto vlastnili číňani už od roku 2019 :D jen jiní číňani.. Nemyslím si, že to, že je někdo dceřinou společností číňanů musí nutně znamenat, že nemá vlastní hlavu. Dokud bude mít Suunto sídlo ve Finsku, Coros v Californii a hodinky+SW se budou navrhovat u nich, nevidím v tom problém.
Romanpřed 874 dny, reagovat
Díky za recenzi. Pár nepřesností se najde, ale jinak je hezky napsaná a poměr mezi podrobností a stručností je zvolený akorát :) ad1: "Připojíte hruďák, zapnete příjem z pěti satelitů a na 90 hodin máte vystaráno." tahle věta není uplně pravdivá. Pokud připojíš hruďák, výdrž se sníží z 90h na cca 53h. Přidáš navigaci a jsi na 50h. +- nějaká ta hodinka samozřejmě.. Což furt s hruďákem a aktivní navigací včetně mapy vůbec zlé, ale není to už 90h ;-) ad2: s tou váhou hodinek koukáte trošku na špatný čísla. Původní Vertixy měly 54g bez řemínku, pouze samotné tělo. Samotné tělo Vertixů 2 váží 63g, takže nejsou zas tak šíleně těžší. Vertix 1 pak s řemínkem váží 76g (63g s nylonem). Uvidíme na jakou váhu se Vertix 2 dostane s nylonovým řemínkem až budou dostupné.. pravděpodobně na tom bude nějak podobně jak Vertix se silikonem.
Dominik Hokpřed 871 dny
Zdravím, Romane. V obojím máte pravdu a děkuji za to. :) Upravím.
Romanpřed 869 dny
Dovolim si odpovedat kolko vazi Vertix 2 s nylonovym remienkom. Mam univerzalny so sirkou 26mm. V podstate je ako original coros a vaha je presne 70g. Hodinky mam uz 2 mesiace nonstop na sebe a neviem, ze ich mam.Ci pri spanku, alebo pri beznom pouzivani.A to mam chudsie zapestie ako Matej. Za mna su to proste pecky. Vlastnim uz 3 model od Corosu. A to som bol zarity garminak 6 rokov a tvrdil som, ze navzdy garmin.A spravil som najlepsie rozhodnutie ked som pred rokom presiel k Corosu.
Honzapřed 868 dny, reagovat
Ahoj kluci, díky moc za pěkné recenze k jakýmkoliv hodinkách! :) Když jsem se dozvěděl o Vertix 2 myslel jsem si že to budou hodinky přesně pro mě, ale i díky Vám zase nebudou-velké zklamání :( Jsem silniční cyklista, tak upřednostňují ANT+snímače, údaje o nadmořské výšce, teplota, cyklistické funkce,udaje o tepu, i platba by se hodila, navigaci nepotřebuji. Studuju už to delší dobu a začínám se v těch hodinkách ztrácet a ideální stále nenacházím - poraďte mě prosím :) Děkuji a přeji pěkný advent. Honza
Dominik Hokpřed 867 dny
Ahoj Honzo, díky moc, že se díváte! :) Pokud byste chtěl sporttester a nepotřebujete mapy, vybízí se Forerunner 745. Je to asi nejlevnější volba s tím vším, co požadujete. Já osobně bych ale sáhl po Forerunner 945, který má 14denní výdrž baterie nebo po Fenix 6 (levnější verze bez přídomku PRO), která je o něco levnější, ale nemá mapy a hudbu. Ale to jste psal, že stejně nepotřebujete. :) Za mě tedy nejlepší volba - Forerunner 945 či základní verze Fenix 6.
Vláďa Fojtíkpřed 810 dny, reagovat
Snímat variabilitu srdeční frekvence a používat jí pro určení stavu organismu, tj. centrálního nervového systému (CNS) pomocí optického senzoru (anebo to Coros snad snímá elektricky?) zcela jednoznačně nefunguje. Tam, kde potřebuji na měření šupléru, nemůžu používat svinovací metr! Neboli tisícinu vteřiny změřím pouze elektrickým EKG anebo velmi přesným hrudním pásem. Všechny tyto rádoby funkce HRV, které uvádějí výrobci sportovních hodinek, slouží pro přibližné změření maximálně naší odpočatosti, stavu aktuální regenerace oproti předchozímu dni (stav jedné části CNS odpovědného za regeneraci - parasympatiku), ale nevypoví už vůbec o stavu přípravenosti organismu na trénink neboli o adaptační kapacitě organismu (stav sympatiku - té druhé části CNS odpovědného za aktivaci organismu), která nám může signalizovat stav tzv. superkompenzace, který je nejideálnějším, nejefektivnějším stavem pro těžký, ale zároveň bezpečný trénink, o což v případě tréninku řízeného měřením HRV jde! HRV je vědní disciplína, která je bohužel komerčními výrobci sportovních pomůcek v posledních letech zneužívána až znásilňována. :( Nejlepší systém, podle kterého se dá efektivně a bezpečně řídit trénink, který využívají špičkoví světoví sportovci, profesionální týmy a celé národní sportovní svazy vyvinuli na vědeckých základech šikovné mozky v Olomouci - podívejte se na stránky www.mysasy.com, přečtěte si základy fungování HRV v kolonce Akademie, vyzkoušejte, otestujte si aplikaci, podívejte se na kanály na FB, IG, YouTube (mají tam prezentace, webinaře apod.) nebo jim klidně zavolejte a nechte si poradit. ????
Romanpřed 808 dny
Ano, Coros si opravdu pomáhá elektricky. Proto je potřeba při snímání kontakt s kovovou lunetou. Jen samotná optika u Corosu HRV nezměří. Zde vše vysvětleno https://support.coros.com/hc/en-us/articles/4405739040276-Using-the-COROS-HRV-Index
Vláďa Fojtíkpřed 808 dny, reagovat
Tak to je určitě velké plus oproti jiným výrobců, i když by mne ještě zajímala jejich přesnost. Chvályhodný je i doporučený postup, aby se prováděly měření vždy ráno, ihned po probuzení, ještě před všemi ranními aktivitami. Kámenem úrazu je bohužel ale samostý postup - samotné měření v klidu (vsedě nebo vleže) bez provdení posturálního manévru, tj. změny polohy (např. leh - stoj - leh), neumožní změřit hodnotu sympatiku, tedy té části (poloviny) CNS, která odpovídá za aktivaci organismu, ale pouze stav parasympatiku, která je odpovědný za regeneraci, doplnění zdrojů apod. Bez přesné znalosti OBOU částí SNS není možné takovéto měření považovat za relevantní pro řízení tréninku. Věda o tom ví, praxe to potvrzuje také...
Alešpřed 477 dny, reagovat
Tak jsem si je koupil,dnes je mám první den.Jsou to pěkné hodinky,trošku méně pěkné než moje Suunto baro 9 G1 Titanium,ale pěkné. Základní řemínek je katastrofa,už hledám jinej. Korunka k ovládání je skvělá,ale dneska jsem už x krát jel na kole :-) taková citlivá a zatím nevím jak ji nastavit.Nechtěl jsem Garminy,protože je nosí každej "tlusťoch"aby měl pocit,že je sportovec :-) Coros je proto jasná volba- uvidíme co bude dál.
Alešpřed 447 dny, reagovat
Po měsíci: výdrž baterie je pecka v režimu 24/7 úplně v pohodě zvládne 15 dní samozřejmě i s aktivitami na GPS a ještě máte 20% baterie. To co je trošku podivné jak coros měří spánek,nejspíš stačí si lehnout k televizi a už spíte,ale aspoň konečně spím 8 hodin denně:-)

Hodinky zmíněné v článku

17 490 Kč skladem
17 490 Kč skladem
Rozbalené, sleva 3%
16 965 Kč nedostupné