» Blog » Alpina

Alpina Comtesse v quartzu aneb Bude ze mě majitelka Alpin?

Tagy: Recenze | Alpina | Dámské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 26.6.2019 | 6 MIN

Alpiny jsou mojí srdcovkou. Stalo se tak ve chvíli, kdy jsem poprvé vzala do rukou její AlpinerX. Přesto Alpině zatím neumím jednu věc odpustit - velmi malou nabídku dámských hodinek. Letos (2019) byla řada určená ženám, Alpina Comtesse, rozšířená o nové modely, tentokrát v quartzu. No a mě zajímalo, jestli si konečně vyberu...

Alpina byla a stále je převážně pánská značka hodinek. Ze všech modelových řad, které nabízí, je pouze jedna určena výhradně dámám. Samozřejmě můžete namítnout, že i u pánských modelů se dají najít kousky, které zaujmou nejednu aktivní ženu. Jenže pokud má, stejně jako já, malou ručku, sotva budou například outdoorové AlpinerX nebo modely řady Startimer (která je jinak mou oblíbenou, byť se do oblak podívám jen výjimečně) vypadat perfektně. Což u hodinek rozhodně čekáte. Takže výběr je omezen skutečně na Alpinu Comtesse, popřípadě Alpina Horological Smartwatch Lady.

Modelové řady si Alpina sice udržuje, ale ne každý rok představí zcela nové modely, a pokud, jde vždy jen o několik málo kousků. Podobně je to s Alpina Comtesse. Když opominu Alpina Comtesse Horological Smartwatch, z klasických sportovně-elegantních modelů můžeme narazit na několik mechanických AL-525 z let 2014 a 2015 a čtyři nové quartzy AL-240 z roku 2019. Pojďme se tedy na Alpina Comtesse podívat.

Mechanické Alpina Comtesse

Mechanické Comtessy, přesněji mechanické s automatickým nátahem, už na našem e-shopu nenajdeme, a stejně tak ani na oficiálních stránkách Alpiny. Přesto je někteří prodejci mají ještě v nabídce a jsou natolik zajímavé, že je nemůžeme zcela minout. Navíc z jejich designu vychází i aktuální modely z roku 2019. Všechny mají společný průměr pouzdra 34mm, vyznačují se kombinací sportovní elegance a nabízejí varianty s broušenými certifikovanými diamanty.

Comtesse s perletí z roku 2014

Modely, které se staly součástí kolekce Alpina Comtesse v roce 2014 se vyznačovaly ciferníkem z jemné bílé perleti a lepenými arabskými číslicemi na pozicích 2, 4, 8, 10 a 12. Pozice 6 pak byla obsazena ukazatelem data, které bylo výrazně ohraničeno. Dalším specifikem pro modely z tohoto roku byly špičaté, elegantní ručky ve stylu dauphine, potažené úzkou vrstvou luminiscence SuperLuminova.

Dobře zvolený fond arabských číslic i tvar ruček dodává na eleganci

Dobře zvolený font arabských číslic i tvar ruček dodává na eleganci

Průměr pouzdra byl 34mm a jak už bylo zmíněno, strojek byl automatický, konkrétně AL-525. Nese 26 kamenů, rezerva chodu je 38 hodin a je postaven na Sellitě SW200. Dýnko bylo neprůhledné, na strojek tedy nešlo vidět, zato bylo ryté s typickým alpinistickým emblémem hor. V tomto roce měla Alpina  Comtesse ještě voděodolnost 50M, tedy 5ATM. Pouzdro bylo buď na kůži, nebo ocelovém tahu.

Jednotlivé varianty se lišily především v osázení diamanty. Buď se jednalo o modely bez osázení a indexy byly v kombinaci čísel a ocelových lepených slziček, nebo s diamanty na ciferníku v lichých pozicích (celkem tedy 6). Luneta byla buď čistá, nebo s dalšími 48 malými diamanty. Vybírat se mohlo také mezi čistou ocelovou nebo bicolor verzí.

Alpina Comtesse z roku 2017

Jednotlivé modely Alpina Comtesse Al-525 z roku 2014

Na prezentaci si dala Alpina záležet a propojila jméno Alpina Comtesse s významnou sportovkyní Tinou Maze, dvojitou olympijskou vítězkou v alpském lyžování. Její sportovní styl a ženskou eleganci Alpina Comtesse krásně doplňuje.

Alpská lyžařka Tina Maze se stala ambassadorkou Alpina Comtesse

Comtesse s gilošem z roku 2015

Oproti modelům z roku 2014 došlo k několika změnám. Především Alpina upustila od perleti a ciferník zkrášlila gilošovaným vzorem ve tvaru trojúhelníků (znak Alpiny), jeden model pak nechala zcela čistý, kdy vyniklo jednoduché, ale robustní pouzdro. Ručky se z elegantního dauphine tvaru trochu osekaly, což na jednu stranu snížilo ženskou jemnost, na druhou stranu se modely posunuly ke sportovnějšímu vzhledu. Luminiscence na ručkách zůstala i nadále. Sportovní duch byl podpořen i zvýšenou voděodolností z 50M na 100M.

Alpina Comtesse Al-525 z roku 2014

Jednotlivé modely Alpina Comtesse Al-525 z roku 2015

Celkem pět modelů se lišilo především osázením diamanty. Indexy byly buď v podobě zkosených indexů s luminiscencí, nebo právě s 11 diamanty. Na pozici 6 zůstalo datum, které bylo ale díky absenci ohraničení méně nápadné. Dva modely měly navíc lunetu osázenou dalšími 59 malými diamanty. Stejný zůstal i automatický strojek AL-525, na který byl průhled přes průhledné dýnko, což u automatických strojků ocení většina majitelů. Na výběr byl opět kožený řemínek nebo ocelový tah a opět byla možnost zvolit model s bicolor PVD úpravou v barvě žluté zlato. Ambasadorem dámské kolekce zůstala i nadále Tina Maze.

Gilošovaný ciferník sportovní styl hodinek Alpina úžasně zjemnil

Quartzové Alpina Comtesse

Jak už zaznělo, nejnovějším přírůstkem modelové řady Alpina Comtesse jsou modely s quartzovým strojek AL-240. Byly představeny na BaselWorldu 2019 a jde konkrétně o čtyři modely, které v sobě kombinují vzhledové prvky svých předchůdců.

Průměr pouzdra zůstal 34mm a najdeme ho v čisté ocelové barvě, nebo s bicolor PVD úpravou v barvě žlutého zlata. Stejně tak ocelový tah, který je opět v kombinaci broušené a leštěné oceli. Tloušťka pouzdra je 9,4mm.

Ciferník je z bílé nebo tmavé perleti, což dělá každé hodinky trochu jedinečné, obzvlášť tmavá perleť působí hodně zajímavě. Ručky zůstaly podobné jako u modelů z roku 2015, tedy pádlovitého tvaru s luminiscencí SuperLuminova. Zůstala i voděodolnost  100M, pro sportovní hodinky naprosto skvělé. Sklíčko, jak už jsme u Alpiny zvyklí, je safírové.

I tady se jednotlivé modely liší především v přítomnosti, nebo absenci diamantů. U dvou modelů (Ref. AL-240MPBD2C6B a AL-240MPWD2C3B) najdeme celkem 11 broušených diamantů posazené na podkladu v barvě lunety, a to na všech číselných pozicích vyjma 6, kde zůstalo umístění data.

Obzvlášť na tmavé perleti diamanty krásně vyniknou

U zbylých dvou modelů (Ref. AL-240MPW2C3B a AL-240MPW2C6B) najdeme zkosené indexy s luminiscencí a ocelovým lemováním v barvě lunety.

 

Jednoduché linie jsou pro Alpinu typické, a to i u dámské řady

Quartzové strojky Al-240 jsou kryty plným dýnkem, což jistě nepřekvapí a zůstává i ryté logo Alpiny a korunka s trojúhelníkovou signaturou. Celkově design působí uceleně a je zajímavou kombinací předchozích mechanických modelů.

Modelová řada Alpina Comtesse se dostala do výkladních skříní a na dámská zápěstí poprvé v roce 1963. Tehdy Alpina dostávala mnoho žádostí zařadit do své sportovní kolekce také dámské hodinky. A tak vytvořila automatický kalibr 362 - nejmenší, ale nejvýkonnější, který do té doby vyrobila, a dámskou kolekci nazvala Alpina Comtesse. Už tehdy si Alpina dávala záležet, aby hodinky byly nejen krásné, ale splňovaly i základní sportovní požadavky.

Proč ještě nemám Alpiny

Dlouho jsem si myslela, že Alpina prostě neumí dělat dámské hodinky. Vyváženost elegance a sportovního stylu mi přišla nedotažená. Trvalo mi dlouho pochopit, čím je Alpina jiná a co ji dělá tak přitažlivou. Alpina Comtesse je totiž jako ty Alpy, krásná, přirozená, ale musí mít v sobě i tu horskou drsnost a vždy trochu lehké "neotesanosti". Alpina s oblibou používá označení "St. Moritz style", inspirované alpským lyžařským městečkem, které v sobě kombinuje čistou krásu přírody a horské lyžařské svahy. Mnoho lidí si toto atraktivní místo zamilovalo, a stejně tak mnoho žen podlehne Alpina Comtesse.

Pokud jde o kvalitu materiálů, asi není třeba podotýkat, že Alpina nedělá kompromisy, podobně jako je pro ni zásadní spolehlivost všech modelů. Alpina Comtesse není výjimkou, a přesto se, zatím, majitelkou Alpin nestanu.

Chybí mi totiž u nových modelů jistá inovativnost designu, jako by Alpina našla několik prvků, které vyhodnotila jako vhodné pro dámské modely, a ty už jen kombinuje. To by mi možná ani tak nevadilo, ale ta "ideální" kombinace pro mne samotnou zatím nepřišla. A byť nejsem OWG (one watch guy/girl), nadále zůstává Alpina pro svou svéráznost mou "must have" značkou, jen si musím na svůj kousek s trojúhelníkem Alpiner ještě počkat.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře