» Blog » Tissot

Čtyři zajímavé mechanické chronografy - Hamilton Tissot Seiko Alpina

Tagy: Průvodce výběrem | Alpina | Hamilton | Seiko | Tissot | Pánské | Klasické | Tradiční

Vojtěch Pospíšil | 19.7.2018 | 3 MIN

Chronograf, tj. stopky, je hodinářská komplikace, které se v poslední době dostává zvýšené pozornosti. A zaslouženě.

Mechanické chronografy

Chronograf je tu s námi už dlouho. První model vyrobil v roce 1816 Louis Monet, tehdy našel využití v astronomii. Na trh uvedl první chronograf o pět let později francouzský hodinář Nicolas Rieussec. Během následujících 150 let docházelo k vývoji této komplikace, přičemž za pomyslný vrchol by se dal považovat rok 1969, kdy byl představen první automatický chronograf. Tehdy takové hodinky představily hned tři značky - Zenith, Seiko a Heuer (ten se spojil s několika dalšími firmami). Každá z nich si nárokuje prvenství a každá z nich má částečně pravdu, čímž to pro potřeby tohoto textu uzavřeme, protože k vysvětlení by byl potřeba velmi dlouhý článek.

Po quartzové revoluci se samozřejmě začaly objevovat i chronografy v hodinkách na baterku. Dospělo to tak daleko, že dnes si je možné koupit analogové hodinky se stopkami za pár tisíc. Tato skutečnost přispěla společně s tzv. tourbillonovým šílenstvím, kdy se značky předháněly, která představí lepší tourbillon, k tomu, že chronograf stál tak trochu stranou. Až v posledním roce či dvou by se dalo říct, že tato komplikace zažívá malou renesanci. Výrobci přicházejí s inovativními a komplikovanými řešeními a také odborná veřejnost více a více chronografy oceňuje.

Je to jen dobře, protože chronografy jsou jedním z vrcholů hodinařiny a zaslouží si pozornost. Pojďme se podívat na čtyři rozdílné mechanické kousky z naší nabídky.

Hamilton Khaki X-Wind Auto Chrono H77616533

Hodinky Hamilton Khaki X-Wind Auto Chrono H77616533

Hamilton Khaki X-Wind Auto Chrono je zajímavý kousek od švýcarské značky s americkými kořeny. Hodinky jsou v military stylu lehce říznutém pilotními aspekty. Výsledkem je vzhled naprosto typický pro Hamiltony. Bílé sčítače hodin a minut rozjasňují číselník a činí ho velmi atraktivním. Hodinky jsou v kombinaci s hnědým pilotním řemínkem poměrně výrazné, ale třeba s jednoduchým černým řemínkem budou působit decentnějším dojmem.

Hodinky pohání kalibr H-21, který je upravenou variantou legendárního chronografového strojku Valjoux 7750. Výhodou je rezerva chodu 60 hodin, což je nadstandard i u klasických hodinek se třemi ručičkami.

Tissot PRC 200 Automatic T055.427.11.057.00

Hodinky Tissot PRC 200 Automatic T055.427.11.057.00

Ve srovnání s Hamiltony je Tissot PRC 200 Automatic na první pohled usedlejší kousek. Ocelový náramek z nich dělá univerzální hodinky, což navíc podporuje 200metrová vodotěsnost. Do práce, na víkend k tričku, na dovolenou do vody. Tyhle Tissoty zvládnou všechno. Prostě poctivý dříč, podle nás navíc na mechanický chronograf za dobré peníze.

Výhodnou cenu umožňuje mimo jiné použití kalibru C01.211 postaveného na bázi stroje Lemania 5100, který se vyznačoval přesnosti a odolností. Jeho následovník obsahuje i plastové součásti, ale na trhu už je devět let a my s ním neregistrujeme nějaké zásadní problémy. Můžeme jen doporučit.

Seiko Presage SRQ025J1

Seiko Presage SRQ025J1

Jak již bylo zmíněno, Seiko má hodně společného s uvedením prvního automatického chronografu. Stopky této značky ze 70. let minulého století jsou dnes vyhledávaným sběratelským artiklem, ale i moderní kousky japonského giganta jsou velmi zajímavé.

Jedním z nich je decentní model SRQ025 na koženém řemínku vybavený in-house strojkem 8R48. Jedná se o opravdu povedený a precizní strojovnu. Je totiž mimo jiné vybavena hned třemi vertikálními spojkami. To je mechanismus, který zlepšuje chod strojku při používání chronografu. Obyčejně mívají strojky s chronografem jednu vertikální spojku, ale Seiko ji zde má pro spuštění, zastavení i nulování stopek. Prostě další důkaz, že to Japonci dělají trochu jinak.

Alpina Alpiner 4 Manufacture AL-760BBG5FBAQ6

Alpina Alpiner 4 Manufacture AL-760BBG5FBAQ6

Na závěr třešnička na dortu od švýcarské značky Alpina, aktuálně to nejdražší, co máme na prodejně. Alpina Alpiner 4 Manufacture AL-760BBG5FBAQ6 hodinky vyjdou na 127.990 korun a není se čemu divit. Pohání je totiž manufakturní kalibr AL-760 s funkcí flyback. Ta umožňuje spustit nové měření času pouhým stisknutím jednoho tlačítka, které stopky zastaví, vynuluje a znovu spustí.

V této verzi je ocelové pouzdro hodinek potaženo černou povrchovou vrstvou, což v kombinaci s temným číselníkem působí až démonicky. K dispozici jsou ale i další varianty.

Všechny čtyři uvedené modely jsou sice vybaveny stopkami, ale jsou rozdílné, ať už stylem nebo cenou. Za jejich kvalitu se kdykoliv postavíme. Jaký z nich je vaším favoritem?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku