» Blog » Coros

Coros Vertix recenze – Cítíš ten dech na zádech, Garmine?

Tagy: Recenze | Coros | Pánské | Chytré

Dominik Hok | 14.10.2021 | 8 MIN | 2x komentář

Coros Vertix jsou chytré hodinky, které mě doslova uchvátily. Tomuto přístroji prostě koluje v elektrickém obvodu sport. Možná proto tam nenajdete téměř žádné chytré funkce, jen ty sportovní. To je ale možná dobře. Protože se zaměřuje na jedno odvětví a dělá to víc než dobře.

V čem Coros Vertix vynikají?

Nebudeme zbytečně ztrácet čas. Hned na začátek vám řeknu dvě věci. Coros Vertix jsou chytré hodinky s nejlepším záznamem GPS a měřením tepovky, které jsem měl tu čest mít na zápěstí.

Kromě toho mají luxusní výdrž baterie. V běžném režimu vydrží až 45 dní, což je napříč chytrými hodinkami nadstandard.

Stejně nadstandardní je i voděodolnost, která je u tohoto modelu 150 metrů. A jedná se o reálnou hloubku 150 metrů!

Coros má vynikající zpracování, safírové sklíčko, titanovou lunetu (i dýnko) a příjemnou váhu 76 gramů.

Algoritmus Coros EvoLab analyzuje vaše tréninky a dokáže odhadnout dobu regenerace, tréninkovou zátěž, hodnotu VO2 Max a mnoho dalších metrik, které sledování vašeho tréninku posouvají na další úroveň.

Outdoorovky jako vyšité, které docela připomínají Fenix 6

Vertixy vzhledově dost připomínají legendární Fenix 6. Ale zase nemůžu říct, že by to byla věrná kopie. Prostě je to typický outdoorový vzhled složený z plastového pouzdra doplněného o titanovou lunetu a dýnko. Na pravé straně najdeme dvě tlačítka a pro chytré hodinky atypický komponent – otočnou korunku.

Průměr pouzdra je 47 milimetrů, což je za mě ideální velikost, kdy hodinky nevypadají špatně jak na útlejším, tak na větším pánském zápěstí. Cíleně nepíšu dámském, protože na dámské jsou vhodnější spíše modely Apex nebo Pace.

Coros Apex Pro recenze – Pár kroků od dokonalosti
1.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Apex Pro recenze – Pár kroků od dokonalosti

Celkově je Vertix v šesti provedeních, buďto na silikonovém nebo nylonovém řemínku (oba mají šířku 22 mm). Coros si dal záležet i na názvech jednotlivých variant. Kdybych nevěděl, že to jsou názvy variant, uvěřil bych, že to jsou jména hrdinů z počítačové hry – Ice Breaker, Space Traveler, Dark Rock, Desert Sol, Fire Dragon a Mountain Hunter.

Já testuji verzi Mountain Hunter s bronzovou lunetou a brčálově zeleným silikonovým řemenem.

Vyzdvihl bych ale Ice Breakera, který má azurovou lunetu a průhledné nožky. To jsem ještě neviděl.

Foto: Outdoors Magic

Foto: Outdoors Magic

Díky použití titanu se Vertixy těší váze 76 gramů. Na to, že se jedná o poměrně „naducané" hodinky, je to příjemná váha. Ale mně se to těžko soudí, protože běžně nosím Tactixy, které váží 97 gramů.

Celkově je zpracování Vertixů na hodně vysoké úrovni. Nikde na pouzdře jsem nenašel žádné nedokonalosti a když ty hodinky držíte v ruce... Prostě poznáte, že to jsou poctivé americké hodinky a ne žádný "alík".

Nejsou poctivé jen vizuálně, ale i parametrově. Krom zmiňované voděodolnosti do 150 metrů reálné hloubky je jejich provozní teplota -20–60°C.

V Corosu se šroubovalo o sto šest

Někoho by mohlo trochu naštvat množství šroubků na hodinkách. Celkově jsem jich našel 18. Přišroubované je tam totiž úplně všechno. Spona, luneta, dýnko, rychloupínací systém QuickFit a dokonce i... stěžejky.

To mi přijde docela důmyslné, protože propojili pohodlný systém výměny řemínku (fakt to trvá asi vteřinu než sundáte řemínek) s pevným uchycením. Garmin totiž používá QuickFit, ale dává tam klasickou stěžejku s pružinkou. Samozřejmě, že v zátěžových testech by se ukázalo, že stěžejka od Corosu vydrží víc. Šroub je prostě šroub.

Spona je samozřejmě kovová a na řemínku najdeme dvě poutka. Poutko blíže ke sponě je usazené v takovém „výkusu", takže drží na jednom místě. Druhé je pak volné. Toto se standardně dělá třeba u koženého řemínku klasických hodinek, ale výrobci chytrých hodinek na to kašlou a dávají prostě obě na volno. Přitom je mnohem lepší, když je to první napevno. Budiž Coros pochválen!

Sklíčko je safírové s diamantovou úpravou, což je nejvíce škrábanco-odolné sklíčko, které snad může být. Navíc jej trochu chrání vystouplá luneta okolo. Nárazy by tedy měla snášet spíše luneta než sklíčko.

Displej je úsporný a taky podle toho vypadá

Displej je velice úsporný paměťový LCD. Ano, někomu, kdo je zhýčkaný AMOLED technologií, se může zdát poněkud "zafrantoklackovský", ale tady praktické vlastnosti dávají mnohem větší smysl než ty estetické. Nečekejte tedy žádné barvičky (zobrazí jen 64 barev), efekty, animace a jiné. Zobrazí co je potřeba a nic víc.

Venku oceníte jeho transflektivní vlastnost, protože je schopný využívat sluneční paprsky ke svému vlastnímu prosvícení. Nemůže se vám tedy stát, že byste na přímém slunci na displej neviděli. Jako je tomu třeba u telefonů.

Senzorová výbava je složená z akcelerometru, kompasu, gyroskopu, teploměru (měří okolní teplotu), barometru, pulzního oxymetru, snímače tepové frekvence a GPS přijímače. Ten dokáže přijímat GPS i v kombinaci s QZSS, GLONASS či BeiDou.

Já bych chtěl hlavně vyzdvihnout snímač tepové frekvence a GPS přijímač.

Snímač tepové frekvence funguje naprosto skvěle. Odchylky jsou oproti hrudnímu pásu minimální a je mu úplně jedno, jestli běžíte trailem z kopce nebo ležíte v posteli. Měří furt stejně přesně. U ostatních značek totiž vznikají odchylky, když skáčete, běžíte v terénu nebo jste třeba zpocení či prší. Vertix si se vším hravě poradil.

A GPS? Úplně stejná písnička. Hodinkám je úplně jedno, jestli běžíte pod širým nebem, mezi vysokými budovami nebo v hustém lese. Měření trasy je téměř perfektní, a to stejné platí také pro její výkres. I reakce na změnu tempa je výborná. Když běžím například s Garminy v hustém lese, stává se mi, že tempo absolutně neodpovídá. Třeba běžím 4:30 a hodinky ukazují 7:00. Vertixy takové odchylky vůbec neměly.

Z fungování těchto dvou senzorů jsem byl naprosto unešený, a proto mě tak moc láká přechod ke Corosu.

Všem těmto snímačům dokáže Vertix v běžném režimu dodávat šťávu až 45 dní, přičemž se dobije za méně než dvě hodiny. Pokud aktivujete GPS (příjem každou vteřinu), dokáže takto fungovat až 60 hodin (stejně jako oponent Fenix 6X). V úspornějším módu GPS (příjem každou minutu) se dostáváme na 150 hodin, čímž překonává i Fenix 6X.

Uživatelské prostředí je jednoduché a ovládání korunkou na jedničku.

Uživatelské prostředí je naprosto jednoduché. Otáčením korunkou se přesouváte napříč daty o vašem tréninku, regeneraci, tepové frekvenci, teplotě, nadmořské výšce, tlaku vzduchu anebo notifikacích z telefonu. Vše si můžete podrobněji zobrazit stisknutím korunky. Zpátky se dostanete stiskem spodního tlačítka, tím horním si můžete přisvítit displej.

Pokud se chcete dostat do výběru sportovních aktivit, musíte stisknout korunku na hlavní obrazovce. Podržením spodního tlačítka najdete další funkce, jako jsou stopky, budík, nastavení, navigace, uložení polohy aj.

Toť vše. Žádná rocket science, co?

Celé uživatelské prostředí se dá v mobilní aplikaci nastavit – jaké doplňky chcete zobrazovat, v jakém pořadí chcete sporty, co přesně chcete v menu po dlouhém stisku spodního tlačítka.

Někdo by si mohl myslet, že ovládání korunkou je úplně na nic. Není tomu tak. Jedná se o jedno z mála typů ovládání, které se skutečně řeší JEDNÍM prstem. Stačí vám jen palec a můžete si zobrazit úplně všechno.

Suprový je také Magic-Touch. To je ovládání dotykovým displejem, o kterém nevíte, dokud se nedostanete do určité části hodinek. Nebudu to okecávat, radši mrkněte na video.

Jen bych rád upozornil na jednu důležitou věc. Hodinky i mobilní aplikace jsou komplet v angličtině. Mně osobně to vůbec nevadí, ale je dobré to vědět.

Které sporty dokážou Vertixy monitorovat?

V Corosech najdeme slušné množství sportů, ale primárně se zaměřují na běh, turistiku, triatlon, vodní sporty, cyklistiku a posilování.

Které sporty najdeme ve Vertixech: Běh, Běh uvnitř, Běh na dráze, Trailový běh, Lezení po horách, Turistika, Jízda na kole, Jízda na kole uvnitř, Plavání v bazénu, Plavání v otevřené vodě, Speedsurfing, Windsurfing, Veslování, Veslování uvnitř, Rafting na divoké vodě, Triatlon, Silové cvičení, Kardio, Lyžování, Běh na lyžích, Skialpinismus, Snowboard, Multisport.

Pro každou sportovní aktivitu jsou plně konfigurovatelná datová pole. Toto nastavení probíhá v mobilní aplikaci. Tam si můžete třeba nastavit až 4týdenní tréninkový plán nebo konkrétní trénink.

Kromě toho si v aplikaci můžete také nastavit navigaci. Na výběr máte dva typy – navigaci po předchozí aktivitě nebo nahrání GPX souboru. Trasu si totiž můžete vytvořit například na Mapy.cz, vyexportovat ji ve formátu GPX, otevřít ji v aplikaci Coros a odeslat do hodinek.

Když už je řeč o aplikaci, ta vypadá takto:

Po ukončení sportovní aktivity se zobrazí souhrn jak v hodinkách, tak v mobilní aplikaci:

Algoritmy EvoLab o vašem tréninku prozradí opravdu hodně

Jak váš trénink ovlivňuje vaši kondici? Často je to těžké říct, co? Proto mají Corosy algoritmy EvoLab, které poskytují několik metrik vašeho výkonu a tréninku.

  • Marathon Level – Číselné vyjádření vaší schopnosti rovinatého běhu na vzdálenost maratonu. Tato hodnota bere v potaz VO2 Max, laktátový práh i vaši účinnost běhu. Čím vyšší skóre, tím rychleji jste schopní v tomto momentě dokončit maraton.
  • Training Load – Číselné vyjádření dopadu tréninku na vaše tělo na základě intenzity a délky cvičení.
  • VO2 Max – Maximální množství kyslíku, které může sportovec využít při sportovní aktivitě.
  • Running performance – Vyjádření, jak dobrý byl váš běh vzhledem k vaší kondici na stupnici od 80 do 120.
  • Laktátový práh – Tepová frekvence či tempo, při kterém se ve vašem těle začíná ve větším množství hromadit laktát a rychleji nastupuje únava.
  • Klidová tepová frekvence
  • Base Fitness – Číselné vyjádření schopnosti těla trénovat déle a častěji ve vyšší intenzitě
  • Load Impact – Čím vyšší číslo, tím větší bude dopad na vaše tělo a omezení při tréninku na základě únavy.
  • Fatique – Rozdíl mezi Base Fitness a Load Impact. Čím větší číslo, tím větší je přetrénování (hodnoty nad 60 už značí přetrénování).
  • Race Predictor – Předpověď výsledků na 5 km, 10 km, půlmaraton a maraton na základě vaší kondice.
  • Doba regenerace – Procentuální vyjádření vaší regenerace od posledního tréninku.

Musím říct, že metriky Corosu mi vyhovují o něco více než ty od Garminu. Ten je totiž má sem tam takové abstraktnější. Například stav tréninku vám řekne, že nejste produktivní, ale Coros vám to ukáže přímo v číslech a jste schopní z toho lépe vyčíst, co máte ve svém tréninku změnit.

Fajn vychytávkou je také mód Track Run. Něco podobného jsme viděli třeba u modelu Garmin Forerunner 745 a u Corosu to funguje obdobně. Hodinky jsou schopné rozpoznat, že běžíte na atletickém oválu a vykreslení trasy krásně zaoblí podle oválu. Měření vzdálenosti je pak mnohem přesnější.

Garmin Forerunner 745: Sporttester s téměř dokonalým záznamem trasy
30.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 745: Sporttester s téměř dokonalým záznamem trasy

Pobraly Corosy i trochu té chytrosti?

Tady najdete jen skutečný základ. Hodinky zobrazí notifikace z vašeho telefonu, ale nemáte možnost na ně reagovat. Dokonce nezobrazí ani smajlíka. Žádného. Bezkontaktní placení, hudební přehrávač či topografické mapy tady taky nenajdete. Ale co není, brzy může být...

Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?
18.11.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?

Coros Vertix závěrem

Skvělé, výborné, přelomové. Pro sportovce, obzvláště vrcholového, je to perfektní volba. Ohledně vašeho tréninku získáte hromadu dat. Jen tak se vám nestane, že by vám došla baterie. A máte jistotu, že senzory fungují velice, ale VELICE dobře. Mínusy se hledají jen těžko a já už se nemůžu dočkat Vertixů 2.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

MICHALpřed 912 dny, reagovat
Dobrý den,chci se informovat nemohu se rozhodnout mezi coros vertix a coros apex pro,které jsou dle srovnání v mnoha ohledech lepší kromě výdrže baterky zajímal by mě váš názor moc děkuji Michal
Matěj Urbaczkapřed 907 dny
Zdravím Michale, za mne by vyhrály Coros Apex Pro. Běžel jsem s nimi jeden ultra závod a musím říct, že jsem byl absolutně spokojený jak s výdrží baterie, tak s přesností senzorů. Vzhledem k tomu, že i model Apex Pro dostane mapy, tak by to pro mne byla jasná volba.:-)

Hodinky zmíněné v článku

16 490 Kč nedostupné
II. Jakost, sleva 30%
8 739 Kč nedostupné