» Blog » Garmin

Cyklistické wattmetry – Co měří a jak s nimi pracovat

Tagy: Technologie a pojmy | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 6.10.2023 | 5 MIN | 5x komentář

Cyklistika a watty jsou dva odjakživa spojované výrazy. Ze začátku to byl pouze laboratorní výpočet, ale v dnešní době je wattmetr dostupná technologie, která může posunout náš sportovní výkon.

Wattmetr je umístěný na klice, pedálu či ve středovém složení a měří množství síly vyvinuté při záběru do pedálu (šlapání). Výkon je pak měřený ve wattech a jedná se o téměř přesné číslo vynaloženého úsilí v daném momentu.

Vynaložené úsilí ve wattech je jedinečné číslo, které závisí na spoustě parametrech: větru, šířce plášťů, kopci, povrchu a tak dále. Představte si silničního cyklistu, který letí po hladké silnici 35 km/h, a k tomu cyklistu na horském kole, který se "brodí" v bahně a ještě do kopce. Oba tito cyklisti mohou mít stejné watty (úsilí), i když mají úplně jiné podmínky.

Tato data jsou pak pomocí ANT + či Bluetooth přenášena do chytrých zařízení (chytré hodinky, cyklopočítače, telefon) a zobrazována buďto v reálném čase při jízdě, anebo uchovávána pro následný rozbor po jízdě. Tyto hodnoty ocení především jezdci, kteří se chtějí zlepšovat a monitorovat úsilí vynakládané během jízdy.

SOUBOJ: Cyklopočítače vs. chytré hodinky – Proč investovat do obou?
28.7.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Cyklopočítače vs. chytré hodinky – Proč investovat do obou?

Spousta lidí si myslí, že wattmetr se může nahradit tepovou frekvencí. Z jistého hlediska to jde, ale tepová frekvence je o něco pomalejší při aktuální hodnotě a nedokáže tak rychle reagovat. Stejně tak se maximální watty vždy nerovnají maximální tepové frekvenci.

Jak wattmetr funguje?

Wattmetry dokážou změřit sílu pomocí elektronických senzorů nazývaných tenzometry. Ty jsou umístěny právě na pedály, kliky, převodníky nebo na středovou osu. Senzory se aktivují při změně tvaru materiálu (při šlapání), kdy tuto sílu, která na ně působí, převedou na elektrický signál, jenž je odeslán do procesu a následně převeden na watty.

Zjednodušeně: tlak na materiál → převod na elektrický signál → procesor → výsledné watty. Celý tento proces trvá milisekundy, a tak můžeme mít aktuální výkon vyobrazený na obrazovce chytrých zařízení v reálném čase.

Wattmetr je pak často nabíjen jako chytré hodinky klasicky přes kabel, anebo je poháněn klasickou knoflíkovou baterií, jako třeba hrudní pás.

Garmin Edge 1040 PRO Solar recenze – Porsche ve světě cyklopočítačů
20.3.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Edge 1040 PRO Solar recenze – Porsche ve světě cyklopočítačů

Proč měřit watty při cyklistice?

Wattmetr je důležitý jak pro jezdce velkých stájí profesionální cyklistiky, tak pro člověka, který se chce ve sportu zlepšovat a zároveň ho vykonávat zdravě bez většího rizika zranění. Největším přínosem je podle typu wattmetru úprava posedu a s tím spojená ekonomie šlapání.

Jelikož nám watty vyjadřují naši aktuální námahu, můžeme podle této hodnoty řídit aktuální výkon a dle předchozích zkušeností (které si musíme samozřejmě vytvořit) můžeme zpomalovat či zrychlovat dle aktuální hodnoty. Důležitou získanou hodnotou je také FTP – Functional Threshold Power. Tato hodnota nám vyjadřuje výkon, který by měl cyklista být teoreticky schopen udržet po "neomezenou" dobu.

Cykloradary Varia – Zpětné zrcátko 21. století
28.2.2023 - Matěj Urbaczka
Cykloradary Varia – Zpětné zrcátko 21. století

Kromě aktuálních wattů nám ale můžou wattmetry ukazovat také vyvážení síly levé a pravé nohy, a tím ukázat svalovou dysbalanci. V závislosti na typu wattmetru nám ale taky můžou ukazovat další hodnoty, jako silovou fázi (začátek / konec), Training Stress Score, posunutí středu základny a další...

Data po tréninku z Garmin Connect

Data po tréninku z Garmin Connect

Určitě se ptáte, kolik wattů byste měli "točit" a jak se porovnávat s ostatními. U wattů totiž neznamená to nejvyšší číslo to nejlepší – záleží na vaší váze. Tudíž se nedá porovnávat čistou hodnotu wattů, ale watty na kilogram váhy. Pro názornost zde nechávám tabulku hodnot FTP dle výkonnostních kategorií.

FTP Tadeje Pogačara, jednoho z nejlepších cyklistů této doby, se teď stanovuje okolo 6,2 W / Kg, což je opravdu hodně (a pro normální smrtelníky celkem nepochopitelná hodnota).

Pokud si ale myslíte, že wattmetry jsou dobré jen pro silniční cyklisty, cross country nebo dráhu, tak se pletete. BMX neboli bikros je hodně výbušný sport, kde kromě skoků musí jezdci ze startovacího pahorku vypálit jak nejrychleji umí. Celý okruh trvá od 30 do 40 sekund, a tak na startu velice záleží. Pomocí wattmetru se zjistilo, že maximální výkon na startu je přes 24,5 W/kg a první rovinku dokáží udržet watty nad 20 W/kg. Wattmetry tedy pomáhají v tréninku dostávat se k těmto hodnotám a kontrolovat konkurenceschopnost.

Startovací rampa na bikrosovém závodu s českým závodníkem (druhý zleva) Michalem Prokopem

Startovací rampa na bikrosovém závodu s českým závodníkem (druhý zleva) Michalem Prokopem

Jaké typy wattmetrů máme?

Je spousta možností, kam se dá wattmetr nainstalovat. A také je dost velká i "peněžní" škála, za kterou wattmetr můžete pořídit.

Jedny z dostupnějších wattmetrů dělají firmy INPEAK a 4iiii. Obě firmy montují wattmetry na kliky (cena se pohybuje od 7 do 15 tisíc). U ceny záleží na tom, jestli chcete wattmetr na jednu, nebo obě kliky. Výhodou je u těchto snímačů cena. Nevýhodou zase to, že jestli máte více kol, jsou jen těžko "přehoditelné" na další kolo.

To stejné platí u wattmetrů, které se instalují na převodníky kola. Ty jsou v podobné cenové relaci, ale jsou vázány čistě na jedno kolo, a tak to není úplně výhodné.

Dražším, zato ale přenositelným způsobem měření wattů, jsou pak pedály. Většinou najdete všechny základní typy, jako Look, Shimano, SPD či třeba Speedlay. Pokud třeba jezdíte univerzálně SPDčka jako já, můžete celkem jednoduše střídat pedály z gravelu nebo silnice na MTB. Cena pedálů od Garminu je ale pro hobby jezdce celkem vysoká. Wattmetr v jednom pedálu stojí okolo 15 tisíc a v obou okolo 26,5 tisíc, což už si člověk rozmyslí, jestli za to ty prachy dá, anebo za to opraví či upgraduje kolo.

Osobní vhled do této tématiky

Ze začátku testování (pedály od Garminu) jsem si říkal, že to pro takového hobby cyklistu, jako jsem já, nebude mít žádný význam. Při prvním "tréninku" jsem zjistil, že mám špatně zkalibrované pedály a dosahoval jsem hodnot jako většina pelotonu na Tour. Po kalibraci jsem konečně dostal správné hodnoty (řekněme si, že profík ze mě asi nebude), ale wattmetr mi velice pomohl zvládat zátěž v kopcích a upravit jak kadenci šlapání, tak posed na kole.

Jelikož pedály ukazují vyvážení levé a pravé nohy, zjistil jsem, že pravá zabírá o něco méně. Při změně posedu se mi poté zlepšila kadence, vyvážení a najednou šlo všechno jednodušeji. Když jsem dal na své kolo pedály a skoro zdvojnásobil cenu kola, docela jsem se smál, ale účinek pedálů byl opravdu velký.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jarypřed 209 dny, reagovat
FTP je maximální výkon, který jezdec udrží po dobu jedné hodiny.
Matěj Urbaczkapřed 206 dny
"Co znamená FTP? Functional Threshold Power - funkční prahový výkon teoreticky vyjadřuje maximální výkon, který je cyklista schopen udržet po neomezenou dobu. Prakticky se ale jedná o maximální výkon, který cyklista udrží přibližně jednu hodinu."
Fidopřed 201 dny, reagovat
To jsou ale bláboly protože za pozitivní změnu mohla změna posedu a nikoli wattmetr. Ten pouze poté po zvyknutí si na nový posed zaznamenal vyšší výkon spolu s optimální kadencí, při které byl dosahován.
Matěj Urbaczkapřed 201 dny
Zdravím, Fido, bláboly to nejsou, protože wattmetr ukázal že posed není ideální a měl bych změnit pozici jak kufrů, tak posed.:-)
Fidopřed 201 dny, reagovat
Wattmetr nedokáže vyhodnotit, zda je vhodný změnit posez, nastavení kufrů apod. Ale naopak po změnách a zvyknutí si na ně, je na výkonu vidět, zda ty změny byly k lepšímu, či horšímu. Na druhou stranu mezitím při tom zvykání si mohlo dojít k posunu výkonnosti. Markantní rozdíly jsou zaznamenatelné pouze v případě, že původní nastavenej posed byl úplně mimo fiziologii.

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.